MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
Да те прашам - остај настрана и иконографијата денес - тао е ради пари и други глупости.. кажи ми ти мене, шо го натерало чоекот тогаш. пред безмалку 2000 години да црта симболи, знаци, фрески.. а подоцна и да се занимава и со иконографија... На тогашната црква (сеедно дали рано-христијанска, или после 4 век - после Никејски собор) не и сметало тоа што луѓево чкрабале. башка поише од очигледно е и дека го поттукнувала тоа..
What's the catch?
Изработката на икони е повеќеслојна потреба:
- умот човеков не ги познава нештата суштински, туку ги прима и разбира преку симболи,
- потребата од формирање колективно сеќавање за настани кои се случиле (на пример: сцените од Стариот и Новиот завет)
- пораката која праќа насликаниот настан,
- воспоставување врска помеѓу овоземната и небесната Црква,
- можноста од практикување на дарот за сликање,
- обележување на храмовите како посебни места, каде се практикуваат верските потреби,
- чудотворноста која ја имаат иконите.
--- надополнето: 17 мај 2013 во 16:13 ---
Па нели ми е дозволено да се сомневам.. шо ме кочиш сеа? од кај сеа вакви флоскули и етикети?
Па со здрав разум резонирам пријателе сорисјански, нешто не ми чини ли во умот? Шо е сеа работава?
Сомневај се слободно: тоа и самиот го имам поминато како почетник во верата, но дури и од овде (од пред мониторов...