Производство на буковка

Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Субстрат за производство на буковка:
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~50cm, дијаметар 21-22cm.
-Тежина на поединечно пакување: 7kg.
-Основа: збогатена пилевина
-Родност: минимум 25%( од тежината на субстратот).*

-Место на изработка:
РЕСЕН(на слама или пилевина),
СКОПЈЕ(на слама или пилевина),

СТРУМИЦА(на пилевина)

-Минимална порачка:

-Гаранција: за квалитетна инкубација.

*Родноста на субстратот е зависна како од формулацијата на субстратот така и од обезбедените услови за производство.
Субстрат за Шиитаке:
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~28cm, дијаметар 17cm.
-Тежина на поединечно пакување: 3kg.
-Основа: високо процент збогатена пилевина
-Родност: минимум 35%( од тежината на субстратот).*
-Минимална порачка: 50 пакувања субстрат.
-Место на изработка: СТРУМИЦА
-Гаранција: за квалитетна инкубација.
Субстрат
за Херициум(Hericium erinaceum)
и Кралица на буковката (Pleurotus eryngii):
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~28cm, дијаметар 17cm.
-Тежина на поединечно пакување:2,6kg.
-Основа: високо процент збогатена пилевина
-Родност: минимум 35%( од тежината на субстратот).*
-Минимална порачка: 50 пакувања субстрат.
-Место на изработка: СТРУМИЦА
-Гаранција: за квалитетна инкубација.

ПОВЕЌЕ НА: www.micelium.tk
--- надополнето: 7 март 2013 во 21:50 ---
Субстрат за производство на буковка:
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~50cm, дијаметар 21-22cm.
-Тежина на поединечно пакување: 7kg.
-Основа: збогатена пилевина
-Родност: минимум 25%( од тежината на субстратот).*

-Место на изработка:
РЕСЕН(на слама или пилевина),
СКОПЈЕ(на слама или пилевина),

СТРУМИЦА(на пилевина)

-Минимална порачка:

-Гаранција: за квалитетна инкубација.

*Родноста на субстратот е зависна како од формулацијата на субстратот така и од обезбедените услови за производство.
Субстрат за Шиитаке:
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~28cm, дијаметар 17cm.
-Тежина на поединечно пакување: 3kg.
-Основа: високо процент збогатена пилевина
-Родност: минимум 35%( од тежината на субстратот).*
-Минимална порачка: 50 пакувања субстрат.
-Место на изработка: СТРУМИЦА
-Гаранција: за квалитетна инкубација.
Субстрат
за Херициум(Hericium erinaceum)
и Кралица на буковката (Pleurotus eryngii):
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~28cm, дијаметар 17cm.
-Тежина на поединечно пакување:2,6kg.
-Основа: високо процент збогатена пилевина
-Родност: минимум 35%( од тежината на субстратот).*
-Минимална порачка: 50 пакувања субстрат.
-Место на изработка: СТРУМИЦА
-Гаранција: за квалитетна инкубација.

ПОВЕЌЕ НА: www.micelium.tk
 
Член од
3 април 2013
Мислења
10
Поени од реакции
2
Брат вака едно прашање

Субстрат за производство на буковка:
-Пакувања: цилиндрични
-Димензии: висина ~50cm, дијаметар 21-22cm.
-Тежина на поединечно пакување: 7kg.
-Основа: збогатена пилевина
-Родност: минимум 25%( од тежината на субстратот).*

оваа значи дека од едно такво пакетче јас ке произведам од 1.5 до кај 2 кг буковка ?
btw во приватно пишими колку кошта едно такво пакетче! позз
 
Член од
6 септември 2009
Мислења
65
Поени од реакции
2
Планирам да почнам со производство на печурки и имам едно прашање.
Дали е подобро да се одгледува буковка во вреки од 8кг или во вреки од 18кг или нема никаква разлика ?
 
Член од
6 септември 2009
Мислења
65
Поени од реакции
2
Планирам да почнам со производство на печурки и имам едно прашање.
Дали е подобро да се одгледува буковка во вреки од 8кг или во вреки од 18кг или нема никаква разлика ?
Немало врска :)
--- надополнето: 9 мај 2013 во 10:32 ---
Има ли некој телефон или адреса на некоја фирма што произведува компост за буковка од Скопје?
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
компостарата во СКопје-Лисиче ке почне со правење компост за буковка бројот е:
078 282 020 Жаре
--- надополнето: вчера во 13:05 ---
Кире 078 409 090
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
ИМА врска во какви пакувања се одгледува, особено периодот од годината, кој ти кажал дека нема врска, Он нема врска.
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
РЕЗИМЕ:
Субстрат и мицелиум за буковка и шиитаке на 4 локации:
Скопје
Жарко 078 282 020 (Драчево) и Борче-078 309 891 (Визбегово)

Ресен
Драган 078 276 275

Струмица
Ване 071 239 710
 

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941
Ве читам и не можам да дојдам до никаква конкретна бројка колку ми е потребно за да се започне производство на буковка или шитаке.

Ване, еве, да направиме една симулација за почетник. Имаш 5000 евра.

Дали тоа е доволно за отпочнување на сериозно производство на печурки (кога мислам на печурки мислам на буковка или шитаке)?

Колку килограми печурки би можеле да се произведат од првиот род (под услов нели сите вреќи да ти успеат)?

Дали лесно може да се дојде до загарантиран откуп по поволни цени?

Дали толкава количина на печурки (за инвестиција од 5000 евра) лесно може постојано да се откупува? Бидејќи како што знам, за кратко време се расипуваат па поради тоа потребно е брзо нивно продавање.

За колку време се враќа инвестицијата (под услов дека имаш постојан загарантиран откуп)?

Фала. :)
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Doktore:
не се само во прашање парите што ги пишуваш но и нивното правилно распоредување.
Еве "симулирам"(тазе еден пример сега):
1. Според мене на секого заинтересиран му давам до знаење дека доколку сака да конкурира на пазарот со крајниот производ-свежа печурка треба да си има сопствена припрема на субстрат(компост).Едно е компост друго субстрат. Значи да имаш независна позиција по ова прашање. Да си независен од припремачи на готови вреќи.Зошто? Затоа што ако секој кој купува веќе припремени вреќи си направи сметка ќе види дека(зависно и потенцијалот на купените вреќи) е ИЛИ 10% во плус ИЛИ обавезен минус. А да работиш за 10тина %(под услов да си во плус) е ГЛУПОСТ!!!!Глупост!!!

За успешно производство на сопствени вреќи со субстрат ти се потребни:
а. просторија од 10-12 м2,
б.место за киснење на сламата
в. дополнителна опрема(....., сецкалка и полначка на вреќите).
Се вкупно некои 2000 евра.
капацитетот на просторијата е исбран за некои 280 вреќи х 8кг што е некои2-2,5 тона субстрат(на пилевина). Мислам оти и на слама ќе е тука некаде.

За успешно и темпирано, постојано производство на печурки мое мислење е дека треба да се има:
една просторија каде субстратот ќе инкубира и
дополнителни простории каде веќе инкубираните вреќи ќе се пренесуваат заради плодоносење. Е сега, и за тука има потреба одделување на финансии.(за вентилатор/и, распрскувачи на вода(заради оддржување на влажноста), клими за оддржување на температурата, изолација....

За откупот е не пишувано а премногу пишувано, но, ако си толку за тој начин на работа ИМА откупувачи ама поарно е ако го издефинираш тој однос како произведувач-дистрибутер. Тогаш имаш поголем дел од колачот.

Значи:
-не можеш да се потпреш на тие 5000ки дека сите ќе ти одат во директно производство(избегнувајќи ги погоре пишаните фази каде има трошоци).
-Совет ми е сите да си прават сопствен субстрат, во профи услови ( а не како некои што велат у двор у буре и се ке е ок) а со што веднаш стануваат потенцијални "компостари" и преку продавање на субстрат на други заинтересирани побргу ќе си вратат дел од вложеното.
Ако некој го интересира (секому на било каков начин на комуникација) му укажувам дека цената на изработената вреќа може да биде и до 45% поефтина во свои услови. Ем имате контрола на тоа колку и за кога ви треба субстрат, колку % може да добиете од сработеното преку разработени формули за субстрати(за поголеми приноси).
Да, Можеш да започнеш со 5000ки

Друго прашање?
 

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941
Doktore:
не се само во прашање парите што ги пишуваш но и нивното правилно распоредување.
Еве "симулирам"(тазе еден пример сега):
1. Според мене на секого заинтересиран му давам до знаење дека доколку сака да конкурира на пазарот со крајниот производ-свежа печурка треба да си има сопствена припрема на субстрат(компост).Едно е компост друго субстрат. Значи да имаш независна позиција по ова прашање. Да си независен од припремачи на готови вреќи.Зошто? Затоа што ако секој кој купува веќе припремени вреќи си направи сметка ќе види дека(зависно и потенцијалот на купените вреќи) е ИЛИ 10% во плус ИЛИ обавезен минус. А да работиш за 10тина %(под услов да си во плус) е ГЛУПОСТ!!!!Глупост!!!

За успешно производство на сопствени вреќи со субстрат ти се потребни:
а. просторија од 10-12 м2,
б.место за киснење на сламата
в. дополнителна опрема(....., сецкалка и полначка на вреќите).
Се вкупно некои 2000 евра.
капацитетот на просторијата е исбран за некои 280 вреќи х 8кг што е некои2-2,5 тона субстрат(на пилевина). Мислам оти и на слама ќе е тука некаде.

За успешно и темпирано, постојано производство на печурки мое мислење е дека треба да се има:
една просторија каде субстратот ќе инкубира и
дополнителни простории каде веќе инкубираните вреќи ќе се пренесуваат заради плодоносење. Е сега, и за тука има потреба одделување на финансии.(за вентилатор/и, распрскувачи на вода(заради оддржување на влажноста), клими за оддржување на температурата, изолација....

За откупот е не пишувано а премногу пишувано, но, ако си толку за тој начин на работа ИМА откупувачи ама поарно е ако го издефинираш тој однос како произведувач-дистрибутер. Тогаш имаш поголем дел од колачот.

Значи:
-не можеш да се потпреш на тие 5000ки дека сите ќе ти одат во директно производство(избегнувајќи ги погоре пишаните фази каде има трошоци).
-Совет ми е сите да си прават сопствен субстрат, во профи услови ( а не како некои што велат у двор у буре и се ке е ок) а со што веднаш стануваат потенцијални "компостари" и преку продавање на субстрат на други заинтересирани побргу ќе си вратат дел од вложеното.
Ако некој го интересира (секому на било каков начин на комуникација) му укажувам дека цената на изработената вреќа може да биде и до 45% поефтина во свои услови. Ем имате контрола на тоа колку и за кога ви треба субстрат, колку % може да добиете од сработеното преку разработени формули за субстрати(за поголеми приноси).
Да, Можеш да започнеш со 5000ки

Друго прашање?
Ване, секако дека е поевтино, нормално, но еве, некој не знае како да го прави компостот (вреќите), па се одлучува на купување на истите.

Ти како поискусен, би можел ли да ни посочиш кој произведува најквалитетен компост и цена на една вреќа?
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Докторе: едно те исто во сечии очи не изгледа ништо, што од незнаење, што од завист што од.... Нема да зборам за други припремачи на субстрат но за тие со кои јас соработувам.
Може да се порача субстрат од 3 града во моментот: Струмица(2 комостари), Скопје и Ресен по една компостара.
Сите го припремаат субстратот на основа пилевина со хранливи додатоци заради зголемување на родот. Во Скопската може да се нарача и сламен субстрат. Сите наведени компостари крано професионално го изработуваат субстратот што се гледа преку квалитетно изработените вреќи со субстрат, додатоците заради поголем род како и големото количество на мицелиум(4.5-5.5 литри на 100кг субстрат)Додавањето на високиот процент на мицелиум е исто прихрана. КАКО И СКРАТЕНОТО ВРЕМЕ НА ИНКУБАЦИЈА. Кај моите вреќи гарантирано е инкубацијата до 14 дена за 8кг субстрат ПРИ ТЕМПЕРАТУРА ВО ПРОСТОРОТ НЕ ПОГОЛЕМА ОД 20 степени. Е сега, опонентите нема да го признаат тоа, што од причина да си продадат од своето, што од неверување. Значи(доколку се реални и искрени) сите одкај што би порачале готови вреќи треба да ви одговорат на тие прашања-аспекти: од што е субстратот, колку мицлеиум, очекуван МИНИМУМ род. Обично(за да се продаде) некои компостари форсираат муабет со максимум род, притоа не кажуваат за колку време т.е. берби иако се знае дека повеќе од 2 берби никој сериозен произведувач не треба да се занимава.
Е сега(и да се прашаш и да не се прашаш) ќе ти кажам дека методот за правење субстрат(компост како што ти пишуваш) го нуди следното: инкубација 7-14 дена, минимум род од 25% во тек на едн максимум 2 берби. Методот по кој работам не е измислен од мене но купен.Истото е и со припремањето на субстратот за шиитаке(кој никој не може да направи како мене) според кој! стандардна берба кај професионалец одгледувач е 50%.Ниедно досега кажано го нема по книгите(не е луд некој за некое евро да ти каже се). Јас веќе имам пишувано за оите вложувања и квалитетот на работење. Единствено засега останува произведувачите на печурка да ги уредат максимално своите услови за добивање добар род( со моите вреќи и до 35% за буковка, за шиитаке 50%). Оти џабе од добар субстрат ако условите не се како што треба. Како заклучок(што нема врска со погоре) не е само да се купи ама и да се знае од кој се купува, што се добива за парите, односот купувач продавач.....
Цената на вреќа? Секогаш како и за другите производи зависи од нарачката. П.с. некогаш на две места ќе ти понудат иста цена ама....
 
Член од
25 септември 2014
Мислења
2
Поени од реакции
0
Lone Tree Hills, Paso Robles, California.jpg Здраво на сите сегашни и идни одгледувачи на буковка.
Јас сум сериозно заинтересиран за одгледување на овој тип на печурка но сеуште не сум доволно информиран и затоа секоја информација ми е добредојдена.Имам 800 м2 простор во кој би можел да започнам со произвотство но сеуште ми требаат информации околу вложувањето и пласманот на производот.Како што гледам Ване има најголемо познавање па ако можеш да ме советуваш нешто повеќе.Благодарам.
 

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Имам правено порано математики за одгледување на буковака.. Заклучив дека ќе заработиш 10-30 денари по килограм..Тоа ми нема смисла воошто.. Толку можеш да заработиш со дивите печурки само да ги купиш денес и да ги продадеш вечер..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom