Куманово, кумановци, кумановки

Член од
23 јануари 2012
Мислења
885
Поени од реакции
912
Ај заврши цитрон и друга барга сс дискусију за избори (тој беше све само не дискусија али нема везе) ајде малко да се расположимо сс нашу стару КУМАНОВСКУ ПЕСНУ

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Цитат:

Од тука почнува дијагноза, а не анализа.
И зад ова ли стојат неколкуте странски амбасади.
Во Куманово СДСМ власта ја освои со класичен криминал. Нивниот градоначалник Циц договорил со две компании на локалните Албанци кои се занимаваат со асфалтирање и со градежништво да му обезбедат албански гласови, а за возврат ќе добијат привилегии во општинските бизниси.
Фатени се пет нула во уфрлање ливчиња за луѓе кои не ни гласале. Има најмалку девет нотарски заверени изјави за ова.
Куманово е најголем документиран доказ дека СДСМ местеле изборни резултати. Заедно со скопски Чаир, каде уште во ДИК најдоа дека извештајот од изборните кутии бил фалсификуван за потреби на ДУИ. Контролорите потпишале на лице место, како избројан резултат, а некој потоа направил свој извештај, кој е различен од оригиналот, и го предал во ДИК.
ОБСЕ дојде во ДИК, по жалбите за кумановскиот криминал, и изврши притисок да не се оди до крај. Да му се остави Куманово на СДСМ, бидејќи ВМРО и онака биле тотални победници. Тоа ли е меѓународно набљудување?
Глупости невидени!!!!

Албанците го гласаа ЦИЦ затоа што другиот ветил црква на плоштад (или лага е, не знам, но влијаеше тоа)
А вмровци со килограми даваа пари, велосипеди, мобилни телефони, полнаа коли со гориво и што уште не.....

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Глупости невидени!!!!

Албанците го гласаа ЦИЦ затоа што другиот ветил црква на плоштад (или лага е, не знам, но влијаеше тоа)
А вмровци со килограми даваа пари, велосипеди, мобилни телефони, полнаа коли со гориво и што уште не.....
Не збори глупости море Хеј,кд немаш поима,ќути си боље.
--- надополнето: 15 април 2013 во 20:50 ---
Ај заврши цитрон и друга барга сс дискусију за избори (тој беше све само не дискусија али нема везе) ајде малко да се расположимо сс нашу стару КУМАНОВСКУ ПЕСНУ
Mислеше ваљда багра. Ама толко си ми писмен. Како што можеше да приметиш ако си приметија свите су против овуј градску власт на овуј тему,само ти како црна овца се истакнуеш. Сви су багра само ти си паметан.. мил он. Ако си исти како твоега љубимца и сваќам те,посебна сорта сте,само среќа што све помалце ве има такви.

H

HoT IcE

Гостин
Цитро амн бе! Зарем не гледаш дека и они како веќина раја живив у свет куде што е све розево. Не се труди да им објасниш, не се труди да им враќаш, едноставно, ќе дојде време кд ќе реализирав у какву вукојебину живимо. Сга е све џабе. А ќе дојде брзо веруј ми, откако браќа од различну етничку припадност земава голем залет помогнати од Цица.

Член од
23 јануари 2012
Мислења
885
Поени од реакции
912
Не збори глупости море Хеј,кд немаш поима,ќути си боље.
--- надополнето: 15 април 2013 во 20:50 ---

Mислеше ваљда багра. Ама толко си ми писмен. Како што можеше да приметиш ако си приметија свите су против овуј градску власт на овуј тему,само ти како црна овца се истакнуеш. Сви су багра само ти си паметан.. мил он. Ако си исти како твоега љубимца и сваќам те,посебна сорта сте,само среќа што све помалце ве има такви.
Ај заѓни пут ке се замарам сс тебе...
24.318

26.118

Кога бе има помалко ЌОРЧО ЌОРАВ???? Бројке све кажуев а тија како тебе може само да си лупав комплекси... Куде ги има помалко кт има скоро 2.000 повоше... И немој да ме цитираш зашто сс такву просту сељачку напунету главу сс глупости како твоју нејќу да се замарам...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Ај заѓни пут ке се замарам сс тебе...

Kaжа ја не си скроз ти писмен а ти се вреѓаш,ама мислеше дека барем знаеш убаво да читаш. Ја кажа на тему овдека на форум бе торко :icon_lol: А не за наместени гласови од Албанци на избори. Убаво вика Hot Ice ..што се па ја замарам сс шупљоглавца да си трошу време. Ај чао.

Член од
6 октомври 2012
Мислења
260
Поени од реакции
175
lelleele . . . .bruke e , ima goleme samse ovaj da e avganistan - kuman :pos:
Кумановец не можел да го положи теоретскиот дел од возачкиот испит, па се обидел да го полага испитот со мобилен телефон.
Педесет и тригодишниот кумановец дознал дека во една од автошколите во Куманово можат да му помогнат да го положи испитот. Им платиле 500 евра и од автошколата му инсталирале камера и слушалки. Требало само да ги слуша тоа што му го зборуваат и одговорите да ги внесува во компјутер.
Но, Комисијата за полагање на возачки испит од Сообраќајниот испитен центар „Топ Драјвер“ во Куманово го фатиле и го пријавиле во полиција.
СВР Куманово работи на расчистување на случајот, полицијата има информации дека истата измама се прави и во други градови низ Македонија, а цената за услугата достигнува и до 1000 евра.

Член од
18 септември 2011
Мислења
5.444
Поени од реакции
5.570
Братчееее,да неможеш у чаршију да се искочиш,среќа изгледа текна ги дека е недеља и треба да се бањамо па пуштисва гу... :D

Член од
6 октомври 2012
Мислења
260
Поени од реакции
175
Братчееее,да неможеш у чаршију да се искочиш,среќа изгледа текна ги дека е недеља и треба да се бањамо па пуштисва гу... :D

брат понеделник е . . а за чаршију не се секирај нон стоп работи

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Вода е за пичке!!! Сга река ово оно...понесеш сапунче у реку промиеш се...после пројдеш се сс влажни марамице... куење чур!

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Цитро амн бе! Зарем не гледаш дека и они како веќина раја живив у свет куде што е све розево. Не се труди да им објасниш, не се труди да им враќаш, едноставно, ќе дојде време кд ќе реализирав у какву вукојебину живимо. Сга е све џабе. А ќе дојде брзо веруј ми, откако браќа од различну етничку припадност земава голем залет помогнати од Цица.

A da a vasa partija zamisli ne koalicira ss Krvnici na makedonski narod vidi cudo otkrivamo Ameriku ...Tj Ali neli bese komandan koj gi tepase glupi Makedonci koi nemav ama bs ic pamet zamisli sg edn najnov minister za odbranu poklanja se u Lipkovo na spomenik na ONU i posetue muzej na ONU a glupi makedonci ga placav i mu davav ministersku platu i sve toj zahvalujuci na nekoga koj koalicira ss nekoga, neli e takoj ajde ti tazi mi ...Tj sn sto ga imav oni (Albanci) i ce ga ostvariv edinstveno ce gi spreci ako pocnev da se masovno iseluev Germanija Svajcarija itd
A toj koj pobedija hmm pa vidi ne e vazno da ucestvues vazno e da pobedis ama toj tebe nema nikad da ti bide jasno ..Kumanovo izbra sto izbra a ja i ti sakamo nejcemo mora volju na narod da gu prifatimo
Inace nesam ni za edni ni za drugi ic ne me interesira politika ama kd citam gluposti reagiram

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
“Куманово, Куманово у срце е, Куманово, Куманово за нас е све“ ! Стихови ко стихови, али људи да бидемо реални Куманово е тешка провинција. Све е тој убаво да си га сакамо и поштуемо град, али очигледно много људи од Куманово не су мрднале нигде за да споредив како живив други људи.

Довољно е да направимо дневну прошетку по град, по сви паркови, јавни површине, образовни, спортски, културни институције и да се уверимо колко има ѓубре, колко е неуредно, несредено, а за тој су криви само Кумановци.Тој е ужасно жално колко народ у Куманово е сас слабу еколошку свест за околину, колко смо неуредни, некултурни, необразовани, неедуцирани. Погледните ги дневно паркови у Куманово сви су пуни сас ѓубре, измет, искршени клупе, газена трава и цвеќиња, а улице су посебна прича.Канте на свак корак и празни, а до канте или 5 метра до канте куп ѓубре и измет. Страшно е тој на какво ниско еколошко нив су жители на Општину Куманово.Едноставно како жители на град немамо никакви градски манири сас што би му давале белег на Куманово.Ми несмо град од 2 милиона житела, па да смо зависни од кола свак д’н. Туј ќе ни га видиш менталитет. Место сви да се организирав да возив точкови, ролери, да имамо здраву околину они сви возив се у кола и тој ако треба и 10 метра ќе отиде сас кола. Тај е тај ниска свест.

Ја имаше среќу с’г брзо да га посету Вршац у Војводину и да виду како живив тија људи тамо и как’в менталитет имав. Неспоредливо е људи! Цел Вршац е сас зеленило, паркови, стару архитектуру, много слаб сообраќај, изузетно чисти улице, јавни површине, преубави средени населбе, атрактиван центар, плански граден град и много други позитивни стране. Да не збору само колко људи тамо су средени, дотерани, чисти, културни, смирени сас градскиманири и навике за разлику од Куманово. Ја на едно дневно шетање у Куманово згаду се и мука ми падне колко има куде нас хигиенски несредени жене, а за мушки и да не праву муабет.Свака част на помлади генерацие жене што су повише образовани, едуцирани, повише внимавав на хигиену, стајлинг, изглед, линију, али овија жене постари од 40 године су жива катастрофа. Тоталан невкус и кич. Ја неможу да сфату како може некое мушко да иде у ресторан, кафич, по работу у трењерке? Тој нигде не сам га видеја у живот, а по тој се гледа дека немамо никакви градски манири и кодекс на понашање.Погледните у Србију, Хрватску, па и Бугарију дека голем дел од постари жене изгледав 15 године помлади само поради тој што су много средени особено Србинке. Тој е уметност и уживање да шеташ к’д е убаво време у Белград. Лепота и елеганција на сви стране, а после к’д се вратиш у Куманово викаш куде си дошја да живиш још, а па к’д ќе ги видиш мнозинство забулени и изузетно гадни Албанке и Ромкиње доваѓав ти самоубиствени идеје.

Куманово е било многу поубав град пред 70 години сас стару архитектуру, стари барокни куќе, преубави градски дуќани, градски шмек и многу други работе коишто комунисти тотално ги уништиства последњи 70 године. Тој е т’ј слаб националан дух и антиградски дух што од увек е владало у Куманово. Мнозинство од тија комунисти што су биле на власт у Куманово су доселеници од села на коишто градска архитектура, градски дух, градски улице и менталитет ништо не им значило у живот, па за тој све тија стари градски куќе су буднати и на нивно место су изградени тотално промашени и кич градбе. Да е све тој реставрирано, обновено, адаптирано, заштитено сас закон Куманово с’га би имало цело централно подрачје коешто би личело на Широк Сокак у Битола. Направено е катастрофална грешка, а никој од тија “архитекти“ и политичари не е сносија одговорност у крајно лошо изработени урбанистички планови.Погледните дека голем дел од градбе у Куманово за време на Југославију су дивоградбе без никакав урбанистички план и свак е краја дел од улицу и простор. Затој и имамо много тесни улице и булевари, поради грешке и алчност на наши претходни генерацие.

Сдсм има среќу у Куманово што има голем процент на необразовано, неедуцирано, некултурно население, па јоште ги л’жев људи сас пројугословенство и просрпство у стил “Ми ќе гу вратимо Југославију и фабрике“, а необразовани и неинформирани људи увек наседнев на тој.
Куманово највише е осакатено последњни 20 године. Никакав урбанистички ред, никакав критериум за квалитет на градбу, каква тај треба да изгледа и никакав ред на координацију на фасаду сас околину. Неможе една зграда да е црвена, а до њума жута зграда! На што личи све тој? У Општину Куманово има задужен човек за изглед на фасаде и контроле на градбу, али изгледа очигледно за џабе зима плату и све е тој корумпирано тамо. Давав се дозволе на очигледни дивоградбе на несоодветни места без никакви елементарни услови тија зграде да функционирав нормално све заради тој што сви су повржани криминално сас Сдсм.

Да не збору дека имамо катастрофално изработени улице, пола семафори не работив у град, сообраќајна култура е на много ниско ниво.Немамо ни ед’н голем капиталан проект направено последњни 8 године, а сви Цица гу утепасва од фалење. Немамо ни ед’н репрезентативан објект што би не декларирало како урбано место, а да не збору за улаз на град, табле, автобуска, железничка, паркови, зеленило и много други работе. Ми тој едноставно га немамо.Тој е све поради његову просрпску и пројугословенску политику којашто вероватно им одговара на дел од Кумановци.

Очигледно беше на овија избори дека мнозинство Македонци му кажасва “НЕ“ на Цица и Сдсм, но поради чудни околности сас Албанци победи. Народ е више свесан дека с’с овуј гарнитуру на власт Куманово нема никакав прогрес, зашто овија људи су више 30 године на власт у Куманово. Образовани и културни Кумановци сакав промене, нови људи, идеје, прогрес, затој што млади генерацие Кумановци неможеш више да ги л’жеш с’с Југославију и Србију. Млади генерацие раснев у друго време с’с интернет технологију и гледав други људи како живив у Европу и свет.

У Куманово ниедно јавно претпријатие не работи транспарентно и е цело пуно с’с дугови, превработеност, неисплатени плате, затој што тија места су им едини начин на врбување гласачи.Водовод има потребу од 150 вработени, а у њега работив 500 људи голем дел и седив дома и примав плату. Куманово много пати од инфраструктурни проблеми , поради тој што голем дел од јавни претпријатија и буџет се давав на К.К. и Р.К. Куманово за јавну пропаганду. Све е тој убаво да се има спорт и културан живот, ама не да дужиш паре на пола фирме у град и да се фалиш како си гу вратија кошарку у град с’с државан буџет.

Свакако дека имамо и пуно позитивни работе , но мене повише ми бодев у очи негативни работе. Сакам да живу у урбано и средено Куманово, а не у град с’с криви вредности.

Kajgana Shop

На врв Bottom