“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Пробај да живееш со 1500 долари месечно во Америка, да видиме шо фаца си. Освен кирија (која е нормално 700 по човек) ти остануваат 800 долари. Неделно, онака да јадеш леб и нешто намачкано, ти ојдоа уште 80-100. Тоа се уште 400. Со 400 долари, можеш комотно да се сликаш ;)
--- надополнето: 18 мај 2013 во 01:02 ---
Ах, да, и одбиј данок од овие пари. 1500 бруто се. Ако живееш во Америка, данокот не ти го враќаат. Па види колку му останува на човекот, од таа плата одбиваат state и federal данок :) Остана чоекот со 200 долари месечно....

а замисли у македонија,земаш 10к,плаќаш вода струја и др сметки (и ќе останат не доплатени сите), и ништо не ти остануе......а за јадење ? ами нема...... (y)

Е сеа малце да дискутираме за дотичниот кој ке ги учел децата да бидат ,,директори''.Веројатно не ти дошло на твоја кожа да мораш да работиш туку уште си мамина маза шо ти даваат по 200 денари секој ден за на кафе...да знаеш дека тие 8 илјади што ги земаат таму се доволни посебно ако живее некој од социјално...кое сигурно не изнесува појке од 2 илјади денари па дури и покачување од 500 денари на нив би му донесло радост.А особата Х на која го насочувам ова сама ке се пронајди.

Ова за мене се однесува? Во еден претходен пост спомнав нешто слично ама изгледа не си ме разбрал. Никогаш не реков дека моите деца ќе ги правам директори...

Никогаш не реков дека моите деца ќе ги правам директори...
Еве ова е најдобар пример за тоа што цело време го зборувам!
Зошто да не ги правиш директори? Има нешто лошо у тоа? Подобро нека бидат работници а?

Платите на страна, ама некако е чуден и тајмингот, да не има некои дубари во приказнава за така преку ноќ да „раскинат” со Македонија. Плус, според веб странава (http://www.entrepreneur.com/franchises/mcdonalds/282570-0.html) од Мекдоналдс склучуваат 20 годишни договори и би требало нашиве да имаат уште три-четири години право на користење на брендот.

Еве ова е најдобар пример за тоа што цело време го зборувам!
Зошто да не ги правиш директори? Има нешто лошо у тоа? Подобро нека бидат работници а?

Не скокај многу. Не реков дека е лошо децата да ми бидат директори. Не се секирај, подобро би имал деца директори него деца робови во твојот дистописки универзум. Тоа што јас спомнав беше цинична критика на сметка на современиот македонски родител кој ги гали децата, не ги тера да створат работни навики него се надева дека ќе станат дел од фантастичното дуо од соништата (доктор или адвокат). Како резултат на тоа добиваме индивидуи кои се вистински мрзи без желба за работа. Истите овие личности мислат дека Мекдоналдс е "тешка работа".

Ова за мене се однесува? Во еден претходен пост спомнав нешто слично ама изгледа не си ме разбрал. Никогаш не реков дека моите деца ќе ги правам директори...

не не другар...не е за тебе.. :) имаше погорен еден шо им се смееше на лугето оти земале 8000 плата и биле будали шо работеле :) ваљда не му фатиле камен нозете сеуште..ете го се појави на постот за директори..сеа белки сваќаш кој е :)

а замисли у македонија,земаш 10к,плаќаш вода струја и др сметки (и ќе останат не доплатени сите), и ништо не ти остануе......а за јадење ? ами нема...... (y)
Искрено, не познавам семејство што не е социјален случај, а нема за храна.
Значи, зборуваме за 2ца вработени, во просек вкупно 20 000.

За почеток само, мои најдобри пријатели (во брак се) вкупно заедно имаат месечно 20 000, немаат пари за излегувања, шетања итн. ама не би рекла дека немаат пари за храна ;)
--- надополнето: 18 мај 2013 во 02:44 ---
Пуме ај признај дека ти отиде да се прошеташ, да видиш, да те видат и да си купиш по нешто? Да беше да работиш сигурно ќе заработеше.
Ако си отишла преку овие нашиве агенции место парите во твој џеб завршиле во нивен а после ве лажат демек толку се плаќало.
Ќе му остане на чоекот повеќе од 200 долари и тоа ако плаќа за кирија а кај нас не плаќаат за кирија, дома живеат со нивните и пак ништо не им останува. Има огромна разлика.

Да ти признаам тебе нешто? Хаха, тие што ги интересирало, во соодветната тема имам напишано зошто сум била.
А да, се заработува, каде реков јас дека не се заработува? Испоти си го гзот 18 саати, да, пуши 1-2 цигари за 8 саати, јади што побрзо за да не закасниш 1 минута (никој нема да ти се дере, ама тајмерот кога ќе направиш клок ин, ќе забележи дека си каснел, па после од каде минус во плата...)
Остај сега агенциите.

Да речеме дека сум амер. Минималецот во стејтот е 7.5. Ако работам полно работно време (40 саати неделно) тоа се 300 долари. Тоа се 1200 долари месечно. Ако просечна кирија е 700, остануваш со уште 500, па од тие 500 оддели 400 за најосновни и нужни производи, остануваш со 100. Да не заборавам, со 700 долари не добиваш свој стан, туку сепак го делиш со некого.
На годишно ниво, заработуваш 14 400 долари и треба да ги оданочиш (два вида - стејт и федерал данок).

Не се лупајте во гради ако нешто не знаете.
Минималец НИКАДЕ не е доволен за добар живот. И смешно е да споредуваш некои работи.
Јас со американски минималец, но македонски цени, ќе бидам фаца. Нема шо.

Не скокај многу. Не реков дека е лошо децата да ми бидат директори. Не се секирај, подобро би имал деца директори него деца робови во твојот дистописки универзум. Тоа што јас спомнав беше цинична критика на сметка на современиот македонски родител кој ги гали децата, не ги тера да створат работни навики него се надева дека ќе станат дел од фантастичното дуо од соништата (доктор или адвокат). Како резултат на тоа добиваме индивидуи кои се вистински мрзи без желба за работа. Истите овие личности мислат дека Мекдоналдс е "тешка работа".
Друже многу погрешно си ме сфатил. Верувал ти или неверувал сум работел и во македонија и во америка, како мал сум работел за 200 денари дневница, од копање, преку мешање малтер, садење на дрва, молерисување, селење(растовар утовар), пренесување пратки со точак, келнерување во скараџиски ресторан, келнерување во вегетаријански ресторан, како бармен, одржување на компјутери дури стигнав и на факултет да идам.......најголемата грешка што луѓето ја прават е што се надеваат дека преку работење за друг ќе заработат...работа во Мекдоналдс е чисто губење на драгоцено време, на дел од својот живот, време кое никогаш нема назад да си го вратиш...најтрагично е што и децата ги учиме на вакво однесување :(

Друже многу погрешно си ме сфатил. Верувал ти или неверувал сум работел и во македонија и во америка, како мал сум работел за 200 денари дневница, од копање, преку мешање малтер, садење на дрва, молерисување, селење(растовар утовар), пренесување пратки со точак, келнерување во скараџиски ресторан, келнерување во вегетаријански ресторан, како бармен, одржување на компјутери дури стигнав и на факултет да идам.......најголемата грешка што луѓето ја прават е што се надеваат дека преку работење за друг ќе заработат...работа во Мекдоналдс е чисто губење на драгоцено време, на дел од својот живот, време кое никогаш нема назад да си го вратиш...најтрагично е што и децата ги учиме на вакво однесување :(

А според тебе, што треба да прави студентот? Онака, на кој начин да заработи?

Не се лупајте во гради ако нешто не знаете.
Минималец НИКАДЕ не е доволен за добар живот. И смешно е да споредуваш некои работи.
Јас со американски минималец, но македонски цени, ќе бидам фаца. Нема шо.
Абе девојче...знам многу подобро од тебе
- како може јас да спијам со вреќа на под со 10 луѓе во двособен стан и да плаќам 150 долари месечно а ти да плаќаш 700?
- како може јас да работам две работи по 17 часа секој ден цели 105 дена а ти не?
- како може да го натерам газдата да ми плати авионска карта во два правци а ти сама си ја плаќаш? (не го знаев газдата таму првпат го видов)
- како може јас ниту долар да не им платам данок а тебе да те одерат?
- како може јас да одам сам а ти преку агенција?
-како може мене газдата да ми обезбеди бесплатна храна а ти да плаќаш за нејзе?
-како може јас да непушам а ти да пушиш?
-како може јас да не одам во шопинг а ти да идеш?
-како може ја да идам до time square со точак а ти со метро?
-како може јас да се вратам за 3 ипол месеци со чисти 9000 долари во џеб а ти без ич?
Епа ете глеаш може, затоа што јас бев да заработам а ти беше да се шеташ а прикаски кажувај им на другарките!

добро бе другар само ти ли си бил Америка...и си работел по толку часа...јас работев 19 саати само 3 спиење цели 2 месеци и се вратив со 14 000 долари...и сеа шо? сите оние постови беа кои ги пишеше уназад беа за да те прашаме колку си работел? никој не те праша и пукна на крај..епа 9 000 се ништо...ако ти било толку убо таму шо не си останал шо к*р си се вратил во МК...за на форум да седиш или?да нас данок ни земаа ама ни го вратија...немој да продаваш семки на семкар!

добро бе другар само ти ли си бил Америка...и си работел по толку часа...јас работев 19 саати само 3 спиење цели 2 месеци и се вратив со 14 000 долари...и сеа шо? сите оние постови беа кои ги пишеше уназад беа за да те прашаме колку си работел? никој не те праша и пукна на крај..епа 9 000 се ништо...ако ти било толку убо таму шо не си останал шо к*р си се вратил во МК...за на форум да седиш или?да нас данок ни земаа ама ни го вратија...немој да продаваш семки на семкар!
Кој па тебе те праша? Али ете си кажа. Зборевме за минималец.
Ако не си ме сфатил ај да ти подобјаснам: не вредат парите за изгубеното време таму а овде па ич, таму си роб за пари тука си роб за безпари.
Јасно ти е сеа или треба да ти нацртам?
--- надополнето: 18 мај 2013 во 03:43 ---
колку време овде ќе ти треба за да направиш 9000 или 14000 долари?
4 ипол години за 9000$ со македонски минималец и
7 години за 14000$

Те читам веќе некое време...многу мудруваш како се да си поминал....можи си следбеник на Иван кој те знае.....шо не отвориш некоја емисија и ти..биди конкуренција...
А шо сака да кажи поето...дека не треба никој ништо да работиме?да дајме отказ..да седиме и да си го чекаме ,,судниот ден''? па шо му ја е*аваш нема да му работам на некој никој.Ако беше толку паметен ке си отвореше некое бизнисче па така немаше да те читаме тука..а и бај д веј не знам зошто не и си рекол на газдарицата да се омажи за тебе ко веќе сите ти клекнале на колена... па и така ке си земеше државјанство?

малце забегавте со оф топик а ја малце шерифувам

него, пингајте ме ако/кога ќе се отвори пошо не пратам многу многу

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom