Веб дизајн, ваши страни

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО КАКО УНИКАТЕН ТЕМПЛЕЈТ!!!!!! :mad:
Биби број до 10 9 8 7...7 7 7
Што значи лорем ипсум?
Печатарски текст што служи за замена при подготовка на дизајни, два три векови незнам колку се користи
Извадок е од некој текст од Цицерон
И ако не внимаваш можеш да налеташ на заебантски лорем ипсум пасуси по интернет што содржат содржини и да се изрезилиш.

да се вмешам малку во темата!

Без разлика дали сајтот потекнува од темплејт или е оригинален, според мене најбитна е намената. Едноставно дали ги исполнува очекувањета на потенцијалната целна група. Ако одговорот е потврден, тогаш сајтот е успешен.

А треба да се внимава на следниве две работи:
1. Интерфејс: Сајтот да биде прегледен, корисникот во ниту еден момент да не се осеќа изгубено!
2 Брзина: Многу е битно сајтот да е брз и респонсив, графиката да биде оптимизирана (еден ист ПНГ тежи 20кб ако е 24 битен, наспроти 2-5кб ако е 8 битен), да нема непотребни и компликувани скрипти, фотографиите да се оптимизирани точно за големината во која се прикажуват, итн...

НЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО КАКО УНИКАТЕН ТЕМПЛЕЈТ!!!!!! :mad:
Биби број до 10 9 8 7...7 7 7
Што значи лорем ипсум?
Печатарски текст што служи за замена при подготовка на дизајни, два три векови незнам колку се користи
Извадок е од некој текст од Цицерон
И ако не внимаваш можеш да налеташ на заебантски лорем ипсум пасуси по интернет што содржат содржини и да се изрезилиш.
За тебе не постои уникатен темплејт, тоа е твое размислување!
--- надополнето: 14 мај 2013 во 17:42 ---
да се вмешам малку во темата!

Без разлика дали сајтот потекнува од темплејт или е оригинален, според мене најбитна е намената. Едноставно дали ги исполнува очекувањета на потенцијалната целна група. Ако одговорот е потврден, тогаш сајтот е успешен.

А треба да се внимава на следниве две работи:
1. Интерфејс: Сајтот да биде прегледен, корисникот во ниту еден момент да не се осеќа изгубено!
2 Брзина: Многу е битно сајтот да е брз и респонсив, графиката да биде оптимизирана (еден ист ПНГ тежи 20кб ако е 24 битен, наспроти 2-5кб ако е 8 битен), да нема непотребни и компликувани скрипти, фотографиите да се оптимизирани точно за големината во која се прикажуват, итн...
Се согласувам!

Едноставен сајт со 6 странички во џумла го правам за 4-5 саати маусот ми е навикнат, кликам по инерција и не мислам.
A така, чисто да си знајш дека

Во дримвивер , хтмл цсс = ми треба подолго време и секогаш негде ќе заглавам не ќе е како што сакам
ептен убо ја долови разликата измеѓу web девелопер и кликач.

Збориме за сајтој на македонски пазар, пак ќе речам парите и времето се ставаат на кантар, никој не треба да работи за ништо.
Да де, токму така. Нема жива сила шо ќе ме натера да седнам и да едитирам џумли или вордпреси за 6 подстрани за кој ми треба пола сат да го поставам основниот HTML-от и цсс-от. 6 прости и глупи фајлој се, шо ќе работат без никаква база.

Зошто велиш дека е пдобро решение од џумла?
Обејктивно гледано ворпрес во споредба со џумла е булшит!
Така вика моето искуство... мада искрено не сум љубител нити на едното нити на другото, и сакам да си седнам да си искодирам од 0 тоа што ми треба... не да едитирам и прилагодувам незнамси јас какви скрипти кои некој некогаш седнал и од курташак ги напишал, и со сигурност шо работи незнај да кажи ни креаторот на делото...

Да де, токму така. Нема жива сила шо ќе ме натера да седнам и да едитирам џумли или вордпреси за 6 подстрани за кој ми треба пола сат да го поставам основниот HTML-от и цсс-от. 6 прости и глупи фајлој се, шо ќе работат без никаква база.

Така вика моето искуство... мада искрено не сум љубител нити на едното нити на другото, и сакам да си седнам да си искодирам од 0 тоа што ми треба... не да едитирам и прилагодувам незнамси јас какви скрипти кои некој некогаш седнал и од курташак ги напишал, и со сигурност шо работи незнај да кажи ни креаторот на делото...
Во голема мера се сложувам со тоа што си го напишал, но има нешто што не ми е јасно. Велиш дека сакаш да искодираш од 0 тоа што ти треба, ме интересира што ти подразбираш кодирање од 0? Како би го направил сајтот, што би користел, како би кодирал? Многу ме интересира, ако не ти е тешко би те замолил да објасниш со 2-3 реченици. Позз.

Во голема мера се сложувам со тоа што си го напишал, но има нешто што не ми е јасно. Велиш дека сакаш да искодираш од 0 тоа што ти треба, ме интересира што ти подразбираш кодирање од 0? Како би го направил сајтот, што би користел, како би кодирал? Многу ме интересира, ако не ти е тешко би те замолил да објасниш со 2-3 реченици. Позз.
Седнувам со клиентот и чекам да видам шо ќе ми побара како решение. И најчесто сите цепидлачат за дизајн, никој не го интересира шо ќе има во позадина и како истото ќе биди организрано. Е сеа, зависно од потребите (читај колку кој е спремен да плати), така и јас седнувам да работам. Со дизајни не се замарам многу, кратко и едноставно не ми оди од рака, а најчесто имам шо да прам, така да си плаќам чоече да ми нацрта некаков дизајн кој што клиентот ќе го бендиса.

Откако тоа е завршено, останува да се смисли дали ќе се кодира php или asp/аsp.net, и тоа зависи од потребите опишани погоре (читај никој во мкд не плаќа за asp хостинг кој е едно 5-10 пати поскап од php, освен leandra нејзиниот сајт е asp). И од ко ќе знам шо технологија користам, седнувам да го склопам... во досегашното мое искуство, најголем проблем ми биле податоците и матерјалите кои што треба да застанат на сајтот. Предвидувам 6 места за најразлични тракатанци, од нив клиентот едвај ќе скрпи податоци за 2, останатите 2 ќе ги пополни со нешто колку да го има, а за останатите ќе бара измени во дизајно и ќе соли ум како треба да се смени.

Е сеа, незнам шо подразбираш ти под кодирање од 0, јас си подразбирам нешто вакво:
- поставување на основен хтмл/цсс во кој ќе се вчитува некаква содржина (основни мениа горе, лево, долу, футер и останати тракатанци кои се покажани на секоја страна, или барем на главната)
- поставување на хтмл-цсс за подстарните (ако главната се разликува од останатите)
- проверка за мултијазичност на сајтот

Одлука: дали ќе се работи со база на податоци, или ќе се работи со фајл систем, можеби и некаква комбинација?
- И едното и другото и третото бара доста работа и добро познавање на ситуациите, од типот на полнење на податоци, и правење некаков систем на приказ на податоците.

Ај да не речите дека само зборам: http://transkop-bitola.com.mk/ последно него го правев. Искрено, требаше да биди многу поубав и пофункционален, мада сами си ги исклучија функционалностите.

Прочитај го првиов пост на темава кај што е отворена?
И прочитај кај напишав јас дека сум веб девелопер?

Ми го наполнивте цел ден со негативна енергија... стварно није да се вадим...ја од тада слабо радим :tapp:

ал је разлог тачно то...

- И едното и другото и третото бара доста работа и добро познавање на ситуациите, од типот на полнење на податоци, и правење некаков систем на приказ на податоците.

И уште нешто ќе ти кажам

Ова што го опиша ти е сега во моментов 5 мин работа, ама дури си го научил не биле 5 мин сигурно 3 години на ТФБ или негде подалеку
Тебе знаењето не ти е најдено на улица и треба малку повеќе да си го цениш

Замисли оди аптекар на хирургија, и хирургот му вика абе површно е ова што не го сецна дома, и ти работиш во медицина.... Таков си

Јас можам да го применам моето знаење и да го направам плата, ама морам да знам колку ми се можностите. Она што не го знам не можам и не смеам да го продавам. Ајде ќе го направам тој сајт што го кажвиш за пола саат, мене ќе ми одземе пола месец ама ќе го направам и ќе се покажам пред тебе демек ти си девелопер и јас сум. Ама после кога ќе ми побараат одржување. Ќе сменам една буква и ќе се измести целото. Ќе го вратам целото ќе се смени буквата. Ќе ја сменам буквата ќе го снема сајтот. Ќе го ставам бекапот пак буквата. То е процес бате

Џумла и вордпрес и друпал тие таквите се направени од такви како тебе за вакви како мене.

И уште нешто ќе ти кажам

Ова што го опиша ти е сега во моментов 5 мин работа, ама дури си го научил не биле 5 мин сигурно 3 години на ТФБ или негде подалеку

Замисли оди аптекар на хирургија, и хирургот му вика абе површно е ова што не го сецна дома, и ти работиш во медицина.... Таков си

Јас можам да го применам моето знаење и да го направам плата, ама морам да знам колку ми се можностите. Она што не го знам не можам и не смеам да го продавам. Ајде ќе го направам тој сајт што го кажвиш за пола саат, мене ќе ми одземе пола месец ама ќе го направам и ќе се покажам пред тебе демек ти си девелопер и јас сум. Ама после кога ќе ми побараат одржување. Ќе сменам една буква и ќе се измести целото. Ќе го вратам целото ќе се смени буквата. Ќе ја сменам буквата ќе го снема сајтот. Ќе го ставам бекапот пак буквата. То е процес бате

Џумла и вордпрес и друпал тие таквите се направени од такви како тебе за вакви како мене.

Многу убав крај на една долга расправија :)

И уште нешто ќе ти кажам

Баш напротив, знаењето ми е од ТФБ, средно техничко (Битола) и мое лично ангажирање, напредување, учење и интерес.

Јас можам да го применам моето знаење и да го направам плата, ама морам да знам колку ми се можностите. Она што не го знам не можам и не смеам да го продавам. Ајде ќе го направам тој сајт што го кажвиш за пола саат, мене ќе ми одземе пола месец ама ќе го направам и ќе се покажам пред тебе демек ти си девелопер и јас сум. Ама после кога ќе ми побараат одржување. Ќе сменам една буква и ќе се измести целото. Ќе го вратам целото ќе се смени буквата. Ќе ја сменам буквата ќе го снема сајтот. Ќе го ставам бекапот пак буквата. То е процес бате.
Можда, мада на крајот, иди дека јас ќе побарам најмалце 2 пати појќе пари за слична работа од тебе, и многу јасно дека овде кај нас, ти ќе имаш едно 20 пати појќе работа од мене. И како беше муабетот со трудот, ценењето на знаењето и наплатата?

Не се слагам со ова, никако :) Опен сорс не е наменет за твоја/моја/билочија лична заработка. Направен е да се користи слободно насекаде. Тоа што ти и некој друг го гледаат како начин за заработка, е сосема трета математика и се коси со првичната замисла на енџинот.

Многу убав крај на една долга расправија :)
Незнам зошто го гледате целото ова како расправија... јас мислев дека сме тука да си споделиме инфо и утре/задутре ако некој некаде заглави, да праша за помош.

Баш напротив, знаењето ми е од ТФБ

Можда, мада на крајот, иди дека јас ќе побарам најмалце 2 пати појќе пари за слична работа од тебе, и многу јасно дека овде кај нас, ти ќе имаш едно 20 пати појќе работа од мене. И како беше муабетот со трудот, ценењето на знаењето и наплатата?

Не се слагам со ова, никако :) Опен сорс не е наменет за твоја/моја/билочија лична заработка. Направен е да се користи слободно насекаде. Тоа што ти и некој друг го гледаат како начин за заработка, е сосема трета математика и се коси со првичната замисла на енџинот.

Не се сложувам со ниедно од овие три, првото не е напротив од моето туку, баш тоа истото го мислев дека си од на технички и дека знам дека таму лесно не се доаѓа до знаење, уште првата генерација информатика исфрли многу јаки кадри

Второто, пак не е точно, зошто тој што има намера вистински и повеќе да плати и е сериозен ќе те бара тебе, а мене ќе ми останат другите никој не сака хонорарен договор да потпише, или ќе се ценкаат до смрт или ќе се мислат како да ме заобиколат за плаќање. А и на интервју за работа пак си пред мене.

Третото, не е забрането да го продадам мојот труд од едитирање на овие програми, а и многу нивни делови и шаблони и самите се комерцијални мада основата им е бесплатна. Не е забрането да ги направам портал и да продавам рекламен простор. И ако се целите тие системи направени за некој да си направи сајт за свадбата која е фрката?
Не ми е забрането дури ни да ги земам сите материјали наставни од тфб и да ги поминам, не морам да ги полагам, што и ќе го направам само немам одлучено дали од информатика или од графички.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 10:20 ---
Заправо ако сакам графички дизајн ќе земам за адобе сертификат подобро ќе поминам од тфб информатиката ми е на мисла

Не се сложувам со ниедно од овие три, првото не е напротив од моето туку, баш тоа истото го мислев дека си од на технички и дека знам дека таму лесно не се доаѓа до знаење, уште првата генерација информатика исфрли многу јаки кадри

Второто, пак не е точно, зошто тој што има намера вистински и повеќе да плати и е сериозен ќе те бара тебе, а мене ќе ми останат другите никој не сака хонорарен договор да потпише, или ќе се ценкаат до смрт или ќе се мислат како да ме заобиколат за плаќање. А и на интервју за работа пак си пред мене.

Третото, не е забрането да го продадам мојот труд од едитирање на овие програми, а и многу нивни делови и шаблони и самите се комерцијални мада основата им е бесплатна. Не е забрането да ги направам портал и да продавам рекламен простор. И ако се целите тие системи направени за некој да си направи сајт за свадбата која е фрката?
Не ми е забрането дури ни да ги земам сите материјали наставни од тфб и да ги поминам, не морам да ги полагам, што и ќе го направам само немам одлучено дали од информатика или од графички.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 10:20 ---
Заправо ако сакам графички дизајн ќе земам за адобе сертификат подобро ќе поминам од тфб информатиката ми е на мисла
Сите сте во право, секој со своето мислење...нема потреба да измислуваме топла вода. Општо кажано(не е лично), не е добро во нешто ако не сме сигурни да шириме заблуда и да се правиме тоа што не сме. Неможе секој се да знае, некој знае помалку некој повеќе, а форумот е идеално место каде што можеме да размениме искуства. Инаку и јас сум дипломец на ТФБ, кај се најдовме.. :) Поздрав до ситеее.

Еве едно прилично тазе проектче кое неодамна започна да егзистира на интернет. Сајтот е наменет за дилери и пред се фокус е даден на едноставноста, брзината и можностите за филтрирање и пребарување. За жал сајтот е од затворен тип и затоа ќе поставам само слики.

p1.jpg p2.jpg p3.jpg

Еве едно прилично тазе проектче кое неодамна започна да егзистира на интернет. Сајтот е наменет за дилери и пред се фокус е даден на едноставноста, брзината и можностите за филтрирање и пребарување. За жал сајтот е од затворен тип и затоа ќе поставам само слики.

Прегледај го приврзокот 64077 Прегледај го приврзокот 64078 Прегледај го приврзокот 64076
За какви дилери е сајтот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom