Општи вело муабети, прашања, совети

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
здраво дечки,

ај ве молам за ваше мислење кој бајк да си го купам, бидејќи ептен се двоумам. цените горе долу се исти на сите овие опции, и не би ја земал цената во предвид како критериум за компарирање.
Битно ми е добар рам, брзини(менувачи), кочници, вилушка, пренос и волан.

1. Corratec x-vert motion
2. Merida matts TFS-100
3. Cube AIM Disc 26
4. SCOTT Aspect 640
5. Specialized Hardrock Sport disc

6. Fokus Whistler Disc
Би одел со Corratec, заради најдобрата опрема што ја носи. За класа подобри менувачи, и солидни преноси.
Останатото горе долу е исто за разлика што носи малку поинаква виљушка која мислам дека е на ист квалитет со останатите.

Член од
31 мај 2012
Мислења
116
Поени од реакции
79
Бидејќи времето е вакво какво што е и а се предвидува дека ќе биде попладне бетер Велосифест се презакажува за следната недела на 19 ти, ( прогноза 27 степени - сончево), Се гледаме следната недела https://www.facebook.com/events/122505291282848/?ref=22

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
здраво дечки,

ај ве молам за ваше мислење кој бајк да си го купам, бидејќи ептен се двоумам. цените горе долу се исти на сите овие опции, и не би ја земал цената во предвид како критериум за компарирање.
Битно ми е добар рам, брзини(менувачи), кочници, вилушка, пренос и волан.

1. Corratec x-vert motion
2. Merida matts TFS-100
3. Cube AIM Disc 26
4. SCOTT Aspect 640
5. Specialized Hardrock Sport disc

6. Fokus Whistler Disc
Прво!Не можеш така да гледаш и да правиш споредби.Стартната цена многу лаже.
Второ!Многу е важно на кој начин ќе плаќаш.Во случај да е за кеш отиди во сите продавници и прашај ги која им е последна цена за зимање.Пиши си на лист и ќе видиш кој е најповолно,а кога веќе даваат попуст за таа цена која си ја пишал ќе можеш да си земеш повисока класа на велосипед.
Ова ти го кажувам бидејќи на стартните цени некаде даваат 5% некаде 15,на трето место пак 25% итн.
Незнам која цена оди но јас би го препорачал скотот аспект 630.Не верувам дека цената ќе му оди повеќе од 30000 денари со попуст!

Гледам некој погоре го препорачал cube-oт.И дека биле добри гумите.Прво имаш најмал број на брзини т.е 24,имаш послаба вилушка од скотот 640!А таа е многу битна.Е сега точно е дека има послаб заден менувач но тој и не ти менува многу.Понатаму може да си го смениш и да си ставиш хт.Кај cube-ot ќе мора да менуваш и заден запчаник и менувач,а кај скотот и другиве само менувач.Инаку гумиве смарт сем ги имам возено.Поголемо ѓубре немам видено.Надоле лизгаат премногу,а нагоре или на право,губиш само во перформанси и тоа доста.Најлош можен начин за избор на гума.Сепак пак ќе кажам.Најбитен фактор е цената и тоа онаа крајната.Ако кај скотот е малку повисока до 1500 највеќе или пак поевтина многу подобра опција е скотот.Бидејќи е подобар и за надградба понатаму.Ако е cube-oт или пак коратекот поевтин за повеќе од 1500 денари би одел дефинитивно со него.Пред се со коратекот.Cube-от би го ставил како една од последните опции.

Не само што нема најдобра опрема туку напротив најлоша или еве меѓу најлошите.Бидејќи не ги загледав баш добро сите.

Кај скотот имаш

Член од
10 февруари 2010
Мислења
850
Поени од реакции
311
Дефинитивно МАХ.И тоа 5 пати подобар.Вчера ги видов во веро центар.Ако добро приметив цената им беше 5900 денари.Нивни увозник е Агротехна па така би било во некоја нивна продавница да појдеш и да си бараш попуст.Јас земав пред 5-6 години некаде и на крај добив супер цена.Инаку убави модели им се овие новите.Мој совет е Ако можеш земи без заден амортизер.Натаму ќе дадеш уште 50-60 евра и ќе му ставиш шимано делови.После тоа што викаат старите ти побрзо ќе отидеш отколку велосипедот....:)
Фала на сите за помошта. Веројатно МАХ ке земам. Убаво кога има некој што ќе те советува.

Член од
1 мај 2013
Мислења
62
Поени од реакции
74
Второ!Многу е важно на кој начин ќе плаќаш.Во случај да е за кеш отиди во сите продавници и прашај ги која им е последна цена за зимање.Пиши си на лист и ќе видиш кој е најповолно,а кога веќе даваат попуст за таа цена која си ја пишал ќе можеш да си земеш повисока класа на велосипед.
Ова ти го кажувам бидејќи на стартните цени некаде даваат 5% некаде 15,на трето место пак 25% итн.
Незнам која цена оди но јас би го препорачал скотот аспект 630.Не верувам дека цената ќе му оди повеќе од 30000 денари со попуст!

Гледам некој погоре го препорачал cube-oт.И дека биле добри гумите.Прво имаш најмал број на брзини т.е 24,имаш послаба вилушка од скотот 640!А таа е многу битна.Е сега точно е дека има послаб заден менувач но тој и не ти менува многу.Понатаму може да си го смениш и да си ставиш хт.Кај cube-ot ќе мора да менуваш и заден запчаник и менувач,а кај скотот и другиве само менувач.Инаку гумиве смарт сем ги имам возено.Поголемо ѓубре немам видено.Надоле лизгаат премногу,а нагоре или на право,губиш само во перформанси и тоа доста.Најлош можен начин за избор на гума.Сепак пак ќе кажам.Најбитен фактор е цената и тоа онаа крајната.Ако кај скотот е малку повисока до 1500 највеќе или пак поевтина многу подобра опција е скотот.Бидејќи е подобар и за надградба понатаму.Ако е cube-oт или пак коратекот поевтин за повеќе од 1500 денари би одел дефинитивно со него.Пред се со коратекот.Cube-от би го ставил како една од последните опции.

Не само што нема најдобра опрема туку напротив најлоша или еве меѓу најлошите.Бидејќи не ги загледав баш добро сите.

Кај скотот имаш

фала многу за исцрпниот одговор, навистина помага.
инаку вака стојат цените после ценкање во дуќаните, gore dole site iskacaat isto okolu 32.000-33.000mkd

1. Corratec x-vert motion (33.000mkd) tuka mislam deka ako gi izvadev parite i za 32.000mkd ke go dadea :)
2. Merida matts TFS-100 (32.400mkd), ovde ne bev uporen, a i ne bese gazdata
3. Cube AIM Disc 26 (31.500mkd)
4. SCOTT Aspect 640 (32.000mkd)
5. Specialized Hardrock Sport disc (32.000mkd)

6. Fokus Whistler Disc (okolu 34.500mkd)

сега за сега ќе се мислам меѓу Коратек, Скот, Кубе...другиве ги елиминирав :) едино нешто што ме премислува за Скотот, е сегде кај што бев во продавница низ градов, во делот за сервис чекаа само Скот точаци, можеби се во најголем број на посед меѓу велосипедистиве, но и продавачот у мастерспорт кога ми го нудеше Фокусот, ми рече дека само Скот носат на сервис :D

Инаку најпрофи продавач според мене беше тој у ПроБајк...што ми нудеше Кубе...искрено и тоа е многу битно, оној што ти продава да се разбира малце повеќе од тебе :) а не како у некои дуќани каде продавачот везе немаше ни за рам ни за ништо да ми каже, да мора сам да читаш после на нет.

фала на сите до сега за одговорите @zocc @Windfucker @KTMdubara ...ако има уште некој да пише, однапред фала...се надевам дека за 1-2недели ќе земам некое добро точаче :)
--- надополнето: 12 мај 2013 во 19:07 ---

Кај скотот имаш

инаку вака стојат цените после ценкање во дуќаните, gore dole site iskacaat isto okolu 32.000-33.000mkd

1. Corratec x-vert motion (33.000mkd) tuka mislam deka ako gi izvadev parite i za 32.000mkd ke go dadea :)

сега за сега ќе се мислам меѓу Коратек, Скот, Кубе...другиве ги елиминирав :) едино нешто што ме премислува за Скотот, е сегде кај што бев во продавница низ градов, во делот за сервис чекаа само Скот точаци, можеби се во најголем број на посед меѓу велосипедистиве, но и продавачот у мастерспорт кога ми го нудеше Фокусот, ми рече дека само Скот носат на сервис :D

Инаку најпрофи продавач според мене беше тој у ПроБајк...што ми нудеше Кубе...искрено и тоа е многу битно, оној што ти продава да се разбира малце повеќе од тебе :) а не како у некои дуќани каде продавачот везе немаше ни за рам ни за ништо да ми каже, да мора сам да читаш после на нет.

фала на сите до сега за одговорите @zocc @Windfucker @KTMdubara ...ако има уште некој да пише, однапред фала...се надевам дека за 1-2недели ќе земам некое добро точаче :)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678

едино нешто што ме премислува за Скотот, е сегде кај што бев во продавница низ градов, во делот за сервис чекаа само Скот точаци, можеби се во најголем број на посед меѓу велосипедистиве, но и продавачот у мастерспорт кога ми го нудеше Фокусот, ми рече дека само Скот носат на сервис :D
Тоа дека имало само Scott точаци на сервис е чиста случајност. А тоа што ти рекол продавачот од од Мастерспорт е чиста глупост. Scott ти го продава само рамот, сите други делови се најчесто или Shimano или Sram кои се независни и кои се користат и кај другите брендови. Ако се зезне рамка, нема тука што да се поправа, се менува со нова. Така да не верувај на се она што ќе ти кажат. Секој си го фали брендот кој го продава а плука по другите, барем тука кај нас во Скопје. :)

Член од
1 мај 2013
Мислења
62
Поени од реакции
74
Тоа дека имало само Scott точаци на сервис е чиста случајност. А тоа што ти рекол продавачот од од Мастерспорт е чиста глупост. Scott ти го продава само рамот, сите други делови се најчесто или Shimano или Sram кои се независни и кои се користат и кај другите брендови. Ако се зезне рамка, нема тука што да се поправа, се менува со нова. Така да не верувај на се она што ќе ти кажат. Секој си го фали брендот кој го продава а плука по другите, барем тука кај нас во Скопје. :)
најверојатно случајност :) :) -шо викаш сите имаат мање више исти делови...е сега Коратек и Кубе можеби и помалце се возат од Скот.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
најверојатно случајност :) :) -шо викаш сите имаат мање више исти делови...е сега Коратек и Кубе можеби и помалце се возат од Скот.
Многу логично, Corratec кај нас на пазар се појавија пред година-две, Cube мислам дека се две-три години. Затоа и застапеноста не е голема во споредба со во случајов Scott, кој го увезуваат па сигурно повеќе од десет години. :)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620

--- надополнето: 12 мај 2013 во 19:07 ---

Ако се овие крајните цени Скотот би го земал по мене,или евентуално меридата ако оди под 29000 денари.Туку толку не ти спуштија за скотот.Сепак сега видов на планетбајк во Србија и навистина биле скапи годинава!Сепак како што приметив сите се 24 брзински освен скотот и коратекот.

Така би одел на еден од овие два,али повеќе на скотот.Е сега многу добро е ако имаш некој некаде во србија и ако имаш воља за одење,ќе ти испадне многу поевтино.Барем јас така направив пред 2 години кога купив за братучетка ми.

Инаку овој Скот Во србија ќе те чини 612 евра,но можеш да им пишеш на мејл и ќе добиеш попуст најмалку 10% сигурно,а и можат да ти го достават до некој град поблиску.Јас го бев земал на пример од Ниш,а можеа да го пуштат и подолу).Да речеме дека ќе ти дадат попуст од 10% и така би те фатило 560 евра.1000 денари ти е карта до Ниш или во евра 20 евра.Но да не заборавам.Имаш и поврат на ддв од 20% на граница.Така да одземи си 20 % од 560 и ќе ја добиеш цената која ќе ти се фати.Велосипедот би испаднал 448 евра и 20 евра карта.Ќе ти испадне 468 евра или ќе заштедиш 55 евра од цената во скопје,што за ваков евтин велосипед и не е малку,Плус имаш во размакот од цена и 3-4 евра плус за сендвич,сок и такви работи кои ти вклучив во цената!Сепак ако не ти пречи постар модел т.е од 2012 отвори си планет бајк и види си скотт скале 80 2012.Тоа ти е супер понуда и многу подобра рамка од било кои од овие што си ги гледал во скопјево,вклучувајќи го и Скотт аспектот.Пиши ми пп ако сакаш и ќе ти објаснам подетално...
--- надополнето: 12 мај 2013 во 20:13 ---
Врати се погоре на темата и ќе видиш што возат Германците.Дали нивниот Cube или увозниот Scott.По тоа би требало да ти стане јасно кој од овие два е подобар.:)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Ако се овие крајните цени Скотот би го земал по мене,или евентуално меридата ако оди под 29000 денари.Туку толку не ти спуштија за скотот.Сепак сега видов на планетбајк во Србија и навистина биле скапи годинава!Сепак како што приметив сите се 24 брзински освен скотот и коратекот.

Така би одел на еден од овие два,али повеќе на скотот.Е сега многу добро е ако имаш некој некаде во србија и ако имаш воља за одење,ќе ти испадне многу поевтино.Барем јас така направив пред 2 години кога купив за братучетка ми.

Инаку овој Скот Во србија ќе те чини 612 евра,но можеш да им пишеш на мејл и ќе добиеш попуст најмалку 10% сигурно,а и можат да ти го достават до некој град поблиску.Јас го бев земал на пример од Ниш,а можеа да го пуштат и подолу).Да речеме дека ќе ти дадат попуст од 10% и така би те фатило 560 евра.1000 денари ти е карта до Ниш или во евра 20 евра.Но да не заборавам.Имаш и поврат на ддв од 20% на граница.Така да одземи си 20 % од 560 и ќе ја добиеш цената која ќе ти се фати.Велосипедот би испаднал 448 евра и 20 евра карта.Ќе ти испадне 468 евра или ќе заштедиш 55 евра од цената во скопје,што за ваков евтин велосипед и не е малку,Плус имаш во размакот од цена и 3-4 евра плус за сендвич,сок и такви работи кои ти вклучив во цената!Сепак ако не ти пречи постар модел т.е од 2012 отвори си планет бајк и види си скотт скале 80 2012.Тоа ти е супер понуда и многу подобра рамка од било кои од овие што си ги гледал во скопјево,вклучувајќи го и Скотт аспектот.Пиши ми пп ако сакаш и ќе ти објаснам подетално...
--- надополнето: 12 мај 2013 во 20:13 ---

Врати се погоре на темата и ќе видиш што возат Германците.Дали нивниот Cube или увозниот Scott.По тоа би требало да ти стане јасно кој од овие два е подобар.:)
Браво, па ти му направи финансиска конструкција и му го испланира буџетот. :) Види, според мене, не би се малтретирал и би ги усложнувал работите за толку мала разлика во цената. Не дека и тоа не се пари, но (без никаква навреда) мислам дека е цепидлачење. Аха, да, ги заборави царината и данокот при влез во државава. :)

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
А најбитното....гаранцијата?

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Браво, па ти му направи финансиска конструкција и му го испланира буџетот. :) Види, според мене, не би се малтретирал и би ги усложнувал работите за толку мала разлика во цената. Не дека и тоа не се пари, но (без никаква навреда) мислам дека е цепидлачење. Аха, да, ги заборави царината и данокот при влез во државава. :)
Па добро!Ако има желба за одење и прошетка добра работа е!Башка и поевтино ќе помине а и тие 55-60 евра ќе ги даде за поубав велосипед.Сега навистина се малку пари,тоа повеќе се исплати кај поскапите велосипеди,али ипак за мене не е малку.Инаку денес во планет бајк видов на сајтот дека имаат и скотт скале 80,па ете добра прилика,ако се има нешто повеќе пари.Вреди ако може да се оди.Јас сум пробал и многу убаво си поминав.Си се провозев низ Ниш со туѓ велосипед :) и си се качив во Скопје.Инаку досега имам донесено 3 велосипеди од странство и кој го носам од странство.Првиот го зедов во Бугарија 2009 година.Пред 8 месеци бев на работа во Италија па од таму си го купив Фокусот.Поминав 3 граници па никаде немаше никаков проблем.После тоа набрзо бев до Србија и го земав за братучетка ми скотт скале контеса,и тоа на мое инсистирање.Инаку никогаш не ни отворија нашиве во автобус да видат што носат луѓево.Италијаниве и Словенциве отворија,а нашиве јок.Така да царини и даноци нема потреба воопшто.Тоа е една голема лага!Јас дури првиот пат од што бев уплашен им барав на бугарите да ми напишат и дупла фактура,и на неа да пишат дека вреди 300 евра.Кога видов после,дури ми беше и срам пред луѓето,каква глупост сум им побарал... :) E сега ако е некој глуп и да каже.Чиче јас сакам да си платам царина.Тоа е друга работа....

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
А најбитното....гаранцијата?
Гаранција друг пат, ако се случи нешто, новчаничето и ќе си броиш. Освен ако се чувствува финансиски ептен моќен па да го враќа назад. Сепак си доаѓаме на она првото, ако не поисплатливо, посигурно е купување точак од кај нас. :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

фала на сите до сега за одговорите zocc Windfucker KTMdubara ...ако има уште некој да пише, однапред фала...се надевам дека за 1-2недели ќе земам некое добро точаче :)
Само случајност како што ти спомнаа и погоре е тоа со Скотот, можно е варијанта мајсторите од Вучко (Мислам дека тие се застапници на Скот кај нас) кога ги вадат од кутија да не водат премногу грижа и да не ги затегнувааѕ, односно склопуваат со грижа и внимание.
Пример јас кога го купував велосипедот вработениот направи комплетно затегање и проверка на деловите да не е нешто разлабавено пред да ми ја потпише гаранцијата.

Ти пишав и претходно, со Коратекот добиваш најдобра опрема од страна на менувачи и преноси од сите овие три велосипеди.
Според мене ако не планираш да го возиш на макадам или планина цело време или пак си некој тежок премногу , ова ти е добитна комбинација. Во спротивно би ги зел предвид предната виљушка и бандажите за споредување, иако не верувам дека има некоја екстремна разлика во квалитетот.
Пример Cube-то и Scott-от носат предна виљушка Suntour од класа на XCM додека Коратек носи RST Gila, не дека е некоја енормна разлика бидејќи и двете се од ниската класа но имам прочитано дека XCM е за малку подобра од Џилата.
Бандажите не се ниту Mavic, ниту Fulcrum за да се споредуваат и не знам да ти кажам дали има некоја разлика помеѓу нив.

По ранг би одел вака
1. Corratec
2. Cube
3. Scott

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Fulcrum на велосипеди од 500е....да не се лажеме.

Kajgana Shop

На врв Bottom