Верноста, некогаш - би издржале ли сега

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
И што е финтава со чекањево не ми е јасно!? Демек нешто пофаци се чекачите а у...
Ти пак чекај си ама ако дој коса до рамена можи да се клецни ту и тамо за време на чекањето. Години се во прашање не е нормално да дркаш со години само а да не ебеш...:cool:
Не бе чекачите(кои не верувам да ги има мислиш онаа на 30 невина е), поентата е ти си во врска и заземаш права и обврски сега прашањето е дали нема да изневериш??

Капираш?

Е сега ако се договориш на поотворена врска на пример тројки, четфорки, кец у два и.т.н тоа е друга работа и не е неверство бидејќи е договорно.

Но пак ќе повторам кога (ако) ќе дојде денот да барам 100% верност, тогаш и јас ќе постапам со реципроцитет.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
Не бе чекачите(кои не верувам да ги има мислиш онаа на 30 невина е), поентата е ти си во врска и заземаш права и обврски сега прашањето е дали нема да изневериш??

Капираш?

Е сега ако се договориш на поотворена врска на пример тројки, четфорки, кец у два и.т.н тоа е друга работа и не е неверство бидејќи е договорно.

Но пак ќе повторам кога (ако) ќе дојде денот да барам 100% верност, тогаш и јас ќе постапам со реципроцитет.

Ствар на договор е јесте ама ако е година + во прашање немаат смисла таквите договарања за верност, за џабе мачење пошто не гледам некаква виша цел во сето тоа. Ама секако, ако веќе си се договорил чоечки е да чекаш, ако не си чоек од збор никаков човек не си, не постојш...бришан си :) Муабетот ми беше дека ми нема смисла такво долго чекање и дркање :D

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Ствар на договор е јесте ама ако е година + во прашање немаат смисла таквите договарања за верност, за џабе мачење пошто не гледам некаква виша цел во сето тоа. Ама секако, ако веќе си се договорил чоечки е да чекаш, ако не си чоек од збор никаков човек не си, не постојш...бришан си :) Муабетот ми беше дека ми нема смисла такво долго чекање и дркање :D
Значи се работи за време од 15-18 па и 24 месеци каде машкото е отсутен,
далеку,а девојката со која биле во врска останува во местото на живеење. Порано тоа беше одењето во ЈНА.Девојката најчесто остануваше во контакт и живееше со истото заедничко друштво,во многу случаеви и со неговите домашни. За сето тоа време ако љубовта била заемна,таа останува верна и го чека и не и мрда опашката,поточно не ни мисли на тоа или на друг,туку само на него и на неговите писма,евентуално еднаш месечно и на закажаниот телефонски разговор.Исто така и неговите другари ја почитуваат таа верност и никој не ни помислува да ја изневери таа спогодба на чекање, односно нема додворување или преземање или други дејствија,па макар и таа да била убавицата во тоа друштво.Девојката е со нив заедно на корзо,кино или излети.
Сега кога оваа случка би ја ставиле во стварност,мислам дека нема да издржи ни
24 часа, односно по одењето на машкото-дечкото,еве на работа или студии во странство,а девојката останува тука,колку и да таа не сака ќе и се „наметне“ прилика да го изневери,најповеќе што машките сега навалуваат на осамена птица,
па макар таа била и девојка на другарот - тоа порано го немаше.

T

Tamora

Гостин
Ако златна немаш принципи тогаш не си оформена личност и обратно барем по мои принципи.

Попрво ќе си ја мавнам ловната отколку да се погазам себеси.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 15:13 ---

Факт е и дека е така и се случува, но тука друго збориме.

Мое мислење е дека веќе верноста не е ИН.

Верните се забегани или дечковците ги вртат на мало прсте да не се забављат еби му матер.

Ќе си земам албанка боље отколку овие тролични јакоо исфрустрирани "домаќинки" т.е сега засега албанките имаат предност барем кај мене.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 15:13 ---

Факт е и дека е така и се случува, но тука друго збориме.

Мое мислење е дека веќе верноста не е ИН.

Верните се забегани или дечковците ги вртат на мало прсте да не се забављат еби му матер.

Ќе си земам албанка боље отколку овие тролични јакоо исфрустрирани "домаќинки" т.е сега засега албанките имаат предност барем кај мене.
Албанката нема да те изневери ако нема можност или ако и е монотоно со тебе?
Немој да си толку категоричен , македонки албанки и едните и другите се жени ,која има помалку или повеќе слобода ,нема тука никакви правила.
Ако веќе толку си запнал слободно земи си денес е барем лесно за 1000 евра цела работа ќе се заврши Само кажи ми од кај си толку сигурен дека албанката не е продадена за пари , приморана да се мажи или пак не те гледа тебе како виза за излез од сиромаштијата?
Јас не се сомевам во твојата вредност како личност , Но ако на твојата девојка и дошло до тоа да те изневери во тој момент нема да ги мери твоите квалитети .Ти ако не погазаш на твоите принципи таа ќе ги погази така да....
Следниот пат пред да ме нападниш убо прочитај ова беше општа констатација . а дали имам јас принципи или не тебе то не треба ич да те интересира

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
Чисто се сомневам дека не изневерувале тогаш ама можда било поретко. Се менуваат вредностите, човекот и опшествата, луѓето стануваат посвесни и поинформирани, тоа влијае на карактерот, навиките и ставовите е сега тоа си има и негативни и позитивни страни како и било која друга работа.
Тоа дека тогаш помалку се изневерувало е затоа што живееме во мали населени места плус со родителите, немаш многу интеракција поголема со други луѓе, а и да има заебанцијата е тоа што секој се знае со секого и се интересира за секого. Да беше Скопје - Лос Анѓелос или Прилеп - Њу Јорк приказната од 50тите и 60тите и овде ќе беше инаква како што била таму или било каде во друзите држави западни со големи градишта и поголема слобода во смисла на самостоен живот за време на младост/лудоста :D

T

Tamora

Гостин
Значи се работи за време од 15-18 па и 24 месеци каде машкото е отсутен,
далеку,а девојката со која биле во врска останува во местото на живеење. Порано тоа беше одењето во ЈНА.Девојката најчесто остануваше во контакт и живееше со истото заедничко друштво,во многу случаеви и со неговите домашни. За сето тоа време ако љубовта била заемна,таа останува верна и го чека и не и мрда опашката,поточно не ни мисли на тоа или на друг,туку само на него и на неговите писма,евентуално еднаш месечно и на закажаниот телефонски разговор.Исто така и неговите другари ја почитуваат таа верност и никој не ни помислува да ја изневери таа спогодба на чекање, односно нема додворување или преземање или други дејствија,па макар и таа да била убавицата во тоа друштво.Девојката е со нив заедно на корзо,кино или излети.
Сега кога оваа случка би ја ставиле во стварност,мислам дека нема да издржи ни
24 часа, односно по одењето на машкото-дечкото,еве на работа или студии во странство,а девојката останува тука,колку и да таа не сака ќе и се „наметне“ прилика да го изневери,најповеќе што машките сега навалуваат на осамена птица,
па макар таа била и девојка на другарот - тоа порано го немаше.
Има разлика значи едно е војска кога ти одиш се знај дека ќе се вратиш + девојката живее со твоите родители значи се подразбира дека ти еден ден ќе се вратиш и ќе ја ожениш .
Од друга страна пример од денешницава мојот дечко добива работна виза за Америка да речиме , иако сме долги години заедно до сега се нема спомнато во ниеден разговор дека тој сака да ја официјализираме работата .
Не знам ни дали ќе се врати по 3 месеци или по 2 години , не ми е јасно дали воопшто сака да бидиме заедно откако ќе се врати башка нон стоп гледаш на социјалните мрежи дека објавува слики од журки , пијанки и сл ( и печалбата не е тоа што беше едно време )
Се работи за различни ситуации тешко е да се направи споредба , пак ќе речам горе долу луѓето исти се начинот на живот е изменет

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Следниот пат пред да ме нападниш убо прочитај ова беше општа констатација . а дали имам јас принципи или не тебе то не треба ич да те интересира

Wow wow wow.

Не те нападнав, не интерпретирај така барем во иднина ако те цитирам-јас не сум од тие кои напаѓаат со цитати, туку дебатираме нели:) .

Јас не се сомевам во твојата вредност како личност ,
Ниту пак јас во твоите и тоа се цени.

Но ако на твојата девојка и дошло до тоа да те изневери во тој момент нема да ги мери твоите квалитети .Ти ако не погазаш на твоите принципи таа ќе ги погази така да....
Не ме изневери во смисол со друго машко, ме остави да ја засакам а молчеше и сега заминува странство тоа е полошо од изневерување тоа е лицемерие.(јас ја разбирам зошто сака да ИЗБЕГА оттука но не разбирам зошто не ми кажа или едноставно ме (зло)употреби додека среди папири па сега ќе се гледаме преку ФБ, избришав кучката одма....од животот!!)

Албанката нема да те изневери ако нема можност или ако и е монотоно со тебе?
Се сомневам дека ќе и биде монотоно ма 100% сум сигурен дека нема да и биде монотоно.

Немој да си толку категоричен , македонки албанки и едните и другите се жени ,која има помалку или повеќе слобода ,нема тука никакви правила.
Таман.

Само околу слободата на жените, во САД Маж и жена предаваат историја, мажот добива поголема плата дека е маж.

Понатаму црнец и белец работат исто а белецот заработува повеќе, е ова го немаше во бившата ни ЈУ република ниту сега во Р:М кај нас немало Дискриминација посебно економска.

Ако веќе толку си запнал слободно земи си денес е барем лесно за 1000 евра цела работа ќе се заврши Само кажи ми од кај си толку сигурен дека албанката не е продадена за пари , приморана да се мажи или пак не те гледа тебе како виза за излез од сиромаштијата?
Тоа мажот го знае по жлебовите и калибарот или стариот мој што вика по коледашката.

Енивеј јас не мислев одма дека ќе трчам по албанка, туку дека при дадени параметри на албанките им давам предност пред овдешниве.

Чисто се сомневам дека не изневерувале тогаш ама можда било поретко. Се менуваат вредностите, човекот и опшествата, луѓето стануваат посвесни и поинформирани, тоа влијае на карактерот, навиките и ставовите е сега тоа си има и негативни и позитивни страни како и било која друга работа.
Луѓето денеска имаат поголем избор да бидат глупи(од 60-70), колку се "поинформирани" полошо, колку се "посвесни" такоџе, овде не наоѓам позитивни работи или барем истите се маргинализирани нормално од негативните.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
Луѓето денеска имаат поголем избор да бидат глупи(од 60-70), колку се "поинформирани" полошо, колку се "посвесни" такоџе, овде не наоѓам позитивни работи или барем истите се маргинализирани нормално од негативните.

Па може да се каже дека се маргинализирани, се врши негативна селекција (многу јак текст од Венко Андоновски мислам беше,ако го најдам ќе го приложам). Исто така се поместува моралната граница, се менува како што се менувала отсекогаш.
Ете го:
Што е негативна селекција? -Негативна селекција е кога намерно на чело се избира послабиот, за да не оди напред подобриот, затоа што тогаш сите ќе мора да одат напред. За да не мора да се оди напред. За да не мора да се работи. Тоа е цената на мрзеливоста, комоцијата и диктатурата на просекот. Тоа е кога народот сака да го убие најдобриот, затоа што најдобриот го засрамува просекот. Тоа е моја дефиниција, по искуствата со персонализмот и колективитетите. Логиката на толпата е - треба да се убие. Тој е различен, премногу добар. Медиокритетите тоа тешко го поднесуваат. Тие шизнуваат при помислата дека некој подобро го работи она што и тие го работат. И тогаш се ЗДРУЖУВААТ , без разлика што еден на друг би си ги ископале очите. Заедно се додека не го елиминираат заедничкиот непријател, НАЈДОБРИОТ! Кога него ќе го нема, ќе се свртат повторно еден против друг!

ЗOШТО? Затоа што просечноста не поднесува генијалност! Затоа што незнаењето е сурово кон знаењето, а знаењето е благо кон незнаењето. Затоа што знаењето има разбирање за незнаењето и во тоа е неговата слабост, а незнаењето нема разбирање за знаењето и во тоа е неговата слепа сила.

Секоја прилика ја користам за да го наметнам текстов :)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Е колку овој текст е вистинит во сите сфери во нашава држава.
А посебно кој работи знае, така е секаде, работникот е секаде попаметен од шефот.
Ама сега е муабет за верноста некогаш и сега. Некогаш и девојките не го сматраа за изгубен денот (или годината)ако не се сексаат во тој период.Тогаш девојките беа девојки бар до регистрација,а сега е срамота ако си девојка а имаш 15+.Сега овие нови млади моми на секој начин гледат денот да не им пропадне за џабе, а не пак да
чекаат некого и да останат верни.
Па баш затоа тогаш имаше навремени женидби во тоа време,девојки 20,машки 25 год.

A

AnFem

Гостин
И што е финтава со чекањево не ми е јасно!? Демек нешто пофаци се чекачите а у...
Ти пак чекај си ама ако дој коса до рамена можи да се клецни ту и тамо за време на чекањето. Години се во прашање не е нормално да дркаш со години само а да не ебеш...:cool:
Сакаш да кажеш дека не би ја чекал девојката која толку ја величиш и сакаш?

O

Orion.

Гостин
Љубов можеби? Али не се замарај, иди ''клецни'' си нешо

:)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
Сакаш да кажеш дека не би ја чекал девојката која толку ја величиш и сакаш?

Реков дека можи да се клеца за време на чекањето, ти пак че си чекаш не дека нема. Апстиненцијата ми е многу чудна и одбивна затоа ;)
Иначе јас лично би чекал и милијун години за таа што ја величам ама од старт не би се нафатил за чекање 2+ години без секс...

A

AnFem

Гостин
Реков дека можи да се клеца за време на чекањето, ти пак че си чекаш не дека нема. Апстиненцијата ми е многу чудна и одбивна затоа ;)
Иначе јас лично би чекал и милијун години за таа што ја величам ама од старт не би се нафатил за чекање 2+ години без секс...
Мислам дека е време малата да те кастрира. :icon_mrgr:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
Љубов можеби? Али не се замарај, иди ''клецни'' си нешо

:)

Ако навлезиме во дефиницијата Љубов, онаа општо позната што се случува наоколу, за која се пее и пишува, ќе треба да се позанимаваме со Хемија а богами и Физика. А една друга Љубов не познава ултиматуми, љубомора и условување. Има љубов и љубов, има гулаб а има и змија треба да се одбери мудро :)

Член од
17 мај 2013
Мислења
245
Поени од реакции
250
Принципи? Ма немој да ме јебеш бре... Најсмешни ми се тие со принципите и гордоста. Слободно чувајте си ги за вас, ќе ви се најдат некогаш. :P
Ma ne se sekiraj nema potreba nekoj da te jebe , samiot sebe si se sjebal so takvo mislenje .Kako moze da kazes deka osobi so principi i gordost se smesni,Principite ,gordosta ,lojalnosta ... se osobini na edna osoba koi se mnogu bitni i doagaat do izraz vo site odnosi ,vo rabota ,vo prijatelstvo ,vo ljubovna vrska ,brak ...pa zarem nekoj posakuva prijatel ,decko/devojka ,kolega ...bez ovie osobini .Osoba bez ovie osobini prva prilika i ke ti zabie noz vo grb bez oko da mu trepne zasto taa osoba se vodi samo od sopstveniot egoizam ,jas neznam dali nekoj bi vrabotil takva osoba bez principi ,gordodt ,lojalnost ...vo sopstvena firma i vo najdemokratskata zemja vo svetov

Kajgana Shop

На врв Bottom