Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Ете така, значи во Германија се живее одлично! Неспоредливо со Македонија и во буквална смисла ако земеш да ги споредуваш условите ружи цветаат. Така ќе си пишуваш во иднина, без гачки продавање, ми се плаче од 3те плати дома кој влегуваат. Кога со една плата се живее десет пати подобро од Македонија.
Плус никој не те задева, се чувствуваш безбеден имаш администрација бе!
Сите кои планираат да се иселат во Германија ги предупредувам од Македонци подалеку.
за какви плати ти зборуваш?знаеш дека од плата до плата има голема разлика.знаеш воопшто колку е просекот на една НЕТО плата во Германија?
што е тоа што тебе те прави толку подобра од нас???

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Македонија има буџет од 2,5 до 3 милијарди евра годишно. По твојава математика тоа му иде околу 3000-3500 фабрики годишно. За фабрика се потребни пазар и знаење, а не пари. Парите секогаш може да се најдат. Македонија нема пазар, дијаспората може да помогне да го добие. Ама за тоа треба да е политички моќна. А толку мала дијаспора може да биде политички моќна само ако го следи примерот на Евреите и Ерменците. Знаење, конекции и скриено поддржување.

Темава не е за кај нас.

Дали се читаш ли ти што збориш.... Кое знаење... Кој црни пазар бре човече... Доволно е да се реставрираат старите фабрики имаме толку потенцијал... Еве збориме за фабрика за автобуси... Имаме една мислам незнам дали уште работи... Зошто не се прошири фабриката, ние да си ги користиме тие автобуси, после да се направи сервисна компанија за вакви намени...

2ро треба ли да зборам за земјоделството? Знаеш ли колку се бара органската храна.. Знаеш ли кој потенцијал го имаме за правење пари... Убаво ми кажа вујкоми... Во австралија македонски производи нема многу од причина што не произведуваме огромна количина не затоашто не ги сакаат... И во австралија има скопско и наши други производи но се со висока цена поради мала количина доколку се зголеми производството цената ќе се намали побарувачката ќе рипне до плафон... Светот не е мала работа тоа е голем пазар што повеќе од тоа треба кажими?

Сакаш да ти дадам уште 100 примери и да ти докажам дека не си во право? Стварно не ме сваќаш што сакаш да ти кажам... Тука и да дојдат експерти со знаење што мислиш ќе тргнат некој ВМРОВЕЦ и ќе го заменат со странец а? Јамајката... Ако идеа тие работи ако се вработуваа според знаењето во државата немаше до сеа да бидеме толку затуцани како што сме.. Такада не ти држи вода муабетов...

Ајде да те видам ОХИС вратиго во употреба без пари.. донеси експерти и нека ја расцутат фабриката :tapp:

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
за какви плати ти зборуваш?знаеш дека од плата до плата има голема разлика.знаеш воопшто колку е просекот на една НЕТО плата во Германија?
што е тоа што тебе те прави толку подобра од нас???
зошто воопшто мислиш дека сака да каже дека таа е во нешто подобра од нас?? нејасно навистина..само ја кажува ситуацијата каква е...ништо ново,ништо чудно,ништо посебно...бдв leandra не приметуваш ли дека груевски баш тоа го прави(со твоето погоре некаде кој знае каде сега,наведено мислење за економската состојба во земјава) само очигледно никој тоа не го приметува,он не ги тера младите(директно) да се иселуваат..тој на мн паметен и фин начин ги наведува на тоа едноставно,никој не ги вработува без врски(посебно без партиски вмро определени),они одат настрана ќе заработат некој денар и ќе дојдат тука ќе ги трошат парите или пак отвараат фирма која допринесува во неговиот џеб и мн јасно дека него тоа му одговара,иначе ќе треба да финансира "државата"....од каде толку пари ние?? како ќе правиме споменици после и МКД во барок стил... како ќе се прикриваат кражбите поинаку...и пак ќе му се исполни желбата на тоа невино-егоистички настроено човече..абе знае со народов да манипулира како сака...ама па барем и за нас да гледаше...не за Американа... дали Обама ќе го пофали или не.,..и тој е нечие пионче сигурно!
Ама и ние сме си глупи и прост...што е право право си е..сами си дозволуваме..епа нека ни е..

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
зошто воопшто мислиш дека сака да каже дека таа е во нешто подобра од нас??
leandra напиша:
Ете така, значи во Германија се живее одлично! Неспоредливо со Македонија и во буквална смисла ако земеш да ги споредуваш условите ружи цветаат. Така ќе си пишуваш во иднина, без гачки продавање, ми се плаче од 3те плати дома кој влегуваат. Кога со една плата се живее десет пати подобро од Македонија.
Сите кои планираат да се иселат во Германија ги предупредувам од Македонци подалеку.

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
leandra напиша:
Па?? Да не не е во право случајно,не рече дека треба со нејзе да се дружи некој..напротив...ако е можно подалеку од неа само :D

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Па?? Да не не е во право случајно,не рече дека треба со нејзе да се дружи некој..напротив...ако е можно подалеку од неа само :D
па,па,па што па?
па ако не е подобра,како може тогаш другите да ги предупредува од нас?:confused:

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
извини,ти во германија си?

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
во тој случај ако мислиш дека не е подобра од тебе нема што да те навредува нејзината забелешка...нема ни да ти биде гајле воопшто за забелешката...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.370
Поени од реакции
26.437
Дали се читаш ли ти што збориш.... Кое знаење... Кој црни пазар бре човече... Доволно е да се реставрираат старите фабрики имаме толку потенцијал... Еве збориме за фабрика за автобуси... Имаме една мислам незнам дали уште работи... Зошто не се прошири фабриката, ние да си ги користиме тие автобуси, после да се направи сервисна компанија за вакви намени...
Старите фабрики се технолошки заостанати, биле превработени, нерентабилни и не произвеле ниту еден бренд за време на нивното функционирање. Тешко нас ако тие ни се потенцијал. Ете на пример, фабриката за автобуси што ја имавме не можеше да произведе поефтин автобус од Кинезите. Иако, не плаќаат царини и слично. Зошто ние би купувале поскапи автобуси? Таквите фабрики треба да си пропаднат.
2ро треба ли да зборам за земјоделството? Знаеш ли колку се бара органската храна.. Знаеш ли кој потенцијал го имаме за правење пари... Убаво ми кажа вујкоми... Во австралија македонски производи нема многу од причина што не произведуваме огромна количина не затоашто не ги сакаат... И во австралија има скопско и наши други производи но се со висока цена поради мала количина доколку се зголеми производството цената ќе се намали побарувачката ќе рипне до плафон... Светот не е мала работа тоа е голем пазар што повеќе од тоа треба кажими?
Што ги спречува нашите земјоделци да произведат органска храна и да ја продадат во Австралија? Нивната неписменост. Зошто Скопска пивара извезува во Австралија? Затоа што менаџментот бил доволно способен да го отвори тој пазар. Ете, знаење и пазар. Ми ја потврди тезата.
Сакаш да ти дадам уште 100 примери и да ти докажам дека не си во право? Стварно не ме сваќаш што сакаш да ти кажам... Тука и да дојдат експерти со знаење што мислиш ќе тргнат некој ВМРОВЕЦ и ќе го заменат со странец а? Јамајката... Ако идеа тие работи ако се вработуваа според знаењето во државата немаше до сеа да бидеме толку затуцани како што сме.. Такада не ти држи вода муабетов...
Ајде кажи уште некој пример со кој ќе потврдиш дека сум во право. :D Од кај да ги тргнат вмровците? Еве на Скопска пивара не и сметаат вмровците за да функционира успешно. Нам ни треба способен менаџмент во приватните компании. Тие можат да си изградат одлична симбиоза со вмровците, со некои ситни проблеми уз пат, ама тие проблеми не менуваат ништо суштински. Знаење не е исто со диплома. И јас не барам експерти, туку менаџери. Има голема разлика меѓу првите и вторите. Првите млатат празна слама, вторите немаат проблем да се приспособат.
Ајде да те видам ОХИС вратиго во употреба без пари.. донеси експерти и нека ја расцутат фабриката :tapp:
Само будала би се нафатила да го враќа или спасува Охис. Може за помалку пари да се изгради попрофитабилна и помодерна фабрика која би го покривала истото производство од нула. Охис треба да се ликвидира.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
во тој случај ако мислиш дека не е подобра од тебе нема што да те навредува нејзината забелешка...нема ни да ти биде гајле воопшто за забелешката...
читај ме подобро,нас,никаде не напишав мене!!!

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Старите фабрики се технолошки заостанати, биле превработени, нерентабилни и не произвеле ниту еден бренд за време на нивното функционирање. Тешко нас ако тие ни се потенцијал. Ете на пример, фабриката за автобуси што ја имавме не можеше да произведе поефтин автобус од Кинезите. Иако, не плаќаат царини и слично. Зошто ние би купувале поскапи автобуси? Таквите фабрики треба да си пропаднат.

Што ги спречува нашите земјоделци да произведат органска храна и да ја продадат во Австралија? Нивната неписменост. Зошто Скопска пивара извезува во Австралија? Затоа што менаџментот бил доволно способен да го отвори тој пазар. Ете, знаење и пазар. Ми ја потврди тезата.

Ајде кажи уште некој пример со кој ќе потврдиш дека сум во право. :D Од кај да ги тргнат вмровците? Еве на Скопска пивара не и сметаат вмровците за да функционира успешно. Нам ни треба способен менаџмент во приватните компании. Тие можат да си изградат одлична симбиоза со вмровците, со некои ситни проблеми уз пат, ама тие проблеми не менуваат ништо суштински. Знаење не е исто со диплома. И јас не барам експерти, туку менаџери. Има голема разлика меѓу првите и вторите. Првите млатат празна слама, вторите немаат проблем да се приспособат.

Само будала би се нафатила да го враќа или спасува Охис. Може за помалку пари да се изгради попрофитабилна и помодерна фабрика која би го покривала истото производство од нула. Охис треба да се ликвидира.

Незнам стварно што ти е у главата.. Ама едно ќе ти кажам ПРЕМНОГУ гледаш вести на сител... ПРЕМНОГУ !

Знаеш ли зошто успеваат Скопска и Прилепска пивара? Чичко ми работи таму.. Што мислиш колку " знаење " треба за една компанија да биде успешна? Дали знаеш дека со новиот закон секоја компанија што сака да учествува во некаков локал треба да плати 10.000 евра... Ми зборуваш сега за пиварите, а појма немаш од овие работи... Па со тоа се направи еден вид на монопол за ситните риби да неможат да влезат во економијата... Го сваќаш ова или сакаш да ти нацртам?

За прилепска пивара да го пушти во промет новото шише на златен даб со новиот отварач дали знаеш колку финансиски средства се вложени? Тука збориме за милиони ! Овие пари не се направени туку така... Овие пари се вртат кај истите големци што ги донесуваат законите... Кога ќе видиш од страна тоа е едно тркало што постојано се врти... па преку 80 % од вработените во 2те пивари се вмровци, донеси искусен менаџер што ќе го замени некој.. Абе ме чепкаш за работи што со свои очи ги гледам и знам што све не се дешава... И после успешно работела.. Па како нема да работи бе кога ВМРО е на власт кажими?

Ќе те замолам да станеш член на ВМРО и да поседиш барем една година таму за да научиш некои работи.. Т.е можда и да си па солиш памет на темава како до народот е бидејќи нема знаење...

Цитирај ме и сега како ЕВН работи... Нели остваруваат промет ама како народот живее тоа не е битно... А да дознаеш дека пола од компанијата ја држат македонци пак ќе негираш...
--- надополнето: 31 мај 2013 во 20:11 ---
Тогаш зошто ВМРОвците уште ја држат? Што не ја срушат и го продадат местото како државно земјиште? Или немаш одговор на ова... Да не беше профитабилна зошто се става на тендер да ја купи друг?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 20:13 ---
Па сам си кажуваш бе човек... Како што ти пишав немаат доволно пари за да произведат големо количество... А можност имаме за тоа... И што ако извезува кажими мислиш има успех?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 20:17 ---
Од каде да ги тргнат? Па од тие позиции што ги набројуваш ти... Скоро сите менаџери се луѓе бутнати од партија... Зошто бе некој со завршена гимназија да работи во ЕВН еве конкретен пример ти кажувам, нема да спомнувам име, зема 60.000 плата а некој што цел живот учи се труди, го насочил своето образование кон тоа, завршил факултет да не може да стане менаџер... Ајде објаснимиго тоа... Како ти знаењето ќе го вметнеш во нашите компании... Мислиш толку нема способни млади кај нас? Зошто тогаш кога ќе заминат во странство стануваат дел од нив големци? пошто таму има можност ! Нема ограничувања како тука ! ете затоа...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
читај ме подобро,нас,никаде не напишав мене!!!
За тебе и беше наменето, не ми кажувај бруто или нето, не правиш муабет со некој економски неписмен. Од тебе подалеку, уште кукач ти фали во Германија со 4 плати дома да ти кажува дека не е се розево.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.886
Поени од реакции
10.422
Сите што не им е добро во Германија или каде и да е во нормалните држави, предлагам замена со мене еве...вклучена е и ИТ диплома со просек скоро 10 и стан во кој би живееле со родителите мои (невработени). Можеби после 80 години ќе си купат и свој со македонска плата.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
За тебе и беше наменето, не ми кажувај бруто или нето, не правиш муабет со некој економски неписмен. Од тебе подалеку, уште кукач ти фали во Германија со 4 плати дома да ти кажува дека не е се розево.
а ти прекуписмена,зошто не одговараш на прашањата?

Kajgana Shop

На врв Bottom