Локализирана Болоња - Ќе се менува начинот на оценување на факултетите

• Креатор на темата Креатор на темата Boomerang
  • Време на започнување Време на започнување
Фала богу... ќе завршам факултет за 2 години, професорите не знам како ми изгледаат ебате

Фала курцу.. Барем сега имам причина да одам на факултет..

може да го пастираш текстот? не отвора

Ќе се менува начинот на оценување на факултетите. Писменото кое досега беше застапено со 80 проценти, ќе се намали на 30 отсо, остатокот ќе биде усно испрашување, односно интерцвју, како во речиси сите европски земји.
Професорите бараат ревизија на Болоњскиот систем, кој и покрај 9 годишната примена се покажал како не така успешен. Со само електорнски тестови се губи од квалитетот на наставата.
Еден од предностите на Болоња е проодноста, мобилност и размена на студентите, ставка која не треба да се отстрани.
И студентите се против Болоњскиот систем.
Министерството за образование ќе го менува законот за високо.
Инаку денеска студентите на УКИМ го прославија денот на високото образование на универзитетот. Преставени беа наставните програми на 21 факултет.

Пак ли реформи? Тоа ли значеше промена во сто чекори? Дека секој сектор сто пути ќе го сменат?

Добро, ама ова не може за сите факултети да функционира...Едноставно сите факултети се различни...Како планираат на ПМФ, Архитектура и останатите технички факултети да се полага преку усно испрашување? Сум против испитите на заокружување на Економски, ама како би се полагало математика или програмирање "преку интервју"? Не е само да се каже "гледајте, правиме реформи за подобро образование", треба убаво да се размисли прво...

Добро, ама ова не може за сите факултети да функционира...Едноставно сите факултети се различни...Како планираат на ПМФ, Архитектура и останатите технички факултети да се полага преку усно испрашување? Сум против испитите на заокружување на Економски, ама како би се полагало математика или програмирање "преку интервју"? Не е само да се каже "гледајте, правиме реформи за подобро образование", треба убаво да се размисли прво...
Хах кое заокружување бе, само во прва година е тоа, од втора па натака ретки се предметите што се само на заокружување. Стандард си има по најмалце два предмета во семестар што се на пишување, или мешано пишување со заокружување. Мене многу ме нервира ова, или нека ги стават сите на заокружување, нормално освен математика и статистика, или нека ги стават сите на пишување, а не вака како ќе му прдне на професорот така си прави.

Хах кое заокружување бе, само во прва година е тоа, од втора па натака ретки се предметите што се само на заокружување. Стандард си има по најмалце два предмета во семестар што се на пишување, или мешано пишување со заокружување. Мене многу ме нервира ова, или нека ги стават сите на заокружување, нормално освен математика и статистика, или нека ги стават сите на пишување, а не вака како ќе му прдне на професорот така си прави.

Малку е тоа? Не треба воопшто да има на заокружување...

Малку е тоа? Не треба воопшто да има на заокружување...
А ми го прочита ли целиот пост? Подоле реков, или нека ги направат сите предмети на заокружување, како на правен на пример, или нека бидат сите на пишување, без исклучоци.

А ми го прочита ли целиот пост? Подоле реков, или нека ги направат сите предмети на заокружување, како на правен на пример, или нека бидат сите на пишување, без исклучоци.

Го прочитав...Викаш дека за тебе е опција и сите премети да се на заокружување. Јас викам дека не треба ни да се помисли на такво нешто.

Арно си беше вака. Ем побрзо/полесно, ем зелкарски кадар си вадевме на секој чекор на лагер....

Како планираат на ПМФ, Архитектура и останатите технички факултети да се полага преку усно испрашување?
Баш на ПМФ и на техничките факултети мора да постои устно испрашување. И свесен/на си дека постои и теорија по математика? :P

Баш на ПМФ и на техничките факултети мора да постои устно испрашување. И свесен/на си дека постои и теорија по математика? :P

Зошто баш на тие да мора?:) И да, свесна сум, 4 математики имам положено:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom