Прашање за Христијанството III

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Секој си го зел делот. И ти реков преводите се глупости таму. Нема што да се види во тие постови. Таа книга од која е цитирано и како ти и твоите муслимани се палите како петарди на напишаното има свои коментари, без нив ништо. И реков, преводите се глупости, а јас пак за коментари ти зборувам...
Ајде продолжи да плукаш врз христијанството :) Иако така само создаваш поголеми верници христијански. ;) И ќе дојдам на темата ислам, малку да ви матам водата со прашања.

Туку батали ти не си интересен, си го кажав своето. Повели испрашувај ја божественоста и радувај се ако христијанин ти одговори незадоволително според тебе.

Он: Ова го поставив и на темата ислам како прашање ама почнаа да ми зборуваат како ширам омраза јас :)
Па еве и тука да прашам: Дали се размислува или дали се работи за помирување на христијанството и внатре во себе самото со сите тие цркви но и со другите религии: ете исламот? Дали се прават обиди да се разбере ете дека ЕДЕН е БОГ, но многу се РЕЛИГИИТЕ и дека нема потреба никој да станува муслиман ако е христијанин или христијанин ако е муслиман? Која и религија да ја практикувате, ЕДЕН Е БОГОТ?
Дали? Или тоа нема шанси да се случи уште долго време?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ne e ubavo da se smetame za debili
Воопшто немав намера некого да навредам, туку само да укажам дека записите од Писмото се наменети за луѓе со разум кои можат да разберат и прифатат од запишаното, т.е. дека Писмото не е наменето за да ни‘ каже се‘ што сакаме да дознаеме, оти за таа цел, постојат други начини.
--- надополнето: 13 март 2013 во 14:15 ---
Tezata deka Isus ne e Bog,ne e samo toa sto Nikade toa za sebe ne go rekol,tuku,ednostavno,ne postoi nitu eden dokaz koj toa go dokazuva.
.
Не е тоа никаква „теза„ оти евреите можеа да Го видат и слушнат Месијата, за Кој самите евреи веќе знаеја дека ќе дојде од и меѓу евреите, ама повеќето не Го прифатија!

Према томе, ако евреите го одбија она кое го гледаа и слушаа, како да очекувам дека Ти ќе Го прифатиш Христа, Кого никад не си Го видел...:unsure:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Воопшто немав намера некого да навредам, туку само да укажам дека записите од Писмото се наменети за луѓе со разум кои можат да разберат и прифатат од запишаното, т.е. дека Писмото не е наменето за да ни‘ каже се‘ што сакаме да дознаеме, оти за таа цел, постојат други начини.
--- надополнето: 13 март 2013 во 14:15 ---
Veruvaj MIKI deka vo tebe ne gledam zla misla kako kaj drugite golemi "hristijani" I te smetam za primer na eden vernik-hristijanin kako treba da diskutira so neistomislenici. Znaete deka imate i vnatre megjuhristijanski nesoglasnosti kako sto imame i nie a i vie i tie sledite ista kniga i nie i tie.... pa dijalog treba da ima no so razum i so arno.
Bidi si ti MORE,tivko,nemoj da bides edna mala reka koja bucava kreva so tolku malku voda.

Не е тоа никаква „теза„ оти евреите можеа да Го видат и слушнат Месијата, за Кој самите евреи веќе знаеја дека ќе дојде од и меѓу евреите, ама повеќето не Го прифатија!

Према томе, ако евреите го одбија она кое го гледаа и слушаа, како да очекувам дека Ти ќе Го прифатиш Христа, Кого никад не си Го видел...:unsure:
Taka e. Vo Islamot se pripoveda edna slucka na Isa a.s. koga setal so eden covek koj se somneval vo Isa a.s pa setajki naisle na koski od mrtvo zivotno. Covekot mu rekol na Isa a.s ozivi go ova zivotno pa ke ti veruvam. Isa a.s upatil dova do Allah i od koskite se stvoril Lav koj pocnal da trca prema covekot koj ne veruval. Begajki od Lavot,covekot vikal: Vrati go kako sto bese,Vrati go !! Ti veruvam,veruvam deka si od Boga praten !!! Isa a.s upatil dova i povtorno od lavot bidnaa samo koski.
Koga covekot pri sebe dosol rekol: "Seto toa mene samo mi se pricini"

Nie veruvame vo Allah dz.s vo Stvoritel,Sozdatel,Tvorec... veruvame i vo Bozji pratenici a.s. koi ni go Prestavile Tvorecot i ne razgovarame nie dali Bog postoi i dali Isa a.s (Isus) postoi...
Nie za zal zboruvame Koj e Bog ? Sto e Isus,oti imame sosema sprotivno veruvanje okolu toa i normalno,sekoj sekade ima pravo da si ostane pri svoeto.
Toa so evreite i gledanjeto ne drzi od prosta pricina sto toa moze za site i kaj site da se kaze. Ne e poentata vo gledanjeto.... Jas veruvam vo Allah dz.s a go nemam videno no vo toa ubeden sum a vo ova ne sum.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па еве и тука да прашам: Дали се размислува или дали се работи за помирување на христијанството и внатре во себе самото со сите тие цркви но и со другите религии: ете исламот? Дали се прават обиди да се разбере ете дека ЕДЕН е БОГ, но многу се РЕЛИГИИТЕ и дека нема потреба никој да станува муслиман ако е христијанин или христијанин ако е муслиман? Која и религија да ја практикувате, ЕДЕН Е БОГОТ?
Дали? Или тоа нема шанси да се случи уште долго време?
Внатре рисјанската поделба не може да се случи од проста причина: се‘ додека мерило за тоа помирување е нечија суетност (како на пример, тезата за папскиот примат и неговата непогрешливост или протестантското инсистирање за верување само во Библијата и сл...) помирување нема да има...

Кога мерило за вистината ќе биде Христос а не нечија суетност, тоа е веќе добар почеток за муабетење.

Што се однесува на меѓ урелигискиот договор за тоа чиј бог е вистинскиот и кој бог ќе биде вистинскиот, на тоа поле веќе работат „Њу ејџ„-от, црковните екуменисти и мондијалисти и масонирајата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
MIKI1, фала за одговор :)
Не мислев кој повеќе работи, ами дали вие работите да се надмине тој проблем „Еден Бог“ - „Многу Религии“... ама ок, до некаде разбрав.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Ај прочитај упте еднаш, оти миљон пати имам одговорено на ова прашање.
odgovoreno e toa sto isus ke sudi , spored tebe i tvrdis deka isus ke ni sudi , toa ni go odgovori.i velis; deka i otecot i sinot go znaaat datumot na sudniot den, i toa ni go odgovori,;MIKI1 напиша:
Така е: и Отецот и Синот го знаат датумот на Судот
no jas te prasuvam ;mozebi ima nekoj drug bibliski tekst kade ja potvrduva tvojata izjava deka i sinot go znae datumot na sudniot den , moze li da mi dades citat kade veli i ja potvrduva tvojata izjava ,t,e deka sinot isus znae koga ke se sluci.,sudniot den, no jas ne najdov dosega takov citat, osven deka samo otecot go znae toj cas i den , ako nema takov bibliski tekst ,proizleguva prasanje ; kako moze da ni sudi koga ne go znae nastanot ,datumot na sudniot den? i ako otecot i sinot se edno togas kako moze da ne znae koga ke nastapi sudniot den.?

32„A za toj den i ~as nikoj ne znae, ni
angelite nebesni, nitu Sinot, a samo
Otecot.
33 Vnimavajte, bidete budni i molete
se, za{to ne znaete koga }e bide ~asot.

spored ovoj tekst otecot znae sinot neznae

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
odgovoreno e toa sto isus ke sudi , spored tebe i tvrdis deka isus ke ni sudi , toa ni go odgovori.i velis; deka i otecot i sinot go znaaat datumot na sudniot den, i toa ni go odgovori,;MIKI1 напиша:
no jas te prasuvam ;mozebi ima nekoj drug bibliski tekst kade ja potvrduva tvojata izjava deka i sinot go znae datumot na sudniot den , moze li da mi dades citat kade veli i ja potvrduva tvojata izjava ,t,e deka sinot isus znae koga ke se sluci.,sudniot den, no jas ne najdov dosega takov citat, osven deka samo otecot go znae toj cas i den , ako nema takov bibliski tekst ,proizleguva prasanje ; kako moze da ni sudi koga ne go znae nastanot ,datumot na sudniot den? i ako otecot i sinot se edno togas kako moze da ne znae koga ke nastapi sudniot den.?

32„A za toj den i ~as nikoj ne znae, ni
angelite nebesni, nitu Sinot, a samo
Otecot.
33 Vnimavajte, bidete budni i molete
se, za{to ne znaete koga }e bide ~asot.

spored ovoj tekst otecot znae sinot neznae
el_kewser,

почнуваш да користиш проестантски финти, во стилот „...дај ми библиски цитат за тоа и тоа...„, а притоа однапред знаеш дка такво нешто не е запишано во Писмото, така?...:sneaky:

Во ред: јас ќе наведам неколку цитати за Христовата се‘знајност, а Ти, за возврат, ќе ми цитираш „..библиски цитат...„ каде што е запишано моето име!

Договорено?...:sneaky:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
el_kewser,

почнуваш да користиш проестантски финти, во стилот „...дај ми библиски цитат за тоа и тоа...„, а притоа однапред знаеш дка такво нешто не е запишано во Писмото, така?...:sneaky:

Во ред: јас ќе наведам неколку цитати за Христовата се‘знајност, а Ти, за возврат, ќе ми цитираш „..библиски цитат...„ каде што е запишано моето име!

Договорено?...:sneaky:
MIKI ti i tvoeto ime. Ako ne e zapisano NIKADE togas znaeme deka NE E ZAPISANO. MIKI,kako sto tvoeto ime NIKADE ne e zapisano,taka ne e zapisano ni toa deka ISUS BIL SEMOKEN I SEZNAEN.
So e tuka ne jasno ?
Ako tvrdis deka si apostol deka si bog deka si od boga praten i toa go povrzuvas so hristijanskoto veruvanje ke baram kade e toa zapisano vo knigata od koja verata i znaenjeto go crpat pravoslavnite hristijani.

Eve jas ke ti priznaam deka imeto tvoe NIKADE ne e spomnato vo biblijata vo nitu eden "bibliski citat". Sto ke mi kazes za vozvrat ?
Ke mi reces: "Ete,taka ni se'znajnosta Hristova ne e spomnata nikade ?" Neznam koja ti e poentata sto baras imeto tvoe da se bara vo Biblijata :confused:
Veruva nekoj pravoslaven Hristijanin vo tebe ? Toa ti velime,ako veruva nekoj vo tebe,normalno e deka treba da pobaram dokaz kade toa pisuva deka treba vo toa da veruvam.
Zosto togas mi go citirase bibliskiot citat "Jas i tatko sme edno" ? Za da mi dokazes nesto sto tvrdis. Ako nekoj mi tvrdi deka MIKI e spomnat vo biblijata,ke prasam; "Vo koj citat" ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
MIKI ti i tvoeto ime. Ako ne e zapisano NIKADE togas znaeme deka NE E ZAPISANO. MIKI,kako sto tvoeto ime NIKADE ne e zapisano,taka ne e zapisano ni toa deka ISUS BIL SEMOKEN I SEZNAEN.
So e tuka ne jasno ?
Нема тука ништо нејасно: моето име не е запишано во Библијата, на ист начин како што Христовата се‘знајност не е запишана во директна форма, туку во индиректна, и тоа на повеќе начини.

Према томе, не го барај она кое однапред знаеш дека го нема!

Плус, Писмото е запишано онака како што тоа го сториле запишувачите, а не по нечија желба, искажана векови и векови откако Писмото веќе било запишано и оформено! Писмото не исполнува лично желби!

Така?...
--- надополнето: 14 март 2013 во 12:54 ---
Eve jas ke ti priznaam deka imeto tvoe NIKADE ne e spomnato vo biblijata vo nitu eden "bibliski citat". Sto ke mi kazes za vozvrat ?
Ти велам:

- дека си во право и
- да не бараш нешта, кои однапред знаеш дека ги нема во Писмото (како што веќе напишав претходно..).
--- надополнето: 14 март 2013 во 12:57 ---
Ke mi reces: "Ete,taka ni se'znajnosta Hristova ne e spomnata nikade ?" Neznam koja ti e poentata sto baras imeto tvoe da se bara vo Biblijata :confused:
Напротив: се‘знајноста Христова е индиректно забележана во Новиот Завет, повеќе пати, па затоа веќе напишав дека Писмото е наменето за разумни битија (луѓе) кои од читањето на Писмото, можат да увидат многу нешта, кои Писмото не ги објаснува директно, како што е, на пример, Христовата се‘знајност или Божественост..

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Нема тука ништо нејасно: моето име не е запишано во Библијата, на ист начин како што Христовата се‘знајност не е запишана во директна форма, туку во индиректна, и тоа на повеќе начини.

Према томе, не го барај она кое однапред знаеш дека го нема!

Плус, Писмото е запишано онака како што тоа го сториле запишувачите, а не по нечија желба, искажана векови и векови откако Писмото веќе било запишано и оформено! Писмото не исполнува лично желби!

Така?...
--- надополнето: 14 март 2013 во 12:54 ---
MIKI,jas nemam namera a i daleku da e od mene toa. No,da receme ima nekoj koj saka da premine vo p.hristijanstvo i te naogja i ti bara da mu dokazes deka Isus bil se'znaen,kako ke go napravis toa ?
Za da ne go bara prasuvacot ona sto od napred go nema,togas prasaniot treba fino lepo da kaze NEMA TAKOV CITAT i resen e problemot. Ama ako i prasuvacot znae deka NEMA i deka NEMOZE TOA DA GO DOKAZE (a ednostavno ubeden e bidejki odgojan e so toa od predci) i ti kazuva deka e Se'znaen togas i prasuvacot nemoze da se smiri bidejki go ubeduvas deka e taka a mu velis deka za toa dokaz nema. Znaci onaa na S.Avgustin.

Kako go resavate megjuhristijanskiot dijalog ? Ete protestantite porazlicito veruvanje imaat,ne se bas ljubiteli na ikoni i krstovi... Normalno so bibliskite citati i dokazite sekoj od tamu si gi davate. Istoto e i za nas. Isto se slucuva i kaj nas. Religiite poteknuvaat od s.knigi i veruvanjeto poteknuva od tamu. Vo sprotivno kazuvas deka toa ti e samo nasledno veruvanje a ne steknato od s.pisma. Kolku pati ste citirale Kur'anski citati za da dokazete deka Islamot povikuva na "ubivanje" ? I sekogas,ne negirajki gi citatite davame objasnuvanja deka toa e taka a toa ne e taka. Muhammed s.a.w.s imal 9 zeni,tebe ti pasiralo ili ne,mi pasiralo ili ne,toa e taka. Razlika ima kako go razbiram toa jas a kako go razbiras ti,ama toa e taka i ne mozam i ne smeam da go isprevrtuvam toa zaradi denesnite tradicii i obicai kaj lugeto pa da go menuvam toa. Bi mozel i jas sega da ti napisam deka imal Resulullah s.a.w.s edna zena samo,ama ke mi citiras Hadis deka toa ne e taka i sto e tocno ? Ima Siitski sekti veruvaat deka Alija bil bog a veruvaat vo Kur'an i Sunnet pa normalno e kako sledbenik na Kur'an i Sunnet da gi prasam od kade dojdoa do takva ideja ? Ima luge koi direktno satanata ja zemaat za Bog. Zboruvame KADE E DOKAZOT ZA TOA ?[/quote]
--- надополнето: 14 март 2013 во 13:23 ---
Напротив: се‘знајноста Христова е индиректно забележана во Новиот Завет, повеќе пати, па затоа веќе напишав дека Писмото е наменето за разумни битија (луѓе) кои од читањето на Писмото, можат да увидат многу нешта, кои Писмото не ги објаснува директно, како што е, на пример, Христовата се‘знајност или Божественост..
MIKI zarem ona sto e indirektno nema objasnuvanje ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
el_kewser,

jas ne koristam nikakvi protestanski finti , tuku te prasuvam na toa sto ti odgovaras , ti ednostavno ni odgovori deka i sinot kako otecot znae za nastanot na sudniot den,zboruvam za casot i denot na sudniot den. od kade ti zaklucuvas deka i sinot go znae datumot na sudniot den? koga biblijata toa go negira, koga veli deka samo otecot go znae toj den i cas a nitu sinot nitu angelite.,

MIKI1 напиша:
i jas na toj tvoj odgovor , pobarav pomos od tebe so cel da ja potvrdis tvojata izjava so bibliski tekst,, no ti go odbivas toa, da mi go odgovoris, kade i samiot velis deka takvo nesto ne e zapisano vo pismoto, pa kako moze da odgovaras na mnogu bitna rabota bes da ja sogledas bibliskata poraka? vo vrska so nastanot na sudniot den, kade i sinot go izednacuvas so otecot,deka zaedno go znaat denot na sudniot den.a vsusnost biblijata go zboruva sprotivnoto, deka samo otecot znae sinot ne znae.
jas ne najdov takov tekst kade go zboruva toa sto go zboruva kako i za otecot, dali se razbirame ? treba li po pet pat da se poftoruva toa, ako nemas odgovor ednostavno ne odgovaraj nikoj ne te prisiluva, ;)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
jas ne koristam nikakvi protestanski finti , tuku te prasuvam na toa sto ti odgovaras , ti ednostavno ni odgovori deka i sinot kako otecot znae za nastanot na sudniot den,zboruvam za casot i denot na sudniot den. od kade ti zaklucuvas deka i sinot go znae datumot na sudniot den koga biblijata toa go negira, koga veli deka samo otecot go znae toj den i cas a nitu sinot nitu angelite.,

MIKI1 напиша:
i jas na toj tvoj odgovor , pobarav pomos od tebe so cel da ja potvrdis tvojata izjava so bibliski tekst,, no ti go odbivas toa, da mi go odgovoris kade i samiot velis deka takvo nesto ne e zapisano vo pismoto, pa kako moze da odgovaras na mnogu bitna rabota bes da ja sogledas bibliskata poraka, vo vrska so nastanot na sudniot den, kade i sinot go izednacuvas so otecot,deka zaedno go znaat denot na sudniot den.a vsusnost biblijata go zboruva sprotivnoto, deka samo otecot znae sinot ne znae. jas ne najdov takov tekst kade go zboruva toa sto go zboruva kako i za otecot, dali se razbirame , treba li po pet pat da se poftoruva toa, ako nemas odgovor ednostavno ne odgovaraj nikoj ne te prisiluva, ;)
el_kewser da namalis toa fontot i da go sredis textot pred da postiras....neznam dali prasuvas ,tvrdish ili davas izjava....

Kajgana Shop

На врв Bottom