Вчера за прв пат во животот не станав на една бабетина.
А сакаше да станам.
Имаше слободно место два реда зад мене.
Е, у курац веќе.
Аууу сТрам те било.
Со такви како тебе нема во ЕУ и НАТО.
Јас во глобала не ни седнувам ама некогаш кога сум изморен, знам да кљуцнам на столче некое и стално го бирам тоа што е најдалеку од врата за влагање у бус.
Ми текнува, средношколец бев, мислам дека ова го немам споделено тука. Влагам во бус со најдобриот другар, дека заедно учевме и идеме од дома на пракса во центар на метрополава наша. Сабајле 8 часот а Сабота мислам дека беше, мрзливи утепани, уште пијани од предходната вечер. За беља уште во Влае се наполни автобусот. Две бабички мислам дека /ВлаеКарпош 4 се качија, немаа место каде да седнат а ние нит да приметиме ни ништо, си продолживме да седиме. Како поминува време, 100 метри за 100 метри, како полека се кљацка бусчево, се повеќе и повеќе ги заприметувам како се упикуваат во мене, зошто седев на столчето што е до пролазот а не до прозор. Сакаа веројатно да ми дадат до знаење дека се тука, да им станам. Така некако ме удри инат еден, само го подбуцнав другаров кој дремеше и сфати што е работата. Отворивме некоја небитна тема на муабет. Што повеќе збориме, тоа повеќе се буткаат во нас. Некаде кај Х. Карпош се ослободи место позади нас и седнаа и двете. Како што седнаа, почнаа да брборат како навиени.
- Двајцата седнале, како на свадба
- Како кумови да се
- Само како може кумови без култура
- Ние не можеме да стоиме, тој наместо да трча до кај што треба да иде, ни го зафаќа местото
и слични на ним муабети. Сега, ќе бидам искрен, не ми текнува дали ова беа нивни точни зборови зошто беше прилично одамна случкава ама пак, целта на муабетот ми е дека старциве си се исти, без разлика дали имаат гага возење, дали плаќаат или пак пари им даваат за тоа што се возат.
Мене не ми смета што имаат бесплатен превоз, се разбира не порекувам дека истите поволности треба да ги имаат и студентите, само едно сум сигурен а тоа е дека нема ние останатите, кои не сме пензионери (го вметнувам тука и татко ми кој има 50тина години, зошто ептен ги хејта) доколку беа културни и помирени со реалноста дека не треба секогаш да им се стане, дека и да треба да им се стане, ако културно замоли за тоа, сигурен сум дека секој ќе му отстапи место на повозрасен сограѓанин.
Буквално, убавиот збор, железни врати отвара само што владава ги направи граѓани од прв ред, на наша штета, а тие тоа „паметно“ си го користат.