Вистинско другарство, постои ли?

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
На фејс се отепале пишење а по улица здраво не си викаат, е така се дружат денес ... јас имам полно пријателчиња од на форумов ама друго време беше пред 6-7 години , уште си контактираме и се друќиме ако идам Скопје или тие идат на ензеро

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Lajk za poslednite tri mislenja,potpolno se slozuvam,i vikam TAKA E! nema drugar-ki prijatel-lki, samo brat,sestra e drugar,prijatel i se e!
Jas nemam i mnogu mi e zal:(

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Пријатели/пријателки (бар по моите дефиниции) ги имам многу. Ама другарки/другари имам неколку. И со нив можам да правам се, да им кажам се, да ми кажат се. И нема лутење овде.

Само се разочарувам во луѓе за кои сум мислела дека ми се другари, на крај излегуваат најголеми крвопијци.

Ма одите у 300 лепе ТИИИИИИИИИИИИТ сите такви :гомце:
Нервозава оти пред некое време увидов дека тој што сум го сметала за најдобар другар, уствари бил само едно :гомце: Терај си така другарче, ќе ти требам пак еден ден. Тогаш ќе добиеш еден стап поголем од мене. Ај шетај сега од мојов живот!
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:33 ---
Ако ти се налутила за дечко, значи не ти ни била најдобра другарка. Јас на мојата мојот дечко и го дадов па никому ништо :)
Браво бе колку си ти кул.:cuc:
Јас очи мислам би и ископала на другарка ми, ако се осмели само да помисли да ми го земе дечкото со кој што сум. Такви „другарки“ не ми требаат.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
А да пробаш да бидиш пријател наместо да бараш некој да ти биде пријател... ќе има барем еден вистински пријател во светов - ти

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
А да пробаш да бидиш пријател наместо да бараш некој да ти биде пријател... ќе има барем еден вистински пријател во светов - ти
Јас секогаш сум пријател, барем се трудам да бидам. И за тоа се разочарувам и нервирам кога некој ќе проба да ме заебе, а јас сум му мислела се најдобро... И сум правела се најдобро за истиот таканаречен пријател...

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Јас секогаш сум пријател, барем се трудам да бидам. И за тоа се разочарувам и нервирам кога некој ќе проба да ме заебе, а јас сум му мислела се најдобро... И сум правела се најдобро за истиот таканаречен пријател...
A можда пак не пробале да те повредат и не мислеле
можда им дошло спонтано
јаките пријателства се како брат/сестра, само брат ми ако ме навреди во афект или од немарност или ако ми расипе некој план ќе се налутам ќе го споредам со минати случки од детството, што и да е ќе го преболам
а од пријателите иде истото непријатно чувство и не заминува
и секогаш мислиш... ова ми го направи плански
99% од случаите кај што се многу блиски пријатели не е плански, никој не е толку злобен како на шпански филм да ти биде брат/сестра за да ти забоде нож

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
A можда пак не пробале да те повредат и не мислеле
можда им дошло спонтано
јаките пријателства се како брат/сестра, само брат ми ако ме навреди во афект или од немарност или ако ми расипе некој план ќе се налутам ќе го споредам со минати случки од детството, што и да е ќе го преболам
а од пријателите иде истото непријатно чувство и не заминува
и секогаш мислиш... ова ми го направи плански
99% од случаите кај што се многу блиски пријатели не е плански, никој не е толку злобен како на шпански филм да ти биде брат/сестра за да ти забоде нож
Знаеш како Мони, веројатно затоа што јас тргнувам со раширени раце и срце кон луѓето, за возврат очекувам исто од нив, ама многу често не е така. По се изгледа тоа не се јаки пријателства, туку само миновни, од денес за утре.

Не сум јас некоја лутка у принцип, не се лутам ни брзо, ниту пак импулсивно реагирам. А и кога се лутам кратко ми трае и знам да простам. Ама после простување ако пак да ме заебеш, тогаш чао пријатно, се надевам дека ни во некој друг живот нема да те сретнам. Нема да се лутам, само не сакам повеќе да бидеш дел од моето секојдневие. Не сакам расипани луѓе околу мене. Знаеш како викаат Со кој си таков си. Е па јас не сакам да бидам ни расипана, ни подла, ни да ги користам луѓето.

Знам што сакаш да кажеш за ова брат/сестра пријателство, тоа најмногу боли. Пред многу години имав таква другарка која направи нешто такво. Не ме здоболе тоа што го направи, туку ме болеше тоа што она воопшто не помислила на мене во таа ситуација и како јас ќе се чуствувам после тоа, а баш бевме како сестри, заедно јадевме, спиевме, се заедно правевме. Со години не и зборував, дури и ја одбегнував ако ја видам оддалеку. Ама со годините доаѓа и мудроста, па сватив дека не вреди толку многу да се замарам со неа и нејзините постапки. Можам да и направам едно здраво, ако она ми рече на мене прва, да сврземе некој пластичен муабет од 5 или 6 реченици и тоа е тоа.

Во некоја слична таква ситуација, сестра ми да е, ќе помисли прво на мене, а после на се друго. Што значи дека односот сестра/брат не можеш да го ставиш на исто рамниште со другарството.
Во брат/сестра односот имаш безрезервна и нераскинлива љубов, без разлика колку сте блиски или не сте блиски, дали зборувате и споделувате работи или не, дали сте другари или не сте, на крај повторно кога ќе ти биде тешко и ќе ти треба подршка братот/сестрата ќе бидат тука секогаш за тебе. А другар/другарка во такви ситуации најчесто се дистанцираат и бегаат. За тоа никако не можеш да ја споредиш брат/сестра врската со односите во едно пријателство. Бар јас така мислам.

Има исклучоци, не велам дека нема. Секоја чест на тие што имаат вакви пријатели кои секогаш ќе бидат овде за нив. А уште повеќе им се поклонувам на тие кои самите знаат дека се вакви пријатели, кои нудат безрезервна подршка и љубов кон пријателот.

За крај да не ме разберете грешка, имам и јас вакви другарки, ама сакам да имам повеќе од две или три...

Еден човек го прават богат добрите и паметните луѓе околу него....

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Не сум јас некоја лутка у принцип, не се лутам ни брзо, ниту пак импулсивно реагирам. А и кога се лутам кратко ми трае и знам да простам. Ама после простување ако пак да ме заебеш, тогаш чао пријатно, се надевам дека ни во некој друг живот нема да те сретнам. Нема да се лутам, само не сакам повеќе да бидеш дел од моето секојдневие.
И јас сум ваква, простувам брзо. А еднаш кога се налутив на една исто посебна другарка ме држеше 5-6 години. Е после тие 6 години дојдовме на едно здраво во име на тоа што сме се прибирале една кај друга на в студентски, и што сме го делеле лебот со години. Сега имаме здраво

П

Пепси_

Гостин
нај големиот проблем е социјалниот статус во општеството и социјалните мрежи.

во македонија.......

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
За жал ги има и ке ги има уште повеќе

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Со годините, сé повеќе разбирам, сé повеќе сум свесен колку е скапоцено пријателството ... Животот знае да го провери влогот во пријателството. Колку навистина вредело, колку веселите муабети и тивките доверувања воспоставиле цврст мост меѓу две човечки суштества. Зашто, како што вели Емерсон во својот есеј за пријателството: „Единствена награда на доблеста е доблеста; единствен начин да имаш пријател е да бидеш пријател“.

Red Widow

vintage soul
Член од
17 мај 2013
Мислења
101
Поени од реакции
163
Па нема баш и некое другарство , ако имаат проблем , сакаат да се исплачат ете ти ги , те демнат во секој корак , коа нема ништо , ништо не им треба , и нив нигде ги нема ... за жал се е повеќе за своите интереси , и јас имав другара 14 год се дружевме и за баналност ме заеба коа ми требаше највише ... тоа е сеа само на едно здраво сме

Kajgana Shop

На врв Bottom