Дали библијата е сеуште актуелна?

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Normalno deka e aktuelna koga e najpecatena kniga vo istorijata na covestvoto. I eve nekolku interesni podatoci, koi se nadevam ke ve nateraat da ja citate.Walter poznatiot filozof predvidel deka po 50 godini od negovata smrt nema da postoi ni edna Biblija, a po negovata smrt, negovata kuka e napravena vo pecatnica vo koja denes se pecatat Biblii, a ne znmam kolku od ovde procitale nekoe delo od Walter ili slusnale za nekoe negovo delo.Za Biblijata ako nisto drugo site slusnale i delovi od nea site poznavaat, makar i samo da gi slusnale vo crkva.
Taka da ako barate statistiki ke doznaete deka Biblijata e dosta citana i pecatena i najpreveduvana kniga.

VGC9DCTX9C напиша:
Procitana itekako 2x samo shto najgolemi greshki pred da se procita kniga od tolkava vaznost shto i jas samiot gi napraviv (pred da razberam shto kako zoshto) se mnogu a ke nabrojam nekolku od niv
1.) Dali biblijata sto denes nie ja imame e verodostojna na originalot ?
2.) Dali biblijata sto denes ja imame e barem deseti del od ona shto bila ?
3.) Koj i pod cije vlijanie ja pisuval biblijata
4.) Dali biblijata se koristela i se koristi u politicki celi ?
5.) Dali e napisana so cel da vodi eden narod ili da se pridobie covestvoto ?
6.) Dali knigata e polna so simboliki koi ukazuvaat na sosema tristodvaeset i petta stvar ?
7.) Koi i kolku stvari se dodadeni, odzemeni i promeneti vo tekot na istorijata na knigata ?
8.) I za kraj Dali e vistinita ?

Ako priblizno tocno se odgovorat ovie prasanja, spremni ste da ja citate biblijata koja shto e daleku od originalkata, no sepak vredi da se procita.
1)Da, provereni se i prevedeni site stari Biblii pronajdeni nasekade na svetot i site se isti so onaa koja denes mozes da ja kupis.
2)Celata e taa, normalno so otstapki vo prevodot.
3)Ja pisuvale Bozji luge pod Bozjo vlijanie, zasto taa e kako da ja pisuval eden avtor, a mnogu pisateli preku 40 od tri razlicni kontinenti, so razlicen stepen na obrazovanie. Taka da avtor e Bog, a pisateli se preku 40.
4)Moze ama toa nema nikakva vrska so Bog.
5)Bibilijata kako i Bog e za sekogo od Isus navamu, nema delenje na Evrei i neevrei.
6)Simbolikite se izmisleni od lugeto, a normalno deka vo Biblijata se ima svoe znacenje, zatoa i se cita cel zivot a ne ednas zasekogas.
7)Nisto ne e ni odzemeno ni dodadeno
8)Vistina e

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Seushte?
Koga taa bila aktuelna?

Член од
17 март 2007
Мислења
40
Поени од реакции
1
мислам дека 100% од младината(меѓу кои спагјам и ја ) не знаат ни како изгледа библијата. не е за фалење ама тоа е тоа. не знаеме да си ја цениме религијата. нешто што многу ми се бендисува кај муслиманите е шо уште од мали го читаа Коранот и знаат за нивната религија. ја имам прочитено детска верзија и тоа е се. инаку билијата колку што знам не претставува 1 книга туку е збир од повеќе книги(еванѓелија и незнам уште што). сепак треба секој да ја има прочитан барем еднаш затоа што навистина има пораки што можат да ја облагородат душата и да му дадат смисла на животот

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Дефинитивно е актуелна! И секогаш ќе биде. Единствен извор на мотивација за размислување и компарирање на тема настанок на светот, живот, односи меѓу луѓето толкувано на начин кој е во Библијата опишано или начини кои се „поприфатливи“ за модерните опшествени науки и наука воопшто.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Зошто не би била актуелна?Во неа има пренесено морални начела и вредности кои се безвременски и универзални. И современата етика ги прокламира истите вредности од Библијата.
Не сум верник, така да ја читам Библијата со одредена дистанца, ама не можам да ја оспорам нејзината вредност.
Затоа исклучително ме иритираат луѓе кои немаат прочитано ништо од Библијата,а ја етикетираат како нешто заостанато.Ок, метафорите не се современи, но нивната суштина важела, важи и ќе важи.

XENIA

IHS
Член од
26 јануари 2007
Мислења
100
Поени од реакции
4
актуелна више него икад... почна и на цд да излага, ете се модернизира.
башка има динамични и парафразирани преводи кои и некој со подпросечен IQ ке ги конта.

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
za zal , retki se onie koi ja procitale biblijata.... normalno onie koi odat sredno teolosko, i bogoslovski fakultet.... i onaka mal del od obicniov narod, jas pocnav i sakam da ja procitam... i mislam deka treba da e AKTUELNA za sekoj covek, nema da steti ako ja procitame normalno so razbiranje..

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Мислам дека билтенот од кладилница е попопуларен , поактуелен од Библијата .. не само тоа скоро сите кои ги знам , веруваат во Бог , а поима немаат од Библијата , немаат ни два реда прочитано ...

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
Мислам дека билтенот од кладилница е попопуларен , поактуелен од Библијата .. не само тоа скоро сите кои ги знам , веруваат во Бог , а поима немаат од Библијата , немаат ни два реда прочитано ...
ти не си слушнал за слепа (до)верба?!:baeh:

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Да бидеме искрени малкумина веруваат во библијата како книга корисна за нашево време, бидејки е застарена, но мудроста изразена во Библијата има моќ да го обликува нашето размислување, ни помага да ги решаваме проблемите, го подобрува квалитетот на нашиот живот и нѐ опремува со вештини да излеземе на крај со ситуациите кои не можеме да ги промениме. Што е најважно, Библијата ни овозможува да го запознаеме и да го љубиме Бог.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Да бидеме искрени малкумина веруваат во библијата како книга корисна за нашево време, бидејки е застарена, но мудроста изразена во Библијата има моќ да го обликува нашето размислување, ни помага да ги решаваме проблемите, го подобрува квалитетот на нашиот живот и нѐ опремува со вештини да излеземе на крај со ситуациите кои не можеме да ги промениме. Што е најважно, Библијата ни овозможува да го запознаеме и да го љубиме Бог.
.

Така е! ... Но дури кога не би знаеле да читаме, да сме слепи, глуви, ... но ако со цело срце, ум и разум Го бараме Творецот на Небото и земјата (Отецот на Животот), Тој ќе ни се одкрие преку Неговото Живо Слово (Логос=Христос), Кој што не живее по Храмови градени од човечка рака, туку во срцата на Неговите љубени Чеда!

1 *Свет Бог
1 *Свето Слово
1 *Светол Дух

Од *Него, преку *Него и за *Него мртвите воскреснуваат, ... слепите прогледуваат, а глувите добиваат за Вистината слух!

.

Kajgana Shop

На врв Bottom