Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.155
Ја да сум на ваше место би се плашел од Рафаел и Уриел.
Темата е Кроули. Сакаш да си на негово место? Јас воопшто не сметам дека сум на местото на Кроули, ниту пак сметам дека Кроули се плашел од Архангелите од јудејскиот пантеон.
Да те упатам на Liber Librae svb figura XXX? Да видиш таму што како ...
Види што пишува:
8. Затоа, не плаши се од Духови, туку биди цврст и љубезен со нив; зошто немаш право да ги презираш или мачиш; и тоа исто така може да те заведе. Наредувај им и терај ги, заколнувај ги со Големите Имиња ако треба, но не им се потсмевај и не ги мачи, зошто, без сомнение, тоа ќе те одведе во грешка.

И сега? Сигурно има луѓе на форумов што ЗНААТ за ритуали на форумов? Знаат да ги изведуваат, знаат како? Јас се сомневам во тоа... гледам по нивните постови тука на овој форум! Сосема погрешни заклучоци и идеи во врска со ритуалната пракса и цел!!! Премногу... христијански, премногу величење на стравот...
Земете ја Магика - Книга 4 од Кроули, прочитајте нешто, пробајте нешто од нашите ритуали (јавни се бре луѓе, само малку треба интелектуална гимнастика да споите два со два и да почнете да работите)... па дојдете до заклучок.
Убаво се знае дека стравот е предвесник на неуспехот, Кроули тоа убаво го научил од старите иницијаторски системи... не мора да го мачкате стравот во секакви бои за да биде ок. Не е ок.

M

Muranyi

Гостин
Денес се навршуваат точно 109 години од записот на првото поглавје од Книгата на законот;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Денес се навршуваат точно 109 години од записот на првото поглавје од Книгата на законот;)
На 8-ми Април е диктирано првото поглавје, на 9-ти второто и на 10-ти третото. ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Четвртото кога ќе се диктира?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.155
Многу е „лош“ овој човек: дури и мртов може да прогонува луѓе :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој тоа ги диктирал?

А, кој запишувал?
Диктирана е од интелегенција која себеси се претставила како Аиваз, користејќи ја како медиум сопругата на Алистер Кроули - Роуз Кели. Диктираното го запишувал Алистер Кроули.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Диктирана е од интелегенција која себеси се претставила како Аиваз, користејќи ја како медиум сопругата на Алистер Кроули - Роуз Кели. Диктираното го запишувал Алистер Кроули.
Интилигенција:confused:

Каква интилигенција ?

Налик онаа у пештерата на Мухамед ли?

Каков медиум била сопругата негова? Само комуницарала или можела и да гледа?

Можеш поопширно у неколку реченици да ги опфатиш овие работи?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Интилигенција:confused:

Каква интилигенција ?

Налик онаа у пештерата на Мухамед ли?

Каков медиум била сопругата негова? Само комуницарала или можела и да гледа?

Можеш поопширно у неколку реченици да ги опфатиш овие работи?
Ќе се цитирам самиот, за да не се повторувам:
Книгата на Законот не е од Кроули, интелегенцијата која ја создала се претставила под името или називот Аиваз. Обично тука следува прашањето - "Од каде знаеш и зошто слепо веруваш во тоа?".
Не знам, и немам потреба да верувам, за мене Liber Al го одсликува тоа што цел живот интуитивно сум го чуствувал во врска со моето битие и природата на неговата поврзаност со се останато.
P.S. Еве повеќе и за Роуз Кели:
На 16 март Кроули се обидел да го повтори неуспешниот експеримент со инвокацијата на Силфите. Немало Силфи. Наместо тоа Роуз паднала во транс пеејќи „Тие те чекаат тебе“…Тоа било почетокот на примањето на Книгата на Законот. Оваа сторија е прераскажана на многу места затоа ќе ги дадам само најкратките детали. Роуз блебетала „Се работи за детето“ и „Тоа е сиот Озирис“ итн. Кроули бил вознемирен. Подоцна таа му открила дека оној што го чека е детето, Хорус.
Роуз не знаела ништо за египтологија и Кроули ја подложил на строг тест, кој подоцна го забележал во Еквинокс. За волја на вистината Роуз не била баш некој читател. Секогаш носела книга од Браунинг во својата чанта и ги замолувала луѓето да и ја подадат за да ги импресионира. Но не била заинтересирана за читање. Кроули никогаш не ја опишал Роуз како глупава,туку повеќе како незаинтересирана за читање. Наспроти тоа, Роуз била добро образована.
Некое време пред 23 март 1904 е.в. тие го посетиле музејот Булак и Роуз му се приближила на одреден надгробен споменик, Стела, која ја означила дека е поврзана со сето тоа. Забелешките се штури во овој период.
http://www.oto-mk.net/?p=19&page=2

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ќе се цитирам самиот, за да не се повторувам:

P.S. Еве повече и за Роуз Кели, на овој линк: http://www.oto-mk.net/?p=19&page=2
Ipsi ок тоа што тој си поверувал дека Ајваз го кажал тоа што тој го чувствувал.

Ме интересира, како ја претставил таа наводна интилигенција? Значи како ја дефинирал, што е таа?

Во религиите јасно е како е дефинирана. Тука што бил тој Ајваз?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsi ок тоа што тој си поверувал дека Ајваз го кажал тоа што тој го чувствувал.

Ме интересира, како ја претставил таа наводна интилигенција? Значи како ја дефинирал, што е таа?

Во религиите јасно е како е дефинирана. Тука што бил тој Ајваз?
Секој ја осознава на свој уникатен начен. Таа е еден вид Повисоко Себство.
Дефинирање на вакви поими е многу лизгав терен, бидејќи секој човек има различно разбирање и различен степен на кој го осознава светот и себеси.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Секој ја осознава на свој уникатен начен. Таа е еден вид Повисоко Себство.
Дефинирање на вакви поими е многу лизгав терен, бидејќи секој човек има различно разбирање и различен степен на кој го осознава светот и себеси.
Нешто налик духовна логика, како што вели Мики1, и личен духовен опит.

Ова прочитав за Кроули.

Tokom njihovog boravka u glavnom gradu Egipta, Crowley je posredstvom Rose primio mistični spis koji je danas poznat kao Liber Al vel Legis (Knjiga Zakona) i koji je osnov Theleme kao metafizičkog sistema. Tokom sledećih godina Crowley je primio još neke Svete Spise i reformisao Zlatnu Zoru u Astrum Argentum. U Sahari, 1909. godine, prelazi Bezdan i postiže stepen Majstora Hrama.

Da bi na medenom mesecu dokonu suprugu malo zabavio i naveo je da se zainteresuje za njemu bliske okultne fenomene, deklamovao je invokaciju koja je trebalo da omogući viđenje takozvanog silfa, elementalnih duhova Vazduha. To Rouz nije omogućilo nikakvo željeno onostrano viđenje, ali je zapala u stanje transa u kojem je stalno ponavljala čudne iskaze i pozive. Krouli tada priziva egipatskog boga mudrosti - Tehutija (Tota), koji ga preko ustreptale Rouz obaveštava da ga čeka bog Horus, koga je uvredio i kome treba da se invokaciono obrati po naznačenim operativnim pojedinostima.

Каков сеа египетски бог?

Хмм, а се наведува дека Телемата е метафизички ситем.

Ај да не прејудицирам со мојот став, ќе прочитам уште некои работи за телемава. Ама она што овие два три дена го читнав низ нетов, и по твоиве одговори, не ми личи на метафизички ситем. Повеќе како желба да се претстави како таква, отколку што навистина е таква.

Ај дај некои линкови ако не, највеќе околу почетоците на Кроули и мистичново добивање на списите. Самата содржина на истите отом потом. Прво овие приказни околу наводнава интилигенција и паѓањево у транс на жена му, да ги подразгледам.

Сепак ме води мислата дека се е веќе видено, Богови, симнување на интилигенција, диктирање мудрости......

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нешто налик духовна логика, како што вели Мики1, и личен духовен опит.
Мислам дека овој мој дел беше јасен:
Обично тука следува прашањето - "Од каде знаеш и зошто слепо веруваш во тоа?".
Не знам, и немам потреба да верувам, за мене Liber Al го одсликува тоа што цел живот интуитивно сум го чуствувал во врска со моето битие и природата на неговата поврзаност со се останато.
Во тој текст и во неговата симболика јас ја препознавам мојата претстава која одсекогаш сум ја имал за универзумот.
Каков сеа египетски бог?

Хмм, а се наведува дека Телемата е метафизички ситем.
На самиот почеток на Liber Al има увод, кој го помеѓу другото го вели следново:
Оваа Книга го објаснува Универзумот.
Основните елементи се Нуит – Простор, т.е. севкупни можности од сите видови, и Хадит, било која точка која има искуство на тие можности. (Оваа идеја, заради литерарни погодности, симболизирана е преку египетската Божица Нуит, жена што се свива долу како Свод на Ноќното Небо. Хадит е симболизиран како Крилестиот Глобус во срцето на Нуит).
Секој настан е соединување на една монада со едно од нејзините можни искуства.
Исто така на официјалната страна на О.Т.О во текстот за теологијата на Телемата се вели следново:
Телемитската доктрина ги смета божествата на различните култури и религии за отелотворување на специфични божествени, архетипски и космички сили.
Линк: http://www.oto-mk.net/?p=21
Ај дај некои линкови ако не, највеќе околу почетоците на Кроули и мистичново добивање на списите. Самата содржина на истите отом потом. Прво овие приказни околу наводнава интилигенција и паѓањево у транс на жена му, да ги подразгледам.

Сепак ме води мислата дека се е веќе видено, Богови, симнување на интилигенција, диктирање мудрости......
Мислам дека веб страната на О.Т.О и блогот на Хептаграм имаат доволно информации. За повеќе слободно контактирај ме мене или Хептаграм.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мислам дека овој мој дел беше јасен:

Во тој текст и во неговата симболика јас ја препознавам мојата претстава која одсекогаш сум ја имал за универзумот.

На самиот почеток на Liber Al има увод, кој го помеѓу другото го вели следново:

Исто така на официјалната страна на О.Т.О во текстот за теологијата на Телемата се вели следново:

Линк: http://www.oto-mk.net/?p=21

Мислам дека веб страната на О.Т.О и блогот на Хептаграм имаат доволно информации. За повеќе слободно контактирај ме мене или Хептаграм.

Ок ќе читнам пар денови околу ова, па ќе прашам. Хепта ми даваше некои линкови, ама тоа се извадоци нели и беа сосема во ред.

Мене ми падна у очи начинот на кој што е напишана книгата на законот, односно вашето свето писмо:)

Метафората и симболиката од содржината, ако е оставена на секој сам да ј апроцени, тогаш е апсолутно заштитена од било каква грешка на авторот:P

Како и да е фала, за линков, иако нема многу, ама ќе се снајдам деновиве, па ќе си потпрашам;)
--- надополнето: 12 април 2013 во 23:42 ---
Ipsissimus дали Кроули бил навистина бисексуалец и наркоман, зависник од хероин во последните години од животот?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus дали Кроули бил навистина бисексуалец и наркоман, зависник од хероин во последните години од животот?
Да, Кроули бил бисексуалец и експериментирал со дроги. Тоа што малкумина го знаат е дека во негово време наркотиците немале третман како во денешно време. На пример хероинот бил користен како единствен познат лек против астма, и можел да се најде во најобична аптека. Кроули така и дошол во контакт со хероинот, му бил препишан како лек од неговиот лекар.
Повеќе за Кроули на овој линк: http://www.oto-mk.net/?page_id=63

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom