“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Мекдоналдс во Македонија е од наши газди, единствено плаќаат за користење на брендот (и сите пропатни работи што идат со него како франшиза).

Pa i Coca Cola vo Makedonija e od nasi gazdi...Da ne ja polni Americkiot Dedo Mraz slucajno? Doagaat vo Makedonija sklucuvaat dogovor so poznati firmi na koi im go otstapuvaat brendot i rabotat preku niv.

Duri i edno Nestle cokolado ima razlicen vkus od toa kupeno vo Vero i toa kupeno vo Lidl i Aldi

McDonalds e brend i ne moze da bide isfrlen koga ednas ke ustanovi pozicija...Ako vi smetaat brednovi vo Makedonija onda namesto Coca Cola piete Play, Namesto, Carefour idete vo Tinex,
Soncece za site.
Ja neznam sto go nosat i Hilton brendot vo Makedonija.....Za vakov narod barokni hosteli samo.

btw Serverot vi pokaza neposlusnost...Iskarajte go

Тие што се радуваат на вакви работи изгледа сеуште некој друг ви го плака оброкот.
Ако,наздравје да ви е.
Читам се дискутира за 8000 те илјади плата,па вината не е само нивна.Си имаме институции во државата,зошто тие не си ја вршат својата работа?
Запрашајте ги оние од кои зависи вашиот оброк,што ним им значат овие 8000 кога би ги немало во нивниот дел.
Или пак запрашајте се вие самите,да сте вие дел од тие 200 дали би ви било баш така сеедно?

Не јадам од тоа "X" место, ако нека го затворат.
ЛОЏИК.

leandra па ти се штрекна за добавувачите? Овие функционираат на тој начин што за се ти прави увооз, од месо, сок, леб, хартија... значи се им е увозно. Единствен корист што има државава од мекдоналдс ни се тие 200 вработени(сосе шефови) и они што им ги издаваат локалите под ќирија - ако веќе не им ги купиле.

Подобро ќе платам 130 денари хамбургер од седмица, бургер хаус, вили отколку што би платил 160 денари за бигмек и тоа четвртина од претходно споменатото ако ги мериме по сите параметри. :) Од нашиве барем со сигурност знам дека лебот, компирот, мајонези, кечапи, сосеви, хартии, па зошо да не и месото се 100% македонски производи. Подобро ќе и помагам на сопствената економија отколку да купувам странски бренд и помагам на некој од америка или што знам каде...

Далеку од тоа дека се штрекам, али многу поразително се чувствувам кога ќе слушнам дека избркале луѓе на улица. Навистина сум алергична од 93та наваму на вести со бркање на вработени. 200 души за нас се да речам премногу. Ние едвај мака мачиме 100 да вработиме, па наеднаш 200 да ни избркаат. Ова се разбира не важи за државна администрација, 100 000 да избркаат, ќе аплаудирам.
И добавувачите се во алка на системов. Јас лично не верувам дека ни хартијата овде не ја печатат или кутиите. Ако прават увоз, некој и увозот им го организира. Значи пак се појавуваат субјекти кои се поврзани, самостојно никој не функционира.
И јас не јадам во Мекдоналдс, Седмица за ништо не ја мењам. Али веќе кога е тука, нека си стои, никому не му смета.

Ако одиме по оваа логика нека ги затворат сите фирми кои даваат 8000 во Македонија, што ќе ни се? Па да видиш цифра на невработеност 85%.

Камо да ги затворат тие што даваат по 8.000
И фирмите, а и стопаните. Па нека биде и 95 проценти невработеноста.

Инаку, Мекдоналдс... баш ми е мило ако ги затворат.

We are currently not recruiting franchisees for Macedonia. We may elect to change this strategy one day, however for the foreseeable future, we have no plans to place additional franchisees into this market. Given this fact, we are currently not seeking new franchisees in Macedonia and therefore cannot offer new franchise opportunities there. We kindly ask for your understanding of our strategic decision.

Од страната на Мекдоналдс за франчизи. Ништо чудно да е истечен договорот за мастер франчиза на М6 па сега некоја од страните да неќе да го продолжи. М6 многу безвеза го развиваше моделот со тоа што не продаваа посебно франчизи па ништо чудно Мекдоналдс да одбиле да им го продолжат 5 ресторанти е чиста глупост за држава од 2 мил. Јас би рекол дека Мекдоналдс сега инсистира на минимум 10 ресторанти што е горе доле 1 за секој 200 000 население нешто слично ко во азија/источна европа.

Иначе само кретен може да се радува на затварање на светски бренд во државата. Ова и те како се гледа кога некој сака да инвестра.

Камо да ги затворат тие што даваат по 8.000
И фирмите, а и стопаните. Па нека биде и 95 проценти невработеноста.

Инаку, Мекдоналдс... баш ми е мило ако ги затворат.
И после викаш ќе идеш во болница да побараш лек нели? Или ќе се јавиш во полиција да пријавиш? Или писмо можеби ќе сакаш негде да пуштиш. На школо па да не зборувам, нема потреба. Кој ќе внесе финансии за да функционира се она што гледаш, администрација? :D
Абе лесно е вака да се зборува, јас ова сакам, јас она. Ама не е така.

И после викаш ќе идеш во болница да побараш лек нели? Или ќе се јавиш во полиција да пријавиш? Или писмо можеби ќе сакаш негде да пуштиш. На школо па да не зборувам, нема потреба. Кој ќе внесе финансии за да функционира се она што гледаш, администрација? :D

Ти реков јас еднаш уште не е народ ДОВОЛНО СИРОМАВ во Македонија. Кај и да е за 10 години и тоа ќе биде. До тогаш ќе имаме пребирџии што порадо дома ќе седат него да работат.

Ти реков јас еднаш уште не е народ ДОВОЛНО СИРОМАВ во Македонија. Кај и да е за 10 години и тоа ќе биде. До тогаш ќе имаме пребирџии што порадо дома ќе седат него да работат.
Не е до тоа. Туку ова го коментираат деца кои сами не заработуваат, затоа и гледаат од тој аспект. Кога ќе треба лебот сами да си го вадат, за 100% ќе се изменат.

Eee, од друг аспект тргнуваш, зато. :D

Јас и по цена да цркнам, викам „ако, пеки, нека затворат све живо, дур не им платат на дечките за робувањето“.

Далеку од тоа дека се штрекам, али многу поразително се чувствувам кога ќе слушнам дека избркале луѓе на улица. Навистина сум алергична од 93та наваму на вести со бркање на вработени. 200 души за нас се да речам премногу. Ние едвај мака мачиме 100 да вработиме, па наеднаш 200 да ни избркаат. Ова се разбира не важи за државна администрација, 100 000 да избркаат, ќе аплаудирам.
И добавувачите се во алка на системов. Јас лично не верувам дека ни хартијата овде не ја печатат или кутиите. Ако прават увоз, некој и увозот им го организира. Значи пак се појавуваат субјекти кои се поврзани, самостојно никој не функционира.
И јас не јадам во Мекдоналдс, Седмица за ништо не ја мењам. Али веќе кога е тука, нека си стои, никому не му смета.

Напротив ако се затвори мекдоналдс ќе се отвори нешто ново, и таму ќе се вработаат луѓе. Барем ќе биде македонски бренд кој ќе продава производи произведени од македонското општество.

Eee, од друг аспект тргнуваш, зато. :D

Јас и по цена да цркнам, викам „ако, пеки, нека затворат све живо, дур не им платат на дечките за робувањето“.
Еве да речеме и така да се деси и што мислиш што ќе биде? Еве твое мислење ме интересира.
--- надополнето: 15 мај 2013 во 08:26 ---
Напротив ако се затвори мекдоналдс ќе се отвори нешто ново, и таму ќе се вработаат луѓе. Барем ќе биде македонски бренд кој ќе продава производи произведени од македонското општество.
Се посраа од отварање Македонски брендови, еве 30 години ги чекам да се изнаотворат :D
Исто така и се посраа од вработување.

Еве да речеме и така да се деси и што мислиш што ќе биде? Еве твое мислење ме интересира.
--- надополнето: 15 мај 2013 во 08:26 ---

Се посраа од отварање Македонски брендови, еве 30 години ги чекам да се изнаотворат :D
Исто така и се посраа од вработување.

Па затоа пишав какви такви... факт е дека македонски сендвичари вработуваат повеќе лица отколку мекдоналдс, бургеркинг, доминос, топтан сите заедно. А верувам дека и платата е поголема отколку кај странциве!

Па сеа пред малку ја фалеше 7-ца, шо ме заебаваш. :D

Којзнае што би било. Посебно на македонска почва, никогаш не се знае што би се случило „ако тоа и тоа“.

Ама еве, ако се случи ова неверојатно сценарио, ќе мора некој да одврзе кесе барем малку повеќе, и наместо со ламборџини и Тахити секоја година, ќе мора да се задоволи со Ламборџини и Mакарска :D

Не, види, знам дека и безвеза ми е муабетот, ама единствената можна точка на ова „сценарио“ е никој да не работи за мизерија од пари, па така да мораат да даваат повеќе, не само 8 илјадарки. Нели, поарно би давале повеќе, наместо да ги затворат. :love:

Инаку, би сакал да го видам тој хаос, шо го спомнуваш, ништо да не работи, ништо да не функционира, оти нема робови. Тогаш ваљда некоја промена ќе биде потегната од оние кои најмногу зависат од робовите, од оние кои сакаат да бидат clean cut секое утренце, на кафица, да прочитаат писменце и на прва настинка да гњават temp. лекари.

Пошто, види, за нас, working class, кои живееме во мизерија, сеедно е ако не работи ништо. И онака не ни е достапно ништо од тоа, така да, пак велам сеедно. Општиот „хаос“ би бил хаос само за аристократијава и буржоазијава ко ... знајш кои :D

Џаст ту би клиар, сам си го заработвам лебот, и доаѓам од најниската возможна социјална класа во Европа.

Се нека се затвори кога се глупи и незнаат да си ја усогласат монетарната политика држава-фирма-потрошувач , некни идам у Амати у џамбо ми наплаќаат 100 ден. полалитар фанта а исто е и у мекдоналдс изгор скапо ко божемски да си седнал да јадеш у хилтон-палас:mad:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom