Чудни македонски зборови

• Креатор на темата Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување Време на започнување
сефте, јас него го имам сватено нешто да го фатиш од сефте , од почеток , со ред...а шо навистина значи кажете вие..Баба ми стално ми велеше ...треба да си работиш од сефте.
сефте
Вид збор: Прилог
првпат
Англиски: first-time Турски: siftah
Употреба: Разговорно
Примери:
Не ни е сефте.
Слично со: првпат (прил.)

се сефтоса = ојде наплажа и првипат во цело лето се иск’пи војзеро.

Пример: Топла беше денес водана там‘н да се сефтосаме.

Се океј.. али од кај тоа дека „Сефте“ е чуден македонски збор?!

Можеш да си играш колку сакаш со зборовите, но е факт дека "ширит" е турцизам - според лингвистите.;)

Ширно синоним на тесно? :facepalm:

т'рмка - Истото е. Кошерот во формата на конус е напавен од плетена кошница, намачкана со кал.
gledaj go ti korenot na zborot shir
se shto zvuci turski ne mora da e tursko
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 21:24 ---
кошерот направен од кал и од плетена кошница се вика кај нас УЛУШКА

се сефтоса = ојде наплажа и првипат во цело лето се иск’пи војзеро.

Пример: Топла беше денес водана там‘н да се сефтосаме.

Се сефтоса значи дека направил за прв пат/купил/подновил или што и да е.

Перде е завеса, која што може ама и не мора да стои на влезот во „шпаиз".

А „шпаиз" означува поголем долап или мала просторија и е позајмен збор што во македонскиот најверојатно дошол од јазикот на Јидиш Евреите.
shpayzarnye

http://www.yiddishword.com/p/pantry
.
перде = ТУРЦИЗАМ

сефте, јас него го имам сватено нешто да го фатиш од сефте , од почеток , со ред...а шо навистина значи кажете вие..Баба ми стално ми велеше ...треба да си работиш од сефте.
СЕФТЕ = турцизам но многу често употребуван кај нас и означува за прв пат во секоја работа што ја работиш на пр.
сефте во сексот= ПРВ ПАТ ВО ТАА РАБОТА
сефте на работа = ПРВ ПАТ НА РАБОТА
сефте на возење = ПРВ ПАТ НА ВОЗЕЊЕ

ами кажи ми оти баба ми така ми велеше...

тебе не ти е ?

Не се работи дали „мене ми е или не ми е“.. Ако мене не ми е .. онда налет темава и налет муабетов :) :)

.. Сефте не е чуден македонски збор.. а уште помалку па стар македонски збор.. турски збор е...
А еве ко што читам секаде тој збор во различна конотација е ставен.. конкретно еве Праско Карпозов пишал дека во Охрид под „Сефтоса“ мислат.. дали си направил „сефте“, си „ја пробал водата од Езерото, си се искапил годинава за прв пат“... и во право е.. така велат..

Така да.. тука терба да се бара конотацијата на зборот.. неговата примена во секојдневниот говор од во минатото.. а не дали мене ми звучел (или пак не ми звучел) , или на некому друг, македонски или не.. тоа е смешно...

А тоа што тој збор (како и многу други) се одомаќени во нашиот јазик, не е ништо страшно ниту не-нормално..
Па само англискион има околу 200 - 300 илјади зборови од кои скоро половината се или директно латински или нивна мутација..

П.С. Ќе заборавев.. да те прашам, (ова може и другите да одговорат).. зборот „Нема“, македонски е или не?

оти и и бугариве вела нјама,и србиве има имати па немати и други словенски народи.

gledaj go ti korenot na zborot shir
se shto zvuci turski ne mora da e tursko
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 21:24 ---
кошерот направен од кал и од плетена кошница се вика кај нас УЛУШКА

Каков корен, кога зборот е директно превземен од турскиот јазик. Има наука која се нарекува етимологија и според неа тоа е турцизам.

Не сите зборови во еден јазик се со локално потекло од териториjата на одредена држава. Трмка е таков збор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom