Ветеринарно катче

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Отиден е во Дубаи.
--- надополнето: 1 април 2013 во 07:33 ---
ако работи таму ќе ја видам секако,па ќе пишам тука :)
Јована не работи во ветеринарната амбуланта, работи во институтот :D професорка е по паразити и паразитски заболувања, експерт за лишманија, тоа и е докторската теза. А дека е срцка најсрцка е, најкул и најразбирлив професор од цел факултет. :)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.544
Поени од реакции
770
Thumbs up за Јована и од мене. За жал не усшеа многу да ми помогне, ама и како експерт и како човек е супер.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
43
Имам еден проблем,сабајлево односно сега пред 5 минути приметив дека кучево мое ја држи малку надоле едната страна на главата,не го боли ништо и вака ништо нема ама ја тресе главата (како кога ќе ги прснеш со вода и кога ќе ја истресат главата)го прави тоа на неколку минутки.Ќе го однесам сега до кај една ветеринарка тука,ама би сакала да чујам што мислите дека е?
Памтам на една другарка кучката така правеше зошто стално и се полнеше увцето со крв и и го чистеа на ветеринар,ама не гледам дека на него му е така како отеченко :/

Л

Лигеја

Гостин
Имам еден проблем,сабајлево односно сега пред 5 минути приметив дека кучево мое ја држи малку надоле едната страна на главата,не го боли ништо и вака ништо нема ама ја тресе главата (како кога ќе ги прснеш со вода и кога ќе ја истресат главата)го прави тоа на неколку минутки.Ќе го однесам сега до кај една ветеринарка тука,ама би сакала да чујам што мислите дека е?
Памтам на една другарка кучката така правеше зошто стално и се полнеше увцето со крв и и го чистеа на ветеринар,ама не гледам дека на него му е така како отеченко :/
Можеби му влегла бубачка и го чеша.
--- надополнето: 3 април 2013 во 11:25 ---
Проф д-р Јована точно е предава паразити,жената и мене ми предаваше и можам да потврдам дека е одлична и како професор и како доктор.Плус е многу љубезна и добра.

И професор д-р Горан Николовски ми предаваше,беше коректен тогаш ми беше асистент и навистина има многу пракса и многу титули но не знам што е работава со него,прв пат слушам некој да има проблем.
--- надополнето: 3 април 2013 во 11:27 ---
Имам едно прашање во врска со мојата мачка па доколку е некој стручен да ми одговори ќе му бидам благодарен.
Прашањето ми е: Зошто секогаш кога го галам мачето по главата, му течат лиги? Дали му е убаво оти го галам или пак има некој проблем. Имам и порано чувано мачки, ама колку што се сеќавам им се нема случувано да се лигават. :)
Само на допир реагира и лачи плунка?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ова примеров со мачката, гледам и мачево што го ранам има таков проблем, од нигде никаде само откачи една топка крзно и сега гледам над опашот има еден круг како откорнато крзно. Како да го вратам у нормала?

Л

Лигеја

Гостин
Ова примеров со мачката, гледам и мачево што го ранам има таков проблем, од нигде никаде само откачи една топка крзно и сега гледам над опашот има еден круг како откорнато крзно. Како да го вратам у нормала?
Ја исплука? Тоа е од што се лиже.
Ако е улична мачка веројатно е од борби,само исчисти ја раната тоа ќе се исуши и само ќе падне.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ја исплука? Тоа е од што се лиже.
Ако е улична мачка веројатно е од борби,само исчисти ја раната тоа ќе се исуши и само ќе падне.
Супер, мислев дека е некоја болест. Да да улично е :) ќе го средам кога ќе дојде попосле.

Л

Лигеја

Гостин
Да, само на допир.
Не е ништо страшно. :) Се нарекува птијализам (зголемено лачење на плунка) и се јавува кога му е убаво на мачето.Се јавува и при некои болести но штом е само на допир,ужива кога го галиш.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.195
Поени од реакции
10.220
Не е ништо страшно. :) Се нарекува птијализам (зголемено лачење на плунка) и се јавува кога му е убаво на мачето.Се јавува и при некои болести но штом е само на допир,ужива кога го галиш.
Фала многу на одговорот :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Си му ги исчистила увцињата? Види на која страна ја врти главата и на која страна го чеша. Отвори го увцето и мирисни... ако има непријатна миризба ондак има инфекција. Ако нема лоша миризби (зборам за јака миризба) ондак само треба да му се исчистат. Има посебен раствор за чистење на уши и слободно со чепкалка до кај што стига можеш да му ги исчистиш (не можеш да го повредиш зашо увцето му е во облик на Т буква). Прво му го ставаш растворот и му притискаш увцињата да слушнеш шлапкање, нека постои растворот во увцето 20-30 секунди и исчистиги со чепкалка (ова, ако нема инфекција т.е. миризба, ако има иди на вет.)
Поздрав.

Член од
28 март 2013
Мислења
10
Поени од реакции
11
Зошто,што му беше на животното?
Станува збор за лабрадорче 8 месечно на кое му беше лошо три дена,повракаше,ни јадеше, ни пиеше и заради тоа што во мојот град ветеринарите немаа една инфузија да му дадат само антибиотик со дијагноза "прелада" за да не оставам на случајност,заминав Скопје, возевме три сати за да утврдиме точно што му е. Ме пратија на ветеринарен факултет како најопремен со опрема и кадар - кај ветеринарот и утврди дека има гастритис му даде антибиотици,инфузии и други инекции за смирување на стомакот и ми кажа дека нема потреба од паника,се е во ред,наредниот дена кучето ке оздравело. Кој ке има сомнеж во дијагноза на прочуен доктор професор на факултет со 20 годишно искуство?!?
Си заминавме дома,уште три саати пат, вечерта маките му ги гледав до утрото до 7 сатот (кој има искуство знае за што зборувaм). Им звонев на локалните ветеринари,никој не ме удостои со одговарање на повик и кучето ми умре. Дента кога докторот (кандидат за градоначалник на СК) имаше средба со Анима Мунди моето милениче почина.
После неколку дена во неверување и шок се консултирав со повеке ветеринари од СК и сите беа на мислење дека станува збор за преплет црева (механички застој во цревата) и доколку докторот извршеше уште некое тестирање плус, со поставување точна дијагноза со хируршки зафат ке се спасеше миленичето. Значи сите лекарства што му се дадоа Скопје заради преплетот на црева не можеше да ги обработи организмот и дополнително се создадоа токсини од кои му се влоши состојбата и се забрза крајот. Му се јавив на докторот да ми објасни како се умира од гастритис и ми рече да сум направела обдукција, ке се утврдело што му е,затоа што истиот немал индикации за ништо друго освен за гастратис,па јас немам ветеринарен факултет завршено ама знам дека од гастритис не се умира.
На крај џабе ми е и обдукција и се,кога повеке го нема миленичето,докторот сам знае што следеше за него ако се направеше обдукција. Ама совеста нека му биде најголем критичар.

Сакав само да Ве известам Вас кои сте заљубени во своите миленичиња,најдобрите Ваши пријатели,да си ги чувате Вие зошто на никој не му е гајле за нив,најмалку на ветеринариве,да не ја земате дијагнозата здраво за готово, туку да побарате и четврто и петто мислење доколку имате мал сомнеж дека нешто не е во ред со миленичето. Ви посакувам на сите среќа,зошто само тоа во оваа држава може да не одржи здрави и живи.

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
ај да ви кажам за моето животинче...па ако можи некое советче
сега е добро ....ама често му се случува ова...
пекинезерче ... малце е старичко 10 годинки...
кога го шетам мочка по 1 капка на секој 5 метри ...можда сака да обележува да не се загуби душиката оти дома не прај така...ама имам забележано и крв да моча....и понекогаш поврајка нешто жолто како жолтило ....жолта пена

на стомачето има темни дамки како бенки ...како флеки ....како ранички ...како некое бубаче да ја јадело...да ви пратам слика ?

со шо да и ги чистам очината и ако можам некако да и го спречам солзењето многу и солза и постраните има многу гурелчина...јас и ги чистам со памуче секој ден ама многу и се пра корупки

многу се чешка и си прај ранички си се корни по телото а ја капиме редовно , минимум цела на две недели(кучешки шампон) а по нужда секој ден со благ бебешки шампон

има многи големи нокти и раста како спирали мислам дека ако и ги пресечам ке и течи крв од нив ?

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Dali koga odi se zanesuva na taa strana,kruzi na istata strana,kolku e staro,dali ima nekontrolirani dvizenja na ocnite jabolka. Spored ova sto go citam mi nalikuva periferen vestibularen sindrom a najcesta etiologija za ovoj sindrom e vospalenie na uvo od bilo koja pricina sugarci,starno telo i sl. napomenuvam toa e najcesta etiologija ima i drugi pricini za pojava na ovoj sindrom mozno da e pocetok na toj sindrom ne cekaj nosi go na veterinar cekanjeto samo ja vlosuva rabotata, a stetata moze da bide nepopravliva. No sepak ova zemi go so rezerva ova e samo pretpostavka od toa sto go procitav. :)

Л

Лигеја

Гостин
ај да ви кажам за моето животинче...па ако можи некое советче
сега е добро ....ама често му се случува ова...
пекинезерче ... малце е старичко 10 годинки...
кога го шетам мочка по 1 капка на секој 5 метри ...можда сака да обележува да не се загуби душиката оти дома не прај така...ама имам забележано и крв да моча....и понекогаш поврајка нешто жолто како жолтило ....жолта пена

на стомачето има темни дамки како бенки ...како флеки ....како ранички ...како некое бубаче да ја јадело...да ви пратам слика ?

со шо да и ги чистам очината и ако можам некако да и го спречам солзењето многу и солза и постраните има многу гурелчина...јас и ги чистам со памуче секој ден ама многу и се пра корупки

многу се чешка и си прај ранички си се корни по телото а ја капиме редовно , минимум цела на две недели(кучешки шампон) а по нужда секој ден со благ бебешки шампон

има многи големи нокти и раста како спирали мислам дека ако и ги пресечам ке и течи крв од нив ?
Wow може сешто да и е од васкулитис до уринарна инфекција и камен во бубрег зошто не сте ја однеле на ветеринар досега,крв во урина е многу сериозен симптом а повраќа и и солзат очите најверојатно од болка.И тоа што се чеша се крлежи.

Kajgana Shop

На врв Bottom