Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Not at all fam, осеќам дека IRL би биле добри пријатели.
Слабо знам енглесќи, али мислам дека нешчо убо напиша па ето ти бувнав еден лајк, данречиш после сум бил писчоек, катиљ.

В

Вештерот

Гостин
Тапетаре погрешни луѓе подјебаваш. Овој directx го имам видено и по други теми каков материал има катастрофа е. Ти си нашол обични нормални луѓе шо пробуваат да му објаснат некои работи да заебаваш. Навистина ниско од тебе.
Онтопик: Не знам што е финтата да се мисли дека секој што си отишол е глупав, не се снашол и слично. Тоа што си отишол е доволен знак дека од земјава му дошло преку нос и сака да работи чесно и со работата да се издигне.
Има секакви во дијаспората и има дури и научници, доктори на науки, нуклеарни физичари, професори по факултети, директори, успешни бизнисмени(не криминалци туку бизнисмени), шефови и слично. Поголемиот дел од нив успеале да се издигнат во странство затоа што во мк ги немале вистинските врски, а ваму можеле со работа. Можеби некои на почетокот работеле и ниски работи првите месеци додека ги средиле документите и ги нострифицирале диломите, но кога добиле шанса да си се докажат си се докажале и завзеле повисоки позиции без врски, роднини, партии и слично.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.290
Поени од реакции
26.168
научници, доктори на науки, нуклеарни физичари, професори по факултети, директори, успешни бизнисмени(не криминалци туку бизнисмени), шефови и слично. Поголемиот дел од нив успеале да се издигнат во странство затоа што во мк ги немале вистинските врски, а ваму можеле со работа.
Ваквите профили и пред да заминат во странство биле етаблирани кај нас. Или тие сами, или нивните родители.

Кај работниците е друга приказна, тие многу поубаво живеат во западна Европа.

В

Вештерот

Гостин
Ваквите профили и пред да заминат во странство биле етаблирани кај нас. Или тие сами, или нивните родители.

Кај работниците е друга приказна, тие многу поубаво живеат во западна Европа.
За работниците си во право.
Инако за тие профили кои ги набројав тргнав од личен пример и од примерот на познаници. Скоро сите во македонија имавме гоолеми проблеми и тек откако си отидовме можевме да напредуваме да се докажиме со учење и со работа. Има и такви кои потекнуваат од некакви си ’’фамилии’’ уште од македонија ама тие од фамили најчесто си остануваат немаат потреба среќата да си ја бараат по светот. Јас да останев мк најверојатно ни за факултет да завршам немаше да имам пари.

F

FARANG

Гостин
Znaci ja citam temata i stvarno nemozam da svatam sto vie bre luge... Pa nie u stranstvo sme sepak makedonci i treba da sme vi pak najbliski a ne tretirate beter od gejcite. Namesto da se zblizuvame i pomagame samo poveke se odalecuvame.

On topic...

Aj jas ke zboram za Australi i Azija kaj sto imam ziveano. Vo Australi makedoncite uglavno pravat pari od investiranje u nedviznina. Tuka sekoj ima po nekolku kuki koj u prosek sekoj 4-5 god ja dupliraat vrednosta. Pred 20 god koga mojve se preselija vo melburn prvata kuka sto ja kupivme bese pod $100 000 a denes vredi miljon. Nasive koj se ovde od 60tite posto nisto ne razbirale (toa bilo generacija so zavrsena osmoletka i izbrkana od komunjarite) uglavno rabotele po fabrikite ovde i gledale sto e mozno pobrzo da otplatat kuka pa da investiraat vo druga i taka... Od 80tite veke pocnuva da doaga poobrazovana masa koja isto taka pravi samo sto ovie ne cekaat da otplatat nego odma kupuvaat po 2-3 blagodarenie na podobroto razbiranje na sistemot i podobri prihodi. Denes e malku potesko da se napravi ova i se smenija rabotite so toa sto denes kupuvaat kuka so pogolem plac (placovite ovde se uglavno 600m +, zboram za melburn vo sidnej ne e taka) i posle brkaat dozvoli na istiot plac da izgradat 3-4. Na 4 edna ti e profit sto e nekade $4-500 000. Za ova da go napravis ti treba deposit 5-10% i solidna rabota (bankite davaat maksimum kredit do kaj 6 tvoj godisni plati). Ako ste 2ca ne e problem ako si sam e potesko. TAKA PRAVAT PARI i KAPITAL.

Sto rabotat odnosno kako zarabotuvaat... 70% rabotat vo fabrika i zarabotuvaat nekade $4000 mesecno. Rabotat i po nekoj saat ekstra koga im treba ama toa si e do niv. 15% imaat white collar raboti odnosno kancelariski raboti. Ima MNOGU uspesni luge eve Angelkovski od ovde koj bese edno vreme i CEO na Siemens ke ja vodi germanskata investicijata vo kavadarci, drug biznismen od ovde ke gradi ogormen hotel vo centarot na strumica itn.. Ovie 15% zarabotuvaat kade kade poveke od $6-7000 mesecno pa se do $100 000 mesecno (da ima i takvi). 10% se samovraboteni ova se uglavno zanaetcii moleri, zidari, elektricari. Zavisi kolku se snajdeni oni zaraboruvaat od $5-6000 do 15 000 mesecno. 3% se mali/sredni biznismeni koj imaat od 10 - 80 vraboteni i zarabotuvaat od $10 000 pa nagore. Poznavam nekolku sto zarabotuvaat miljonski sumi. 0,01% se GOLEMI biznismeni (vo AUS vakvi gi ima 20tina) koj zarabotuvaat miljonski sumi MESECNO. 1,99% se kriminalcni od koj 0,05% se uspesni (vo Perth na primer ima mak mafija) a ostatokot se filma i kad tad ke naebe i naebuva.

Znaci zarabotuvackata e edno ama pravenjeto pari e uglavno blagodarenie na USLOVITE koj nie gi imame a vo MKD nemozete ni da gi sonuvate.

Vo Azija (zboram za jugoistocna azija - Korea, Japan, Kina, Vietnam, Thailand, Malezija, Singapur i Indonezija) ima okulu 1000 makedonci na poveke mesta. Golem del od niv veke imale pari pred da se preselat ili dobro se ozenile tamu. Poveke ziveat ko vo filmovite so slugi, soferi i cuda. Onie sto rabotat uglavno se dojdeni od Australia ili USA i imaat dobri expat rabotni mesta. Poznavam poveke bankari,advokati, inzineri...Od MKD vo posledno vreme idat sportisti i sudii (vo indoneziskata liga ima nekolku mak sudii) koj zarabotuvaat solidno od 2-3000$ pa nagore ama na niv se im e i plateno. Se na se ubav zivot.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тапетаре погрешни луѓе подјебаваш. Овој directx го имам видено и по други теми каков материал има катастрофа е. Ти си нашол обични нормални луѓе шо пробуваат да му објаснат некои работи да заебаваш. Навистина ниско од тебе
Фала за корекцијата, се прифаќа. Продолжете со објаснувањата. Јас имам само прашања и недоумици.

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Kako? Zhiveat ko evrei da soberat nekoja para da mozhat sekoe leto da se vrakjaat doma.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Сум чул дека откако ќе поминат на граница таму во странство ги чекале одредени "стручњаци" и им поставувале прашања. Во зависност од дадените одговори ги пуштале и им давале пари или пак ги враќале назад :eek:
Дали е ова точно или не? :confused:

Член од
25 април 2012
Мислења
443
Поени од реакции
580
Ги разгледав коментарите на темева и мислам дека нема потреба од докажување дали вреди да се мигрира во странство. Според мене доколку некој сака да проживее поквалитетен живот многу тешко би успеал во Мкд. Има секакви примери, никаде не е идеално, но сметам дека овде во Мкд. работите тешко дека ке тргнат на подобро во блиска иднина.
Мене лично ме интересираат мислења од личности кои успеале да се снајдат во некоја развиена европска земја. Еве да ги поставиме работите од почеток, замислете дека сте моментално во Мкд. имате некоја егзистенција, но недоволна да ги исполни вашите животни очекувања. Планирате да мигрирате, немате роднини, пријатели надвор за да ви помогнат, немате бугарски пасош, а сте релативно млад ( 21- 22)...
Што вие би направиле во ваква ситуација? Која земја би ја избрале како иден дом? Или ај накратко опишете како би ги поминале првите неколку месеци и кон што би ја насочиле енергијата, кои би бие вашите први чекори кон наоѓање работа? исл.........
Се надевам дека ке најдете време да одговорите на моиве прашања.

F

FARANG

Гостин
Ги разгледав коментарите на темева и мислам дека нема потреба од докажување дали вреди да се мигрира во странство. Според мене доколку некој сака да проживее поквалитетен живот многу тешко би успеал во Мкд. Има секакви примери, никаде не е идеално, но сметам дека овде во Мкд. работите тешко дека ке тргнат на подобро во блиска иднина.
Мене лично ме интересираат мислења од личности кои успеале да се снајдат во некоја развиена европска земја. Еве да ги поставиме работите од почеток, замислете дека сте моментално во Мкд. имате некоја егзистенција, но недоволна да ги исполни вашите животни очекувања. Планирате да мигрирате, немате роднини, пријатели надвор за да ви помогнат, немате бугарски пасош, а сте релативно млад ( 21- 22)...
Што вие би направиле во ваква ситуација? Која земја би ја избрале како иден дом? Или ај накратко опишете како би ги поминале првите неколку месеци и кон што би ја насочиле енергијата, кои би бие вашите први чекори кон наоѓање работа? исл.........
Се надевам дека ке најдете време да одговорите на моиве прашања.
Во тек на најголемата економска криза од војната навака ти сакаш да се селиш во ЕВРОПА? Освен скандинавија заборави ЕВРОПА сега. Многу зависи и што имаш завршено, колку работно искутво имаш, што сакаш да работиш, со колку пари можеш да идеш.... Размисли убаво па после прашувај

Kajgana Shop

На врв Bottom