Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Член од
25 април 2012
Мислења
443
Поени од реакции
580
Во тек на најголемата економска криза од војната навака ти сакаш да се селиш во ЕВРОПА? Освен скандинавија заборави ЕВРОПА сега. Многу зависи и што имаш завршено, колку работно искутво имаш, што сакаш да работиш, со колку пари можеш да идеш.... Размисли убаво па после прашувај
Чисто онака ме интересира бе друже да слушнам мислење од некој кој го поминал тој пат, не дека одма ке одам....Сакам да живеам некаде на море, доколку се решам на таков чекор би одел со доволно пари за да преживеам таму 5-6 месеци без да работам ништо....имаку имам работено во хотел, и недовршен економски факултет....а таму би работел што било само да е блиску до море и да е потопло времето :)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Чисто онака ме интересира бе друже да слушнам мислење од некој кој го поминал тој пат, не дека одма ке одам....Сакам да живеам некаде на море, доколку се решам на таков чекор би одел со доволно пари за да преживеам таму 5-6 месеци без да работам ништо....имаку имам работено во хотел, и недовршен економски факултет....а таму би работел што било само да е блиску до море и да е потопло времето :)
Што јужније то тужније, велат браќа срби.Ако планираш во Европа да одиш, бегај подалеку од јужните земји, само на север му е мајката.Но, сепак тука е другиот дел на светот, како Острелија, Нов Зеланд, Јужна Америка, итн.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Имам тетка во Америка. И двајцата работат во Џенерал моторс или во некоја слична компанија. Во Детроит живеат.
Имам и прв братучед во Шведска, тој нешто во фабрика, на производна лента.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Планирате да мигрирате, немате роднини, пријатели надвор за да ви помогнат, немате бугарски пасош, а сте релативно млад ( 21- 22)...
Што вие би направиле во ваква ситуација? Која земја би ја избрале како иден дом? Или ај накратко опишете како би ги поминале првите неколку месеци и кон што би ја насочиле енергијата, кои би бие вашите први чекори кон наоѓање работа? исл.........
Се надевам дека ке најдете време да одговорите на моиве прашања.
Ретко се одлучувам да давам совети, али еве едно мое видување на твоите прашања.(не би рекол дека е совет, само да имаш претстава што те очекува)
Во принцип, која сакаш држава да ја избереш, секаде е исто,никаде не те очекува мед и млеко.Прво ќе се соучиш со проблемот за пари, затоа што колку и да понесеш не ти се доста.Тоа се првите месеци значи, ќе останеш без пари и ќе бараш било каква работа само за да преживееш. Не си давај лажна надеж дека некој ќе ти помогне.Потоа ако си паметен, ќе гледаш да најдеш некоја полесна работа со поголема заработувачка. Ако успееш во тоа, потребни ти се 5г за да застанеш на нога, и да видиш дали можеш нешто повеќе (ако имаш воља да студираш или стручно да се оспособиш па да отвориш нешто твое). Откако ќе го средиш и тоа,ќе се задоволиш матерјално, ќе прошеташ малку по светот и ќе видиш дека секаде е исто, ти си тој кој што си и било дека да си...

Член од
27 март 2013
Мислења
43
Поени од реакции
13
Ретко се одлучувам да давам совети, али еве едно мое видување на твоите прашања.(не би рекол дека е совет, само да имаш претстава што те очекува)
Во принцип, која сакаш држава да ја избереш, секаде е исто,никаде не те очекува мед и млеко.Прво ќе се соучиш со проблемот за пари, затоа што колку и да понесеш не ти се доста.Тоа се првите месеци значи, ќе останеш без пари и ќе бараш било каква работа само за да преживееш. Не си давај лажна надеж дека некој ќе ти помогне.Потоа ако си паметен, ќе гледаш да најдеш некоја полесна работа со поголема заработувачка. Ако успееш во тоа, потребни ти се 5г за да застанеш на нога, и да видиш дали можеш нешто повеќе (ако имаш воља да студираш или стручно да се оспособиш па да отвориш нешто твое). Откако ќе го средиш и тоа,ќе се задоволиш матерјално, ќе прошеташ малку по светот и ќе видиш дека секаде е исто, ти си тој кој што си и било дека да си...
Oвој пост важи за сите и секаде, потполно би го напишал истото.

Altair

Шмеќер
Член од
30 јуни 2008
Мислења
306
Поени од реакции
192
Имам тетка во Америка. И двајцата работат во Џенерал моторс или во некоја слична компанија. Во Детроит живеат.
Имам и прв братучед во Шведска, тој нешто во фабрика, на производна лента.
И ? Ќе кажеш нешто како им е животот , плата чуда , дали живеат луксуз или плаќаат рати од кредите?

Или сакаше да се пофалиш само..

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ти знаеш каков страв е тоа родител да го шета своето дете со поводник за да не му го киднапираат пред него?
Прашај ги кога си идат нашинциве од Германија Швајцарија зошто не застануваат да преспијат и одморат во некој мотел хостел попат? Дали од фини луѓе или болен народ кој што престојува таму?
Сосема офтопик, такви каиши и тука се продаваат. И тие не се за да го држиш детето како куче, туку кога тоа проодува, да не се грбавиш да го држиш, пошто ќе си имаш проблеми со 'рбет.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
И ? Ќе кажеш нешто како им е животот , плата чуда , дали живеат луксуз или плаќаат рати од кредите?

Или сакаше да се пофалиш само..
Хахахаха... па да си се пофалам пред се :P
Не бе се зезам. Одговарав како заработуваат нашите.

Не се нешто пребогати ама не се ни сиромашни. Средна класа би рекол.

Член од
27 март 2013
Мислења
43
Поени од реакции
13
Хахахаха... па да си се пофалам пред се :P
Не бе се зезам. Одговарав како заработуваат нашите.

Не се нешто пребогати ама не се ни сиромашни. Средна класа би рекол.
Средна класа кога доаќаат во МК, или висока сиромашна класа таму каде што се?

Член од
23 март 2011
Мислења
1.167
Поени од реакции
1.044
Kako i da e i ovde se raboti od jutra do sutra pa vklucuvajki go i vikenot,odmorot nikade da go dadat,golemite pari kasnat,osigurovkite ,,sprcat'' eeee bedna Makedonija bedna i mila:cuc:

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Одамна не сум била на форум, ама сега живеам во САД со фамилијата па да одговорам на прашањето. Сопругот работи како заварувач и заработува во просек 3200 долари месечно. За америчкиот стандард тие не се многу пари но ако човек ПАМТИ како живеел во Македонија, со тие пари тука СЕ ЖИВЕЕ. Тие кои велат дека одвај се поминува-како не, лажат. За илустрација: 600 долари стан, 170 осигурување за двата автомобила (да, два оти со еден ништо не правиш), 110 струја, 65 теле./интернет, 65 мобилни телефони, 400-500 гориво. Тоа е ПОЛОВИНА плата. Другата половина ја трошиме за храна, облека и се останато. Најмалку еднаш неделно одиме во ресторан, секој викенд сме некаде кинисани, одиме на кино, во забавни паркови итн.итн...и имаме две деца кои исто така си имаат трошоци!Јас сум моментално невработена и не се брзам многу да најдам работа!
Сакам да кажам, кога ќе почнам и јас да работам ние ќе заштедиме многу пари и без да штедиме вистински оти едната плата ќе ни биде ВИШОК! За една година ќе собереш пари за куќа! повеќе ништо не треба да кажам.
Иначе мажот ми работи од 07-17.30 од понеделник до петок и во сабота од 07.00 -12.00.
најдобрата работа во САД е што не мораш да ринташ како коњ, туку можеш лесно да најдеш и работа со пола работно време ако сакаш.. ринтањето е по слободен избор (сакаат многу пари!). Ама исто е и живеењето...
Кој за што е... ;)(y)
--- надополнето: 14 април 2013 во 08:21 ---
--- надополнето: 14 април 2013 во 08:25 ---
Уште една ситница...Не работиме со кредити, хипотеки и слично... никако не можеме да ја „купиме“ таа политика дека колку позадолжен во Америка толку поарно. Ние плаќаме кеш т.е. со дебитна. И не сме останале без пари.

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Што јужније то тужније, велат браќа срби.Ако планираш во Европа да одиш, бегај подалеку од јужните земји, само на север му е мајката.Но, сепак тука е другиот дел на светот, како Острелија, Нов Зеланд, Јужна Америка, итн.
да беа Германија,Австрија,Швајцарија комшии на Македонија и ние ќе бевме како нив,но за жал Србија,Албанија,Бугарија,Грција тоа се нашите комшии,кој од кого посиромав
очекувањата наши се Македонија да биде Луксембург покрај овие комшии:confused:
--- надополнето: 14 април 2013 во 10:56 ---
Сакам да кажам, кога ќе почнам и јас да работам ние ќе заштедиме многу пари и без да штедиме вистински оти едната плата ќе ни биде ВИШОК! За една година ќе собереш пари за куќа! повеќе ништо не треба да кажам.
кај мислиш да ја градиш куќата што ќе ја заработиш со една нормална плата за една година?:confused:
--- надополнето: 14 април 2013 во 11:05 ---
Одамна не сум била на форум, ама сега живеам во САД со фамилијата па да одговорам на прашањето. Сопругот работи како заварувач и заработува во просек 3200 долари месечно. За америчкиот стандард тие не се многу пари но ако човек ПАМТИ како живеел во Македонија, со тие пари тука СЕ ЖИВЕЕ. Тие кои велат дека одвај се поминува-како не, лажат. За илустрација: 600 долари стан, 170 осигурување за двата автомобила (да, два оти со еден ништо не правиш), 110 струја, 65 теле./интернет, 65 мобилни телефони, 400-500 гориво. Тоа е ПОЛОВИНА плата. Другата половина ја трошиме за храна, облека и се останато. Најмалку еднаш неделно одиме во ресторан, секој викенд сме некаде кинисани, одиме на кино, во забавни паркови итн.итн...и имаме две деца кои исто така си имаат трошоци!Јас сум моментално невработена и не се брзам многу да најдам работа!
Иначе мажот ми работи од 07-17.30 од понеделник до петок и во сабота од 07.00 -12.00.
како и кога после едно вакво работно време на сопругот можете еднаш неделно да одите на вечера,секој викенд негде да кинисате,сопругот твој од челик е правен или ни продаваш пуфки овде нас на форумов:eek:

иначе јас исто сум дваесетина години во странство;)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne znam kako e vo SAD,vo EU megu najslabo platenite mesta se za zavaruvači. Osven nekoi sto imaat znaenje i potvrda za poseben vid na zavaruvanje (mag,tig itn). Obicen zavaruvač vo poveketo EU državi e platen malku poveke od čistačka. Alal da mu e na soprugot ako zema ovakva plata za zavaruvač.

M

mordekaj

Гостин
Тука бил дежурниот сезнајко за цел свет.valvoline абе ова да не е зет ти шо сака да си иде од Словенија у Македонија? :D

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Ова треба да го постираш во хуманитарни акции.

Kajgana Shop

На врв Bottom