Слободната воља и религиите!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Prevedi go ke ti kazam.
Vo Islamot komentari ne se izmisluvaat. Ima pravila tuka,dali ti pasiraat tebe ili ne ti pasiraat tie se takvi. Nie ako treba da plukneme vo lice nekoj ke go plukneme. Nie ne mu se umilkuvame pred nikogo a od druga strana grob da im kopame.
Manite tvoi ne baraj gi vo drugite.
Е да, тврдењата дека Ајнштајн бил муслиман, дека Кусто бил муслиман, дека Гагарин бил муслиман, телемити ги постираа тука нели? Вие само вистина зборувате.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
--- надополнето: 9 март 2013 во 14:19 ---
Е да, тврдењата дека Ајнштајн бил муслиман, дека Кусто бил муслиман, дека Гагарин бил муслиман, телемити ги постираа тука нели? Вие само вистина зборувате.
prashaj go vodnikot dali imash slobodna volja da odgovorish na prashanjeto:
Ajde vaka da probam..
Dali znaesh deka postoi reinkarnacija?
Tvoe mislenje...ne me interesira za sektata...go znam jas dobro potekloto na vashata sekta.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.165
Поени од реакции
12.148
Soul-of-Space не сум Римјанин но ги потикнав Римјаните да го распнат, не сум Мулисман но ќе го разгорм жарот на омраза кај христијаните кон вас, не сум христијанин но ќе ги замрзиш христијаните тука... :LOL:
Не си видел ти ништо сеуште, зјапаш во форумов а дејството е на друго место. :)
Малку, одговор за да ти се задоволи душата.. сарказам од моја страна, да не ми забегаш, да објаснам пак.

Реков: покажете ни го богот за кој толку сакате да умирате и јас ќе ви покажам дека и тој крвари и е како вас!

Забраните не се од боговите, ами од луѓето, што вие ги следите!

Gurdjieff , грешка си, тоа го прават религиозните робови кои коленичат и единствено што знаат и можат е молитва! Зарем може ти на нешто друго да се надеваш освен на рикање и молење и колнење при смртта?

На часот на мојата смрт Пан ќе ја свири најдобрата музика за мојата душа бре сонце :love:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
На часот на мојата смрт Пан ќе ја свири најдобрата музика за мојата душа бре сонце :love:
Zvezdo moja pozlatena....:свиркам:
Koja dusha?....pa ti i ne znaesh deka nemash dusha,..sonce moe:pos:
Na takvite kako tebe dushata odamna i ja zel gjavolot.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.165
Поени од реакции
12.148
Е од каде сега тоа дали јас знам или не знам ? :icon_lol:
Твојот суд е ирелевантен во однос на другите... може да ВЕРУВАШ во она што го напиша (ако тоа те пали или ти е убаво така), но дали е вистина е сосема друга сказна...

Е тука е разилката помеѓу религиозен и атеист :)

П.С. Темата што е бре Gurdjieff ? :vozbud:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Е од каде сега тоа дали јас знам или не знам ? :icon_lol:
Твојот суд е ирелевантен во однос на другите... може да ВЕРУВАШ во она што го напиша (ако тоа те пали или ти е убаво така), но дали е вистина е сосема друга сказна...

Е тука е разилката помеѓу религиозен и атеист :)

П.С. Темата што е бре Gurdjieff ? :vozbud:
Zatoa i ti naglasiv deka NE ZNAESH....mozesh samo da veruvash deka imash dusha....:pos:
Sam se negirash....
Gledash, jas sum religiozen shto znam a ti si sektash shto veruvash....tuka e razlikata.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.165
Поени од реакции
12.148
Глупости зборуваш и што да ти кажам на глупостите твои? ПА не се сложувам со твоите зборувања... ти постојано нагласуваш како СИТЕ не знаат освен ти :)
Лудост :)
Јас не верувам... а ти ако сакаш да ми ги калемиш тие религиозни финти како верување, надевање, казнување, спасување... повели!
Ова Дрво на Животот тешко дека ќе прими калемени гранки!
Тоа го прават секташи ко тебе кои се дрзнуваат на сите други да велат секташи, да велат како другите не знаат (а поима немаш што знае соговорникот), а тие ко тебе собираат од кај стигнат сешто и си градат свои некои идеи од еден куп учења, философии и религии, со цел... што, да бидеш посебен?
Ајде посебен си, ако тоа те радува...

Само сеуште не ја гледам врската на темата со твоите глупости што ги пишуваш во врска со мене... :vozbud:

Немој така.. не е убаво :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Slobodnata volja na covekot e dozvolena vo site religii na planetata zemja. Odredeni sekti ja zabranuvaat slobodnata volja, pa zatoa i chlenstvoto vo tie sekti e malobrojno , a narodot ne e glìupav za da pripagja negde kade slobodnata volja e zabraneta.
Razlicno religoznite namaat pravo na slobodna volja.
Ova e moe mislenje, moze i da ne se slozish so nego....ali toa uopshte ne me interesira.
PS. hepta, od sega kje bidesh prijavuvan od moja strana....
toa e mojata slobodna volja ...
cisto da si znaesh...da ne bide podlo kako od tvoja strana...
razlicno religiozen.....:pos:...da ne bide sekta...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.165
Поени од реакции
12.148
Gurdjieff , не се сложувам со тебе... Дозволување на слободна волја за да потоа бидуваш казнуван според верувањата на денешните религии воопшто не е пример за слободна волја!
Имаш слободна волја да јадеш и пиеш, ама ќе те камшикувам ако го направиш тоа! Некако, не бидува нели?

П.С. Инаку, ја разбирам твојата омраза кон секти (си размислил дека учењата на Гурџиев и Ошо се секти за христијанските и исламски религии), и јас не ги сакам многу (но денес официјалните религии за се велат секта ако не го делат нивното догматско верување)... затоа пак ние велиме дека во ВИСТИНСКАТА РЕЛИГИЈА НЕМА СЕКТИ! :)
Таму каде што извираат нови учења, дополнувања... нешто не чини по се изгледа со религијата... Тоа оставам ти да согледаш... :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ne mi e cudno shto ne razbirash shto zboruvam. Si se fatil kako slepec za stap i ti stavile oglav za da ne mozesh da gledash nastrana....
Ne se samo monoteistchkite religii na ovoj svet...postojat i drugi religiozni shkoli koi ja kazuvaat vistinata. Vo site ovie religiozni shkoli slobodnata volja na covekot ne e osporuvana, sekoj sam si go bira patot. Monoteistichkite religii go izbrale patot na srceto.Ima shkoli koi go izbrale patot na intelektot.
Brat , abe do koga kje sum ziv da te ucham ...shto e volja kaj covekot, ushte ne nauchi?
Kakva e taa slobodna volja kaj covekot koga si dozvoluva da vlijaat vrz nego 96 zakoni?
Znam deka imash mnogu nejasni raboti, ali vo site " razlichno religiozni" shkoli ne dozvoluvaat pripadnicite na tie shkoli mnogu da znaat.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Многу ја мрсите, секој од своја гледна точка. Читам наназад и укапирав дека секој поимот “слобода“ си го глеа во конотација со своето учење и верување. Затоа се расправате цело време и затоа секој го гледа соговорникот како заостанат.
Ако телемитите го гледаат тоа антитеистичко сфаќање на слободата, гледаат слобода во некоја политичка смисла, некој екстремен либерализам, некој либертаријанизам уствари, ниту христијаните,а посебно не муслиманите можат да се согласат со такво сфаќање на поимот слобода. Секоја религија си има свое сфаќање за тој поим и нема што да се дебатира тука.

Е сеа да прашам нешто сакам...Има посебна тема за телемата или може тука да поставам некои прашања? Според тоа како се представува тука, мене ми делува како да е исто толку догматична како и некои други религии. Како да сака да се наметне над другите верувања - што е уствари религијска особина.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.165
Поени од реакции
12.148
Сега ќе се вртиме во круг? До толку со интелектуалниот и смирен пристап а? Пак истото: ти не знаеш, ти не разбираш... :)
Се откажувам од „дискусии“ со тебе бидејќи не е возможно нешто такво со тебе на форумов...

Во врска со правилата (иако можеби нема многу со твојот муабет), но има со слободната волја (а бидејќи ти телемата ја гледаш како религија, има врска со темава):
„Не биди животно; облагороди ја својата наслада! Ако пиеш, пиј со осум и деведесет правила на вештината: ако љубиш, надмини со префинетост; и ако правиш нешто радосно, нека има суптилност во тоа!“ - Книга на Законот

Гледаш како се може да се среди..

Нинович Има тема за Телема... разгледај... не е телемата наметлива, туку јас премногу зборувам на форумов, бидејќи ми е интересно :)

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Нинович Има тема за Телема... разгледај... не е телемата наметлива, туку јас премногу зборувам на форумов, бидејќи ми е интересно :)
Ај ако сакаш дај ми линк, баш ме интересираат некои работи... :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.165
Поени од реакции
12.148
Ај ако сакаш дај ми линк, баш ме интересираат некои работи... :)
Сум те заборавил момак.
Повели, линк до темата за телема. Не е ништо посебно - поеќе се расправии и препукувања, ама има по нешто интересно :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Многу ја мрсите, секој од своја гледна точка. Читам наназад и укапирав дека секој поимот “слобода“ си го глеа во конотација со своето учење и верување. Затоа се расправате цело време и затоа секој го гледа соговорникот како заостанат.
Ако телемитите го гледаат тоа антитеистичко сфаќање на слободата, гледаат слобода во некоја политичка смисла, некој екстремен либерализам, некој либертаријанизам уствари, ниту христијаните,а посебно не муслиманите можат да се согласат со такво сфаќање на поимот слобода. Секоја религија си има свое сфаќање за тој поим и нема што да се дебатира тука.

Е сеа да прашам нешто сакам...Има посебна тема за телемата или може тука да поставам некои прашања? Според тоа како се представува тука, мене ми делува како да е исто толку догматична како и некои други религии. Како да сака да се наметне над другите верувања - што е уствари религијска особина.

Ај па и јас едно прашање до тебе.
Која е моето религиозно сваќање и кое е моето религиозно убедување?
Правиш ли разлика од пропаганда за слободна воља по секоја цена и учења на база на илиадници годишно искуство кое останале до ден денес?
За разлика од талемитите, кои нудат слобода базирана на дрога и Божја воља кои немаат поим што е тоа, овие учења нудат постигнување на слободна воља на цврста основа и доближување до Божјата воља.
Имам кажано кои се религиозни школи постојат и кои патишта ги нудат за да се постигне слободната воља, го немам кажано начинот на кој тоа се постигнува.
Второто болдирано, талемата не делува него Е догматска секта. Имаат света книга, имаат месија, имаат хиерархија во сектата, веруваат во Божјата воља......сите карактеристики што ги имаат илјадници секти во светот.

Kajgana Shop

На врв Bottom