Омг, што све непрочитав, па вие сте биле тотално заостанати бе?
Значи ако си се заразил, дали мислите дека антивирусот кој од прва не успеал да го детектира вирусот, со скенирање ќе го фати? шансите за тоа се 1/15 дури и да го детектира прашање е дали целосно ќе се одстрани.
Па уште и кои антивируси се користат,
NOD32, MSE, на дну дна.
Значи пред систем ристор, и секакви ти не глупости, симнете ги овие 4 програми, инсталација абдејт (ако воопшто има таква опција) скен, со рестарти - чим скенирате со еден кога ќе заврши скенот рестарт, после скен со друг програм на ист принцип.
Еве ги,
Hitman pro
Malwarebytes
Emsisoft Anti Malware
Malwarebytes Anti Rootkit
После сите рестарти, и скен со сите 4 програми, симнувате/инсталирате Ccleaner, влагате во options/advance табот на програмот - одселектирате only delete files older then 24 hours, и стискате clean на main табот. Потоа исто и во registry опцијата scan for issues - fix, уште еден рестарт и тоа е тоа.
После ова, симнувате Avast 8 - бришете Nod32/MSE - рестарт - инсталирајте
Avast 8 (бирајте free верзија колку и да форсираат pro) - рестарт - регистрирајте го Avast 8 - внесете било каков мејл.
Тоа би било све, после ова вируси веќе не фаќате.
--- надополнето: 29 април 2013 во 22:57 ---
ми влезе она System Care Antivirus. на Гугл најдов нешто за помош и ми даде да инсталиран SpyHunter 4. со него одма се улови ѓаволчето, ама на крај за да ги уништи ми бара да ја купам целосната верзија. чаре? некое друго ама навистина бесплатно програмче?
Тоа се вика Rogue, еден од најопасните вируси...следи ги инструкциите од постот горе, ако не работат програмите симни CPU-Z во motherboard табот види го моделот на матичната и најди на google како се влага во safe mode (with networking) одбери, кога ќе влезеш од таму ќе сака да се одстрани вирусот без проблем скенирај со сите 4 програми.
За крај, ако неможеш да најдеш на Google пробај со F8 после рестарт на компјутерот стискај нон стоп F8.