Ристовски: Младите премногу избираат што да работат

Која проста раја владее кај нас чудо едно плус на тоа додај Миленковци, Јанковци и Латаси и донеси заклучок. Дојде време неписмените да владеат. И со таква поддршка автоматски си го гледаш сопствениот народ.
Некаде прочитав едно девојче кое се фалеше колку успеала во животот, завршила факултет и мастер и се вработила во едно од Министерствата. Секако партиски активист е. Таа работа ја смета за свој личен успех. Колку се само критериумите за успех изместени во земјава може да видите. Драги мои успех не е ако треба да убедуваш луѓе да гласаат за партија и на тој начин да стекнеш работно место на државна цицка. Успех е да се образоваш и потоа да создаваш во свое име и индиректно да ја помагаш и државата. Успех е да измислиш нешто ново со кое ќе се промовираш себе си и својата земја, успех е да бидеш најдобар во својата струка, да станеш најдобар играч и да промовираш, итн. Не е успех партиски да влезеш и буџет да те рани.
Си ја гледам мојата генерација, оние кој навистина заслужија и се трудеа сега работат во приватен сектор и на високи позиции. Голем дел се иселија, а убедливо најпростите, оние што факултет завршуваа по 8 години со сила, дрва неизделкани, оние кој неможеа да сфатат што е пазар и еквилибриум, они на кои со ноќи им објаснувавме со примери од типот имаш кило компири, работат во државна администрација. Особено е потресно што во медицината се има начукано вакво неписмено створење, а паметните деца си заминаа. Затоа сега во болница е лотарија, кога ќе заминат старите кадри крстете се кај кого ќе паднете под нож.

Кај нас лошото е шо сите сакаат директорска позиција...завршил факултет со частење ручеци на професорите а да го прашаш нешто од неговата насока врска нема..ама битно ја имал дипломата па сега сака директор да е..затоа на младите не им се работи.Не оти го оправдувам целосно ова од Спирката ама до негде е во право.Е сеа кој ке си има појке среќичка ке се пикни негде во администрација...ама тоа не го можат сите и шо ни останва? Да плукаме по форуми,фб статуси и ред други работи.Само не знам зошто толку ги браневте вработените во темата за Мекдоналдс дека 8.000 се доволни посебно за студенти за да си го истуркаат месецот а тука во оваа тема не се доволни.Значи збораме за млади кои сеуште немаат фамилија оформено.Муабетот ми е...да се почни од некаде а после отом потом..ке се снаоѓаш.

Не знам колку можам да те подржам овде целосно...Не секој кој завршил Факултет е со купена диплома.
Има некои кои со години бараат но не успеваат да најдат и седаат дома или работат за 3000 денари...Не сакаат сите да бидат директори како што велите овде...Всушност сакаат работа која ке одговара на нивната струка и кои навистина имаат високо знаење од областа на она кое го студирале нели?
Е сега,дека постојат такви кои влегле со врски постојат.Но кога директорот на некоја компанија ке види дека човекот нема поим од она кое го работи порано или подоцна ке го отпуште без разлика дали бил син на претседател премиер или владика.Шефот ке биде во загуба доколку чува некој од тој тип,губи клиенти а секој сака да му биде подредено под конец така?

Не знам колку можам да те подржам овде целосно...Не секој кој завршил Факултет е со купена диплома.
Има некои кои со години бараат но не успеваат да најдат и седаат дома или работат за 3000 денари...Не сакаат сите да бидат директори како што велите овде...Всушност сакаат работа која ке одговара на нивната струка и кои навистина имаат високо знаење од областа на она кое го студирале нели?
Е сега,дека постојат такви кои влегле со врски постојат.Но кога директорот на некоја компанија ке види дека човекот нема поим од она кое го работи порано или подоцна ке го отпуште без разлика дали бил син на претседател премиер или владика.Шефот ке биде во загуба доколку чува некој од тој тип,губи клиенти а секој сака да му биде подредено под конец така?

Болдираниот дел важи за поновиве генерации не мислев на секој...но воглавно знаеш дека денес така функционира.Има доста луѓе кои навистина вложиле напор и труд и ја заслужиле дипломата.Јас потполно се согласувам со тебе...целта на мојот пост не беше да ги оправдувам министерствата и другите институции него дека се знае каква е ситуацијата кај нас дека ништо не е како што треба,и барем за почеток да се почни од негде со работа да не се пребира...како беше она...и да погинеш,колку можеш ќе се спасиш :) сите сакаме на заслужените места..нема некој кој со завршен факултет сака да работи по конфекции како што кажа погоре некој член.Но тоа е тоа...ни како поединци ни како здружение ни потписи ни не знам шо не можиме да смениме ништо.Започни од негде..е тек после кој како ке се снајди...немаат сите среќа како некои поединци...:)

Јас по завршувањето на факултетот чекав за вработување (значи активно барање работа) една ипол година. Конечно се вработив и тоа баш на струката, после две ипол години, фабриката отиде „под ледот“ и 350 луѓе останавме без работа, со неисплатени плати, со недобиени огревни дрва, без сини картони... сега 9 месеци пак не можам да се снајдам со работа, сите места се резервирани или за роднини или партиски...од што пребирам не од друго... имав една понуда за работа во Скопје, за која работа требаше да се будам во 5:30 сабајле, да патувам 3 часа со автобуси, па да работам без пауза за ручек (кој и така не е од фирмата), па после работното време уште 3 часа автобуси до дома (да стигнам околу 19:30), за плата која не ги покрива транспортните трошоци, а за јадење и да не зборувам... Да, пребирлив сум, немам пари за да (доплатам да) ја работам оваа работа...

Каков клошар човече... Да работат што било... Па чекај ако сакаме да работиме што било тогаш која е поентата да завршиме факултет? Колку проста раја има во државава тоа чудо едно... Па ако сакам да бидам бравар ќе учам за бравар..

Кој сака да се мачи толку време на факс, да фрла пари, да се пази од напатените професори и на крај сето тоа да не му се исплати :facepalm: Кога можат министри да стануваат со завршено 4то оделение не ме чудат ваквите изјави

Еве една вистина за жал ::D

Се собрале сите човечки органи за да решат кој е најважен. Прв се јавил мозокот.
- Јас сум најважен, без мене ништо нема да функционира како треба...
Се јавил стомакот:
- Е исто е и кај мене, јас ако не функционирам ништо нема да функционира.
Се јавило срцето:
- Дечки, јас ако не пумпам крв, што ќе биде од вас а?
Ете ти го сега се јавува газот:
- Е јас ако не се испразнам, тогаш ништо од вас.

Кога го чуле ова сите органи му се изнасмеале. Газов се налутил и три дена не се испразнил. Мозокот добил болки, срцето добило аритмија, желудникот го раскинал стомакот од болки. Се собрале органиве повторно на состанок и му признале на газот дека е главен.

Наравоучение: Не мора да си паметен за да бидеш главен, доволно е да си шупак.

Низ цела тема читам дека престиж и желба на сите им е да работат во администрација. Се сложувам со Леандра дека спосбните се снаоѓаат во приватен сектор и голема веројатноста дека се подобро платени и на подобри позиции. Не можам да сфатам како млада особа си замислува дека врв на кариера е да работи како службеник во јавна администрација. Таа работа нит е добро платена (во поголемиот дел од случаите) нит е стабилна (се менува власт и одиш у неповрат). Баш пред некој ден се чудев кога ми кажаа колку плата зема началник на полиција и инспекторите. Дури тогаш ми стана јасно зашто сите до еден се корумпирани.

Denovive moja bliska osoba koja ima 28 god.i saka da raboti otide vo edna privatna firma i mnogu se razocara.Se nafati da raboti bez razlika sto ne i e po struka...no naide na problem so rabotnoto vreme.
Aj sto e vo dve smeni nema problem...tuku prva smena od 09 do 18 h i vtora od 12 do 20 h..
Pa koe e ova vreme,koga mlada majka so dve deca treba cel den da bide na rabota i plus gazdaricata i rekla deka moze nekogas ke ima potreba da odi na ispomos vo Tetovo...
Gospod na pomos...

Поголема глупост не всум прочитал, што е ова избор помеѓу Дурекс и Спортекс или "моите" примекс??

Помеѓу кока-кола, пепси и синалко??

ЛОЛ зарем има ТОЛКУ ИЗБОР па да се младите мислат што да работат, не мили пријатели и пријателки форумџии и посетители, туку напротив они се трудат нба секој можен начин да ја прикријат вистинската стапка на невработеност а тоа е дека минимум 250 000 работоспособни граѓани немаат работа, се нервираат, дремат по кладилници некои одат по дрога, други алкохол па потоа пак на товар на општеството, а овде сите сега се СИТЕстуденти со ќебап факултетите каде ве УЧАТ да НЕ УЧИТЕ!!!

Па од биро ќе ми вадат цифри од некои 70 000-100 000 невработени, не за друго ми ја навредуваат мојата свест и совест исто како со рекламите ТИ СИ МАКЕДОНИЈА, Истражи ја(а нема пат), па Ајнштајн и сњлично.

Јас знам што е проблемот со младите наједноставно Безперспективност, низок морал што е3 нормално кога ти ја нвадат маста 10 часа(некогаш 11) и тоа за мизерни 9000 па секој салам човек ќе се откаже бидејќи тоа е ЕКСПЛОАТАЦИЈА, еве и ќе објаснам, да ги земеме основните трошоци за живот т.е основните потреби вие со 900 НЕМА да успеете да издржите една жена и дете дури и она да работи на текстил или било каде, така да работат оние на кои чивијата благо речено им влезе а.к.а несакана бременост и знаете како е.

Половина од моето друштво и најдобриот другар е во СК, друг Италија, трет планира БГ пасош, НИКОЈ НЕЌЕ на ЗДРАВ МОЗОК некоја БУДАЛА да го ПРАВИ БУДАЛА!!!

Е овде треба да помогнат ако се вистински анархисти тука треба да реагираат и тоа да му се каже на газдата слушај шапшал еден или ќе ги осигураш луѓево и платиш праведно(наместо да ќариш 20 000 од работник неосигуран на месец па и даноци затајување сеедно) ТИ ќе го направиш тоа и тоа или ќе му речеш збогум на твојот мерцедес купен од земеното здравје на твоите робови!!!

Е ова се вика директна интервенција, директна борба(да БОРБА) за социјална ПРАВДА - да бидеме јасни не тврдам дека општ работник треба да прима 30 000 туку нека бидат чисти 18 000 и тоа точно на договорен датум.

Знам за вакви случаи каде имбецилите убаво постапија, првен се става песок во машината да се сопре производство а будалата да закасни и подзаглави малку, па одржувањето ќе треба да вика негов пријател, колега од друг град намерно да ја поправат, па нема време да има а и алат фали и ќе речат работниците "ти рековме шефе ни требаат тие алати ти за 2500 денари се стискаш, ајде работното време заврши" и заминуваат сите само пријатно и ништо повеќе па ќе размисли малку сам-еј работници ОРГАБНИЗИРАЈТЕ СЕ еве анархистите ништо не прават освен тинејџ гнев а оние "борци за социјалбна правда ЛЕНКА" една борба што ја водат тоа чудо големо.

Клучлот е кај самиуте работници и слогата, само така ќе се добие оти ако не бараш нема да добиеш.

Половина од моето друштво и најдобриот другар е во СК, друг Италија, трет планира БГ пасош, НИКОЈ НЕЌЕ на ЗДРАВ МОЗОК некоја БУДАЛА да го ПРАВИ БУДАЛА!!!

исто и кај мене

Низ цела тема читам дека престиж и желба на сите им е да работат во администрација. Се сложувам со Леандра дека спосбните се снаоѓаат во приватен сектор и голема веројатноста дека се подобро платени и на подобри позиции. Не можам да сфатам како млада особа си замислува дека врв на кариера е да работи како службеник во јавна администрација. Таа работа нит е добро платена (во поголемиот дел од случаите) нит е стабилна (се менува власт и одиш у неповрат). Баш пред некој ден се чудев кога ми кажаа колку плата зема началник на полиција и инспекторите. Дури тогаш ми стана јасно зашто сите до еден се корумпирани.
Во приватниот сектор подобро платени?:cautious::facepalm:

Што е чудно? Колку плата земаат во администрација службеници?[/quote
Што е чудно? Колку плата земаат во администрација службеници?
Работничка во конфекција 8050 ден, во администрација 24000 за седенје и пиенје кафинја.Можам да ти дадам уште милјон примери, зошто иначе седат пред партиски штабови, заради идеали?

Ама ок,

Ама ок, не се разбравме. Не зборев за конфекции, туку за поголеми фирми. Администрација може да земе максимум 30 000 еве нека се, а во поголемите фирми таа плата може да се зголемува неколкукратно. Сакам да кажам дека врв на кариера не е службеник во администрација.

Ама ок,

Ама ок, не се разбравме. Не зборев за конфекции, туку за поголеми фирми. Администрација може да земе максимум 30 000 еве нека се, а во поголемите фирми таа плата може да се зголемува неколкукратно. Сакам да кажам дека врв на кариера не е службеник во администрација.

a koj se tie pogolemi firmi...te molam ako mozes da gi nabrois;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom