Веб дизајн, ваши страни

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО КАКО УНИКАТЕН ТЕМПЛЕЈТ!!!!!! :mad:
Биби број до 10 9 8 7...7 7 7
Што значи лорем ипсум?
Печатарски текст што служи за замена при подготовка на дизајни, два три векови незнам колку се користи
Извадок е од некој текст од Цицерон
И ако не внимаваш можеш да налеташ на заебантски лорем ипсум пасуси по интернет што содржат содржини и да се изрезилиш.

Член од
29 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
133
да се вмешам малку во темата!

Без разлика дали сајтот потекнува од темплејт или е оригинален, според мене најбитна е намената. Едноставно дали ги исполнува очекувањета на потенцијалната целна група. Ако одговорот е потврден, тогаш сајтот е успешен.

А треба да се внимава на следниве две работи:
1. Интерфејс: Сајтот да биде прегледен, корисникот во ниту еден момент да не се осеќа изгубено!
2 Брзина: Многу е битно сајтот да е брз и респонсив, графиката да биде оптимизирана (еден ист ПНГ тежи 20кб ако е 24 битен, наспроти 2-5кб ако е 8 битен), да нема непотребни и компликувани скрипти, фотографиите да се оптимизирани точно за големината во која се прикажуват, итн...

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796

ух не ми оди денес :) релакс

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО КАКО УНИКАТЕН ТЕМПЛЕЈТ!!!!!! :mad:
Биби број до 10 9 8 7...7 7 7
Што значи лорем ипсум?
Печатарски текст што служи за замена при подготовка на дизајни, два три векови незнам колку се користи
Извадок е од некој текст од Цицерон
И ако не внимаваш можеш да налеташ на заебантски лорем ипсум пасуси по интернет што содржат содржини и да се изрезилиш.
За тебе не постои уникатен темплејт, тоа е твое размислување!
--- надополнето: 14 мај 2013 во 17:42 ---
да се вмешам малку во темата!

Без разлика дали сајтот потекнува од темплејт или е оригинален, според мене најбитна е намената. Едноставно дали ги исполнува очекувањета на потенцијалната целна група. Ако одговорот е потврден, тогаш сајтот е успешен.

А треба да се внимава на следниве две работи:
1. Интерфејс: Сајтот да биде прегледен, корисникот во ниту еден момент да не се осеќа изгубено!
2 Брзина: Многу е битно сајтот да е брз и респонсив, графиката да биде оптимизирана (еден ист ПНГ тежи 20кб ако е 24 битен, наспроти 2-5кб ако е 8 битен), да нема непотребни и компликувани скрипти, фотографиите да се оптимизирани точно за големината во која се прикажуват, итн...
Се согласувам!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Едноставен сајт со 6 странички во џумла го правам за 4-5 саати маусот ми е навикнат, кликам по инерција и не мислам.
A така, чисто да си знајш дека

Во дримвивер , хтмл цсс = ми треба подолго време и секогаш негде ќе заглавам не ќе е како што сакам
ептен убо ја долови разликата измеѓу web девелопер и кликач.

Збориме за сајтој на македонски пазар, пак ќе речам парите и времето се ставаат на кантар, никој не треба да работи за ништо.
Да де, токму така. Нема жива сила шо ќе ме натера да седнам и да едитирам џумли или вордпреси за 6 подстрани за кој ми треба пола сат да го поставам основниот HTML-от и цсс-от. 6 прости и глупи фајлој се, шо ќе работат без никаква база.

Зошто велиш дека е пдобро решение од џумла?
Обејктивно гледано ворпрес во споредба со џумла е булшит!
Така вика моето искуство... мада искрено не сум љубител нити на едното нити на другото, и сакам да си седнам да си искодирам од 0 тоа што ми треба... не да едитирам и прилагодувам незнамси јас какви скрипти кои некој некогаш седнал и од курташак ги напишал, и со сигурност шо работи незнај да кажи ни креаторот на делото...

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867

Да де, токму така. Нема жива сила шо ќе ме натера да седнам и да едитирам џумли или вордпреси за 6 подстрани за кој ми треба пола сат да го поставам основниот HTML-от и цсс-от. 6 прости и глупи фајлој се, шо ќе работат без никаква база.

Така вика моето искуство... мада искрено не сум љубител нити на едното нити на другото, и сакам да си седнам да си искодирам од 0 тоа што ми треба... не да едитирам и прилагодувам незнамси јас какви скрипти кои некој некогаш седнал и од курташак ги напишал, и со сигурност шо работи незнај да кажи ни креаторот на делото...
Во голема мера се сложувам со тоа што си го напишал, но има нешто што не ми е јасно. Велиш дека сакаш да искодираш од 0 тоа што ти треба, ме интересира што ти подразбираш кодирање од 0? Како би го направил сајтот, што би користел, како би кодирал? Многу ме интересира, ако не ти е тешко би те замолил да објасниш со 2-3 реченици. Позз.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Во голема мера се сложувам со тоа што си го напишал, но има нешто што не ми е јасно. Велиш дека сакаш да искодираш од 0 тоа што ти треба, ме интересира што ти подразбираш кодирање од 0? Како би го направил сајтот, што би користел, како би кодирал? Многу ме интересира, ако не ти е тешко би те замолил да објасниш со 2-3 реченици. Позз.
Седнувам со клиентот и чекам да видам шо ќе ми побара како решение. И најчесто сите цепидлачат за дизајн, никој не го интересира шо ќе има во позадина и како истото ќе биди организрано. Е сеа, зависно од потребите (читај колку кој е спремен да плати), така и јас седнувам да работам. Со дизајни не се замарам многу, кратко и едноставно не ми оди од рака, а најчесто имам шо да прам, така да си плаќам чоече да ми нацрта некаков дизајн кој што клиентот ќе го бендиса.

Откако тоа е завршено, останува да се смисли дали ќе се кодира php или asp/аsp.net, и тоа зависи од потребите опишани погоре (читај никој во мкд не плаќа за asp хостинг кој е едно 5-10 пати поскап од php, освен leandra нејзиниот сајт е asp). И од ко ќе знам шо технологија користам, седнувам да го склопам... во досегашното мое искуство, најголем проблем ми биле податоците и матерјалите кои што треба да застанат на сајтот. Предвидувам 6 места за најразлични тракатанци, од нив клиентот едвај ќе скрпи податоци за 2, останатите 2 ќе ги пополни со нешто колку да го има, а за останатите ќе бара измени во дизајно и ќе соли ум како треба да се смени.

Е сеа, незнам шо подразбираш ти под кодирање од 0, јас си подразбирам нешто вакво:
- поставување на основен хтмл/цсс во кој ќе се вчитува некаква содржина (основни мениа горе, лево, долу, футер и останати тракатанци кои се покажани на секоја страна, или барем на главната)
- поставување на хтмл-цсс за подстарните (ако главната се разликува од останатите)
- проверка за мултијазичност на сајтот

Одлука: дали ќе се работи со база на податоци, или ќе се работи со фајл систем, можеби и некаква комбинација?
- И едното и другото и третото бара доста работа и добро познавање на ситуациите, од типот на полнење на податоци, и правење некаков систем на приказ на податоците.

Ај да не речите дека само зборам: http://transkop-bitola.com.mk/ последно него го правев. Искрено, требаше да биди многу поубав и пофункционален, мада сами си ги исклучија функционалностите.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796

Прочитај го првиов пост на темава кај што е отворена?
И прочитај кај напишав јас дека сум веб девелопер?

Ми го наполнивте цел ден со негативна енергија... стварно није да се вадим...ја од тада слабо радим :tapp:

ал је разлог тачно то...

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
- И едното и другото и третото бара доста работа и добро познавање на ситуациите, од типот на полнење на податоци, и правење некаков систем на приказ на податоците.
И уште нешто ќе ти кажам

Ова што го опиша ти е сега во моментов 5 мин работа, ама дури си го научил не биле 5 мин сигурно 3 години на ТФБ или негде подалеку
Тебе знаењето не ти е најдено на улица и треба малку повеќе да си го цениш

Замисли оди аптекар на хирургија, и хирургот му вика абе површно е ова што не го сецна дома, и ти работиш во медицина.... Таков си

Јас можам да го применам моето знаење и да го направам плата, ама морам да знам колку ми се можностите. Она што не го знам не можам и не смеам да го продавам. Ајде ќе го направам тој сајт што го кажвиш за пола саат, мене ќе ми одземе пола месец ама ќе го направам и ќе се покажам пред тебе демек ти си девелопер и јас сум. Ама после кога ќе ми побараат одржување. Ќе сменам една буква и ќе се измести целото. Ќе го вратам целото ќе се смени буквата. Ќе ја сменам буквата ќе го снема сајтот. Ќе го ставам бекапот пак буквата. То е процес бате

Џумла и вордпрес и друпал тие таквите се направени од такви како тебе за вакви како мене.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
И уште нешто ќе ти кажам

Ова што го опиша ти е сега во моментов 5 мин работа, ама дури си го научил не биле 5 мин сигурно 3 години на ТФБ или негде подалеку

Замисли оди аптекар на хирургија, и хирургот му вика абе површно е ова што не го сецна дома, и ти работиш во медицина.... Таков си

Јас можам да го применам моето знаење и да го направам плата, ама морам да знам колку ми се можностите. Она што не го знам не можам и не смеам да го продавам. Ајде ќе го направам тој сајт што го кажвиш за пола саат, мене ќе ми одземе пола месец ама ќе го направам и ќе се покажам пред тебе демек ти си девелопер и јас сум. Ама после кога ќе ми побараат одржување. Ќе сменам една буква и ќе се измести целото. Ќе го вратам целото ќе се смени буквата. Ќе ја сменам буквата ќе го снема сајтот. Ќе го ставам бекапот пак буквата. То е процес бате

Џумла и вордпрес и друпал тие таквите се направени од такви како тебе за вакви како мене.
Многу убав крај на една долга расправија :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
И уште нешто ќе ти кажам

Баш напротив, знаењето ми е од ТФБ, средно техничко (Битола) и мое лично ангажирање, напредување, учење и интерес.

Јас можам да го применам моето знаење и да го направам плата, ама морам да знам колку ми се можностите. Она што не го знам не можам и не смеам да го продавам. Ајде ќе го направам тој сајт што го кажвиш за пола саат, мене ќе ми одземе пола месец ама ќе го направам и ќе се покажам пред тебе демек ти си девелопер и јас сум. Ама после кога ќе ми побараат одржување. Ќе сменам една буква и ќе се измести целото. Ќе го вратам целото ќе се смени буквата. Ќе ја сменам буквата ќе го снема сајтот. Ќе го ставам бекапот пак буквата. То е процес бате.
Можда, мада на крајот, иди дека јас ќе побарам најмалце 2 пати појќе пари за слична работа од тебе, и многу јасно дека овде кај нас, ти ќе имаш едно 20 пати појќе работа од мене. И како беше муабетот со трудот, ценењето на знаењето и наплатата?

Не се слагам со ова, никако :) Опен сорс не е наменет за твоја/моја/билочија лична заработка. Направен е да се користи слободно насекаде. Тоа што ти и некој друг го гледаат како начин за заработка, е сосема трета математика и се коси со првичната замисла на енџинот.

Многу убав крај на една долга расправија :)
Незнам зошто го гледате целото ова како расправија... јас мислев дека сме тука да си споделиме инфо и утре/задутре ако некој некаде заглави, да праша за помош.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Баш напротив, знаењето ми е од ТФБ

Можда, мада на крајот, иди дека јас ќе побарам најмалце 2 пати појќе пари за слична работа од тебе, и многу јасно дека овде кај нас, ти ќе имаш едно 20 пати појќе работа од мене. И како беше муабетот со трудот, ценењето на знаењето и наплатата?

Не се слагам со ова, никако :) Опен сорс не е наменет за твоја/моја/билочија лична заработка. Направен е да се користи слободно насекаде. Тоа што ти и некој друг го гледаат како начин за заработка, е сосема трета математика и се коси со првичната замисла на енџинот.
Не се сложувам со ниедно од овие три, првото не е напротив од моето туку, баш тоа истото го мислев дека си од на технички и дека знам дека таму лесно не се доаѓа до знаење, уште првата генерација информатика исфрли многу јаки кадри

Второто, пак не е точно, зошто тој што има намера вистински и повеќе да плати и е сериозен ќе те бара тебе, а мене ќе ми останат другите никој не сака хонорарен договор да потпише, или ќе се ценкаат до смрт или ќе се мислат како да ме заобиколат за плаќање. А и на интервју за работа пак си пред мене.

Третото, не е забрането да го продадам мојот труд од едитирање на овие програми, а и многу нивни делови и шаблони и самите се комерцијални мада основата им е бесплатна. Не е забрането да ги направам портал и да продавам рекламен простор. И ако се целите тие системи направени за некој да си направи сајт за свадбата која е фрката?
Не ми е забрането дури ни да ги земам сите материјали наставни од тфб и да ги поминам, не морам да ги полагам, што и ќе го направам само немам одлучено дали од информатика или од графички.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 10:20 ---
Заправо ако сакам графички дизајн ќе земам за адобе сертификат подобро ќе поминам од тфб информатиката ми е на мисла

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Не се сложувам со ниедно од овие три, првото не е напротив од моето туку, баш тоа истото го мислев дека си од на технички и дека знам дека таму лесно не се доаѓа до знаење, уште првата генерација информатика исфрли многу јаки кадри

Второто, пак не е точно, зошто тој што има намера вистински и повеќе да плати и е сериозен ќе те бара тебе, а мене ќе ми останат другите никој не сака хонорарен договор да потпише, или ќе се ценкаат до смрт или ќе се мислат како да ме заобиколат за плаќање. А и на интервју за работа пак си пред мене.

Третото, не е забрането да го продадам мојот труд од едитирање на овие програми, а и многу нивни делови и шаблони и самите се комерцијални мада основата им е бесплатна. Не е забрането да ги направам портал и да продавам рекламен простор. И ако се целите тие системи направени за некој да си направи сајт за свадбата која е фрката?
Не ми е забрането дури ни да ги земам сите материјали наставни од тфб и да ги поминам, не морам да ги полагам, што и ќе го направам само немам одлучено дали од информатика или од графички.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 10:20 ---
Заправо ако сакам графички дизајн ќе земам за адобе сертификат подобро ќе поминам од тфб информатиката ми е на мисла
Сите сте во право, секој со своето мислење...нема потреба да измислуваме топла вода. Општо кажано(не е лично), не е добро во нешто ако не сме сигурни да шириме заблуда и да се правиме тоа што не сме. Неможе секој се да знае, некој знае помалку некој повеќе, а форумот е идеално место каде што можеме да размениме искуства. Инаку и јас сум дипломец на ТФБ, кај се најдовме.. :) Поздрав до ситеее.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Еве едно прилично тазе проектче кое неодамна започна да егзистира на интернет. Сајтот е наменет за дилери и пред се фокус е даден на едноставноста, брзината и можностите за филтрирање и пребарување. За жал сајтот е од затворен тип и затоа ќе поставам само слики.

p1.jpg p2.jpg p3.jpg

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Еве едно прилично тазе проектче кое неодамна започна да егзистира на интернет. Сајтот е наменет за дилери и пред се фокус е даден на едноставноста, брзината и можностите за филтрирање и пребарување. За жал сајтот е од затворен тип и затоа ќе поставам само слики.

Прегледај го приврзокот 64077 Прегледај го приврзокот 64078 Прегледај го приврзокот 64076
За какви дилери е сајтот?

Kajgana Shop

На врв Bottom