па ДА, затоа што еве кажи ми ти искрено што доби/добива македонија од пацифистичкото однесување?
Извини брат.. али многу лоша ти е поентата..
Прво, не знам кого сфати овде дека алудира оти Македонија, конкретно, треба да се однесува пацифистички?!
или пак од друга страна националистичкото движење на нашите соседи вродува со плод?
Да.. извини, али национализам, раѓа национализам.. финтата е што со тоа? Ако поентата е на националистот да му отидеш, онака пацифистички, „еј те сакам, ај мир да праиме“, онда од старт губиш...
Ако поентата е па на „националистот“ да му отидеш со „Национализам“ (рецимо према Грциве, пошто нив ги спомнавте неколку пати), онда пак си се заебал.. Многу е лесно да се повика човек на национализам при национализам од другата страна, али многу е тешко да согледа зошто и како да го направи тоа, нели? Е у нашава ситуација, рецимо - Македонија vis-a-vis Грција. Многу е лесно на Грција да се повика на национализам, она нема никакви пречи веќе од 45 година па навака да го прави тоа нели? Нема никаков етнички проблем внатре, нема ништо што одвнатре би ја попречило таа појава (без оглед дали е оправдана или не), али кај нас тоа е невиден зајеб.. Оди натерај ги „браќана Албанци“ да се палат и жарат, на македонски национализам, да не поддржат нас, онака националистички, баш у стилот клин со клин се избива, према грцине.. НИКАД! Не дека нешо они као ете „демек не не сакале“, панема да не поддржат во тоа, него едноставно е глупо и смешно! Ние сме држава со поише етницитети и поише националности инароди, и такви сме биле од 45-та, а и пред 45-та као вардарска бановина, т.е. као виалет у Отоманска Империја. .така да, пак и таа карта е многу заебана...Имаш од една страна албански националисти, и македонски националисти, и ај сеа кажи ми ти мене, како ќе ги натераш овие првиве да го тераат „нацоналистичкото“ тук на лук - клин со клин се избива, према грцине.. Кој ги ебе Албанците? хахах .. ма немој да ме јебеш - шо би рекол Кили.. Тоа веќе го правиме, али ко што гледаш од 2006 година нема плод во спорон со имено (пошто нели ги спомна грците, бугарите, албанците - нашите соседи)... не иде.. АКо ти се прави покољ, од национални побуди на националностите шо живеат кај нас во МКД, изволте.. слободно.. ова е слободна држава.. само и за тоа терба да знае чоек како, дали и зошто би го направил. .а не само клин со клин..
Има една поговорка.. од кол накол.. колот в газ.. а колот нали, има форма на клин.. така да и овде губиш од старт...
Така да, поентава овде е да се стави прст на чело и добро да се размисли што се прави (нешто шо глеам не го практикуваме као народ, пошто лесно се дразниме на национализам последно време)... Не треба чоек нешо многу да е мудар за сите тие работи. .треба само да биде индолентен кон детските болести на оние што ги манифестираат( националистите внатре и надвор)...
и еве, да речеме дека треба да продолжиме така, да бидеме гандиевисти, ...... до кога според тебе би требало така да биде? уште 10год? или 25? или пак 50? а со тоа се наметнува прашањето, што ќе се случи со нас додека ние глумиме лудило? ќе постоиме? или некоја друга формула за нас има? и јас сум за мир и НЕнационалистичко однесување, али се повеќе ми се гази по жуљ.
Апсолутно се слагам,... не треба да се биде гандиевист.. но ниту едно решение не доаѓа брзо... а гледам „националистиве од 2006 година, па со она „клин со Клин“ како ги решаваат проблемите.. 7 години пењават за решавање на спорот со името.. па пак ништо.. и сеа?
А од друга страна, не знам кого овде гледдаш да се однесува „гандиевистички“ а.к.а Невил Чембрленовски... ?!?
Друг е проблемот овде.. а секако решението не е „Ганди“, а уште помалку па „национализам“.. Барем овде на Балканов тоа од 1878 година до денес се покажало као мнгоу многу многу многу многу смешно глупо незрело инфантилно и дебилно решение... и ништо од тоа не вродило со плод...