Водата во Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата Hulse
  • Време на започнување Време на започнување
Vo amerika go ima vo takozvana tab water - cesmovaca! Kaj nas ne go stavaat 1000000000%!! Imase inicijativa da se stava vo mlekoto na decata vo gradinkite no i toa ne ispadna kako sto treba...toa e!
Да, да, да... сега ми текува... не ставаат и после велат имале кариес, не оделе на забар... дрн, дрн јариња...
--- надополнето: 15 март 2013 во 16:24 ---
Затоа што кај нас на пазарот пастите за заби имаат флуор и нема потреба од флуорирање на водава.
Па и во САД има пасти со флуор...
--- надополнето: 15 март 2013 во 16:25 ---
А зошто да стават? За да имаш побели заби?
Не е само за мене, за сите е... ќе се намали кариесот кај децата и воопшто кај луѓето...

Да, да, да... сега ми текува... не ставаат и после велат имале кариес, не оделе на забар... дрн, дрн јариња...
--- надополнето: 15 март 2013 во 16:24 ---

И Американците имаат флуор во вода па имаат кариес.

Мајката кога е бремена треба да пие флуор таблети за детето и ќе нема посериозни проблеми после.

И Американците имаат флуор во вода па имаат кариес.

Мајката кога е бремена треба да пие флуор таблети за детето и ќе нема посериозни проблеми после.
Можеби... ама сепак мислам дека е повеќе до брзата храна... и мрзата да ги мијат забите... којзнае...

Можеби... ама сепак мислам дека е повеќе до брзата храна... и мрзата да ги мијат забите... којзнае...
Американците мрза да мијат заби? Па тие највише се притресуваат за естетика. Нема врска, до хигиената/коската кај секој човек си е, затоа уште во бременоста се пијат таблети.

Не сум стоматолог, но ти очигледно вадиш некои теории на заговор, постојат протоколи, како со што и колку да се третира водата, солта, брашното.
Па водата се третира со хлор за да се уништат бактериите.
Во солта се става калиум или натриум јодит (со калиум јодат) за да се внесе есенцијалното количество на јод потребен за организмот.
Во други земји, јодот се додава во брашното и слично.

Не додаваат зашто нема потреба.

Не сум стоматолог, но ти очигледно вадиш некои теории на заговор, постојат протоколи, како со што и колку да се третира водата, солта, брашното.
Па водата се третира со хлор за да се уништат бактериите.
Во солта се става калиум или натриум јодит (со калиум јодат) за да се внесе есенцијалното количество на јод потребен за организмот.
Во други земји, јодот се додава во брашното и слично.

Не додаваат зашто нема потреба.
ОК, фала што ми разјасни некои работи...

Хлор има тоа сум 102,3 % сигурен. А за ова другово не знам за што е намената. А тоа хлорот секаде го има, уништува бактериите. И ако некаде е бела водата така од хлорот почекај поубаво да се разреди, зошто може да те ти го прочисти организмот па да заглавиш у WC.

Хлор има тоа сум 102,3 % сигурен. А за ова другово не знам за што е намената. А тоа хлорот секаде го има, уништува бактериите. И ако некаде е бела водата така од хлорот почекај поубаво да се разреди, зошто може да те ти го прочисти организмот па да заглавиш у WC.
Водата не е бела од хлорот. Тоа е мит.

Туку, кога ќе дојде јак притисок настанува турбулентно движење на водата во цевките, па се заробуваат ситни меурчиња воздух во водата и така изгледа бела.

Интересно. Среќа што флуор сеуште нема кај нас во водата и не е многу застапен во пијалоците.
Дали знаете дека флуор има во млекото? Дали знаете дека флуор има и во пастите за заби?

Дали знаете дека ФЛУОРОТ ДОПРИНЕСУВА ДО НЕПЛОДНОСТ КАЈ МАЖИТЕ?!
Дали сте воопшто свесни за негативните последици од консумирањето на флуорид врз вашето здравје? Мислам дека флуорот заслужува посебна тема...

Интересно. Среќа што флуор сеуште нема кај нас во водата и не е многу застапен во пијалоците.
Дали знаете дека флуор има во млекото? Дали знаете дека флуор има и во пастите за заби?

Дали знаете дека ФЛУОРОТ ДОПРИНЕСУВА ДО НЕПЛОДНОСТ КАЈ МАЖИТЕ?!
Дали сте воопшто свесни за негативните последици од консумирањето на флуорид врз вашето здравје? Мислам дека флуорот заслужува посебна тема...
:eek:
Дали ти си воопшто свесен за негативните последици од диводородниот моноксид?
- Може да предизвика претерано потење и повраќање
- Главна состојка е на киселиот дожд
- Може да предизвика тешки изгореници кога е во гасна состојба
- Случајно вдишување може да те убие
- Придонесува за ерозијата на земјата
- Ја намалува ефективноста на автомобилските кочници
- Пронајден е во туморите во последна фаза
Да потпишеме сите петиција за забрана на овој сатански раствор! Тоа е супстанца без мирис, вкус и боја, мали деца го пијат несвесни што може да им се случи! ВЕДНАШ ПОТПИШЕТЕ СИТЕ!!!!!!!!!1!111*!!!!!!!!!
*(единиците се оставени за засилување на доживувањето)

Зошто секогаш, ама секогаш се фаќате за некои ситници, животната средина во Македонија е презагадена, сами сме сведоци за температурната инверзија, респираторните болести, алергиите.

Пченицата, пченката, овошјето се полни со пестициди и тешки метали, за многу од нив не е познат метаболитичкиот пат како завршуваат во организмот и во што се претвараат.

Издувните гасови содржат ароматични соединенија, деривати на бензенот, кои се докажани канцерогени агенси, па некој зема вози точак во сред гужба, а се изложува на милиони молекули од канцерогени агенси.

Сонцето пече пржи преку лето, некој работник мора да работи по цел ден, красти му се прави кожата, други се печат ко жаби на море со сељачки фактор за да поцрнат, се тоа влијае на здравјето, но ете се фативме денес за флуорот.

Neznam za vas ali Rasce nudi mnogu nekvalitetna voda za pienje...Ne sum od Skopje a koga idam tamu imam problemi da si izmijam race..Nikako ne mozes sapunot da go izvadis od raka. tolku e meka i nepivka toa cudo nesto.
Razlika so izvorot Studencica e den i nok.

Ponekogas si zamisluvam kako bi bilo koga bi imalo "Skopsko" praveno so voda od Studencica :rolleyes:

Neznam za vas ali Rasce nudi mnogu nekvalitetna voda za pienje...Ne sum od Skopje a koga idam tamu imam problemi da si izmijam race..Nikako ne mozes sapunot da go izvadis od raka. tolku e meka i nepivka toa cudo nesto.
Razlika so izvorot Studencica e den i nok.

Ponekogas si zamisluvam kako bi bilo koga bi imalo "Skopsko" praveno so voda od Studencica :rolleyes:
Пробај измиги друг пат со ладна вода,нема да се лепи сапунот.
И кој град имаше подобра вода од Скопје.Велес од Вардар ја црпеа карши Башино село и беше како матеница,или Прилеп или Св.Николе пред до некоја година.Рашче,ти и квалитет на водата три различни поими.Рашче има најдобра вода,сега.
Тогаш ако зависи пивото од водата,што не направат во Битола или Прилеп подобро.

mnogu narod ne znae deka vodata koga e bela toa ne e hlor,tuku e bela bidejci e mnogu jak pretisokot:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom