Општи вело муабети, прашања, совети

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.208
Поени од реакции
1.239
Здраво, сакам да прашам нешто во врска со http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=810f1f4e-d6ba-4a2f-97db-4e839e9495cc
Го имам веќе неколку месеци, уште од денот кога го купив при користење на задните кочници слушам одредено шкрипење, мислев дека тоа е затоа што е нов, но пред 3 дена го однесов на целосен сервис, сега кочниците шкрипат дури повеќе одколку порано? Дали е тоа нормално?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
инаше некоја фора со тоа дисковите... Мислам дека требаше цели да се подмачкаат (и шепите), вистина дека 1 недела ќе немаш кочница, ама потоа нема воопшто да ти квичат... Јас така на скутерот му направив..

hnv

Член од
14 ноември 2010
Мислења
91
Поени од реакции
14
инаше некоја фора со тоа дисковите... Мислам дека требаше цели да се подмачкаат (и шепите), вистина дека 1 недела ќе немаш кочница, ама потоа нема воопшто да ти квичат... Јас така на скутерот му направив..
Со шо да се подмачкат ??

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
Па незнам, мене другар ми ги подмачкуваше... Ќе го прашам, па ќе ти кажам што како поточно...

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Па незнам, мене другар ми ги подмачкуваше... Ќе го прашам, па ќе ти кажам што како поточно...
Какво подмачкување бе ?? Нормални ли сте вие ??? :tapp: Ај подмачкај ги па да видам дали ќе ти кочат, некогаш. Има спреј за одмастување и чистење дискови. Свират зошто се нечисти дисковите или се контаминирани и истрошени плочките. Единствен спас е чистење со специјален спреј или во краен случај менување на нови плочки на предходно одмастени/исчистени дискови. :)
--- надополнето: 4 мај 2013 во 19:05 ---
Со шо да се подмачкат ??
Никакво подмачкување, само чистење или менување на нови плочки. Ако ги подмачкаш, исто ти е како да немаш кочници. :)

hnv

Член од
14 ноември 2010
Мислења
91
Поени од реакции
14

Никакво подмачкување, само чистење или менување на нови плочки. Ако ги подмачкаш, исто ти е како да немаш кочници. :)
Јас никогаш не ги подмачкувам ниту имам намера да ги подмачкам. Ме интересираше овај од погоре со шо ги подмачкува на скутерот

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.208
Поени од реакции
1.239
Какво подмачкување бе ?? Нормални ли сте вие ??? :tapp: Ај подмачкај ги па да видам дали ќе ти кочат, некогаш. Има спреј за одмастување и чистење дискови. Свират зошто се нечисти дисковите или се контаминирани и истрошени плочките. Единствен спас е чистење со специјален спреј или во краен случај менување на нови плочки на предходно одмастени/исчистени дискови. :)

Па точакот ми е нов, стар три месеци, немам поминато ни 50 километри, нема шанси да се истрошени ваљда?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
Сега ми кажа, со некое специјално средство за дискови...

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Сега ми кажа, со некое специјално средство за дискови...
Па не се подмачкува, се чисти/одмастува со тоа средство. Истото можеш да го направиш (за дисковите) да ги избришеш со 80% алкохол. Не да го испиеш. :D
--- надополнето: 4 мај 2013 во 20:29 ---
Па точакот ми е нов, стар три месеци, немам поминато ни 50 километри, нема шанси да се истрошени ваљда?
Е па тогаш или се нечисти или ти се лошо наштелувани. А за кој бренд/модел на кочници станува збор ??

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
Дечки, ставив сава гуми на бајкот, од оние хибридните за на асфалт шо се претежно. Има некој искуство со Сава? Доста мека гума, а и разбрав дека брзо се лиже.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Може и да ти има влезено вода внатре и затоа да чкрипи, може и од невозење да биде тоа и да се запечени.
Не ми се верува да се потрошени со 50 км извозени.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Дечки, ставив сава гуми на бајкот, од оние хибридните за на асфалт шо се претежно. Има некој искуство со Сава? Доста мека гума, а и разбрав дека брзо се лиже.
Никако.жива катастрофа се!Татко ми купува на секој 5 месеци гума т.е на секои 300км и тоа све Сава.Си мисли дека сеуште го имаат тој квалитет од Југославија,и никако не можам да го убедам дека се отпад.Мој совет не ја зимај па и да е единствена на светов.Оди најдобро на Кенда.Ќе ти го пишам утре моделот точно.Кај мене позади имам ставено на точаков за низ град што ми е.Ја купив околу 500 денари.Топ гума за парите.

За кој диск се работи?Дали за задниот,Предниот или пак двата?

Провери да не се искривени роторите.Обично ако се искривени ќе потфаќаат.Дигни го велосипедот и сврти го тркалото/а и ако брзо застане значи дека некаде потфаќа дискот.-роторот.АКо фаќа тогаш проблемот е до крив ротор или недобро центриран бандаж.Ќе си имаш многу мака со евтин ротор и понатаму.Мој предлог е доколку ти се центар лок систем да ги замениш за Шимано рт-79

или сличен модел од рт серијата.Штета што кај мене не се на тој систем.Јас немам проблем со искривени ротори,бидејќи моите ротори се прилично квалитетни,но овие некако највеќе ми фаќаат око,Сепак имаш и за штрафови од овој модел но малку се погруби.На крај и нека не те плаши тоа што свират.Битно е само да не ти кочи/ат тркалата.Дисковите речиси секаде свират и ретко кој си нема проблеми. :(
--- надополнето: 5 мај 2013 во 02:32 ---
Никако.жива катастрофа се!Татко ми купува на секој 5 месеци гума т.е на секои 300км и тоа све Сава.Си мисли дека сеуште го имаат тој квалитет од Југославија,и никако не можам да го убедам дека се отпад.Мој совет не ја зимај па и да е единствена на светов.Оди најдобро на Кенда.Ќе ти го пишам утре моделот точно.Кај мене позади имам ставено на точаков за низ град што ми е.Ја купив околу 500 денари.Топ гума за парите.

За кој диск се работи?Дали за задниот,Предниот или пак двата?

Провери да не се искривени роторите.Обично ако се искривени ќе потфаќаат.Дигни го велосипедот и сврти го тркалото/а и ако брзо застане значи дека некаде потфаќа дискот.-роторот.АКо фаќа тогаш проблемот е до крив ротор или недобро центриран бандаж.Ќе си имаш многу мака со евтин ротор и понатаму.Мој предлог е доколку ти се центар лок систем да ги замениш за Шимано рт-79

или сличен модел од рт серијата.Штета што кај мене не се на тој систем.Јас немам проблем со искривени ротори,бидејќи моите ротори се прилично квалитетни,но овие некако највеќе ми фаќаат око,Сепак имаш и за штрафови од овој модел но малку се погруби.На крај и нека не те плаши тоа што свират.Битно е само да не ти кочи/ат тркалата.Дисковите речиси секаде свират и ретко кој си нема проблеми. :(

Член од
20 јули 2010
Мислења
909
Поени од реакции
2.228
Слична мака со кочниците си имам и јас. Скоро 2 години е точакот, ама уште од кога го купив ептен квичат кочниците, како да треси кога кочам. Кочат кочниците ама ептен ме нервира квичењето. Уште првиот ден бев во продавницата ми рече дека не е разработен така прај. После, другари шо возат точаци ме убедваја дека нема гајле, дека ќе се разработеле итн. Пак одев таму кај шо го купив, ги премачка дискојте еднаш со еднен спреј за диској, и престана да се слуша звук, ама по некој колометар, пак истото. И еве после 2 години, пак исто прај.

Еве ги дискојте тектро.

Треба да побарам некој сервисер шо разбира, и ако можи да се средат, оти од такт вадат.

Kajgana Shop

На врв Bottom