- Член од
- 22 април 2005
- Мислења
- 1.339
- Поени од реакции
- 505
Ke probam da ve izvestuvam kako mi odi, bidejki resiv od denes(petok) od 20.00 do ponedelnik 20.00 da pijam samo voda. Kako sto pominuva vremeto, ke ve izvestuvam kako mi e, i ne se sekirajte znam deka ke bide top
--- надополнето: 5 април 2013 во 15:54 ---

--- надополнето: 5 април 2013 во 15:54 ---
aCID, TI KAKO DA SI SE SKONCENTRIRAL DA DOKAZES DEKA OVA E STETNO, IZGLEDA CITAS SO TAA CEL , IMAS NEKOJA MISIJA IZGLEDA. tOGAS I OBRATNO JAS MOZAM DA TI PUSTAM LINKOVI NA YOUTUBE OD LUGJE KOI POSTAT PO 3/4 NEDELI I ETE TI TVRDAT DEKA SE CUVSTVUVAAT PREKRASNO I SJAAT PA NIKOJ NE UMREL A NITI DOSLO DO NEKOE POREMETUVANJE.nE JA RAZBIRAM UPLASENOST OD POST SO VODA.MOZEBI TI TREBA DA CITAS MALKU POVEKE I DA GLEDAS ISKUSTVA NA LUGJE ENE TI YOUTUBE PISI WATER FAST I GLEDAJ..IZVINETE ZA CAPSOT SEGA VIDOVЗатоа читај и информирај се, пред да направиш некоја глупост со која ќе си го загрозиш здравјето.
Јас да го слушав телото кога „едноставно ми кажува нешто да направам“ - сега ќе носев црвена наметка и ќе ме викаа Супермен. Ама во реалност, работите не функционираат така. Затоа и постои разумот.
Блендирано овошје, сок од овошје и јадење зеленчук има иста, а можеби и поголема енергетска вредност од секојдневните срања кои си навикнат да ги конзумираш. Можеби ќе си ја растуриш флората во желудникот и ќе те стегне некој пролив, ама ако немаш таков проблем - со енергијата сигурно нема да имаш. Од друга страна, водата е 0 калории, 0 шеќери, 0 енергија... Немаш ништо во неа. Водата е корисна, многу корисна. Но, нејзината намена е поинаква, а не да ја замени храната.
Ако не ти е се' уште јасно, да се обидам да ти објаснам што ќе ти се случи:
Со нула енергија, телото во рок од 5-6 часа ќе ти влезе во „гладувачки мод“. Знаеш што значи тоа? Кога ќе сфати дека нема храна, телото се обраќа кон сите резерви на масти и мускулно ткиво како „гориво“. Без храна, телото буквално ќе почне да ти ја јаде мускулната маса. Ти текнува како изгледаа затворениците од Аушвиц? Епа, они за разлика од тебе, всушност и јаделе нешто... Нема да изгледаш тенок и секси, туку уморен, нездрав и слаб (слаб - не тенок). По 2 дена (можеби и порано) ќе започнеш да се онесвестуваш, а потоа ќе биде многу тешко да се вратиш на нормалното јадење. Најверојатно ќе завршиш во болница и ќе треба да те прихрануваат интравенозно. Кога ќе те прашаат во болница „зошто бе дете?“, и ти ќе им одговориш „телото така ми кажуваше“ - нивната реакција најверојатно ќе биде:
Дури и откако ќе почнеш да јадеш, се' уште може да имаш несвестици, а исто така ќе ти биде пореметен метаболизмот долго време... И нормално, вредно е да се напомене дека додека гладуваш - ќе те боли. Многу ќе боли. Ако мислиш дека вреди да поднесуваш болка и да си го уништуваш здравјето со гладување, тоа е чиста глупост. И на крај, кога ќе се вратиш на нормалното јадење - ќе ја вратиш истата тежина, со тоа што целата мускулна маса која си ја изгубил ќе биде повратена и заменета со масти. Значи, добиваш само контра ефект. Тотално лош и глуп избор.
Или да сумираме, ова се ефектите од гладувањето:
Физички ефекти:
Замор
Намален метаболизам
Намалени секс хормони (естроген, тестостерон)
Намалена желба за секс
Аменореја (доцнење на менструација)
Оштетување на коските
Запек и гастроинтестинално вознемирување
Лош сон
Слабост
Хипотермија
Губење на мускулна маса
Менување на хемијата во мозокот
Когнитивни ефекти:
Намалена концентрација
Лоша проценка