Чудни македонски зборови

L

Luki Junior

Гостин
Дага нели е да влече линија од негде (на пример вода), или да има прилики (на пример за карактер, таа дага е од дедо му)? Или грешка сам? :cautious:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
мое размислуванје дали зборот СУВО е турцизам ме интересира вашето мислење пошто СУ по турски е вода и турците во селото кај нас го користат истиот збор со исто значење
Прото-словенски сух',со значење сув, антоним на мокар.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Веројанто не си чул за македноскиот збор Спила. Спила ти е подземна карпа, најчесто лисната.
Имаш уште еден на таа тема Дага, тоа ти е камена жила низ почвата, што се протега во некој правец.
И двата сум ги чул од постари луѓе кога сум работел со нив.
Дага е линија, црта, жила. Спила е висока, “лута“ и стрмна карпа - литица.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
135
Поени од реакции
99
прашав за Ѕевдек и никој не ми одговори...

Член од
27 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
48
Д'ГА ЗБОРОТ НЕ МОРА ДА Е ПОДЗЕМНА КАРПА КОЈА СЕ ПРОТЕГА НИЗ НЕКОЕ МЕСТО ТУКУ МОЖЕ ДА Е И Д'ГА НА ПОДЗЕМНА ВОДА , НА ЗЛАТНА ЖИЛА , НА ПОДЗЕМНИ КОРЕНИ, ИЛИ ПАК СТАРИТЕ ЌЕ РЕЧАТ ЗА НЕКОГО таква му е д'гата ОДНОСНО ТАКВИ МУ СЕ КОРЕНИТЕ , ГЕНИТЕ СТО ГИ ИМА ВО СЕБЕ
--- надополнето: 30 мај 2013 во 23:22 ---
мое размислуванје дали зборот СУВО е турцизам ме интересира вашето мислење пошто СУ по турски е вода и турците во селото кај нас го користат истиот збор со исто значење
Согласен!

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
прашав за Ѕевдек и никој не ми одговори...
На мен ми наликува на турцизам. Во каков контекст си го слушал?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 12:00 ---
Дага е линија, црта, жила. Спила е висока, “лута“ и стрмна карпа - литица
Д'гата е винаги извита линија. Во бугарскиот е збор, кои се користи често. - д'га (именка) - крива, крива линија, извивка, кривина, изкривјаване
и уште - "Д'гадиалектите наричана оште зуница, дзуница, виножито, божилак, божурлак, тканица) е оптично и метеорологично јавление, св'рзано с појавата в небето на почти непрек'снат спект'р на светлината"

Сметам дека е збор од словенско потекло. Веројатно старословенскиот збор е бил со голем јус и затоа во БГи МК е д'га/дага, а во другите словенски езици е подалече од оригиналот дуга - рус./укр./. Мислам исто и во ср'бски.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Дага е трага на еден материјал кој се содржи во друг материјал и тоа во вид на линија, црта и сл. Има дага на вода, дага на злато во руда и сл. но и дага (трага) на дивеч...

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
Дага е трага на еден материјал кој се содржи во друг материјал и тоа во вид на линија, црта и сл. Има дага на вода, дага на злато во руда и сл. но и дага (трага) на дивеч...
ЖИЛА
--- надополнето: 31 мај 2013 во 15:29 ---
зборот АЈДЕ постои кај мене двоумење пошто и турците го користат дали е турцизам
ја лично мислам не, пошто и во русија е користен како збор во смисла доаѓајте по мене

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
Хајде/Ајде е класически турцизам.
http://translate.google.bg/?hl=bg&tab=wT#tr/mk/haydi
ДохоЖДам (БГ и ц'рковнослов.) - доаЃам (МК). ДоаЃам нема врска со ајде. Ајде се користи не во смисла доаЃаjте (по мене) , а во смисла COME ON, LETS GO - давај, да в'рвим/ајде да в'рвим.

Член од
27 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
48
На мен ми наликува на турцизам. Во каков контекст си го слушал?
--- надополнето: 31 мај 2013 во 12:00 ---

Д'гата е винаги извита линија. Во бугарскиот е збор, кои се користи често. - д'га (именка) - крива, крива линија, извивка, кривина, изкривјаване
и уште - "Д'гадиалектите наричана оште зуница, дзуница, виножито, божилак, божурлак, тканица) е оптично и метеорологично јавление, св'рзано с појавата в небето на почти непрек'снат спект'р на светлината"

Сметам дека е збор од словенско потекло. Веројатно старословенскиот збор е бил со голем јус и затоа во БГи МК е д'га/дага, а во другите словенски езици е подалече од оригиналот дуга - рус./укр./. Мислам исто и во ср'бски.
Во мк дага (или д'га по некои дијалекти) јас ја знам исклучиво како синоним на жила, никогаш виножито. Ама има смисла и ова што викаш српското дуга и мк дага да имаа исти корен, кој потоа добил спијализирано значение на македонски.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 19:51 ---
Дага е линија, црта, жила. Спила е висока, “лута“ и стрмна карпа - литица.
Стена е исто синоним за литица, голема вертикална мазна карпа.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.750
Поени од реакции
835
Д'ГА ЗБОРОТ НЕ МОРА ДА Е ПОДЗЕМНА КАРПА КОЈА СЕ ПРОТЕГА НИЗ НЕКОЕ МЕСТО ТУКУ МОЖЕ ДА Е И Д'ГА НА ПОДЗЕМНА ВОДА , НА ЗЛАТНА ЖИЛА , НА ПОДЗЕМНИ КОРЕНИ, ИЛИ ПАК СТАРИТЕ ЌЕ РЕЧАТ ЗА НЕКОГО таква му е д'гата ОДНОСНО ТАКВИ МУ СЕ КОРЕНИТЕ , ГЕНИТЕ СТО ГИ ИМА ВО СЕБЕ
--- надополнето: 30 мај 2013 во 23:22 ---
"Суво" е збор кој потекнува од црковнословенскиот/старословенскиот/прасловенскиот. Нема ништо турско во него.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
"Суво" е збор кој потекнува од црковнословенскиот/старословенскиот/прасловенскиот. Нема ништо турско во него.
На суво е на српски сухо на франциски secher а на велшки е sychu...можно е некоја галско-келтска комбинација.
--- надополнето: 1 јуни 2013 во 14:15 ---
Стена е исто синоним за литица, голема вертикална мазна карпа.
Стена или Stein на германски значи камен и карпа баш таква висока мазна. А литица е од Латински Litus исто камен значи.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.750
Поени од реакции
835
Суво само на бугарски се пушува и произнесува "сухо", на руски/украински се пишува со "сухо", но се произнесува со "а", на словенски: суха, полски/чешки/словашки: сухе, а на српски е "суво" - од таму и на македонски е "суво".

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Суво само на бугарски се пушува и произнесува "сухо", на руски/украински се пишува со "сухо", но се произнесува со "а", на словенски: суха, полски/чешки/словашки: сухе, а на српски е "суво" - од таму и на македонски е "суво".
Ok ne srpski Suho e na Hrvatski i Slovenecki a od tamu i na Bugarski :giggle: kako i da e postoi tendencija za gubenje na H vo Makedonskiot toa e tocno.

Kajgana Shop

На врв Bottom