Од јуни 2013, само дигитална телевизија во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата bobipp
  • Време на започнување Време на започнување
мислам дека не ме разбра,мене ми бесе моабетот за владата сто ке ги дели бесплатно приемниците а ги набавиле по нивниот моабет многу скапо
Abe luge Resiverite bea HD. Zatoa cenata e tolkava. Najevtin resiver so HD i so PVR po site forumi i na ebay za eden resiver e 40 dolari. E sega neznam na golemo kolku gi kupile
--- надополнето: 24 мај 2013 во 12:58 ---
Eх да беше само со рисиверите...

Направив еден скен и гледам дека и Ал Сат ја додале на фрекфенцијата со Канал5, Телма, МТВ1/2/3 (Водно), од Црн Врв се емитува МРТ1 HD и собранискиот канал без тон, а пак од предавателот поставен на зградата на МТВ се емитуваат МРТ1, ЕРА (Скопска локална ТВ) и собранискиот канал. До сега ОНЕ немаат пуштено сигнал во Скопје.

од предавателот поставен на зградата на МТВ на која фреквенција се емитуваат каналите?

Конечно пуштија дигитален сигнал од предавателот пелистер.Имам лед филипс телевизор направив скенирање и се појавија аналогни Мтв1,2,3 и дигитални Мтв1,2,3,Телма,Канал5,Алсат м,но ниеден канал не функционира без обична антена поврзана со телевизорот,јас мислев дека со дигитализацијата овие собни антени нема да ни требаат,но небило така?

Конечно пуштија дигитален сигнал од предавателот пелистер.Имам лед филипс телевизор направив скенирање и се појавија аналогни Мтв1,2,3 и дигитални Телма,Канал5,Алсат м,но ниеден канал не функционира без обична антена поврзана со телевизорот,јас мислев дека со дигитализацијата овие собни антени нема да ни требаат,но небило така?
Сигурен си дека е од Пелистер, да не е од Тепавци?
а инаку мора да имаш антена

Kako sto odi vaka rabotava podobro preku makedonska radio difuzija da odat site kanali a ne preku ONE. Sigurno i cenata bi bila poeftina za razlika od ONE. Samo dali ima pravo makedonska radio difuzija da gi prenesuva nacionalnite privatni tv ?

Kako sto odi vaka rabotava podobro preku makedonska radio difuzija da odat site kanali a ne preku ONE. Sigurno i cenata bi bila poeftina za razlika od ONE. Samo dali ima pravo makedonska radio difuzija da gi prenesuva nacionalnite privatni tv ?
Пишеше дека е привремено,дури да се заврши целиот процес на дигитализација,како преодно решение, иначе не вервам дека приватниве тв би платиле за да се реемитува нивниот сигнал и преку МРД ко веќе плаќаат 100 000 на Оне,а не вервам дека и МРД би им го пренесвела сигналот џабе..ОД др страна не знам зошто им се 2 мултиплекса на МРД за 3 канали MPEG4 и есњн HD кога сите ги собира на еден мултиплекс...
.каналиве шо се на мултиплексот на Оне се со послаб квалитет од оние на МРД....
Ме интересира дали на Оне уште има Тест 2 и 3 канали пошо кај нас е само тест 1 ?!

Кажите дали каналите шо се емитувет сега од ОНЕ се во mpeg2 или mpeg4. Дан ја дупнит мечката ОНЕ и да ги реемитуват во mpeg2.

Едно ептен нуб прашање... Имам телевизор едно 15 години стар мислам дека е ЛГ и е на кабловска Телекабел едно 15-20 години. Дигитален е тој ваљда? И све му е во ред? Нешо да не ме засега ова мене? Искрено незнам дали е кабловскиот сигнал е дигитален или аналоген :giggle: обично гледам 1-2 неделно ТВ и тоа ако има спорт. Така не ме заинтересирале многу овие работи.

Пишеше дека е привремено,дури да се заврши целиот процес на дигитализација,како преодно решение, иначе не вервам дека приватниве тв би платиле за да се реемитува нивниот сигнал и преку МРД ко веќе плаќаат 100 000 на Оне,а не вервам дека и МРД би им го пренесвела сигналот џабе..ОД др страна не знам зошто им се 2 мултиплекса на МРД за 3 канали MPEG4 и есњн HD кога сите ги собира на еден мултиплекс...
.каналиве шо се на мултиплексот на Оне се со послаб квалитет од оние на МРД....
Ме интересира дали на Оне уште има Тест 2 и 3 канали пошо кај нас е само тест 1 ?!
Vo Tetovo seuste ima test 1, 2, 3 a pusteni se sitel, telma i alsat m

ЈП МРД нема право да ги нуди комерцијалните (приватните) ТВ канали. Тоа е задолжено само за МРТ1,2,3 и HD.
Според ЗЕК, имаше тендер и го доби One, како што знаете и тој е должен да ги нуди.

Околу стандардот за компресија, One е должен да ги нуди каналите во MPEG-4, во спротивно би му следувале казни, логично.

Туку, јас се прашувам, зашто ЈП МРД, boomTV и One (да знам дека последниве две се едно, но има некои разлики) не нудат DVB-T2, по примерот на некои други земји, од Балканот, нашиот северен сосед, а има и земји од Јужна Америка. Но како и да е, се надевам дека за неколку години ќе треба да преминеме на другата (Т2) генерација.
Патем, дали некогаш радиото во Македонија ќе се дигитализира, односно ќе биде DAB или DAB+?

Едно ептен нуб прашање... Имам телевизор едно 15 години стар мислам дека е ЛГ и е на кабловска Телекабел едно 15-20 години. Дигитален е тој ваљда? И све му е во ред? Нешо да не ме засега ова мене? Искрено незнам дали е кабловскиот сигнал е дигитален или аналоген :giggle: обично гледам 1-2 неделно ТВ и тоа ако има спорт. Така не ме заинтересирале многу овие работи.
да е 5 години ќе се запрашаме дали има дигитален тунер не па 15 години:) НЕМА, да не му текне некому да те лаже.:)

Сите прашуваат за фрекфенции никој не одговара. Ќе прашам и јас. Имам Dvb-s i DVB-t resiver во едно, моделот е 2005 m1. Можам да следам сателитски канали, а има опција и за DVB-t. Фабрички стои на 0степени исток. Како да го подесам да ги пронајде каналите од ОНЕ, бесплатните? Пробав со собна антена сигнал 20%, скенирав на DVB-t, нема ништо. Со вклучен тањир за сателитска сигнал 60%, без никакви подесувања, пак ништо. Дали ми треба рибина коска антена за на кров па да скенирам преку ресиверот или? Знам на ресиверот на бум тв, фаќаше со собна антена супер слика.
Кои се фрекфенциите за Куманово пример? Или да си прашам во ОНЕ?

да е 5 години ќе се запрашаме дали има дигитален тунер не па 15 години:) НЕМА, да не му текне некому да те лаже.:)
Ок фала...колку што уконтав и прочитав Дигитална ТВ била само заради 4Г да ослободат фрекфенции. Тоа значи не ги засега тие што се на кабел т.е. мене и во пракса немора да купувам дигитален ресивер за да гледам аналоген сигнал на кабел. Ваљда нема да го гасат аналогниот сигнал на кабел? Тоа апсолутно нема никаква логика. Добро уконтав? :)
--- надополнето: 24 мај 2013 во 21:15 ---
Инаку што се однесува до мене мислам дека ТВ е минато и несакам искрено да ја користам многу. Има нет а имам и ЛЦД проектор за народ ако ми се збира...имав некаде и ТВ тјунер за комп ама некако прекинав и тој да го користам ме зезаше софтверот беше одвратен. Така да во основа ТВ како технологија е минато за мене...се држи на 2-конци.

Ок фала...колку што уконтав и прочитав Дигитална ТВ била само заради 4Г да ослободат фрекфенции. Тоа значи не ги засега тие што се на кабел т.е. мене и во пракса немора да купувам дигитален ресивер за да гледам аналоген сигнал на кабел. Ваљда нема да го гасат аналогниот сигнал на кабел? Тоа апсолутно нема никаква логика. Добро уконтав? :)
--- надополнето: 24 мај 2013 во 21:15 ---
Инаку што се однесува до мене мислам дека ТВ е минато и несакам искрено да ја користам многу. Има нет а имам и ЛЦД проектор за народ ако ми се збира...имав некаде и ТВ тјунер за комп ама некако прекинав и тој да го користам ме зезаше софтверот беше одвратен. Така да во основа ТВ како технологија е минато за мене...се држи на 2-конци.
Добро уконта, тие што имаат тв од било кој кабелски оператор или МаксТВ или БумТВ или ТоталТВ или сателитска можат да си ја настранат капата и да си свиркаат во врска со дигитализацијава. А ова ретко кој го нема во градовите, значи важи претежно за селата кај што нема ниеден од претходно наројаните извори.

Добро уконта, тие што имаат тв од било кој кабелски оператор или МаксТВ или БумТВ или ТоталТВ или сателитска можат да си ја настранат капата и да си свиркаат во врска со дигитализацијава. А ова ретко кој го нема во градовите, значи важи претежно за селата кај што нема ниеден од претходно наројаните извори.
Сега и селата во голем процент се снабдени со бум и со макс така да тој процент само со антетна според мене е премногу мал

Дали во неготино и околината има пуштено дигитален сигнал?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom