Т'нко нешто на Кипар...

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Кипар сака 10 милијарди евра милостиња за да не банкротира, арно ама прво мора да собере 5.8 милијарди. Бидејќи не може, договорот беше да ги "потстрижат" малку банкарските сметки.

Германкиот министер Шојбле отворено предупреди банките во Кипар може никогаш да не се отворат. Но во игра е Русија со која што Кипар се проституира и им ги пере парите долги години.

Најинтересно е што некои во Кипар сега се повикуваат на принципи, на Европска солидарност.

Инаку треба да им се потенцира на тие во ЕУ дека Грција е таа која што во 2004-та се закани дека ќе стави вето на сите земји за влез во ЕУ (како Чешка на пример) ако не го примат Кипар. Да не заборават и да не се прават луди кој ги доведе до ова дереџе.

Значи Кипар влегува или подобро кажано предизвикува мешаница меѓу ЕУ и Русија која може да стане голема. Ако ЕУ не дозволи банкрот, тогаш допрва ќе гледаме како ќ есе затегнуваат односите со Русија.

Mood Darkens in Cyprus as Deadline Is Set for Bailout

http://www.nytimes.com/2013/03/22/business/global/ecb-hardens-deadline-for-cyprus-bailout-deal.html
.

На крај пак ќе мора да ги соберат тие 6 мрд ЕУР иначе отиде Кипар и не ќе може повеќе да најмува eвра што де факто значи дека е надвор од Еврозоната.

Од лани летоска Европската централна банка индиректно ги држи кипарските банки во живот. Двете најголеми банки се де факто банкрот.

Во овој случај ММФ е строг и нема да попушти, иначе ЕУ можеби ќе попуштеше. Идејава за одземајне процент на сметките беше Кипарска идеја па на крај против гласаа. Барај сега памет.

Процедурално: Има веќе две други теми за случувањата со Кипар.

Нели Кипар ќе земеше неколку миљарди од руските бизнисмени преку банкарските сметки ? Што се случи ?

Процедурално: оваа тема е од аспект на односи ЕУ-Русија, не економија и бизнис. ;)

Прво Грција, сега Кипар , кој е следен ? ДЕ ФАКТО што па нас не засега каква е ситуацијата со Кипар ? Дали ако Македонија банкротира, некој освен ЕУ и ММФ ќе се погрижи за тоа и ќе ја промовира нашата ситуација на нивни телевизии и по цел ден ќе тупат со тоа како Македонија била во банкрот ? Па ми се здосадија веќе , Грција та Грција едно време , сега видоа медиумиве оти му е смачено на народот да гледа едно те исто секој ден , па дознаа за Кипар , па сега за Кипар по цели денови го дрват. Не да мислиш нешто имам против темава, напротив не ми смета , туку ми смета она што постојано замараат за едно те исто , ко да ништо друго не се дешава кај нас ( што државава ни е цела циркуз ) па почнавме да се грижиме за комшиите поради кои услови банкротирале или што праела златна зора у Грција и т.н да не набројувам.

sankerce: ситуацијата ги засега сите оние во Македонија што не заклаа во времето на транзицијата и парите ги префрлија на Кипар. А тоа не се малку пари. Исто така не засега бидејќи официјално сме кандидати за членство во ЕУ па не е неважен сломот на Унијата и начинот на кој тој се одвива.

Иако не се знае точно, изгледа Русија се повлекува, ќе и остави на Германија да се бави со грчката гологузија на Кипар. Ама кога ЕУ сакаше да и удира конти на Турција на секое ниво и ја прими оваа полу-држава без никакви критериуми ниту пак услови, редно е сега да ја платат сметката.

Најсмешно ми е што се јавил Владимир Жириновски и предложил Кипар да ја приуати рубљата и да стане дел од Русија. :D:D

Помошта која Русија ја понуди пред два дена во вредност од 20 милијарди долари беше условена со тоа Кипар да учествува во Евроазискиот економски сојуз. Гласот на Русија јави дека делагација од Кипар претстојува во Москва која преговара. Мене ми изгледа дека тешко ЕУ ќе го пушти Кипар.

Русија засега не планира да му помогне на Кипар објавиле по вести. Колку ќе е точно треба да се види.

Белградска Политика ја пренесува изјавата на Медведев кој вели:
„ Европа е во Кипар се однесува како " слон во продавница стакло ", рече вчера рускиот премиер Дмитриј Медведев, споредувајќи го предлог за оданочување на заштедите во кипарските банки со експропријацијата извршени од страна на болшевиците во Советска Русија. “
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Epski-obracun-Putina-i-Merkelove-zbog-Kipra.sr.html

Палеле германски знамиња денес.
Се некој друг им е крив, а и да е крив отвори ги очите а не зимај кредити до бесвест и после чекај да те спасува Германецот. И на Германците веќе преко такво им е од спасување се утепаа од пари давање за спас на Гејландија а сега и на овие , па сигурно и други ке се јават , зошто да не , пропадни и чекај да те спаси некој друг. Само незнам до кога вака , колку и да е силна Германија не верувам дека може цела унија да ја носи на грб. Денес еден комшија кој студира економија ми вика „имате среќа што не сте во ЕУ„ .

Телевизија Белград јавува дека пропаднале преговорите со Москва
„Преговори со Москва за реструктуирање на долгот на Кипар пропаднаа, а парламентот во Никозија, во вонредна седница расправа план Б за спасување на економијата. Европската централна банка им даде рок до понеделник да се обезбедат 5 800 000 000 €, ако сакаат да се добијат 10 милијарди евра помош. Инаку земјата се заканува колапс на финансискиот систем.“
........
„Планот Б, кој е пред пратеници ги исполнуваа европските барања, вклучува еднократен данок од 15 отсто на заштеди поголеми од 100 илјади евра. Ова ќе обезбеди околу шест милијарди евра, потребни како гаранција за европскиот заем од 10 милијарди евра.
.........
„Додека трка со времето продолжува, Грција презема заштитни мерки за да спречи домино ефект на прелевање на кризата. Грчката Пиреја банка, ја презеде контролата на три кипарски банки кои имаат филијали во земјата.„
http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...ар:+Пропали+разговори+са+Москвом,+план+Б.html

Прво Грција, сега Кипар , кој е следен ? ДЕ ФАКТО што па нас не засега каква е ситуацијата со Кипар ? Дали ако Македонија банкротира, некој освен ЕУ и ММФ ќе се погрижи за тоа и ќе ја промовира нашата ситуација на нивни телевизии и по цел ден ќе тупат со тоа како Македонија била во банкрот ? Па ми се здосадија веќе , Грција та Грција едно време , сега видоа медиумиве оти му е смачено на народот да гледа едно те исто секој ден , па дознаа за Кипар , па сега за Кипар по цели денови го дрват. Не да мислиш нешто имам против темава, напротив не ми смета , туку ми смета она што постојано замараат за едно те исто , ко да ништо друго не се дешава кај нас ( што државава ни е цела циркуз ) па почнавме да се грижиме за комшиите поради кои услови банкротирале или што праела златна зора у Грција и т.н да не набројувам.
Како прво, валутата ти е поврзана со еврото и падот на еврото, значи пад и на твоjaта валута,а еврото нема како да нема пад при вакви состоjби во една от државиве от еврозоната. Уште повеке тоа е лош знак за инвеститорите и за регионот + е можно македонски таjкуни да имат пари во Кипар и да изгорат.

Нека изгорат тие што краделе па пренесувале пари на Кипар. Ако веќе не можеме да ги вратиме парите од нив, останува сатисфакцијата дека и тие ќе бидат искрадени.

Секоја земја нуди различни услови на инвеститорите. Кипар создава генерално лоша слика, но сепак се зависи. Шанса за други држави да се покажат во убаво светло.

Ги изгласале првите мерки, фонд за солидарност, бла бла, ... Во меѓувреме, грчкиот циган отишол во Брисел да пита откако го откачија Русите.

Првите одлуки со кои треба да се избегне државен банкрот се донесени - парламентот во Никозија изгласа Фонд на солидарност, како и ограничување на протокот на капитал. Но најважниот дел од спасувањето се‘ уште претстои.

http://www.dw.de/кипар-ги-донесе-првите-одлуки/a-16694623?maca=maz-rss-maz-pol_svet_timemk-4725-xml-mrss

Кипарскиот претседател во Брисел по спас

Како да се продолжи со круцијалното финансирање од Европската унија, како да се избегне банкротот. Кипарскиот претседател Никос Анастасиадес заедно со партиските лидери попладнево во Брисел на разговори за планот за спасување на Кипар.

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=2315

Russian warning

NICOSIA – A web site on Friday claims to have seen an urgent bulletin from the Russian Foreign Ministry sent to its embassies all over the world advising both Russian citizens and companies to begin divesting their assets from Western banking and financial institutions “immediately”.
The site said the Kremlin feared grow that both the European Union and United States were preparing for the largest theft of private wealth in modern history.
According to this “urgent bulletin,” this warning is being made at the behest of Prime Minister Medvedev who earlier today warned against the Western banking systems actions against EU Member Cyprus.

“All possible mistakes that could be made have been made by them, the measure that was proposed is of a confiscation nature, and unprecedented in its character. I can’t compare it with anything but ... decisions made by Soviet authorities ... when they didn’t think much about the savings of their population. But we are living in the 21st century, under market economic conditions. Everybody has been insisting that ownership rights should be respected.,” he said on Thursday.
The story on the site “What does it mean. com” was written by Sorcha Faal without further elaboration.

http://www.incyprus.com.cy/en-gb/Sh...ing?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Dali Madvedev bi odel tolku daleku so vakvo predupreduvanje? Vo bivshata YU zakonot za ottugjuvanje na devizite dojde preku nokj, kolku shto se sekjavam./

I Nigel Farage predupreduva..

http://www.youtube.com/watch?v=a0OCcjz4lfU&feature=player_embedded

Ајде малку поинаку да ги погледаме работиве: Кој е Кипар? Зошто му прети банкрот? Кој наводно ќе банкротира, државата или банките?
Кипар е мала островска земја со околу 780 илјади жители. Површината на островот е 9215 км2. Годишно извезува 1,3 милијарди долари, а увезува 3,9 милијарди долари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom