Законот на Телема

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Исто така во Liber II се вели: "Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а секоја ѕвезда се движи по утврдена орбита без мешање. Има доволно место за сите; единствено нередот создава конфузија.
Ако ја попречиш "орбитата" на некој друг, значи дека ти не си на твојата сопствена орбита! Дека ти не се раководиш според твојата вистинска Волја.
Силувањето е насилно дејство, и тоа во никој случај неможе да биде производ на ничија вистинска Волја.

Во Liber Oz се наведени правата на секој човек, тој што ги попречува тие на некој друг, автоматски со тој чин се дистанцирал и себеси од нив.

Во ред, не очекувам дека ќе го одбраниш силувањето, таман работа. Можеби е екстремен пример, но поентата е да сам укажеш што парафразирано значи за тебе “Прави што ти е волја и нека биде тоа законот”.
Значи велиш дека ако нарушиш нечија друга орбита, тогаш не си на сопствената. Вака кажано звучи убаво. Познат ми е муабетов, оти мислам дек асо Хепта правев сличен.
Како ќе препознаеш дека си навлего во нечија друга орбита? Како знаеш дека си на твојата орбита, а не си залутал во нечија друга?
Пази сеа, немој д ами одговориш за тоа треба иницијација, за тоа треба учење, работење, оти тоа не е соодветен одговор :P
Еве ти кажи за себе на пример, како ги знаеш или не знаеш тие работи. Како знаеш и дека си нагазил у друга орбита?

Многу е лесно метафорички да ги претставиш орбитите како пат кон некоја зацртана цел у животот, како еден куп множества, колку луѓе, толку множества. Некои може д аимаат пресек и тие луѓе доброволно комуницирата и менуваат искуства од своите орбити, а може и да се тотално дисјунктни и да нема пресек, и со тие луѓе д ане можеш да комуницираш.
Овае се така симболично и метафорично.

Верувам дека и ќе го потврдиш сето ова.

Ако се наоѓаме отприлика за патиштава и орбитиве,, и ако подобјасниш како гледаш ти на главната ваша парола – прави што ти е волја, ќе потпрашам уште нешто.
Оти ако земеме симболички дека паролата е уствари во секојдневнио тживот- прави што ти е волја, без да ти е гајле дали другите ќе ј а осудат твојата постапка, како морална или не, тогаш и за тоа се слагам.

Затоа сакам попластично да подобјасниш околу таа парола врзана за секојдневниот живот, и околу патишатат и орбитите длаи се слагаш или не. Па потоа ќе идеме понатака со прашања, и ќе се навратиме на почетоците на Либер ал вегис.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во ред, не очекувам дека ќе го одбраниш силувањето, таман работа. Можеби е екстремен пример, но поентата е да сам укажеш што парафразирано значи за тебе “Прави што ти е волја и нека биде тоа законот”.
Значи велиш дека ако нарушиш нечија друга орбита, тогаш не си на сопствената. Вака кажано звучи убаво. Познат ми е муабетов, оти мислам дек асо Хепта правев сличен.
Како ќе препознаеш дека си навлего во нечија друга орбита? Како знаеш дека си на твојата орбита, а не си залутал во нечија друга?
Пази сеа, немој д ами одговориш за тоа треба иницијација, за тоа треба учење, работење, оти тоа не е соодветен одговор :P
Еве ти кажи за себе на пример, како ги знаеш или не знаеш тие работи. Како знаеш и дека си нагазил у друга орбита?
Значи сакаш одговор, ама само таков како што сакаш да чуеш?
Па нормално дека треба работа, учење и пракса. Како ќе знае адвокат што е судски процес ако никогаш не влезе во судница?

Зошто се степените, праксата и слично? За телемитот да ја открие својата Вистинска Волја! За да научи да ја разликува од своите желби.
Многу е лесно метафорички да ги претставиш орбитите како пат кон некоја зацртана цел у животот, како еден куп множества, колку луѓе, толку множества. Некои може д аимаат пресек и тие луѓе доброволно комуницирата и менуваат искуства од своите орбити, а може и да се тотално дисјунктни и да нема пресек, и со тие луѓе д ане можеш да комуницираш.
Овае се така симболично и метафорично.

Верувам дека и ќе го потврдиш сето ова.
Оние чии Волји се слични, во текот нанивниот пат се групираат, но во суштина сечија Волја е посебна - уникатна.
Ако се наоѓаме отприлика за патиштава и орбитиве,, и ако подобјасниш како гледаш ти на главната ваша парола – прави што ти е волја, ќе потпрашам уште нешто.
Оти ако земеме симболички дека паролата е уствари во секојдневнио тживот- прави што ти е волја, без да ти е гајле дали другите ќе ј а осудат твојата постапка, како морална или не, тогаш и за тоа се слагам.

Затоа сакам попластично да подобјасниш околу таа парола врзана за секојдневниот живот, и околу патишатат и орбитите длаи се слагаш или не. Па потоа ќе идеме понатака со прашања, и ќе се навратиме на почетоците на Либер ал вегис.
Па мислам дека доволно јасно објаснив што во суштина значи "Прави што ти е Волја". Вистинската Волја е дел од Божјата а со тоа и еднаква на неа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.156
Не знам како ќе ти одговори Ипси, онака ми се пишува сега...

Одговор на првото прашање: Почнува да ти шкрипи машинеријата наречена живот...
Машинеријата на твојата волја почнува да крши запченици за да те одржи на место кое... не е твое... иако ти си убеден со не знам какви методи дека тоа е твојата патека како сега не бидува... но и ти рече множества огромни се тоа - мора да си ги види човек врските со кој и како... Секоја ѕвезда не може да се соединува со секоја друга... штом нешто шкрипи, доволен доказ е дека си забегал на некаде... нели :)

И за истото не треба иницијација, ама си треба спознавање на себе си... Иницијацијата е само поставување на ѕвездата во својата орбита - па сега ти види, треба, не треба... што пишува таму некаде во „Магика без Солзи“ за Минервал или 0 степен во О.Т.О.? Иницијацијата што прави? Го привлекува егото кон Соларниот систем .... поставување на вистински однос со сите други тела, така би му дошло... да не разврзуваме...

Прочитај го ова... делот STAR-SPONGE може ќе ти даде одговори како некои патеки се испреплетуваат и зошто..

Ipsissimus бре... кај си ти бре :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Значи сакаш одговор, ама само таков како што сакаш да чуеш?
Па нормално дека треба работа, учење и пракса. Како ќе знае адвокат што е судски процес ако никогаш не влезе во судница?

Зошто се степените, праксата и слично? За телемитот да ја открие својата Вистинска Волја! За да научи да ја разликува од своите желби.

Оние чии Волји се слични, во текот нанивниот пат се групираат, но во суштина сечија Волја е посебна - уникатна.

Па мислам дека доволно јасно објаснив што во суштина значи "Прави што ти е Волја". Вистинската Волја е дел од Божјата а со тоа и еднаква на неа.
Мислам дека повторно ми ја промашуваш поентата, и како у првиот пасос ќе алудираш дека има провокација у мојот став, познавајќи ме како функционирам на другите теми:)

Види вака, не е дека не треба да се учи и практикува нешто. Прашањето е да ти објасниш зошто токму телемата ја пружа вистината?

Тоа околу волјите е во ред, претставено преку орбитите.
Значи како дел од учењето на телемата тој став не ми смета мене лично.
Тука би прашал дали односот газда вработен ја нарушува орбитата на работникот?

Ако си објаснил доволно, немало па да те прашам или сум утнал или заборавил.

Значи одстрана гледано, и Христијанството вели дека имаш слободна волја, која ти ја дал Бог.

Зошто воопшто му е потребна телемата на една личност за да прави што му е волја?

Зошто е воопшто потребно да се искаже припадност кон некоја групација, за да се практикува нешто кое е дел од таа групација?

Морам ли да се наречам себе си атеист, ако не ми се допаѓа црковното толкување за Бог? Не морам нели.

Не морам да бидам телемит за да праам што ми е волја, согласно законските и моралните вредности на едно општество и време.

Затоа и прашувам околу редот и постапките за иницијација, за да сфатам која е потребата на некоја персона да се идентификува со некоја групација која прави одредени работи, а истите може и да ги прави самата, надвор од групацијата. Сите тие иницијации, пари, членарини, затскривања зад велот на магиката, глумење мистичност и тајновитост, и други постапки укажуваат на некои други нешта, кои ќе се начнат полека, и ќе се одобрат или не, зависно од одговрите и прашањата нели?

Дали можете да излезете од редот, ако е тоа вашата волја?

Се надевам дека ќе дадеш поопширен осврт на горново. Не е темава како оние исламските да ширите само вести и пропагнда нели? Туку и за некакви прашања, без разлика дали се допаднале некому или не.

Како се вика по дефиниција (од религиски аспект) група луѓе кои се идентификуваат околу едно исто мислење, различно, гледано од стојалиштетот на оној што ја дава дефиницијата?
--- надополнето: 16 април 2013 во 14:29 ---
Не знам како ќе ти одговори Ипси, онака ми се пишува сега...

Одговор на првото прашање: Почнува да ти шкрипи машинеријата наречена живот...
Машинеријата на твојата волја почнува да крши запченици за да те одржи на место кое... не е твое... иако ти си убеден со не знам какви методи дека тоа е твојата патека како сега не бидува... но и ти рече множества огромни се тоа - мора да си ги види човек врските со кој и како... Секоја ѕвезда не може да се соединува со секоја друга... штом нешто шкрипи, доволен доказ е дека си забегал на некаде... нели :)

И за истото не треба иницијација, ама си треба спознавање на себе си... Иницијацијата е само поставување на ѕвездата во својата орбита - па сега ти види, треба, не треба... што пишува таму некаде во „Магика без Солзи“ за Минервал или 0 степен во О.Т.О.? Иницијацијата што прави? Го привлекува егото кон Соларниот систем .... поставување на вистински однос со сите други тела, така би му дошло... да не разврзуваме...

Прочитај го ова... делот STAR-SPONGE може ќе ти даде одговори како некои патеки се испреплетуваат и зошто..

Ајде бе:P Почнало да шкрипи оти ти така велиш. Интересно.

Субјективно Хепта, многу субјективен одговор. Не држи вода.

Поаѓаш од погрешна теза односно дека шкрипењето на машинеријата наречена живот, е еднаква со напуштање на сопствената орбита, која у случајо според тебе, била вистинската.

А, што ако не била вистинската? И треба да се склучи шкрипењето, за да се врати на вистинската?

п.с. Акоти беше намерата да зад овој одговор мене ми се обратиш онака мистично, заобиколено, како би ме испровоцирал, тогаш е неуспешно;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мислам дека повторно ми ја промашуваш поентата, и како у првиот пасос ќе алудираш дека има провокација у мојот став, познавајќи ме како функционирам на другите теми:)

- Види вака, не е дека не треба да се учи и практикува нешто. Прашањето е да ти објасниш зошто токму телемата ја пружа вистината?

- Тоа околу волјите е во ред, претставено преку орбитите.
Значи како дел од учењето на телемата тој став не ми смета мене лично.
Тука би прашал дали односот газда вработен ја нарушува орбитата на работникот?

Ако си објаснил доволно, немало па да те прашам или сум утнал или заборавил.

- Значи одстрана гледано, и Христијанството вели дека имаш слободна волја, која ти ја дал Бог.

- Зошто воопшто му е потребна телемата на една личност за да прави што му е волја?

- Зошто е воопшто потребно да се искаже припадност кон некоја групација, за да се практикува нешто кое е дел од таа групација?

Морам ли да се наречам себе си атеист, ако не ми се допаѓа црковното толкување за Бог? Не морам нели.

- Не морам да бидам телемит за да праам што ми е волја, согласно законските и моралните вредности на едно општество и време.
- Околу прашањето зошто или дали телемата ја пружа вистината, неможе никој друг да ти докаже, објасни, потврди или демантира, ако сам неможеш да го сториш тоа, другите неможат сигурно да го направат тоа.
И на темата за Алистер Кроули ти реков, како може друг да ти најде смисла во телемата ако самиот не ја најдеш?

- Дали односот газда - вработен ја нарушува "орбитата" на работникот, пред се зависи од нивниот однос. Некаде тој однос е взаемно компатибилен, некаде е поставен на начин на кој ја ограничува Волјата на работникот. Не се сите односи од тој тип идентични, нели?

- Кај христијанството имаш слободна волја, но од мој аспект проблемот е што се навестува судење, казнување и наградување од страна на Богот кој е семоќен и сезнаен и кој ги знаел сите можни исходи пред да се случат, што го прави актот на судење апсурден и премногу човечки.

- Телемата е повеќе упатство, начин како да ја открие некој својата Вистинска Волја а не потреба за истото.

- Потребата за припадност според мене има две насоки. Едната кога некој сака вредностите и целите на таа група да ги присвои како свои и другата кога сопствените вредноссти, ставови и цели ќе ги препознае во некоја група.

- Точно, немора да бидеш телемит за да правиш што ти е Волја.
Дали можете да излезете од редот, ако е тоа вашата волја?

Се надевам дека ќе дадеш поопширен осврт на горново. Не е темава како оние исламските да ширите само вести и пропагнда нели? Туку и за некакви прашања, без разлика дали се допаднале некому или не.
Ако некој реши дека несака да има повеќе ништо со Редот, може да се дистанцира, обврзан е единствено да не ги прекрши заклетвите кој ги дал и да не го открива и идентитетот на браќата.
Како се вика по дефиниција (од религиски аспект) група луѓе кои се идентификуваат околу едно исто мислење, различно, гледано од стојалиштетот на оној што ја дава дефиницијата?
Истомисленици.
--- надополнето: 16 април 2013 во 14:39 ---
Еве ме бре! ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.156
Ајде бе:P Почнало да шкрипи оти ти така велиш. Интересно.

Субјективно Хепта, многу субјективен одговор. Не држи вода.

Поаѓаш од погрешна теза односно дека шкрипењето на машинеријата наречена живот, е еднаква со напуштање на сопствената орбита, која у случајо според тебе, била вистинската.

А, што ако не била вистинската? И треба да се склучи шкрипењето, за да се врати на вистинската?

п.с. Акоти беше намерата да зад овој одговор мене ми се обратиш онака мистично, заобиколено, како би ме испровоцирал, тогаш е неуспешно;)
Ма со тебе ептен мистично... :)
Јас ништо не велам, јас само си пишувам на форумов... бујрум, влетај во нечија патека и ќе видиме што е и како е... онака се е зборови :P
Ако вака ако онака... бујрум бре тоа што го прашувате, правете го и видете!

За тебе ништо не држи вода, не мислам да те направам сад што ќе држиш вода... си прашуваш, си добиваш одговори, велиш не е така, значи знаеш го одговорот, што прашуваш тогаш?

Па тоа го реков и јас де, дека шкрипењето е знак да менуваш :) Без разлика што ти си убеден во ова или она... :)

Дрн дрн јариња е ова твоето...
Де ајде прашај пак нешто... што не ми ти разбира умот... ајде, коа веќе си запнал...

Ipsissimus ама запна со одговори... а јас мислев да се зафркавам малку, на смеа да се удри :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
- Околу прашањето зошто или дали телемата ја пружа вистината, неможе никој друг да ти докаже, објасни, потврди или демантира, ако сам неможеш да го сториш тоа, другите неможат сигурно да го направат тоа.
И на темата за Алистер Кроули ти реков, како може друг да ти најде смисла во телемата ако самиот не ја најдеш?
Вистината за што? За целта на нашето постоење? За која е целта во овоземниот живот? Што бараш ти од телемата на пример, или што очекуваш дека таа ќе ти понуди, а што не можеш сам да си го приуштиш.

- Дали односот газда - вработен ја нарушува "орбитата" на работникот, пред се зависи од нивниот однос. Некаде тој однос е взаемно компатибилен, некаде е поставен на начин на кој ја ограничува Волјата на работникот. Не се сите односи од тој тип идентични, нели?
Да, но шо праиме таму кај што ја нарушува. Кои се тогаш опциите н аоној со нарушената орбита? Од телемитски аспект значи, а не од оптествено социјален да пријави ако е малтретиран, д аси замине и слично. Оти тоа и без телемата ќе го стори.
- Кај христијанството имаш слободна волја, но од мој аспект проблемот е што се навестува судење, казнување и наградување од страна на Богот кој е семоќен и сезнаен и кој ги знаел сите можни исходи пред да се случат, што го прави актот на судење апсурден и премногу човечки.
Хмм. Ако јас ти кажам дека Христијанството е полно со метафора и симболика, и дека ова врска нема, и дека и еволуцијата и еден куп прашања се содржат во него, ти ќе го оспоруваш ли тоа? или ќе дискутираш со мене? Или ќе почнеш однапред со предрасуди дека не е така?
- Телемата е повеќе упатство, начин како да ја открие некој својата Вистинска Волја а не потреба за истото.
Аха, ок. Ако сакаш земи го упатствово , пробај види дали ќе најдеш смисла. Ако не чао пријатно. Во ред е ова.
Само колку време се троши да осознаеш дали си на вистинскиот пат или си го утнал упатството, ако не знаеш што нудат другите упатства?
- Потребата за припадност според мене има две насоки. Едната кога некој сака вредностите и целите на таа група да ги присвои како свои и другата кога сопствените вредноссти, ставови и цели ќе ги препознае во некоја група.
Хмм. Кои се вредностите и целите на групата телемити? Може ли во една-две реченици накратко да се опишат. Оти имам впешаток дека и јас кој не сум телемит, можеби ги имам как свои, или дел од нив.
- Точно, немора да бидеш телемит за да правиш што ти е Волја.
:cool:

Ако некој реши дека несака да има повеќе ништо со Редот, може да се дистанцира, обврзан е единствено да не ги прекрши заклетвите кој ги дал и да не го открива и идентитетот на браќата.
Која е казната ако некој ги прекрши заклетвите? како редот ќе знае дека се прекршени?

[/quote]

Истомисленици.
Јок. Тоа е подмножество и нужен услов да бидеш во групацијата.
--- надополнето: 16 април 2013 во 14:56 ---
Ма со тебе ептен мистично... :)
Јас ништо не велам, јас само си пишувам на форумов... бујрум, влетај во нечија патека и ќе видиме што е и како е... онака се е зборови :P
Ако вака ако онака... бујрум бре тоа што го прашувате, правете го и видете!

За тебе ништо не држи вода, не мислам да те направам сад што ќе држиш вода... си прашуваш, си добиваш одговори, велиш не е така, значи знаеш го одговорот, што прашуваш тогаш?

Па тоа го реков и јас де, дека шкрипењето е знак да менуваш :) Без разлика што ти си убеден во ова или она... :)

Дрн дрн јариња е ова твоето :)
Ајде прашај ме пак нешто :)
А што треба Хепта да правиме у везе болдот?

Ја ти викам кој е Ајваз. Ти ќутиш. Ми велиш прај. Шо да праам.

Ти викам што праиш на иницијација кои симболи. Ти ми велиш пробај.

Ја ти велам ајде бе ИНИЦИРАЈ МЕ. Само претходно кажи ми ги обврските и прават и задолженијата у редот, и дали може да искочам одма од истиот ако ми е волја :cool:

п.с Значи со дискусија се бараат и негативните страни на телемата. Јасно е нели? Инаку зошто би дискутирале на оваа тема. Ќе бидат само новости.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ова не ми е јасно. Зарем е тоа некоја голема тајна кој е телемит? Еве многумина што и лично те знаат меѓу кои и јас знаеме дека си телемит. Дали тоа повлекува некои последици по тебе?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.156
За иницирање рековме како оди нели. Еве и мое размислување тука. Твоите пари и не се битни - бидејќи рече ете ви 10 долари - за да добиеш тоа што побара... така може дома да нудиш пари, на твоите и да добиваш што сакаш, не мене да ми нудиш пари.
ОДИ НА WWW.OTO-MK.NET и пишува се што прашуваш - не мислам да копирам за тебе и да се правам паметен.

Јас ти дадов и линкови за да видиш што е Аиваз и како, не лажи ... ама ако ти си мрза, незаинтересиран за телема и ако само си боцкаџија - со такви што? СИ играме ете вака... пиши бриши ...
Ти реков - иницијацијата е воведување во Редот - кои симболи? Па не се кама и библија и пиштол, како кај комитите :)
И ова не ти држи вода?
Земи си чашка :)

Што треба да правиш во врска со болдот?
Не знам, што мислиш дека треба да правиш - да прашуваш на форум? Тоа мислиш да правиш? :)
Абе оди читај таму запознај се со философијата прво, запознај се со симболиката - јавно е се - мрзливци низаедни - после ме прашувај што се прави на иницијации море...како мало дете да те карам тука? :LOL:

Лелеее...
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:04 ---
Ова не ми е јасно. Зарем е тоа некоја голема тајна кој е телемит? Еве многумина што и лично те знаат меѓу кои и јас знаеме дека си телемит. Дали тоа повлекува некои последици по тебе?
Забрането е да зборува за други ако тие други не сакаат да бидат познати...
Ако јас сам решам да ме знаат, тоа е моја волја и тука никој ништо не може...

Во таа смила...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За иницирање рековме како оди нели. Твоите пари и не се битни - бидејќи рече ете ви 10 долари - за да добиеш тоа што побара... така може дома да нудиш пари, на твоите и да добиваш што сакаш, не мене да ми нудиш пари.
ОДИ НА WWW.OTO-MK.NET и пишува се што прашуваш - не мислам да копирам за тебе и да се правам паметен.

Јас ти дадов и линкови за да видиш што е Аиваз и како, не лажи ... ама ако ти си мрза, незаинтересиран за телема и ако само си боцкаџија - со такви што? СИ играме ете вака... пиши бриши ...
Ти реков - иницијацијата е воведување во Редот - кои симболи? Па не се кама и библија и пиштол, како кај комитите :)
И ова не ти држи вода?
Земи си чашка :)

Што треба да правиш во врска со болдот?
Не знам, што мислиш дека треба да правиш - да прашуваш на форум? Тоа мислиш да правиш? :)
Абе оди читај таму запознај се со философијата прво, запознај се со симболиката - јавно е се - мрзливци низаедни - после ме прашувај што се прави на иницијации море...како мало дете да те карам тука? :LOL:

Лелеее...
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:04 ---

Во таа смила...
Хепта не така пријателе. Ваков муабет ко од првиот пасос, ти е безпредметен. Пласирај го тоа, на други персони и други теми.

Многу брзо избувнуваш, небаре некој ти ги нападнал ставовите кои живот ти значат. Ти се молам.

Па форум е де. Ако не си сакал да одговараш на вакви боцкања, како што велиш, тогаш не одговарај.

Пак ти истото. Јас линковите делумно ѕирнав, и си имам претсава што е и како е. Ме интересира твојата престава, за истото.

Многу порано ти реков дека не сум заинтересиран да членувам во вашиот ред.
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:20 ---

Во таа смила...
Казната што е за тие што ќе пропеат?
--- надополнето: 16 април 2013 во 15:25 ---
незаинтересиран за телема и ако само си боцкаџија - со такви што? СИ играме ете вака... пиши бриши ...
..
Тогаш прифати ја играта и од другата страна;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.156
Ти го започна на темата Алистер Кроули - за да не играш сам - си велам ете ќе ти се придружам. Пак ќе повторам - со простачко однесување враќам слободно со простачко однесување - не ми смета. Иако избегнувам...
И иако делумно си ѕирнал по линковите, ми рече дека не сум ти објаснил што е Аиваз... лажеш а? Не е добро тоа.. половично завршена работа од твоја страна и оп - вие телемитите вака онака, не држи она или ова вода... ти не држиш вода, другото е во ред.

Пред да напишеш нешто размисли зошто го пишуваш - знам дека форумот ти е една голема разонода и бегање од уморот на работа и се забораваш, ама не така пријателе со мене. Премногу тегавење ќе не однесе на лоша патека...

За моја престава во врска со телема - имаш го мојот блог и еден куп мои ставови ... Линкови имаш и тука... ама ти си играш криенка...
Кога ќе почнеш да истражуваш, а не „делумно ѕиркање“, ќе добиваш прекрасни одговори кои држат вода... нема ни да имаш потреба да прашуваш јас мислам, тука по форумов за „мои престави“... моите се мои, врз база на моето знаење и моето искуство...

За тие што ќе пропеат - ооо има добри начини да се казнат, знаеш О.Т.О. го врзуваат со илуминати, со ова со она... :) Пушти фантазијата да ти оди до бескрај... Се зезам...
До сега нема „пропеано“ никој... така да... све је кууул :)
Вистински иницијанти кои сериозно си ги сфаќаат обврските и заклетвите (нема да добиеш одговор кои заклетви и кои обврски, не ни прашувај. Зошто? Еее тоа да видиш ) (y)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти го започна на темата Алистер Кроули - за да не играш сам - си велам ете ќе ти се придружам. Пак ќе повторам - со простачко однесување враќам слободно со простачко однесување - не ми смета. Иако избегнувам...
И иако делумно си ѕирнал по линковите, ми рече дека не сум ти објаснил што е Аиваз... лажеш а? Не е добро тоа.. половично завршена работа од твоја страна и оп - вие телемитите вака онака, не држи она или ова вода... ти не држиш вода, другото е во ред.

Пред да напишеш нешто размисли зошто го пишуваш - знам дека форумот ти е една голема разонода и бегање од уморот на работа и се забораваш, ама не така пријателе со мене. Премногу тегавење ќе не однесе на лоша патека...
Види ова ми се допаѓа околу напишаното за играта. Ама јас стварно иницирав кај Кроули прашања кои ме интересираа, оти пред тоа појма немав за него и како е напишана книгата на законот. Кажав и каков "културен шок" беше коа дознав за ентитетот Ајваз:) Нема везе.

Убаво што се придружи, ама ја однесе на друга страна играта.

За моја престава во врска со телема - имаш го мојот блог и еден куп мои ставови ... Линкови имаш и тука... ама ти си играш криенка...
Кога ќе почнеш да истражуваш, а не „делумно ѕиркање“, ќе добиваш прекрасни одговори кои држат вода... нема ни да имаш потреба да прашуваш јас мислам, тука по форумов за „мои престави“... моите се мои, врз база на моето знаење и моето искуство...

За тие што ќе пропеат - ооо има добри начини да се казнат, знаеш О.Т.О. го врзуваат со илуминати, со ова со она... :) Пушти фантазијата да ти оди до бескрај... Се зезам...
До сега нема „пропеано“ никој... така да... све је кууул :)
Вистински иницијанти кои сериозно си ги сфаќаат обврските и заклетвите (нема да добиеш одговор кои заклетви и кои обврски, не ни прашувај. Зошто? Еее тоа да видиш ) (y)
Знам Хепта, дека го имаме твојот блог. Знам и како да дојдам до то што ми треба:)

Тука ме интересираат нели туѓите размисли.

А , посебно за такви поими и ентитети, кои наликуваат на веќе познати религиски приказни.

Значи немаше потреба на нож да ги дочекаш тие прашања околу настанокот на книгата нели?

И што е лошо да се знаат одредени работи за редот, чуени од членови.

Ако прашам со однапред скептичен тон дали Кроули е бисексуалец и зависник од хероин, алудирајќи дека е тоа малку прифатливо за мене, за персона, творец на една философија како телемата, тогаш мора ли да бидам дочекам на нож за таквото прашање?
--- надополнето: 16 април 2013 во 16:53 ---
Хептаграм XI и Ipsissimus да се поштедиме од безпредметни муабети и навлгеување во "длабочините на тајните" на телемата, ќе преминеме на главното.

Секој човек има добро и лоши карактеристики.
Се што е во природата има исто така и добри и лоши страни.
Секоја човечка творба има свои лоши и добри страни, вклучувајќи ја и религијата, а со тоа и телемата која е отворена во овој подфорум.

Се што е јавно подлежи на критика, добра и лоша. А ова е јавен форум, а телемата е тука изложена.
Не интересираат и лошите страни на истата.

Тоа се случи со Христијанството каде пуздер е направено целот заедно со неговите претставници, а за Исламот муабет да не праам.

Сосема е во ред и телемата да подлежи на вакви критики, особено нејзиниот "оснивач" Кроули и приказнат акако е настаната.

ЈАс многу убаво започнав на темата за Кроули, онаму каде гледав проблем, согласно моите убедувања, арно ама веднаш потоа дојде ставот на Ipsissimus и неговото барање за отстранување на Gurdjieff како непожелна личност, и мојот контрастав дека е потребен на темава, и се отиде по ѓаволите.

Хриситјаните трпат жестоки критики во однос на дева МАрија и светио дух, муслиманите служат за потсмев коа ќе споменат дека ентитет му с епојавил на мУхамед у пештерата, а телемата го нуди истиот концепт и тоа во 20 век дека се случил. За мене е нон сенс тоа.
Овае само мој став, кој ќе подлежи на критики секако.

Трансот на пентаграмот споменува 4 архангели на пример.
Исто се споменува и во Хриситјанството и во Исламот.

Значи ова е концептот за кој што јас би дискутирал за телемата, а не длабоко во нејзината срж.
Секако тука е и Кроули кој има исто толку маани, како и еден Мухамед творец на една друга религија.

Со сиот респект кон Ипси кого го знам лично, и Хепта кого подолго го познавам виртуелно, сметам дека иако по ова прашање се разединуваме, треба да бидат одговрени некои од прашањата.

M

Muranyi

Гостин
Со оглед на тоа што за Телемата информациите на интернет се прилично оскудни,посебно за лаик кој не знае баш каде да пребарува,би сакал да знам дали навистина во Телемата постои колнење,поточно magickal cursing?Дали со оваа акција Телемитот кој ја испраќа клетвата или што и да е,не се меша во слободната волја на личноста кон која е упатена таа клетва?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.156
Знам Хепта, дека го имаме твојот блог. Знам и како да дојдам до то што ми треба:)
Тука ме интересираат нели туѓите размисли.

А , посебно за такви поими и ентитети, кои наликуваат на веќе познати религиски приказни.
Трансот на пентаграм? Прв пат слушам за тоа... Ритуалот на пентаграм и хексаграм имаат сосема друга намена... тешко некој да падне во транс од сето тоа... :)

Треба да се критикува, ние немаме забрани кон тоа... но со „делумно проучување“ критикуваш напразно... само заморуваш.
Ние не велиме никому верувај и точка... ние не велиме да не се сомнева човек... но кога веќе се сомневаш, треба да имаш искуство со кое ќе ја поткрепиш сета таа критика кон нашите методи и сите тие сомнежи...
Постојат ете книги кои ти велат призивање на богото тој и тој... и ти што? Од прва велиш пф глупости... нели? И сега... што да правиме ние како телемити ако ти ми кажеш дека сето тоа те потсетувало како нешто друго од претходно? Да ти скршам рацете и нозете и да ти извадам јазикот за да јас за тебе сработам нешто и ти да дојдеш до некој заклучок?

Христијанството и исламот паднаа заради премногу забрани, за да не се критикува и да се нема директно искуство со што и да е од тоа што тие нудат...

Јас во ништо не верувам на пример... Арханѓел... што е тоа? Која е разликата од анѓел на пример? Колку концепти има за тој збор? Најдобро е да ги контактираш еврејските записи... батали ислам и христијанство за овие теми... ќе пресудиш лошо за телемата, која постојано се бутка во религија :)
Ти тоа што сакаш да го критикуваш не го разбираш и треба јас да те убедувам...

Ти не може да го свариш поимот ентитет, безтелесност, нематеријално... и слично... и сега што да направам јас? Да ти го довлечкам Аиваз на колена пред тебе?
Ти реков да се молиш за да ти се „појави“? Тоа го има во тие твои религии... Јас ништо не реков од тоа..

Па во „Магика без Солзи“ истите прашања ги поставува и еден иницијант во А.'.A.'. и е одговорено во стилот: без разлика дали ти веруваш или не - дали постојат ентитети или арханѓели или магнетни сили или како сакаш ги нарекувај - постојат методи со кои може да се влијаае врз тие сили... секој што се сомнева, прво нека научи да пишува наназад и да зборува наназаад - ако успее во тоа - ќе успее да влијае и врз тие сили „кои што не постојат“. ;)

Не знам колку ме разбра со ова, но сакам да кажам дека се зависи од способноста на човекот од верување да премине во знаење... постојано да талка човек во верување... што со тоа? Не така...

П.С. треба да бидат одговорени „некои твои прашања“ за да не се разминиме? :)
Слободно размини :) Голема работа...

M

Muranyi

Гостин
Па во „Магика без Солзи“ истите прашања ги поставува и еден иницијант во А.'.A.'. и е одговорено во стилот: без разлика дали ти веруваш или не - дали постојат ентитети или арханѓели или магнетни сили или како сакаш ги нарекувај - постојат методи со кои може да се влијаае врз тие сили... секој што се сомнева, прво нека научи да пишува наназад и да зборува наназаад - ако успее во тоа - ќе успее да влијае и врз тие сили „кои што не постојат“. ;)
Дали ви е дозволено да зборувате за тие "сили" со кои преку вашите ритуали велите дека можете да влијаете врз нив?

Конкретно,кога веќе Donald Sikert го спомна Малиот истерувачки ритуал на пентаграм,чии обреди можат да се најдат и на јутуб,која е ползата и бенефитот од практикување на тој ритуал?

И кога веќе постојат тие пракси,преку кои се остварува контакт со ентитети непознати за,еве од ваша перспектива нека биде,обичниот човек,зошто тврдиш дека и атеистите можат да бидат Телемити?Јас не познавам атеист кој би нашол смисла или кој би верувал дека ќе има некаква бенефит од вртење во круг и изговарање на имињата на четворицата Архангели?

Баш би сакал да добијам одговор различен од препорака за пракса и слично.

И не провоцирам,баш би сакал да живне малку оваа тема бидејќи скоро и да нема дискусија,се поради таа пракса која толку упорно ја повторувате.И секако,во рамките на вашиот завет пред Редот.
--- надополнето: 16 април 2013 во 18:28 ---
Христијанството и исламот паднаа заради премногу забрани, за да не се критикува и да се нема директно искуство со што и да е од тоа што тие нудат...
Во која смисла велиш дека се паднати Христијанството и Исламот?Бројката на верниците ја исклучуваме како некаков фактор,така?

Kajgana Shop

На врв Bottom