Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Гаранција друг пат, ако се случи нешто, новчаничето и ќе си броиш. Освен ако се чувствува финансиски ептен моќен па да го враќа назад. Сепак си доаѓаме на она првото, ако не поисплатливо, посигурно е купување точак од кај нас. :)
A да бидеме реални што може да му се случи!Не е телевизор па да се расипе и да не се поправа.Единствено диск кочниците се малку лоши,али тие се такви секаде.Ако се погодат во ред,ако не не.Сепак ова е знак прашање и беше пред неколку години.Верувам дека и сега е тоа решено.Трето вучко не ги увезува директно скотовите туку преку планет бајк.Како и да е ако добро е стегнат,нема да има сигурно никаков проблем.Реално србинов во Ниш си ја знае доста работата.Дисковите на братучетката до ден денес не фаќаат и немаат свирење.Значи дека типот добро го средил.И на крај реално да збориме.Знаеме кој ни работи се по сервисине,па да си бидеме реални и да кажеме на колку од нас ни фаќаат дисковите,и што зборат на сервис кога ќе одиме.За вучко да не зборам.Пред некое време однесов на штелување еден бандаж на обичниов велосипед,на кој му беше скршила една жица!Три саати човекот се вртеше и го штелуваше и пак не му беше јасно што треба да прави.На крај го беше некако склопил и тоа бетер криво.Видов невидов му дадов пари и реков брат ај доста е.Ќе си го средам јас, и онака не ми е скап туку само колку да ме вози по град:noze: . ...И кажи ми ти сега на некој ваков да му давам да ми склопува и средува точак. oд 500 или 1000 евра.o_O И да се истепам после добро некаде.Не фала,а и не за друго,туку грев ќе ми биде да го гледам како го расипува!Ова го зборам за вучко барем.Велосипеди навистина имаат убави,ама сервисот им е катастрофа.Ова во Италија несмее да го има.Каква професионалност од нивна страна.Секоја чест..Човекот го склопува велосипедот и посветува 100% внимание на него.Ама буквално на секој детаљ.Кај нас тука стегнато и готова.Терај.Инаку во право беше еден член погоре за скот велосипедите.Ги имало многу на сервис.Епа ете зашто ги има многу.Зашто сервисерите добро го стегнале..И на крај каде ќе најде во Македонија скале 80,и тоа на попуст....Сигурно не во вучко..:)

Само случајност како што ти спомнаа и погоре е тоа со Скотот, можно е варијанта мајсторите од Вучко (Мислам дека тие се застапници на Скот кај нас) кога ги вадат од кутија да не водат премногу грижа и да не ги затегнувааѕ, односно склопуваат со грижа и внимание.
Пример јас кога го купував велосипедот вработениот направи комплетно затегање и проверка на деловите да не е нешто разлабавено пред да ми ја потпише гаранцијата.

Ти пишав и претходно, со Коратекот добиваш најдобра опрема од страна на менувачи и преноси од сите овие три велосипеди.
Според мене ако не планираш да го возиш на макадам или планина цело време или пак си некој тежок премногу , ова ти е добитна комбинација. Во спротивно би ги зел предвид предната виљушка и бандажите за споредување, иако не верувам дека има некоја екстремна разлика во квалитетот.
Пример Cube-то и Scott-от носат предна виљушка Suntour од класа на XCM додека Коратек носи RST Gila, не дека е некоја енормна разлика бидејќи и двете се од ниската класа но имам прочитано дека XCM е за малку подобра од Џилата.
Бандажите не се ниту Mavic, ниту Fulcrum за да се споредуваат и не знам да ти кажам дали има некоја разлика помеѓу нив.

По ранг би одел вака
1. Corratec
2. Cube
3. Scott
На скотот има ХCR.Барем како што гледам на сајтот.Ако е така виљушката кај скотот е многу подобра.Мада не ми се верува за таа класа да има XCR,али чим пишале не верувам дека се во грешка.Ако се исти тогаш во ред.Би ги избегнал и двата и би одел на нешто малку подобро,особено ако се вози по земја.За коратекот нема да зборувам дека го немам погледнато.Cube-oт го исфрлам од можна варијанта.Слаба опрема и реално неисплатливо за понатамошна надградба....

П.С сега видов дека имаат грешка.XCM е вилушката.Така да ако се вози по земја би го избегнал скотов.Најдобра варијанта следна е 630 или скале 80.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
На скотот има ХCR.Барем како што гледам на сајтот.Ако е така виљушката кај скотот е многу подобра.Мада не ми се верува за таа класа да има XCR,али чим пишале не верувам дека се во грешка.Ако се исти тогаш во ред.Би ги избегнал и двата и би одел на нешто малку подобро,особено ако се вози по земја.За коратекот нема да зборувам дека го немам погледнато.Cube-oт го исфрлам од можна варијанта.Слаба опрема и реално неисплатливо за понатамошна надградба....

П.С сега видов дека имаат грешка.XCM е вилушката.Така да ако се вози по земја би го избегнал скотов.Најдобра варијанта следна е 630 или скале 80.
Нема некоја голема разлика помеѓу Cube и Scott-от во опремата, дури и на Cube имаш подобра класа на заден менувач за разлика од Скотот.
Разликата е само во тоа што Скот користи менувачи SL-M390-9R за разлика од Кјубот кој користи Shimano SL-M310.

Квалитетот на рамот би требало да е тука некаде.

[

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Нема некоја голема разлика помеѓу Cube и Scott-от во опремата, дури и на Cube имаш подобра класа на заден менувач за разлика од Скотот.
Разликата е само во тоа што Скот користи менувачи SL-M390-9R за разлика од Кјубот кој користи Shimano SL-M310.

Квалитетот на рамот би требало да е тука некаде.

[
да али на скотот е 9ка,а на cube-от е 8 фаз.Покрај тоа и менувачите се подобри кај скотот што и неигра некоја улога.Али реално слаби им се виљушките доста.Имам возено еднаш xcm и се запрепастив.Реално јас би се откажал и од двата и би одел или на скот 630 или скале-то 80-2012.Незнам дали се најдобри со цена и која цена би се движел 630ката,ама од старт не би го земал овој модел.Другото се се менува и е прилично евтино.

Навистина не сум баш во тек со цениве бидејќи не сум гледал одамна,ама ми се чини како да имаат малку скокнато...:)Поправете ме ако грешам..

Член од
1 мај 2013
Мислења
62
Поени од реакции
74
zdravo uste ednas na site, navistina blagodaram za nasokite i informaciite koi mi gi dadovte.

bidejki planot moj za kupuvanje bajk pocna so 400eur, pa eve poleka stignav do modeli koi cinat 500-550eur, iskreno ne planiram da odam nagore :) bidejki gledam deka sugerirate uste malce pogore za nekoj podobar model na Scott. :) fala u sekoj slucaj, no tuka rekov stop 500eur e max.... :)

vivakastro fala za detalnite nasoki za kupuvanje bajk od srbija, no iskreno ne bi se nafatil da odam, za 50eur pomalku, za carina koja neznam dali ke mi ja baraat ili nema da mi ja baraat, za garancija koja posle ke ja nemam, pa sekoe stelovanje i sreduvanje ke me cini 10-20eur tuka....vaka u Sk so garancija sum miren barem 1god.
ke se drzam do pogovorkata "Do Soluna tri somuna" :)

posto spomnav deka Cube, Corratec i Scott, spored vasite sugestii mi se potesen izbor, odam na pregovaranje uste ednas okolu cenata. Najverojatno ke bide Corratec...od 39.900mkd nekni mi go spustija na 33.000mkd, denes mi kazaa deka moze i 32.000mkd da prajme poradi rodendenot niven, ocekuvam deka ako iskocam so parite u kesh i za 30.000-31.000mkd ke go dadat. Drugite prodavnici ne se nekako raspolozeni za pazarenje i spustanje, ali ke probam.

inace gore dole ta bila RST Gila, ta bila Suntour...isti gaol se, tapa se! ne e nitu Fox, nitu Rock Shox poasalen model, nitu Manitou, a i kocnicite gore dole se isto maslo na site ovie modeli.
Barem kaj Corratec_ot dobijam Deore preden i zaden i shelteri Alivio, samo ovie tri raboti se za po 1000mkd poskapi od Acera sto ima na drugite modeli na bajkovi. znaci tuka ke karam 3*1000mkd =3000mkd

Inace planiram da go vozam 60-70% asfalt i 30-40% offroad (ne downhill)....kolku drzi viluskata drzi, posle ke ja menjam ako treba, valjda 1god (sezona) ke izdrzi.

fala uste ednas na site, mi pomognavte so nasokite i sovetite.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
A да бидеме реални што може да му се случи!Не е телевизор па да се расипе и да не се поправа.Единствено диск кочниците се малку лоши,али тие се такви секаде.Ако се погодат во ред,ако не не.Сепак ова е знак прашање и беше пред неколку години.Верувам дека и сега е тоа решено.Трето вучко не ги увезува директно скотовите туку преку планет бајк.Како и да е ако добро е стегнат,нема да има сигурно никаков проблем.Реално србинов во Ниш си ја знае доста работата.Дисковите на братучетката до ден денес не фаќаат и немаат свирење.Значи дека типот добро го средил.И на крај реално да збориме.Знаеме кој ни работи се по сервисине,па да си бидеме реални и да кажеме на колку од нас ни фаќаат дисковите,и што зборат на сервис кога ќе одиме.За вучко да не зборам.Пред некое време однесов на штелување еден бандаж на обичниов велосипед,на кој му беше скршила една жица!Три саати човекот се вртеше и го штелуваше и пак не му беше јасно што треба да прави.На крај го беше некако склопил и тоа бетер криво.Видов невидов му дадов пари и реков брат ај доста е.Ќе си го средам јас, и онака не ми е скап туку само колку да ме вози по град:noze: . ...И кажи ми ти сега на некој ваков да му давам да ми склопува и средува точак. oд 500 или 1000 евра.o_O И да се истепам после добро некаде.Не фала,а и не за друго,туку грев ќе ми биде да го гледам како го расипува!Ова го зборам за вучко барем.Велосипеди навистина имаат убави,ама сервисот им е катастрофа.Ова во Италија несмее да го има.Каква професионалност од нивна страна.Секоја чест..Човекот го склопува велосипедот и посветува 100% внимание на него.Ама буквално на секој детаљ.Кај нас тука стегнато и готова.Терај.Инаку во право беше еден член погоре за скот велосипедите.Ги имало многу на сервис.Епа ете зашто ги има многу.Зашто сервисерите добро го стегнале..И на крај каде ќе најде во Македонија скале 80,и тоа на попуст....Сигурно не во вучко..:)

За сервисерите донекаде си во право, но се знае во Скопје каде се носи точак на сервис и кој сервисер за што е добар. :) Инаку тоа за дисковите што го зборуваш е релативно, многу зависи од тоа како и каде го возиш точакот. Ако го возиш само по асфалт нормално дека нема да имаш мака или пак како тебе што викаш ич не го возиш. Гледам споредуваш со ЕУ, овде во МК поточно во Скопје, според мене, тројца или четворица знам што си ја вршат работата како треба. Се друго е приучено ама ненаучено. Е на таков сигурно си налетал. :)

Член од
22 април 2013
Мислења
20
Поени од реакции
35
Имам нова љубов... си земав еден BMC на старо, пршти :)
--- надополнето: 13 мај 2013 во 20:44 ---

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
--- надополнето: 13 мај 2013 во 20:44 ---
Стави слики, да видиме за кој модел се работи, што толку пршти. :)

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Вучко не носи Scott од Планет Бајк...

Член од
2 октомври 2011
Мислења
194
Поени од реакции
29
Дечки, што е работата со виљушките? Како осеќате дали се јаки/слаби, и што улога вршат? :D

Член од
31 мај 2012
Мислења
116
Поени од реакции
79
Delovi za road bike - od Svajcarija novi i polovni
Ceni vo inbox
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.264837076995788.1073741834.100004084933521&type=1

pedali za road bike
racki za kocnici
Shimano SLR 105
Dura - ACE
Shimano 600
Campagnolo brake rear
Dia Compe BRS 101 zadna kocnica
SHIMANO 105 SLR kocnici
Poliygon kocnici
Polygon Hi-gear kocnici
Shimano Dura Ace EX brake
WEINMANN TYPE 500 kocnici
Shimano 600 kocnici
Campagnolo GS kocnici
cherry racki za kocnici
WEINMANN racki za kocnici
ULTEGRA i Shimano zadni kocnici
Shimano 600 shifter

Attachments

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
zdravo uste ednas na site, navistina blagodaram za nasokite i informaciite koi mi gi dadovte.

bidejki planot moj za kupuvanje bajk pocna so 400eur, pa eve poleka stignav do modeli koi cinat 500-550eur, iskreno ne planiram da odam nagore :) bidejki gledam deka sugerirate uste malce pogore za nekoj podobar model na Scott. :) fala u sekoj slucaj, no tuka rekov stop 500eur e max.... :)

vivakastro fala za detalnite nasoki za kupuvanje bajk od srbija, no iskreno ne bi se nafatil da odam, za 50eur pomalku, za carina koja neznam dali ke mi ja baraat ili nema da mi ja baraat, za garancija koja posle ke ja nemam, pa sekoe stelovanje i sreduvanje ke me cini 10-20eur tuka....vaka u Sk so garancija sum miren barem 1god.
ke se drzam do pogovorkata "Do Soluna tri somuna" :)

posto spomnav deka Cube, Corratec i Scott, spored vasite sugestii mi se potesen izbor, odam na pregovaranje uste ednas okolu cenata. Najverojatno ke bide Corratec...od 39.900mkd nekni mi go spustija na 33.000mkd, denes mi kazaa deka moze i 32.000mkd da prajme poradi rodendenot niven, ocekuvam deka ako iskocam so parite u kesh i za 30.000-31.000mkd ke go dadat. Drugite prodavnici ne se nekako raspolozeni za pazarenje i spustanje, ali ke probam.

inace gore dole ta bila RST Gila, ta bila Suntour...isti gaol se, tapa se! ne e nitu Fox, nitu Rock Shox poasalen model, nitu Manitou, a i kocnicite gore dole se isto maslo na site ovie modeli.
Barem kaj Corratec_ot dobijam Deore preden i zaden i shelteri Alivio, samo ovie tri raboti se za po 1000mkd poskapi od Acera sto ima na drugite modeli na bajkovi. znaci tuka ke karam 3*1000mkd =3000mkd

Inace planiram da go vozam 60-70% asfalt i 30-40% offroad (ne downhill)....kolku drzi viluskata drzi, posle ke ja menjam ako treba, valjda 1god (sezona) ke izdrzi.

fala uste ednas na site, mi pomognavte so nasokite i sovetite.
Незнам дали ме разбра погоре!Царина и даноци ќе немаш сигурно.И разликата е 50 евра,но за слабиот модел т.е скотт 640!Јас би го земал во предвид скотт скале 80ката.

Tука веќе имаш пред се многу подобар рам,подобра виљушка,подобар преден погон,подобри гуми(барем според мене бидејќи се рокет рон а и се мали па би биле идеални и за угорници),подобри кочници кои се сигурно и многу други делови кои се помалку повредни.И дефинитивно скалето е веќе висока класа на велосипеди и рамови.Немаше ова да го пишам али и скалето на крај ти испаѓа 505 евра некаде со пат!Израчунај си убаво и ќе видиш.Е сега треба малку мака т.е да пишеш мејл на србите и они ќе ти го средат и пред да одиш ти.И се разбира да појдеш до таму.Дури може и поевтино да те фати за некои 7-8 евра ако извадиш карта во еден правец и накај Скопје си дојдеш возејќи:)Ова се уште не сум го пробал.Немав храброст минатиот пат.:cool:
Инаку доколку немаш воља да одиш јас би го земал коратекот.Незнам каква виљушка има т.е ја немам пробано,али знам дека xcm е катастрофа,па затоа и највеќе би одел на коратекот,со надеж дека таму виљушката ќе биде подобра.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
И се разбира да појдеш до таму.Дури може и поевтино да те фати за некои 7-8 евра ако извадиш карта во еден правец и накај Скопје си дојдеш возејќи:)Ова се уште не сум го пробал.Немав храброст минатиот пат.:cool:
Инаку доколку немаш воља да одиш јас би го земал коратекот.Незнам каква виљушка има т.е ја немам пробано,али знам дека xcm е катастрофа,па затоа и највеќе би одел на коратекот,со надеж дека таму виљушката ќе биде подобра.
Колку само ме насмеа предлогот да го вози до дома за да му испадне 10-тина евра поефтино. Ептен амбициозно и оптимистички. :) Со SR Suntour амортизерите имам лошо искуство, порано имав еден таков од тие модели како горенаведените, еднаш на Водно (offroad) паднав заради него од немањето на Rebound функција. Верувам дека и RST е исто ѓубре. Се е, само амортизер не е. Сега возам Rock Shox и разликата е огромна, неспоредлива. Исто така сакам да пробам и Fox, тој ми е следен. :)

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82

Kajgana Shop

На врв Bottom