а замисли у македонија,земаш 10к,плаќаш вода струја и др сметки (и ќе останат не доплатени сите), и ништо не ти остануе......а за јадење ? ами нема......
Искрено, не познавам семејство што не е социјален случај, а нема за храна.
Значи, зборуваме за 2ца вработени, во просек вкупно 20 000.
За почеток само, мои најдобри пријатели (во брак се) вкупно заедно имаат месечно 20 000, немаат пари за излегувања, шетања итн. ама не би рекла дека немаат пари за храна
--- надополнето: 18 мај 2013 во 02:44 ---
Пуме ај признај дека ти отиде да се прошеташ, да видиш, да те видат и да си купиш по нешто? Да беше да работиш сигурно ќе заработеше.
Ако си отишла преку овие нашиве агенции место парите во твој џеб завршиле во нивен а после ве лажат демек толку се плаќало.
Ќе му остане на чоекот повеќе од 200 долари и тоа ако плаќа за кирија а кај нас не плаќаат за кирија, дома живеат со нивните и пак ништо не им останува. Има огромна разлика.
Да ти признаам тебе нешто? Хаха, тие што ги интересирало, во соодветната тема имам напишано зошто сум била.
А да, се заработува, каде реков јас дека не се заработува? Испоти си го гзот 18 саати, да, пуши 1-2 цигари за 8 саати, јади што побрзо за да не закасниш 1 минута (никој нема да ти се дере, ама тајмерот кога ќе направиш клок ин, ќе забележи дека си каснел, па после од каде минус во плата...)
Остај сега агенциите.
Да речеме дека сум амер. Минималецот во стејтот е 7.5. Ако работам полно работно време (40 саати неделно) тоа се 300 долари. Тоа се 1200 долари месечно. Ако просечна кирија е 700, остануваш со уште 500, па од тие 500 оддели 400 за најосновни и нужни производи, остануваш со 100. Да не заборавам, со 700 долари не добиваш свој стан, туку сепак го делиш со некого.
На годишно ниво, заработуваш 14 400 долари и треба да ги оданочиш (два вида - стејт и федерал данок).
Не се лупајте во гради ако нешто не знаете.
Минималец НИКАДЕ не е доволен за добар живот. И смешно е да споредуваш некои работи.
Јас со американски минималец, но македонски цени, ќе бидам фаца. Нема шо.