C#.NET

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Може ли некој да ми каже како готов css да вметнам во C#.

Барав веќе пола саат низ ова visual-oв не се снајдов. Имам една текст контрола(textbox) и сакам кога ќе пишувам во неа да го немам трепкачот, значи само да се испишуваат знаци. Кака да го направам ова?

Hennessy

Нема таква опција мора со код:
Код:
[DllImport("user32.dll")]
static extern bool HideCaret(IntPtr hWnd);

...

HideCaret(myTextBox.Handle);

Hennessy

Нема таква опција мора со код:
Код:
[DllImport("user32.dll")]
static extern bool HideCaret(IntPtr hWnd);

...

HideCaret(myTextBox.Handle);

Го напраив ова. Го повикувам методот во конструкторот на формата, не сака пак...

Има ли некој што знае како се вметнува google calendar во C# ?

Имам еден проблем.
Значи дадена матрица 5х5. Треба да ја најдам сумата на минималната патека, движејќи се од горе лево према долу десно. Тоа треба да се прикаже на овој начин
output: Минималниот збир и вредностите на матрицата ја означуваат патеката
(131 -> 201 ->96->142->746->422->121->37->331)
Output2: Minimalniot zbir = 2427
Matricata izgleda vaka

131,673,234,103,18,
201,96,142,965,150,
630,803,746,422,111,
537,699,497,121,956,
805,732,524,37,331
Treba matricata da se vcita od text fajl, bez razlika na nejzinata golemina, moze da e 10x10 ili 80x80, bitna mi e samo postapkata za resavanje i izgledot na kodot. Koj ima ideja neka pise.

Untitled.jpg

Имам отприлика ваков datagridview и сакам со означување на пример со два checkbox-ови и со клик на копче, во лабела да ми се прикаже сумата од оние полиња каде што се чекирани checkbox-овите од колоната износ.
На пример ако ми се чекирани првиот и третиот во лабелата да се прикаже збирот т.е. 2300
Kако да пристапам до одредено поле од datagridview??

Да не мислиш нa нешто вакво:

Код:
decimal sum;
foreach (DataGridViewRow row in dataGridView.Rows)
{
  if(row["Ime_na_kolona_so_checkbox"].Value)
  sum += (decimal)row["Ime_na_kolona_so_vrednost"].Value;
}

Да не мислиш нa нешто вакво:

Код:
decimal sum;
foreach (DataGridViewRow row in dataGridView.Rows)
{
  if(row["Ime_na_kolona_so_checkbox"].Value)
  sum += (decimal)row["Ime_na_kolona_so_vrednost"].Value;
}
Пробав со овој код не ми успеа, пробав и некои други комбинации нешто слично, не најдов решение. Ке барам други методи. Незнам можеби во постатувањето на datagridview имам некоја грешка. Колоните Месец и Износ ги креирав преку датабазата т.е. креирав табела и од таму ги вметнав тие две колони, а колоната Избери ја статив преку самата datagridview контрола бидејки нема како да ги вметнам checkbox-овите. Тука некаде да не ми е грешка составено...

Пробав со овој код не ми успеа, пробав и некои други комбинации нешто слично, не најдов решение. Ке барам други методи. Незнам можеби во постатувањето на datagridview имам некоја грешка. Колоните Месец и Износ ги креирав преку датабазата т.е. креирав табела и од таму ги вметнав тие две колони, а колоната Избери ја статив преку самата datagridview контрола бидејки нема како да ги вметнам checkbox-овите. Тука некаде да не ми е грешка составено...

Епа пејстни го твојот код што ти прави проблеми, вака на памет збориме.

Епа пејстни го твојот код што ти прави проблеми, вака на памет збориме.

Код:
int sum = 0;
            for (int i = 0; i < dataGridView1.Rows.Count; ++i)
            {
                sum += Convert.ToInt32(dataGridView1.Rows[i].Cells["Износ"].Value);
            }
            label1.Text = sum.ToString();

Ова ми го дава целиот збир од колоната износ, но незнам како да направам со чекбоксовите, ако се чекирани неколку, барав нешто на нет, не најдов

Ова ми го дава целиот збир од колоната износ, но незнам како да направам со чекбоксовите, ако се чекирани неколку, барав нешто на нет, не најдов

Како ти се вика колоната со чекбоксови?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom