Прашање за Христијанството III

W

Werther

Гостин
Јаврија, абе во мојот предходен пост е објаснето кој требе да медитира а кој требе да коленичи и да пости.
Срцето е мускул од медицинска гледна точка, тука ние за друго зборуваме. Не ни очекувам ти да ме разбереш, ти реков и порано...заеби религија, секти, ереси,..оди си на дискотека и гони женски, чак пат прочитај и по некоја книшка. Имаш време да се бавиш со религија и со други глупости. Младоста ќе ти помине во глупости и после цел живот ќе се каеш. Ни Бог нема да ти го прости тоа.
Tи не можеш себеси христијанин да се нарекуваш. Се тоа што правиш е ерес во рисјанството. Пред 500 години жив на глада ќе гореше за ова.

Јас не велам дека тоа ти што го правиш не е исправно, но според рисјанското учење е ерес. Нека ти кажат и Мики и Чорбаџијата дали е тоа исправно.
Во христијанството се бара причест, молење, и постење. Не се бара квазимистика од некои руски и индијски ајвани за да влезеш во рајот.

Ако практикуваш јоги, медитации, квазимистики не може да се сметаш за рисјанин, не учи тоа рисјанството.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Брат, очигледно е дека не знаеш како функционира човекот.
Во секој случај, ти го поцртав тоа што е прво и најбитно кај монотеистичките религии....а тоа е срцето.
Слепата верба и љубовта се две основни карактеристики, сакал ти тоа да го признаеш или не.

Второто болдирано.
Очигледно не си го сватил. Тука се повику на тоа да се „пробуди“ човекот, а тоа може да го направи само преку интелектот. Затоа и јас на повеќе овде на форумов се обракам со „заспани“. Одамна го тврдам ова, дека голем дел од луѓето се заспани, иако им се отворени очите преку ден.
Gurdjieff,

согласно Светото Писмо, човекот може да пријде кон Бога на два начини:

- (раз)умно, потпирајќи се на својата моќ, а тоа е начин кој според вероучението се нарекува „подолг пат„. Таков е случајот со мудреците од Исток, кои во свое време важеле за јако образовани, а што не им пречело да поверуваат во Бога и да Го посетат. Нивното повеќеседмично патување од Вавилон до Витлеем го симболизира тој „подолг пат„ кон Бога, затоа што потирањето само на својата моќ за приоѓање кон Бога, бара повеќе време.

- простодушно, без лична отперетеност со својата ученост (и гордост), но истовремено и со отворен ум за и кон Бога. Таквата отвореност се нарекува „пократкиот пат„, затоа што Бог побрзо им се јавува на смирените отколку на надуените. Таков е примерот со пастирите, кои дојдоа да Му се поклонат на Младенецот, затоа што беа во непосредна близина од Витлеемската пештера а таа близина го симболизира и „пократкиот пат„ кон Бога.

И на едните и на другите им се јави ангел Божји, за да ги насочи на точниот пат...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Сите вие врска немате. Ниту Чорбаџијата, ниту Мики1, ниту Вертер.

Поим си немате. Онака како што вели Гурџи, така е. Тој е експерт за Бог, и директно комуницира со него.

И не го љутете, оти Месечината ќе ви ги изеде душите....

Се да ти даваат негативни на тебе, се има зошто.
Добро им кажа брат...нека си знаат.
Ќе ги кажам на дедо Бог, и сите во пеколот ќе ги прати.....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се да ти даваат негативни на тебе, се има зошто.
Добро им кажа брат...нека си знаат.
Ќе ги кажам на дедо Бог, и сите во пеколот ќе ги прати.....
Gurdjieff,

де бе, не се љути, не се вреѓај....

Земи го Твојот пост, на кој се повикав и спореди го со мојот пост, напишан под Твојот пост.
Дали ја забележуваш сличноста?

<a href="http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-122#post-5916043">Прашање за Христијанството III</a>

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти Микица немој многу со Гурџи шушуру бушуру, оти Гурџи се занимава со јога и чита источни филозофии, а тие како што добро знаеш се дело на рогатиот. Немој, да не завршиш во оганчето...
Ставрогин,

од постовите напишани од Gurgjieff, очигледно е дека чо‘екон има компилирано неспоиви работи, исто како што е очигледно дека чо‘екон трага по вистината, а кој ја бара вистината, ќе Го најде Бога...

W

Werther

Гостин
Ставрогин,

од постовите напишани од Gurgjieff, очигледно е дека чо‘екон има компилирано неспоиви работи, исто како што е очигледно дека чо‘екон трага по вистината, а кој ја бара вистината, ќе Го најде Бога...
Тие неспоиви работи водат кон пеколот Мики, не се бара од него да медитира и јоги да практикува. Во библијата вика: причест, молитва, пост. Никаде не пишува јоги, медитации, мистика од небањати Индијци и Руси со бркови. Тоа Микица е патот кон пеколот, си знаеш ти многу убаво.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тие неспоиви работи водат кон пеколот Мики, не се бара од него да медитира и јоги да практикува. Во библијата вика: причест, молитва, пост. Никаде не пишува јоги, медитации, мистика од небањати Индијци и Руси со бркови. Тоа Микица е патот кон пеколот, си знаеш ти многу убаво.
Werther,

за сето ова кое го пишуваш, начелно си во право и до тоа секој верник треба да стигне, но она кое секој верник во Црквата го знае од негово лично духовно искуство, тоа е дека никој не Го нашол Бога без да Го бара, никој не Го нашол Бога „од прва„, никој не Го нашол Бога така што „секундарно„ поверувал токму во вистинскиот Бог, осносно, никој не Го нашол Бога и никој не се придружил кон Црквата Христова а преходно да не поминал извесно време во барање, лутање, скитање, одење по туѓи умови и учења, грешење, самоисправање....

Така, не мораш да бидеш премногу строг кон оние кои ја бараат Вистината, туку треба да бидеш снисходлив и да имаш полно разбирање за оние кои лутаат и кои покажуваат несигурност во својот избор, но не престануваат да бараат.

Кога Богобарачот самиот ќе се увери во својата заблуда кон која самиот се приклонил, тоа ќе биде доволен знак за неговата свесност дека некаде „утнал„ и дека треба да се самопоправи, насочувајќи се кон точниот пат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
За религијата и вербата во Бог:

Епа не сум од тие кокичиња... Уште од мала редовно си одам во црква и си верувам ... Иначе знам дека се нереални, пошто многу добро имам размислувано и сфатив дека не ми се случувале така случајно тие работи баш кога сум се помолила и сум побарала помош...
За мастурбацијата:

Кога имам многу слободно време и до 4-5 пати на ден... Уживам додека го правам тоа...
--- надополнето: 3 јуни 2013 во 22:47 ---
А кога сум премногу зафатена се случува и 1 на ден или некогаш 1 во 2 дена...
Ако може некој верник да ми најде НЗС...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ставрогин,

Ставрогин,

Мики, очигледно е дека човекот дошол до вистината, нема потреба понатаму да ја бара.
Ако имаш нешто нејасно, слободно прашај за да ти објаснам.
Сите тие неспоиви работи кои на вас не се ви јасни, ако бидете стрпливи полека ќе ви ги објаснам. Па не можам јас целата вистина да ви ја кажам со два поста.
Знаев дека еден ден и Ти и Чорбаџија ќе сакате да ме предизвикате за да ви го објаснам законот за 3 кои ни ти ни тој не сте го сватиле,(1+1+1=1 ) а убаво е кажан во Библијата. Вашата грешка, и на тебе и на него, е што саката буквално да ја тумачите Библијата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Абе каков рај за тебе, невернику. Во пеколот жив ќе гориш цела вечност.
Морам да им објаснам некои работи кои Исус ги кажал а тие не разбрале, него самокое мозаиче во турлитавата е на своето право место.
И што е најсмешно, тие мислат дека јас трагам месечината ;)
Пак месечината игра главна улога...:pos:

Он-топик: Него хепта се вратил гледам, му помина банот.
Не добив ниеден негативен додека го немаше, сега кај ќе ми е крајот. Тој толку ме сака, што денот му поминува лошо ако не ме пријави.:love:
Сепак со тебе пион за негативни.
што бе он топик сум на рисјански теми? Ех бре само што се појавив и летаат негативни и оп кај тебе во уста хепта :)
Саше, не те сакам воопшто како човек - дури и христијанскиот закон го читаш а не го разбираш ниту правиш нешто од религиознуте,етички и не знам какви се забрани што им ги нудите на народецот наш како спас... туку темата е рисјаните и прашања!

Каки се трпат рисјанските различни школи? И тука а и во светот? Сеуште летаат анатеми?

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Банирани се Werther и Gurdjieff за офтопици, навреди и терање муабет кој шо е за по ЛП. Исто така поделени се и неколку опомени.
Продолжете со дискусија по темата: Прашање за Христијанството III за да нема плачки :pipi:

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Каки се трпат рисјанските различни школи? И тука а и во светот? Сеуште летаат анатеми?
Такви резултати има кога постојат отуѓени Христијани кој излегуваат од суштината на Христијанството и ги извртуваат и изопачуваат основата вистината и благотата на Православната Црква.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, очигледно е дека човекот дошол до вистината, нема потреба понатаму да ја бара.
.
Gurdjieff,

човекот, штом ја најде вистината-Бога, навистина не оди понатаму и не бара други одговори на своите прашања, но тоа не значи дека човекот станал бог....

А Ти велиш: Бог=јас.

Таман работа...

Тоа значи дека не си го нашол Бога, туку се „вртиш„ околу самиот себе.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 11:19 ---
Ако имаш нешто нејасно, слободно прашај за да ти објаснам.
На пример: како изгледа Бог?
Само без испразно философирање...
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 11:20 ---
Сите тие неспоиви работи кои на вас не се ви јасни, ако бидете стрпливи полека ќе ви ги објаснам. Па не можам јас целата вистина да ви ја кажам со два поста.
Ајде, чекам...
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 11:21 ---
Знаев дека еден ден и Ти и Чорбаџија ќе сакате да ме предизвикате за да ви го објаснам законот за 3 кои ни ти ни тој не сте го сватиле,
Убо велиш: ајде, подобјасни го и тоа.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Вашата грешка, и на тебе и на него, е што саката буквално да ја тумачите Библијата.
Библијата се толкува повеќеслојно, односно се чита напишаното и се толкува се‘ што стои зад напишаното.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 11:23 ---
Нема да дочекаш, баниран е од тема.
Не е то проблем, јас сум трпелив и ќе го причекам.

Kajgana Shop

На врв Bottom