Помош: Вируси, црви и разни штетници

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ваљда е вирус ова, ама не сум сигурен.
Имам УСБ флеш драјв и кога го уклучувам во мојот компјутер се покажува нормално како (G) Removable Disk.Два клика на него и не ми се отвора содржината на усб-то туку ми се отвора shortcut до Removable Disk.Два клика на него и ми се отвора содржината на усб-то. Ова се случува на Виндоус 7.
На 2 други компјутери кои користат XP усб-то исто кога се клика два пати на него се отвора shortcut ама кога ќе се отвори шорткатот дава ерор.
Решение?
Вирус е ова, со исто ваков вирус му го заразија и на татко ми USBто и тоа од една од најкренатите демек установи во државава. Ништо, скенирај го со било кој антивирус, исчисти го, па форматирај го и готово. И компјутерот исто така скенирај го, рестартирај и готово, зошто ако не го исчистиш и компјутерот, цело време така ќе ти пренесува на USBто, т.е. ќе го заразува.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Ваљда е вирус ова, ама не сум сигурен.
Имам УСБ флеш драјв и кога го уклучувам во мојот компјутер се покажува нормално како (G) Removable Disk.Два клика на него и не ми се отвора содржината на усб-то туку ми се отвора shortcut до Removable Disk.Два клика на него и ми се отвора содржината на усб-то. Ова се случува на Виндоус 7.
На 2 други компјутери кои користат XP усб-то исто кога се клика два пати на него се отвора shortcut ама кога ќе се отвори шорткатот дава ерор.
Решение?
Имав потполно ист таков случај. Вирус е во прашање, што не ти ги брише податоците, туку само го става јавно видливи на Интернет (што е исто така доволно лошо).

Решение:

1. Префрли ги сите податоци на друго место (т.е. направи backup);
2. Форматирај го USB-то;
3. Направи папка на USB-то во најгорната папка (т.е. root) што ќе се вика autorun.inf и направи ја само за читање (т.е. read-only). Може и да ја направиш скриена (hidden), за да не ти пречи повеќе во иднина;
Имено, бидејќи вирусот го напаѓа autorun.inf-от и така ти прави кратенка за USB-то, на овој начин нема да може тоа веќе да го прави.
4. Префрли си ги назад податоците на USB-то.

Поздрав.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Одредени датотеки, филмови, песни и документи кои подолго време не сум ги чепнал(а некои пред 5 минути сум ги отворил) случајно ги најдов во ресајкл бин. Можно да е црв ,тројанец или ?

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.551
Поени од реакции
1.547
ми влезе она System Care Antivirus. на Гугл најдов нешто за помош и ми даде да инсталиран SpyHunter 4. со него одма се улови ѓаволчето, ама на крај за да ги уништи ми бара да ја купам целосната верзија. чаре? некое друго ама навистина бесплатно програмче?

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.551
Поени од реакции
1.547
можеби би помогнал да знаев што да симнам... не можам да му најдам крак, се вртам во круг цело време

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
јас отпосле скенирам со Malwarebytes Anti-malware и наоѓа во компјутерот некои работи кои Есенцијалот неможе да ги пронајде.Има фрее верзија а јас ја имам профи верзијата ,ми ја даде еден другар `легално`

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Омг, што све непрочитав, па вие сте биле тотално заостанати бе? :cenzura:

Значи ако си се заразил, дали мислите дека антивирусот кој од прва не успеал да го детектира вирусот, со скенирање ќе го фати? шансите за тоа се 1/15 дури и да го детектира прашање е дали целосно ќе се одстрани.

Па уште и кои антивируси се користат,

NOD32, MSE, на дну дна.

Значи пред систем ристор, и секакви ти не глупости, симнете ги овие 4 програми, инсталација абдејт (ако воопшто има таква опција) скен, со рестарти - чим скенирате со еден кога ќе заврши скенот рестарт, после скен со друг програм на ист принцип.

Еве ги,

Hitman pro

Malwarebytes

Emsisoft Anti Malware

Malwarebytes Anti Rootkit

После сите рестарти, и скен со сите 4 програми, симнувате/инсталирате Ccleaner, влагате во options/advance табот на програмот - одселектирате only delete files older then 24 hours, и стискате clean на main табот. Потоа исто и во registry опцијата scan for issues - fix, уште еден рестарт и тоа е тоа.

После ова, симнувате Avast 8 - бришете Nod32/MSE - рестарт - инсталирајте Avast 8 (бирајте free верзија колку и да форсираат pro) - рестарт - регистрирајте го Avast 8 - внесете било каков мејл.

Тоа би било све, после ова вируси веќе не фаќате.
--- надополнето: 29 април 2013 во 22:57 ---
ми влезе она System Care Antivirus. на Гугл најдов нешто за помош и ми даде да инсталиран SpyHunter 4. со него одма се улови ѓаволчето, ама на крај за да ги уништи ми бара да ја купам целосната верзија. чаре? некое друго ама навистина бесплатно програмче?
Тоа се вика Rogue, еден од најопасните вируси...следи ги инструкциите од постот горе, ако не работат програмите симни CPU-Z во motherboard табот види го моделот на матичната и најди на google како се влага во safe mode (with networking) одбери, кога ќе влезеш од таму ќе сака да се одстрани вирусот без проблем скенирај со сите 4 програми.

За крај, ако неможеш да најдеш на Google пробај со F8 после рестарт на компјутерот стискај нон стоп F8.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
Хитманот ми пишува дека истекла трајал верзијата,а мислам дека и порано го имав спуштено,искористено трајал верзијата и после тоа избришано програмот.сега ми бара да го купам за да ги избрише пронајдените работи.чаре?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Хитманот ми пишува дека истекла трајал верзијата,а мислам дека и порано го имав спуштено,искористено трајал верзијата и после тоа избришано програмот.сега ми бара да го купам за да ги избрише пронајдените работи.чаре?
Има наведено уште 3 програми.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
дај предлог за некоја антивисрусна програма што не зафаќа многу ресурси за комјутерот.зедов некои од помалите лаптопи(минилаптопи) па незнам што да ставам.воглавном ќе го користи детето за играње на онлајн игри

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
дај предлог за некоја антивисрусна програма што не зафаќа многу ресурси за комјутерот.зедов некои од помалите лаптопи(минилаптопи) па незнам што да ставам.воглавном ќе го користи детето за играње на онлајн игри
аман де, ене пишал погоре...
...инсталирајте Avast 8 (бирајте free верзија колку и да форсираат pro) - рестарт - регистрирајте го Avast 8 - внесете било каков мејл.

Тоа би било све, после ова вируси веќе не фаќате.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.269
Поени од реакции
15.382
Пошто го фалите Авастот,милев дека програмот е обимен и зафаќа многу простор.затоа барав нешто пома а горе-долу ефикасен антивирус.цело лаптопче е со капацитет од 8 гига.Ќе пробам и ќе пишам `импресии`

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Дај кажете некој програм за чистење на ситни вирусчиња, некоиси глупости, не користам антивирус, немам вируси во компјутер, али сакам да го проверам да не сепак има некои штетничиња, пред некое време ми се појавуваа реклами на хромот, али средив, од екстензија било, значи ми треба некое програмче за разни видови на вируси, го имам BitDefender 2013 со купена лиценца али ме нервира и не го користам, така да ако знае некој добар програм нека предложи

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дај кажете некој програм за чистење на ситни вирусчиња, некоиси глупости, не користам антивирус, немам вируси во компјутер, али сакам да го проверам да не сепак има некои штетничиња, пред некое време ми се појавуваа реклами на хромот, али средив, од екстензија било, значи ми треба некое програмче за разни видови на вируси, го имам BitDefender 2013 со купена лиценца али ме нервира и не го користам, така да ако знае некој добар програм нека предложи
Зошто не го користиш Microsoft Security Essentials?

Kajgana Shop

На врв Bottom