Преминување од православен во католички христијанин?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 август 2012
Мислења
90
Поени од реакции
41
Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.

Обично не се мешам во вакви дискусии. Не сум верник, но ме заинтересира која ти е причината да прејдеш од православен во католик. Плус, делува како да немаш основни познавања од католицизмот, а сакаш да прејдеш. ( за ова судам од твоите прашања кои ги постави, ако грешам, извини ).

Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.

Па горе-доле нема големи разлики. И таму мнозинството верници одат у црква за Божиќ и Велигден, и таму побитни се обичаите и традициите отколку учење на Исус и апостолите, и таму верниците се молат повеќе на светци отколку на Бог (со таа разлика што таму Богородица у пракса се почитува дури и повеќе од Исус).
Е сега предност таму е што Католичката црква не е расцепкана како православните цркви, значи таа барем организациски и хиерархиски е обединета.

Е сега треба да видиш и ценовниците како им се таму, колку чини таму малата молитва, големата молтива. Пример во МПЦ мала молитва ти е 150ден, голема 300ден, крштевка 1200ден, венчавка со еден свештеник 1200ден, со 2-3 свештеника 3000ден, парастос ти е 700ден, благословување нов дом 800ден, осветување на темели 800ден... се разбира во овие цени не е вкалкулиран и башкишот (тоа треба лично да прашаш луѓе од католичка црква колку се остава бакшиш таму, бидејќи на ценовниците не го пишува тоа).

Се надевам дека ова ти беше од корист. Поздрав!

Најдобро е да појдеш во католичка црква ако ти е поблиску и да зборнеш со тамошниот свештеник. Со него можеш да разговараш и за причините твој и за процедурата. Мене ми изгледа таа опција најдобра и мислам така прашајната најдобро ќе ти бидат одговорени.

Е сега треба да видиш и ценовниците како им се таму, колку чини таму малата молитва, големата молтива. Пример во МПЦ мала молитва ти е 150ден, голема 300ден, крштевка 1200ден, венчавка со еден свештеник 1200ден, со 2-3 свештеника 3000ден, парастос ти е 700ден, благословување нов дом 800ден, осветување на темели 800ден... се разбира во овие цени не е вкалкулиран и башкишот (тоа треба лично да прашаш луѓе од католичка црква колку се остава бакшиш таму, бидејќи на ценовниците не го пишува тоа).

Во „христијанскиот центар„ у Буњаковец на пример, све е џабе: и Светото Писмо, и решени задачи од физика и математика, и округли маси и трибини, и дружења, и перење мозоци, и јадење, и пиење, и секс, ма све е џабе!

Навали народе!...Кој си нема вера, там‘ ќа ја најдит-џабе.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 21:43 ---

Sheep,
Тебе Ти е дојдено до обичаите или до верата?...:unsure:

Сакаш да преминеш од шупливо во празно :)
Па тоа истата религија е, само што на ова поднебје се практикува православно христијанство.
Католичкото христијанство малце е позакоравено, не ги следи трендовите на модернот живот и одма се лути и анатемисува доколку кажуваш дека е поинаку. Демократијата во него е забранета.
Сакаш да преминеш во порадикално движење. Имај на ум дека кај нив дури и абортусот поради медицински причини се смета како грев, користењето кондом, секс надвор од бракот... и свештениците им се склони кон педофилија а тоа католичката црква го затскрива со пари...а како капак на се во втората светска војна ги подржувале нацистите.
А православните свештеници се склони само по парите, не сите ама ...сепак тоа е подобра опција.

Обично не се мешам во вакви дискусии. Не сум верник, но ме заинтересира која ти е причината да прејдеш од православен во католик. Плус, делува како да немаш основни познавања од католицизмот, а сакаш да прејдеш. ( за ова судам од твоите прашања кои ги постави, ако грешам, извини ).
Eдинствено поубаво - поинтересни традиции и поубави храмови. На лик тоа :)
--- надополнето: 3 мај 2013 во 02:06 ---
Па горе-доле нема големи разлики. И таму мнозинството верници одат у црква за Божиќ и Велигден, и таму побитни се обичаите и традициите отколку учење на Исус и апостолите, и таму верниците се молат повеќе на светци отколку на Бог (со таа разлика што таму Богородица у пракса се почитува дури и повеќе од Исус).
Е сега предност таму е што Католичката црква не е расцепкана како православните цркви, значи таа барем организациски и хиерархиски е обединета.

Се надевам дека ова ти беше од корист. Поздрав!

Колку што знам, бесплатни се тие услуги.
Знам со сигурност дека погребот (од ковчег, до гробно место) е бесплатен за католиците.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 02:08 ---
Во „христијанскиот центар„ у Буњаковец на пример, све е џабе: и Светото Писмо, и решени задачи од физика и математика, и округли маси и трибини, и дружења, и перење мозоци, и јадење, и пиење, и секс, ма све е џабе!

Навали народе!...Кој си нема вера, там‘ ќа ја најдит-џабе.
--- надополнето: 2 мај 2013 во 21:43 ---

Sheep,
Тебе Ти е дојдено до обичаите или до верата?...:unsure:

Ти шо одма се буниш?
Религијата мора да е бесплатна, иначе дискриминира.
Јас во моментов немам ни 5 денари, и тоа значи дека не сум достојна на православната црква?
Материјалисти бре, материјалисти.

Се знае што им следува на тие што ќе отидат од Православие... Има на ју тјуб еден куп клипови со сечење глави на Православци што смениле вера, нивни егзекуции со каменување и известија за прогони на нивните фамилии.

Верувај во природата и верувај во себе, тоа најмалку ке те чини, и најмалку обичаи ке треба да запамтиш и повторуваш секоја година.

Ти шо одма се буниш?
Религијата мора да е бесплатна, иначе дискриминира.
Јас во моментов немам ни 5 денари, и тоа значи дека не сум достојна на православната црква?
Материјалисти бре, материјалисти.
Мики има искуство за тоа што го пишува и живее. Не се буни он, ти се буниш. Ко Грк у апс. Иначе, ти као сертифициран нематеријалист и убер филантроп си повеќе од достојна, меѓутоа Православната Црква за тебе не е никаков предизвик. Ти, о Пумо, треба да претседаваш со барем една хуманитарна организација која ќе ти овозможи публика (дватројца ќе ти се таман) катаден да се восхитува на твоите бројни доблести, интелектуални дострели и невидена саможртва за општото добро. Таму бесплатно ќе делиш, ќе помагаш, ќе лееш солзи крокодилски и сесрдечно ќе се жртвуваш и тоа поише пути дневно.

Мики има искуство за тоа што го пишува и живее. Не се буни он, ти се буниш. Ко Грк у апс. Иначе, ти као сертифициран нематеријалист и убер филантроп си повеќе од достојна, меѓутоа Православната Црква за тебе не е никаков предизвик. Ти, о Пумо, треба да претседаваш со барем една хуманитарна организација која ќе ти овозможи публика (дватројца ќе ти се таман) катаден да се восхитува на твоите бројни доблести, интелектуални дострели и невидена саможртва за општото добро. Таму бесплатно ќе делиш, ќе помагаш, ќе лееш солзи крокодилски и сесрдечно ќе се жртвуваш и тоа поише пути дневно.

Навистина?
Има ли искуство што да се прави со луѓето како мене, без скршен денар, или побитен е тарифникот?
Да, се бунам и ќе се бунам.

А се останото што го наброја, дури ми е смешно да ти одговорам. Онака, ту мач лично е. И сељачко.

Навистина?
Има ли искуство што да се прави со луѓето како мене, без скршен денар, или побитен е тарифникот?
Да, се бунам и ќе се бунам.

А се останото што го наброја, дури ми е смешно да ти одговорам. Онака, ту мач лично е. И сељачко.
О Пумо, ти се уби од постирање лични информации и себепромоција. Дабетер од ту мач. А тоа ич не е сељачко.

О Пумо, ти се уби од постирање лични информации и себепромоција. Дабетер од ту мач. А тоа ич не е сељачко.
Тоа не значи дека имаш ти право да ми изиграваш некаков судија.
Не е дека јас не знам лични работи за тебе.
Прашање на култура е колку сакам на јавен форум да јадам бубрези.
Ако имаш проблем со мојот став, дискутирај го мојот став.
Ако имаш проблем со мене, на погрешно место го решаваш истиот.

Публиката можеше да ми ја соопштиш и преку ПП, него желбата да испаднеш фраериште е поголема.
Дрвен адвокат на Мики не му треба, а ти иако имаш проблем со моето мислење околу лоповлукот на црквата, повели, ќе го дискутираме.

Тоа не значи дека имаш ти право да ми изиграваш некаков судија.
Не е дека јас не знам лични работи за тебе.
Прашање на култура е колку сакам на јавен форум да јадам бубрези.
Ако имаш проблем со мојот став, дискутирај го мојот став.
Ако имаш проблем со мене, на погрешно место го решаваш истиот.

Публиката можеше да ми ја соопштиш и преку ПП, него желбата да испаднеш фраериште е поголема.
Дрвен адвокат на Мики не му треба, а ти иако имаш проблем со моето мислење околу лоповлукот на црквата, повели, ќе го дискутираме.
Твојот филантропски став и дело ги дискутирав, а видиш ти се надрка за џабе. Немам ја никаков проблем со тебе, о Пумо -- напротив, врло си ми симпатична! :-)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom