Верноста, некогаш - би издржале ли сега

F

FARANG

Гостин
Времето на Анчо било прекрасно имало вистинска лјубов,мегусебна доверба,топлина и блискост!Сега можиме да сонвиме за такво нешто се е извештачено ,лицемерно,царува интересот и ништо друго се е на продажба!:(

Welcome to the new world... You asked for it, you got it

Се е индивидуално друже, ете гледаш на темата пола би чекале :P
--- надополнето: 8 јуни 2013 во 11:58 ---
Многу сум глупав, тое е генералното мислење за мене на форумот. :)

Не постои директна врска помеѓу сексуалноста и емотивноста. Сексот е агресивен чин, љубовта не е агресивност. Но двете се пресекуваат низ суетата, и таа ги прави неразделни. Ме мрзи да ти објаснувам, плус и не верувам дека кој знае колку те интересира, бидејќи не крајот од приказната нема жолта курва врзана со јаже.

;)

Пресекот е момент на кој треба малку повеќе да обрнеш внимание. Кога е во прашање курва дали жолта или бела, дали за 5 долари, 100 евра или безплатно емоции едноставно нема. Кога е во прашање one night stand емоциите се пак различни а сосема трети се кога е во прашање врска. Има разлика дури за каква врска станува збор, колку време едно друго.... Глупо е да поврзуваш секс со емотивност, барем во денешно време кога мнозинството од нас на секс гледаат како задоволствно и забава а не кардинален грев.

D

Daedalus

Гостин
Не постои директна врска помеѓу сексуалноста и емотивноста.
Напротив, се смета дека емоциите се поврзани со сексуалноста.
http://www.huffingtonpost.com/2012/07/09/from-sex-to-love-emotional-attachment-sexual-desire-brain-dating_n_1659334.html
Сексот е агресивен чин, љубовта не е агресивност. Но двете се пресекуваат низ суетата, и таа ги прави неразделни.
Зошто мислиш дека сексот мора да биде агресивен чин во сите случаи?
Од друга страна во некои случаи актот на агресија може да биде индиректно поврзан со љубовта, како на пример во ситуациите кога луѓе убиваат други луѓе поради љубомора или опсесивна љубов. Не значи дека љубовта ќе резултира секогаш со агресија, но тоа не ја исклучува можноста да резултира во некои ситуации.

Околу топикот:
Доколку навистина ја сакам, би чекал без никаков проблем.
Не затоа што ќе се воздржувам туку затоа што ниедна нема да ми биде поинтересна и попривлечна од таа што ќе ја чекам.

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Welcome to the new world... You asked for it, you got it

Се е индивидуално друже, ете гледаш на темата пола би чекале :P
--- надополнето: 8 јуни 2013 во 11:58 ---

Пресекот е момент на кој треба малку повеќе да обрнеш внимание. Кога е во прашање курва дали жолта или бела, дали за 5 долари, 100 евра или безплатно емоции едноставно нема. Кога е во прашање one night stand емоциите се пак различни а сосема трети се кога е во прашање врска. Има разлика дури за каква врска станува збор, колку време едно друго.... Глупо е да поврзуваш секс со емотивност, барем во денешно време кога мнозинството од нас на секс гледаат како задоволствно и забава а не кардинален грев.
Е па незнам зошто лјугево се чудат зошто се отишло у к..ац !

F

FARANG

Гостин
Е па незнам зошто лјугево се чудат зошто се отишло у к..ац !

Adapt or expire...

Нема ништо трагично во ова што е денес, секој си живее малку по индивидуално, секој си има право да избере за себе. Нема ништо лошо во тоа.

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Adapt or expire...

Нема ништо трагично во ова што е денес, секој си живее малку по индивидуално, секој си има право да избере за себе. Нема ништо лошо во тоа.
Индивидуализам или саможивност,со тек на време ќе ја сватиме вистинската манипулација што се кријат зад индивидуализмот,ама немам време да објаснувам секој сам ќе си го почуствува ефектот од индивидиуализмот.

F

FARANG

Гостин
Индивидуализам или саможивност,со тек на време ќе ја сватиме вистинската манипулација што се кријат зад индивидуализмот,ама немам време да објаснувам секој сам ќе си го почуствува ефектот од индивидиуализмот.

Пројде возот за да се смени тоа. Затоа и песната погоре. Сакавме запад еве запад...

A

AnFem

Гостин
Тоа оставам за следниот каубој... Некој на остров во сред запад а делаку од запад некој на исток ;)
Викни го и мене да дојде да ми пораскажува. Јебеш љубов, пак морам да робувам кога таа е присутна.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
За верноста некогаш - не знам, не сум бил сведок, а и за волја на вистината, тогаш можноста за овековечување на извесни подвизи и нивно распространување била многу поограничена од денес. Ајде, верувам дека биле луѓето поверни, барем жените, поради патријархалните вредности, поради стравот од последиците од можниот сексуален излет. Се си има лице и опачина и ние си бираме што сакаме да видиме. На пример убаво е да се верува во романтичната варијанта за тоа како Пенелопа верно го чекала Одисеј, не една, не две, туку 20 години. Друга, помалку позната варијанта, упатува дека на верната Пенелопа и се изнаредиле сите оние кои чекале меѓу нив да си избере нов маж. А и Одисеј шарал низ патувањата. Ништо озбилно.
За мене - се сметам за верна личност која не бара помалку од другата страна. Тоа е резултат на воспитувањето, на начинот на размислување и сл. Оттаму со верноста немам некој проблем (или имам, пак зависи од тоа кој како размислува), па ни со издржливоста, ако се работи за некоја што би вредело, според моето мислење и емоции, да се чека.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Абе ајде што зборите ... Значи дечкото/девојката ќе те изневери зошто не вредиш... Во случај да вредиш, ќе те чека. Па што кој тит си со него/неа ако не вреди за тебе?
Малце се покомплицирани тие работи, не е само за вредноста на една личност.
Искрено, не знаете што зборувате...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
И цело време зборувам за девојка, не за сопруга. Да се разбереме.
Ти прави некоја голема разлика еден обичен лист од хартија во конкретнава ситуација?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Значи интересно прашање.Дали би издржале сега.
Јас не можам да зборувам од „ваше гледиште“ но ќе дадам некои примери, од тоа време,каква беше тогашната верност и не само во отсутност на едниот љубовен партнер,било да е пред брак или потоа.
Многу рано си почнав сам да работам па дури и додека учев средно.Во тоа време се уште сите установи и школи во Скопје си имаа сопствено парно,повеќето на јаглен.
Јас се запослив во една таква. Се работеше таму само прва смена како и сегде. Јас се запослив да го палам котелот за парното,работеше на јаглен-(ќумур по скопски).
Одев во темно и во темно завршував.Во пет часот доаѓаше чистачката да отвори канцелариите и проветри. Млада максимум 27-30 год. Мажот и беше пензионер над 60-ина години.
Јас се разбира тотално неискусен млад уште не избричен,да не речам и срамежлив,едвај полнолетен си ја гледам работата.Но таа како така издржала да не почне прва. Секако сум бил подобар избор него ли старецот дома. Но се имало верност. И да се имало и понекој желба за тоа,но верноста била пред се.
Е сега да ми е овој памет - рипам ич не му ја мислам.
Подоцна ќе пишам за девојките,додека бевме на отслужување на ЈНА.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ту бе јас мислев кузнај шо филозофија расправате тука.

Ми, барем за то на денешно време е лесно. Му отвараш твитер акаунт, и то е то. Чим има над 3 твита во ден, е активен твитерџија, а по default твитерџиите не ебат, твитаат. Така да, ете ти елегантно решение за верноста.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Само грав секој ден не се јаде!

Kajgana Shop

На врв Bottom