“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Па затоа пишав какви такви... факт е дека македонски сендвичари вработуваат повеќе лица отколку мекдоналдс, бургеркинг, доминос, топтан сите заедно. А верувам дека и платата е поголема отколку кај странциве!

Па сеа пред малку ја фалеше 7-ца, шо ме заебаваш. :D
Абе, а вас колку ве плаќаат да мудрувате? Очигледно е дека немате поим што се случува од врвот на вашиот нос понатака, ама сепак.... божем мислење имате
--- надополнето: 15 мај 2013 во 11:39 ---
Не, види, знам дека и безвеза ми е муабетот, ама единствената можна точка на ова „сценарио“ е никој да не работи за мизерија од пари, па така да мораат да даваат повеќе, не само 8 илјадарки. Нели, поарно би давале повеќе, наместо да ги затворат. :love:
Износот на минималната (законски пропишана) нето плата во Македонија е 8050 денари! Just to be clear!!!

Ама мене ме чуди што шпекулирате за платите на вработените во McD, а немате поим колкави се. Па те ги експлоатирале вработените, те работеле незаконски... Абе Бог да чува! Македонија - земја во која сите знаат се и се експерти во сите области!!!

Што мислиш кој прави промет повеќе, Седмица или Мекдоналдс?

Освен таканаречениот џет сет што глуми лудило кој иде друг во Мекдоналдс, еве јас на пример кога идам скопје, не пропуштам да идем до Седмица. Во мекдоналдс за сладолед понекогаш влегувам...
Мек праи поише профит,има 5 ресторани иначе нема 20 ко што рече некој претходно..логички коа има 5 големи дуќани на топ локација дека праи поише пари од седмица со 2.Не можете да гледате субјективно,и ја не јадам сеа од кога го поскапеа на 100че оброкот али факт е дека е фулл цело време внатре. И фино е да си го иаме како бренд,вкусот им е единствен и добро е ако сакаш да можеш да јадеш таму.
--- надополнето: 15 мај 2013 во 11:42 ---
Абе, а вас колку ве плаќаат да мудрувате? Очигледно е дека немате поим што се случува од врвот на вашиот нос понатака, ама сепак.... божем мислење имате

Износот на минималната (законски пропишана) нето плата во Македонија е 8050 денари! Just to be clear!!!

Ама мене ме чуди што шпекулирате за платите на вработените во McD, а немате поим колкави се. Па те ги експлоатирале вработените, те работеле незаконски... Абе Бог да чува! Македонија - земја во која сите знаат се и се експерти во сите области!!!
па кажи колку плаќаат? ние по тоа што сме слушале коментираме..таа е платата дали во Мц дали во малска сендвичара тој е стандардот кај нас.

Pa i Coca Cola vo Makedonija e od nasi gazdi...Da ne ja polni Americkiot Dedo Mraz slucajno? Doagaat vo Makedonija sklucuvaat dogovor so poznati firmi na koi im go otstapuvaat brendot i rabotat preku niv.
Хајнекен и Кока Кола се сопственици на 96,5% од акциите во Пивара Скопје. Како наши газди? Don't get it!
--- надополнето: 15 мај 2013 во 11:46 ---
Не, јас искрено сакам буквално сè да потоне во државава, сè да отиде по ѓаволите: и фирмите на мамините и татините ќеркички и синчиња, и фабриките, ама буквално сè.Па да бидат тогаш ставени и овие на исто рамниште со тие кои едвај крпат крај со крај за да преживеат.Да видам тогаш дали вакви глупости ќе пишуваат.Јас баш би сакал да потонат сите фирми во државава, овие што се сиромашните се научени и без толку, овие другиве да видам дали ќе можат да преживеат.Нека осетат и они малку, доста од примадони и „учители“ во државава кои на парче хартија ги пишуваат овие работи а пак немаат никаква идеја од тоа каков е реалниот живот на ваквите луѓе..
:cuc:

Тејк ит изи бре, дипломиран си, а ми ставаш три извичници за нагласок ко некое дете на мирц прв пат што седнало.

Па уште 8050 потенцира, демек, „абе будала си, да не е 8000 и ПЕЕСЕТ малку, а?“

не тропај, никој не рече незаконски. Од експлоатација до незаконски има еден парсек...

па кажи колку плаќаат? ние по тоа што сме слушале коментираме..таа е платата дали во Мц дали во малска сендвичара тој е стандардот кај нас.
Не можам да дадам таква информација. Важно - не се 8000 како што мислите! Значи - не се работи за минималец. ;)

А како се нарекува "плата" од 8000 денари освен експлоатација. у ствари не знам више дали е 8...не е ни битно, слаби се скоро сегде платите. Малце грдо е денес да си работник во Македонија.
Ако се вратат назад на работа...арно. За жолта штампа ме интересира кој ќе е новиот газда

А како се нарекува "плата" од 8000 денари освен експлоатација?
Се нарекува минимална плата во Република Македонија законски означена, каде сеуште има сектори кои можат да идат под неа. А како се нарекува државата во која 70% од населението зема минимална законска плата?

ја имам одено на интервју во мек доналдц плата 8500

Тејк ит изи бре, дипломиран си, а ми ставаш три извичници за нагласок ко некое дете на мирц прв пат што седнало.

Па уште 8050 потенцира, демек, „абе будала си, да не е 8000 и ПЕЕСЕТ малку, а?“

не тропај, никој не рече незаконски. Од експлоатација до незаконски има еден парсек...
Читај подолу:
И не се некои придонеси кон државата,плата мизерна од 6-8000ден и убиство од работа со претерано прекорачување на работни саати ибезобразно кршење на на законот за работни односи. Чиста експлоатација на Македонскиот народ.
Мекдоналдс е еден од доказите колку ниско може да падне нашиов народ и колку може да дозволи некој да гази врз него за ич пари!
Сега пак тврдиш дека никој не рекол?

8050 не беше потенцирање во стил: „абе будала си, да не е 8000 и ПЕ(Д)ЕСЕТ малку, а?“, туку одговор на многубројните сезнајковци кои прашуваа како државата дозволила една фирма да дава толку мала НЕТО плата. Епа државата ја има поставено минималната НЕТО плата, а не фирмата.

Ама пак ќе прашам: од кај знаеш дека вработените биле експлоатирани и дека им давале минималец?

:facepalm:

треба да работиш 3 смена за празници и тоа ти го стават плус ко бајаги и одиш некоја илјадарка повеке, а ти бел ден нема да видиш за таа илјадарка

Во Скопје мора се да има. мора да го изедначиме со другите светски метрополи. :pos:

На страна Макдоларс, ова со минималецот како го пресметале. Ако се оди за основни потреби треба минималец да е негде 15-20.000 денари за теоретски 2 члена од семејство да го пополнат месечниот минимален буџет во домот 30-35000.
Ама тука стипси не даваат...транзиција, јбг.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom