Имам две прашања.
1. Дали некој има искуство со тие Розета стоун курсевите што се за на компјутер. Дали се ефективни односно дали може нешто да се научи од нив или не?
2. Колку време отприлика (месеци, години) ќе ми треба ако учам по 1 час дневно да стигнам до б1 ниво? Не сум генијалец за јазици туку обичен просечен човек.
Со Розета ама баш ништо нема да напрааш, как шо кажа батко Петре....
За Ѓермански ти требат вија работи
брот, васер, шајзе, шајс ауслендер, их шпрехе нихт, их ферштехе нихт. Их бин Мацедонер...
И не забравај фик дих и аршлох.... Со тија думи ќе се снајдеш у 90% од секојденвните ситуации.. Има сите да бегат од тебе, под услов да вадеш тежок балкански акцент пропратен со балкански аутфит... Момите ќе се влажнат на тебе, а германицте ќе ти се поклонуват.
Аа да и не забравај зауеркраут или шпаргел и си пробал 99% од националната кујна...
Јас коа бех по трактор од Швапско, коа заседнааме со Ѓунтер и Ханс у една гестхаус по наше кафанче, па пиво, па швајнхакс, па една софра вурстове, па пиво, па швајнебратен, малко флауме шнапс по ниино (сливова по наше), па коа дојдеа едни русокоси медшени со румени образи... Па почнаа да јодлат..... Ехеее.. Спомени... Наместо трактор, истроших парите по швабските невести, и си дојдех дома без трактор, ама со богато искуство.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)