Македонски банкноти 1993

• Креатор на темата Креатор на темата Martin1987
  • Време на започнување Време на започнување
Фала хип-хоп за линковите. Првиот веке го имам прочитано порано и е доста интересен пост во кој научив доста работи за македонските пари.
Во вториот пост некој веке ги купил банкнотите :(, па ај ке се обидам во третиот пост да си прашам. Глеам тој пост е специјализиран за купо-продажба на банкноти и монети.

Некој да не ги продава сите овие банкноти во комплет. Секаде ги пoбарав ама нигде не се наоѓаат. Дури и во Народна банка на РМ ги нема :(
555791_10201037452249150_125485948_n.jpg

Имало 1000-ка од ова време?

Немаше. 500-тката беше најголемата тогаш. Се сеќавам јас на времето кога имав 6-7 години, полно пати си "позајмував" по некоја од новчаникот на мама и тато :)

ima li banknoti od 5000 denari pusteni vo promet? znam deka postojat no nikogas ne sum sretnal :D
Според НБРМ ги има во оптек, ама многу ретко - скоро никогаш - можеш да ги најдеш во секојдневен промет. Мислам дека ако побараш во банка може ќе ти дадат :)
Пред 2 години последен пат сретнав, фатив спортска 23.000 тогаш и 3 банкноти по 5.000 ми дадоа... Од тогаш знам дека постојат ама не сум ги сретнал пак :D
Ги има, ги има, од НБРМ ја зборуваат вистината. Во малопродажба многу често ги среќаваме, скоро секој ден се појавува по некоја. :pos:

Еве ја имам една што ја купив од народна банка, само земаат 10% провизија ако сакаш да купиш од кај нив, но ти ја даваат во беспрекорно добра состојба. Оваа мојава 5000-дарка не планирам никад да ја трошам бидејки е дел од мојата збирка. Ако ја потрошам отидоа 10-те проценти провизија за џабе хехехе:)

На 02:25 се појавува 5000-дарката

Ибе Шериф Паликуќа 1927 - 1944
Уште на 13 години ја изврши во потполно успешно поставената задача од партијата.
Загина на 22 септември 1944 г.
----
тоа беше нашата ИБЕ ПАЛИКУЌА.............и не дозволувам да го валкате тоа име

надевам се дека овие гнаси кои се ставили оружиjе во рацете на 13-годишни деца се биле судени и стрелани после војната.

Греота навистина. На мали деца да им се пере мозокот да им се дава оружје и после да гинат или да станат убијци. Можеби звучи непатриотски што ова го кажувам ама јас така гледам на работите и кога би живеел во тоа време би сторил се моето дете да не учествува во никаква војна. Без разлика дали е ослободителна или не.

Замислете па какви ќе бидат за 30 години ако им текнат да ги сменат.
Шо ти знам со некои лавови, вртелешки, шмизли. :D
Чат пат и некој херој од ОНА може да стаат :D

Ја иам ваква, ама од 92ра е мислам :D
306644_3818591748416_1382070752_n.jpg
Кога било ова, нашата парична единица да се вика Македонка? Колку време траела оваа наша реалност? И ај ако имате слики и од други банкноти Македонки пуштете ми, сакам да ги видам.

Дали некој ги има старите македонски банкноти (10,20,50,100,500 денари) од 1993 и е желен да ги продаде? Благодарам однапред.
Мартин мислиш на динарите тие што беа 500 000 итн ?
--- надополнето: 21 април 2013 во 02:34 ---
Јас имам динари.
images
29588d1341996923-ukraine-updates-2012etc-dinar_5000_1985.jpg

images

Ваквите :D
--- надополнето: 21 април 2013 во 02:47 ---
Еве ја имам една што ја купив од народна банка, само земаат 10% провизија ако сакаш да купиш од кај нив, но ти ја даваат во беспрекорно добра состојба. Оваа мојава 5000-дарка не планирам никад да ја трошам бидејки е дел од мојата збирка. Ако ја потрошам отидоа 10-те проценти провизија за џабе хехехе:)

Другар со каков апарат е снимано видеово, многу добро е сниманото.. ?

sega razbiram zaso si single

Јас дома отворив сеф зарѓавен не отваран 20-30 години што собирала пра баба ми пари и кога го отворив имаше еден куп стари Југославенски тие како погоре со Тито и оние од во милиони. Ако си заинтересиран ќе разгледам дома дефинитивно има по некоја од тие што ги бараш. Прати понуда во инбокс и ќе се договориме за цена, не е проблем.

Мартин мислиш на динарите тие што беа 500 000 итн ?
--- надополнето: 21 април 2013 во 02:34 ---

--- надополнето: 21 април 2013 во 02:47 ---

Другар со каков апарат е снимано видеово, многу добро е сниманото.. ?
Ова видео го снимив со Sony RX100 поставен на статив за да нема многу "дрмање"
Мило ми е што ти се допадна видеото.
--- надополнето: 21 април 2013 во 10:47 ---
sega razbiram zaso si single
Браво, ја откри Америка :D
--- надополнето: 21 април 2013 во 10:51 ---
Јас дома отворив сеф зарѓавен не отваран 20-30 години што собирала пра баба ми пари и кога го отворив имаше еден куп стари Југославенски тие како погоре со Тито и оние од во милиони. Ако си заинтересиран ќе разгледам дома дефинитивно има по некоја од тие што ги бараш. Прати понуда во инбокс и ќе се договориме за цена, не е проблем.
Ти пишав ПП:)

Ова видео го снимив со Sony RX100 поставен на статив за да нема многу "дрмање"
Мило ми е што ти се допадна видеото.
--- надополнето: 21 април 2013 во 10:47 ---

Браво, ја откри Америка :D
--- надополнето: 21 април 2013 во 10:51 ---

Ти пишав ПП:)
ДРУГАР ИМАМ ЈАС ОД ТИЕ СТАРИТЕ ЦЕЛ КУФЕР ХАХАХ ИМАМ И МОНЕТИ ОД ОВИЕ АКО СИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ПИШИ.. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom