Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Аха, како да не Гледам сите критики кон останатите религии се саде од луѓе што целосно ги разбрале и имаат еден куп искуства со истите тие религии. Дај ти се молам.Трансот на пентаграм? Прв пат слушам за тоа... Ритуалот на пентаграм и хексаграм имаат сосема друга намена... тешко некој да падне во транс од сето тоа...
Треба да се критикува, ние немаме забрани кон тоа... но со „делумно проучување“ критикуваш напразно... само заморуваш.
Ние не велиме никому верувај и точка... ние не велиме да не се сомнева човек... но кога веќе се сомневаш, треба да имаш искуство со кое ќе ја поткрепиш сета таа критика кон нашите методи и сите тие сомнежи...
Постојат ете книги кои ти велат призивање на богото тој и тој... и ти што? Од прва велиш пф глупости... нели? И сега... што да правиме ние како телемити ако ти ми кажеш дека сето тоа те потсетувало како нешто друго од претходно? Да ти скршам рацете и нозете и да ти извадам јазикот за да јас за тебе сработам нешто и ти да дојдеш до некој заклучок?
Христијанството и исламот паднаа заради премногу забрани, за да не се критикува и да се нема директно искуство со што и да е од тоа што тие нудат...
Јас во ништо не верувам на пример... Арханѓел... што е тоа? Која е разликата од анѓел на пример? Колку концепти има за тој збор? Најдобро е да ги контактираш еврејските записи... батали ислам и христијанство за овие теми... ќе пресудиш лошо за телемата, која постојано се бутка во религија
Ти тоа што сакаш да го критикуваш не го разбираш и треба јас да те убедувам...
Ти не може да го свариш поимот ентитет, безтелесност, нематеријално... и слично... и сега што да направам јас? Да ти го довлечкам Аиваз на колена пред тебе?
Ти реков да се молиш за да ти се „појави“? Тоа го има во тие твои религии... Јас ништо не реков од тоа..
Па во „Магика без Солзи“ истите прашања ги поставува и еден иницијант во А.'.A.'. и е одговорено во стилот: без разлика дали ти веруваш или не - дали постојат ентитети или арханѓели или магнетни сили или како сакаш ги нарекувај - постојат методи со кои може да се влијаае врз тие сили... секој што се сомнева, прво нека научи да пишува наназад и да зборува наназаад - ако успее во тоа - ќе успее да влијае и врз тие сили „кои што не постојат“.
Не знам колку ме разбра со ова, но сакам да кажам дека се зависи од способноста на човекот од верување да премине во знаење... постојано да талка човек во верување... што со тоа? Не така...
П.С. треба да бидат одговорени „некои твои прашања“ за да не се разминиме?
Слободно размини Голема работа...
Од каде идејата дека Хриситјанството паднало? Или тоа е желба?
Па телемата се бутка во религија, со право. Ваше е да го докажете спротивното. Зошто да не се прави споредба, кога се користат апсолутно исти поими, од апсолутно исти извори, за соодветна цел.
Зошто мислиш дека не можам да го сварам поимот ентитет и бестелесност? Или можеби не можеш ти да го опишеш, па полесно е да натовариш на соговрникот дека не разбира? Што и да прашаш од Христијанството кое за мене на пример е класична симболика и метафора, ќе добиеш одговор согласно моите сознанија и убедувања.
Не одговарај со некои цитати, кој на кому му одговорил во соодветна литратура. Твоето мислење е потребно тука
Те разбирам Хепта што сакаш да кажеш, и тоа е токму тоа што го напомена во болдот, преминот од верба во знаење. Зашто сметаш дека некој Христијанин не го направил тоа, и зошто сметаш дека ти си го сторил тоа, и уште повеќе преку упатството наречено Телема.
Бидејќи ти знаеш што е ентитет, а што е бестелесност, во што е разликата од ентитетот наречен Светиот Дух, кој и се појавил на дева Марија, до ентитетот интилигенција Ајваз?