Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Малку си го утнал делот со животните, т.е. не си успеал да ја разбереш нивната природа. Нормално, секој вид си е приказна за себе.
И од каде тоа дека ја немам околината? Каде пораснав јас? Сама, на планина?

Како и да е, објасни дека патриотизмот е наметнат. Сега ќе чекаме другите да укапираат. :icon_lol:
Мене луѓето и животните ми се во ист кош многу мали разлики има посебно кај цицачите :X3: .
Ти стварно каде порасна па не манифестираш племенити патриотски чувства?
А каков патриот би била.....:vozbud:

A

AnFem

Гостин
Мене луѓето и животните ми се во ист кош многу мали разлики има посебно кај цицачите :X3: .
Ти стварно каде порасна па не манифестираш племенити патриотски чувства?
А каков патриот би била.....:vozbud:
Exactly!

Јас пораснав во хипи комуна. :oops:

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
ахахахааххаха.. јако јако...

Али добро види... ако ја нема околината, која би ја принудила да биде патриот, онда, треба да и се наметне некоја околина? МИслам.. сепак живее во МКД, т.е. повеќето шо сме на форумов живееме во МКД, е сеа, да не бидеме толку наивни, али факт е дека патриотизам и национализам се пука и крева до плафон..

Ако Ратка Пиратка, т.е. вклучувајќи не и нас двајцата, не одолеваме на „патриотизмот“ и „национализмот“ овде, онда, што не прави нас vis-a-vis оние што одолеваат?
Шо ја спречува Ратка, да се „предаде“ на „патриотизмот“? А овде во МКД ги имаш сите предуслови...
Сигурно дечкото и е момче македонче...и тоа е некој израз на припадност некоја форма на предаденост и патриотизам.
Јас на пример имам високо развиени национални чувства али и доста филмови имам гледано како мал во кои се гине за татковината. Што точно Ратка ја спречува и ја би сакал да знам али треба да ни каже.
Во македонија низ минатото патриотизмот е на многу ниско ниво затоа и касно се создава независна македонија можеби сега малку нешто се сменети работите но далеку сме ние од земји од типот на албанија, србија, америка итн.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Брат остај ја Пиратка,со нејзе можеш до сабајле да го тупиш и пак ќе си тера по свое....битно во нејзините ќошиња од психата седи по некое патриотско чуство,само инат кога еднаш ќе рече не....после вреќа сол ќе изеде ама нема да признае.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Брат остај ја Пиратка,со нејзе можеш до сабајле да го тупиш и пак ќе си тера по свое....битно во нејзините ќошиња од психата седи по некое патриотско чуство,само инат кога еднаш ќе рече не....после вреќа сол ќе изеде ама нема да признае.
Од инат човек најдобар патриот се раѓа :D

A

AnFem

Гостин
Сигурно дечкото и е момче македонче...и тоа е некој израз на припадност некоја форма на предаденост и патриотизам.
Јас на пример имам високо развиени национални чувства али и доста филмови имам гледано како мал во кои се гине за татковината. Што точно Ратка ја спречува и ја би сакал да знам али треба да ни каже.
Во македонија низ минатото патриотизмот е на многу ниско ниво затоа и касно се создава независна македонија можеби сега малку нешто се сменети работите но далеку сме ние од земји од типот на албанија, србија, америка итн.
Јас си имам развиено дарба, наречена „критичко размислување“. :pipi: И не го голтам она што ми го сервира власта.

Очекуваш на паднам на овакви глупи провокации? :cautious:

Македонец

Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Јас си имам развиено дарба, наречена „критичко размислување“. :pipi: И не го голтам она што ми го сервира власта.

Очекуваш на паднам на овакви глупи провокации? :cautious:
Аииии демек ако власта гради споменици со личности од македонската историја.....автоматски тоа значи дека во тој период не треба да си патриот,бидејќи си пиун на власта.:pos:

Како прво патриотизмот не е да ја сакаш владата,народна банка или некоја административна установа.....патриотизмот е да ја сакаш и да знаеш да си ја цениш културата,минатото на твоите предци!

Индијанците ти се еклатантен пример....тие биле најголеми хипици во тогашниот свет,само они и природата ништо друго....но некој дошол да им чепка во нивниот простор,култура,начин на живот....е тогаш индијанците земале се што имаат при рака за да се борат.... и станале најголеми патриоти,со тоа што гинеле за своето парче земја!!!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Аииии демек ако власта гради споменици со личности од македонската историја.....автоматски тоа значи дека во тој период не треба да си патриот,бидејќи си пиун на власта.:pos:

Како прво патриотизмот не е да ја сакаш владата,народна банка или некоја административна установа.....патриотизмот е да ја сакаш и да знаеш да си ја цениш културата,минатото на твоите предци!

Индијанците ти се еклатантен пример....тие биле најголеми хипици во тогашниот свет,само они и природата ништо друго....но некој дошол да им чепка во нивниот простор,култура,начин на живот....е тогаш индијанците земале се што имаат при рака за да се борат.... и станале најголеми патриоти,со тоа што гинеле за своето парче земја!!!
Ти би погинал за парче земја?

A

AnFem

Гостин

Спомениците се најмал проблем. Зборувам за порциите со гомна што се сервираат преку медиуми. Не ми расправај мене за патриотизмот, види ги оние поназад што го мешаат со љубов кон семејството. :icon_lol:

Индијанците не се никаков пример. Тие не рипнале да си бранат територија, туку се бранеле себеси.
--- надополнето: 23 април 2013 во 03:06 ---
Би он, така му имаат наредено од штаб.

Македонец

Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Види,прво инстиктивно пробуваш да најдеш излез за тебе и твоите најблиски....доколку сите можности ти се затворат за понатамошна егзистенција...верувај понатаму ти не одлучуваш....инстиктот за опстанок кулминира.
--- надополнето: 23 април 2013 во 03:18 ---
Спомениците се најмал проблем. Зборувам за порциите со гомна што се сервираат преку медиуми. Не ми расправај мене за патриотизмот, види ги оние поназад што го мешаат со љубов кон семејството. :icon_lol:

Индијанците не се никаков пример. Тие не рипнале да си бранат територија, туку се бранеле себеси.
--- надополнето: 23 април 2013 во 03:06 ---
Не ме интересира за тие поназад што пишувале,јас ве читав како се расправате со LetMeSea .

Добра теорија ти е оваа со индијанците....глеаш глупи биле....не им текнало да си земат парталите и мирно да си живеат на Аљаска или Јужна Америка..а може да допливале до некој пуст остров и таму да се населат. :facepalm:

Ратка пиратка напиша:
Би он, така му имаат наредено од штаб.
Ме разочара....многу низок удар.
Сега излегува дека сум дебатирал со дете од 15години со научени две контра фрази "штаб","грујов платеник". :гомце:

A

AnFem

Гостин
Не ме интересира за тие поназад што пишувале,јас ве читав како се расправате со LetMeSea .

Добра теорија ти е оваа со индијанците....глеаш глупи биле....не им текнало да си земат парталите и мирно да си живеат на Аљаска или Јужна Америка..а може да допливале до некој пуст остров и таму да се населат. :facepalm:

Ме разочара....многу низок удар.
Сега излегува дека сум дебатирал со дете од 15години со научени две контра фрази "штаб","грујов платеник". :гомце:
И што заклучи од расправата со горенаведениот, дека не знам што е патриотизам или мораше да потенцираш за да ни покажеш дека ете, и ти си паметен, и ти знаеш? :icon_lol:

Знаеш дека индијанците биле номади?

Низок удар? Значи ли ова дека е вистина? А јас мислев да се нашалам само... :eek:

Македонец

Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
И што заклучи од расправата со горенаведениот, дека не знам што е патриотизам или мораше да потенцираш за да ни покажеш дека ете, и ти си паметен, и ти знаеш? :icon_lol:

Знаеш дека индијанците биле номади?

Низок удар? Значи ли ова дека е вистина? А јас мислев да се нашалам само... :eek:
Заклучокот е дека имав потреба да улетам во муабетов,да си кажам свое мислење.

Индијанците биле номади,кои што кога дошле окупаторските гнаси не знаеле како да реагираат.....тие никогаш во животот немале слушнато за право на сопственост....т.е некој да поседува земја...т.е нешто од мајката природа да биде во сопственост на човек.

Но кога виделе како им ги сјебуваат цели крда бизони....им ја уништувале природата околу нив,а воедно и им ја ограничувале слободата на движење....индијанците наместо да си бараат друга земја(пошто нели се номади)...тие одат да се борат за своето парче земја.

Не делува логично....ама не за џабе пишав погоре дека патриотизмот,борба за одбрана на она што е твое е инстинкт.....тој инстинк неможеш да го осетиш во период на лагоден и мирен живот и капиталистичко општество....тој инстинкт избувнува кога ќе бидеш загрозен.

А тоа твоето со квалификациите кој од чиј штаб е,пак ќе ти кажам дека не ти требаше....пошто и даваш многу несериозен лик на дебатава....излегува ко да стоиме од различна страна на улицата,и ме гаѓаш со пресувани лајна.

A

AnFem

Гостин
Заклучокот е дека имав потреба да улетам во муабетов,да си кажам свое мислење.

Индијанците биле номади,кои што кога дошле окупаторските гнаси не знаеле како да реагираат.....тие никогаш во животот немале слушнато за право на сопственост....т.е некој да поседува земја...т.е нешто од мајката природа да биде во сопственост на човек.

Но кога виделе како им ги сјебуваат цели крда бизони....им ја уништувале природата околу нив,а воедно и им ја ограничувале слободата на движење....индијанците наместо да си бараат друга земја(пошто нели се номади)...тие одат да се борат за своето парче земја.

Не делува логично....ама не за џабе пишав погоре дека патриотизмот,борба за одбрана на она што е твое е инстинкт.....тој инстинк неможеш да го осетиш во период на лагоден и мирен живот и капиталистичко општество....тој инстинкт избувнува кога ќе бидеш загрозен.

А тоа твоето со квалификациите кој од чиј штаб е,пак ќе ти кажам дека не ти требаше....пошто и даваш многу несериозен лик на дебатава....излегува ко да стоиме од различна страна на улицата,и ме гаѓаш со пресувани лајна.
Ете ти го одговорот за индијанците. Сам си го даде. Секој разумен човек би го бранел истото, а не „своето“ парче земја.
Ако јас се населам некаде и се грижам за природата околу тоа место, местото нема да го сметам за мое, но ќе реагирам ако дојде некоја багра и сака да го уништи, а истовремено ги напаѓа и ги убива мојата фамилија и моите другари и другарки. Значи ни ја загрозува слободата, разумно е да изреагираш во таков случај, но тоа не те прави патриот. Јас можам да се населам и на друго место, но до кога? Што ако таквите луѓе постојано доаѓаат и ме напаѓаат мене и моите најмили, имајќи ја во глава идејата за окупација на територија? Таков бил случајот со индијанците. Тој е инстинктот за кој ти зборуваш, инстинктот за самоодбрана, не за одбрана на територија.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

Сте се `рчнале гадно изглеа, а? цццц

Па сеа, кажи ми, патриот си или не? Шо те прави тебе патриот?
Како тоа знаеш дека си патриот - само затоа што „ја сакам МКД“?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Види,прво инстиктивно пробуваш да најдеш излез за тебе и твоите најблиски....доколку сите можности ти се затворат за понатамошна егзистенција...верувај понатаму ти не одлучуваш....инстиктот за опстанок кулминира.
--- надополнето: 23 април 2013 во 03:18 ---
Значи дека не ти се гине за држава...добро.
Со сила се правиш значи...

Kajgana Shop

На врв Bottom