Скоро 50,000 протестанти од 80 милионска држава не се “сите“ драга Леандра
Каде се другите? Зошто Ердоган победува 11 години?
Цифрава на протестанти од каде ти е може да добијам линк?
И второ знаеш дека во Турција медиумите се во мрак и не пренесуваат за протестите, а новинарите добиваат предупредувачки пораки за што да најавуваат? Мислам знам дека знаеш нешто исто како кај нас што се случува, за една лопата сите медиуми на едно место, за протест на вработените на Охис никој апсолутно никој не известува. Да ги следиме фактите за да имаме конструктивна дискусија.
Ердоган победува 11 години поради економската сила и тука се вика само амин и ништо повеќе. Очигледно Турција има опозиција како нашава. И овде вемеро победува речиси седум години поради истата причина, само што не сме економски напреднати до 4та Европска економија. Туку последни со Босна и Косово.
Јас никогаш нема да излезам на протести заедно со комуњари, квази патриоти што ми ставаат знамиња на Македонија во аватар, а ми свршуваат на тоа што Турци дупеле евтини Македонки и “кул“ биле и со квази патриоти од владејачката гарнитура. Кога во Македонија ќе има таква организација како Златна Зора во Грција со чисти намери и солидарност со секој Македонец по потекло, раса и чувство тогаш би правел нешто. Вака ич не ми чуе. Нека скапува овој народ во своите квази патриотски и либерални гомна, а јас и натаму ќе си останам “ сељак“ и “ тракторист“.
Наместо ние да се бориме за она што некои наши претгходни генерации гинеле да опстанеме како народ, традиција и држава некој мене тука ќе ми постира свадби од Турчин и Македонка како некое најголемо цивилизациско достигнување. Со таков јас неможам рамо до рамо да застанам никогаш.
Тоа е разликата во моите и твоите согледувања и ставови. Јас ќе излезам на протест против покачување на струја не со комуњари туку со вонземјанци ако треба! На протест против полициска бруталност ќе излезам и со Бранко ако треба рамо до рамо. Јас излегувам за мене и кога излегувам сум убедена дека тоа е правата одлука и правата цел за протест. Мене не ме интересира дали Милчин финансирал тројца новинари да зборат на протестот, разбираш? Мене ме интересира да се намали цената на струјата со овој стандард кој го имаме. Од истата причина излегувам против Талат Џафери, од истата причина излегував и на студенски протести и додека сум жива ќе излегувам ако во таа цел верувам. Мене неможеш да ми переш мозок на овие години, неможеш да ме заведеш со празни реченици, јас сакам дела. Утре ќе испаднам и на протест за мрак на новинарството во Македонија кое ни се случува, ќе испаднам оти сум убедена дека изминативе години живееме во тотале мрак и еден Латас, Јанко и Миленко клошаришта ја кројат пералната на голем број од населението.
Тоа е разликата меѓу мене и тебе, што јас кога излагам верувам дека тоа е правилно, а не кој ќе има на протестот и како ќе ме обојат. Ми е гајле како ќе ме обојат ако сметам дека е тоа правилно. Не ме викнал никој од дома да испаднам, не ми дал некој знаме да веам, не сум лепела плакати, не крадам, не убивам. Излегувам со чисто лице во свое име и за својот народ.
Али бидејќи ми е јасно дека лица со твоите ставови не испаѓам со комуњари и квази либерали се мнозинство, жал ми е после секое излегување бидејќи се враќам бесна. Вас ве гледам како поголемо зло од владата која ја имаме. Токму поради вас, токму поради тие минирања од страна ништо не успева.
И за Златна зора да се надоврзам гледам не отвориле тема па да си го искористам постов, никад нема да поддржам такво нешто. Ќе ти кажам и зошто. Не оти идеите и целите не им се исправни, начините им се лоши. Тоа не е нивна работа да тепаат мигранти или јас да идам по улица и да тепам невини деца оти се Албанци или Грци, туку оти државата со ситемот го дозволила тоа. Она што им го замерувам на Еу во овој поглед е што дозволи да се развијат овие националистички структури како резултат на нивната неспособност и погрешни замисли на некое мултикултурно општество кое во реалноста се покажа дека неможе да функционира. Неможе проста раја необразована и закоравена со 15 деца и стапови да ги примиш помеѓу културно општество. Неможеш, тој неможе да се прилагоди, тој се обидува да те смени тебе, а не себе. Тој заминал од бедно општество, а таа беда сака да ја донесе каде иде. Неможе! Системот е крив, а има милион и еден начин да ги сопреш.
Иако не е дел за Турција може да отвориме сепак тема за ова да видиме човечки кој како размислува, доволно се пцуевме 2 години.