Чудни македонски зборови

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
На суво е на српски сухо на франциски secher а на велшки е sychu...можно е некоја галско-келтска комбинација.
Во иста фамилија јазици сме, така да можните сличности ретко се случајни.:P

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
И сувата, сухара : САХАРА (или СаКара). Која е толку преСАХНАТА, што нема капка вода во неа... Само пеСАК, па е вистинска пеСАКАРА... (кога веќе си играме со зборовите :) )

Член од
25 октомври 2011
Мислења
135
Поени од реакции
99
На мен ми наликува на турцизам. Во каков контекст си го слушал?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 12:00 ---

Д'гата е винаги извита линија. Во бугарскиот е збор, кои се користи често. - д'га (именка) - крива, крива линија, извивка, кривина, изкривјаване
и уште - "Д'гадиалектите наричана оште зуница, дзуница, виножито, божилак, божурлак, тканица) е оптично и метеорологично јавление, св'рзано с појавата в небето на почти непрек'снат спект'р на светлината"

Сметам дека е збор од словенско потекло. Веројатно старословенскиот збор е бил со голем јус и затоа во БГи МК е д'га/дага, а во другите словенски езици е подалече од оригиналот дуга - рус./укр./. Мислам исто и во ср'бски.
еднаш на почетокот од училишната година професорот спомна нешто како ние во кочани си имаме посебен збор за нешто ( се сеќавам дека беше за нешто во бањата но не се сеќавам)

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
НЕОЛА = неволја
П'ЛТИТ =помало но постојано течење на вода на некое место
ШИРИТ = лента трака
ШАРПА = шамија
АЛОВО = црвено
ЦЕПЕЈНЦА = преполовено дрво
МУТВАК = летна кујна
ТРМКА= пчела
СКАЧКА = скакулец

Член од
27 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
48
НЕОЛА = неволја
ШИРИТ = лента трака
ШАРПА = шамија
АЛОВО = црвено
МУТВАК = летна кујна
ТРМКА= пчела
СКАЧКА = скакулец
Т'рмка, или попрецизно улиште, пчелина кошница. На таа тема уште едeн збор, Б'ртва, улиште во дупка во карпа, обично направено до човек за фаќање на диви пчели.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:13 ---
Т'рмка, или попрецизно улиште, пчелина кошница. На таа тема уште едeн збор, Б'ртва, улиште во дупка во карпа, обично направено ОД човек за фаќање на диви пчели.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.750
Поени од реакции
835
НЕОЛА = неволја
ШИРИТ = лента трака
ШАРПА = шамија
АЛОВО = црвено
МУТВАК = летна кујна
ТРМКА= пчела
СКАЧКА = скакулец
неола - блиски се како звучене едноставно ...
п'лтит - за тоа никаква идеја немам
ширит - турцизам, ја има и во бугарскиот јазик
алово - личи ми русизам од алено, на бугарски исто е алено, како посебна боја, или во комбинација "алено црвено"
цепеjнца - на бугарски е "цепеница", од глаголот "цепја", а од каде доага "цепја" ќе ми е многу интересно да дознаjа, бидеjки го нема во другите словенски jазици... може нешто тракиjско да има.. не знам... ќе го проучам прашањето...
мутвак - турцизам, има го и во бугарскиот (Кујна во селска куќа, каде што се готви на огништето)
трмка - на бугарски викат "тр'мка" на "кошерот (кошница?)" за пчели коj е во вид на конус (Самоковско, Шуменско, Видинско)
скачка - вариант од глаголот скокајќи (на бугарски скачам)

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
неола - блиски се како звучене едноставно ...
п'лтит - за тоа никаква идеја немам
ширит - турцизам, ја има и во бугарскиот јазик
алово - личи ми русизам од алено, на бугарски исто е алено, како посебна боја, или во комбинација "алено црвено"
цепеjнца - на бугарски е "цепеница", од глаголот "цепја", а од каде доага "цепја" ќе ми е многу интересно да дознаjа, бидеjки го нема во другите словенски jазици... може нешто тракиjско да има.. не знам... ќе го проучам прашањето...
мутвак - турцизам, има го и во бугарскиот (Кујна во селска куќа, каде што се готви на огништето)
трмка - на бугарски викат "тр'мка" на "кошерот (кошница?)" за пчели коj е во вид на конус (Самоковско, Шуменско, Видинско)
скачка - вариант од глаголот скокајќи (на бугарски скачам)
ШИРИТ , ШИРОКО , ШИРОЧИНА ШИРИНА , СЕ ШИРИ , ШИРНО , ШИРИШТЕ, ШИР ...................................

ШИРНО како синоним на ТЕСНО
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:20 ---
ДАЛИ И ОВИЕ ЗБОРОИ СЕ ТУРЦИЗМИ ? МОЖЕБИ ГИ ИМА ВО ТУРСКИОТ НО НИКАКО НЕ СЕ ТУРЦИЗМИ
едно знај дека со освојувањето на овие простори од страна на турците многу зборови , култура , обичаи традиција , музика инструменти се присвоени од османлиите
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:26 ---
Т'РМКА ВО УЛУШКА (плетена кошница намачкана со кал)
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:45 ---
КРЕПИЈА = човек кој лечи рани и повреди на коските кај луѓето

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Крепост - тврдина. Закрепнување - зацврстување.

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
заКРЕПнување? интересно.
КРЕПИ ЈАс = јас крепам лекувам
се КРЕПИш ли = дал се држиш
асКРЕПИје = антички бог на лекувањето(не сум сигурен но така мислам)
КРЕПИ = големи грутки земја (обично се појавуваат при првото пролетно орање на земјата)
КРЕПОСТ = тврдина
КРЕП = старите луѓе така изговараа за СОЛ

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.750
Поени од реакции
835
ШИРИТ , ШИРОКО , ШИРОЧИНА ШИРИНА , СЕ ШИРИ , ШИРНО , ШИРИШТЕ, ШИР ...................................

ШИРНО како синоним на ТЕСНО
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:20 ---
ДАЛИ И ОВИЕ ЗБОРОИ СЕ ТУРЦИЗМИ ? МОЖЕБИ ГИ ИМА ВО ТУРСКИОТ НО НИКАКО НЕ СЕ ТУРЦИЗМИ
едно знај дека со освојувањето на овие простори од страна на турците многу зборови , култура , обичаи традиција , музика инструменти се присвоени од османлиите (А ЗА ЖЕНИ ДА НЕ НИ СПОМНУВАМ(y)(y)(y) )
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:26 ---
Т'РМКА ВО УЛУШКА (плетена кошница намачкана со кал)
--- надополнето: 6 јуни 2013 во 18:45 ---
КРЕПИЈА = човек кој лечи рани и повреди на коските кај луѓето
Можеш да си играш колку сакаш со зборовите, но е факт дека "ширит" е турцизам - според лингвистите.;)

Ширно синоним на тесно? :facepalm:

т'рмка - Истото е. Кошерот во формата на конус е напавен од плетена кошница, намачкана со кал.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Плевна-Штала
Кошара-Штала
Тараба-Ограда
Чекмеџе-Шкафче
Долап-Шкафче во ѕид
Пенџере-Џам-Стакло
Перде-Шпаиз
Налани-Кломпи..............................

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
...
Перде-Шпаиз
...............
Перде е завеса, која што може ама и не мора да стои на влезот во „шпаиз".

А „шпаиз" означува поголем долап или мала просторија и е позајмен збор што во македонскиот најверојатно дошол од јазикот на Јидиш Евреите.
shpayzarnye

http://www.yiddishword.com/p/pantry
.

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
сефте, јас него го имам сватено нешто да го фатиш од сефте , од почеток , со ред...а шо навистина значи кажете вие..Баба ми стално ми велеше ...треба да си работиш од сефте.

Kajgana Shop

На врв Bottom