Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Kaj si Donalcho....dobro se vratil,pozdrav i do tebe.
Pravo da ti kazam...mi faleshe....;)
Izgleda i tebe i mene ne baniraa na tema " do moderatorot...", ne e bitno, neka si pravat demokratija "napravi sa" kako tvoeto hristijanstvo.
Ne e toa granichna godina....toa e godinata vo koja svesta na chovekot kje se razvie do toj stepan za da moze da komunicira so Bog......toa e za takvite kako tebe "zaspani", na vas tolku kje vi trebe...:P
Гурџи, да и фалев на некоја од спротивниот пол, ќе бец посреќен;) Али и ова не е лошо:P

Батали ти модераторите, ти си закон сам по себе.

Јасно дека не е гранична година. Очигледно лош термин избрав.

Прашањето ми е зошто токму 4509 бројот? Знаеш ли?

Познато е дека сите пророштва не содржат во себе стриктна и точна година, туку одреден временски период, а отпосле се толкуваат за што се однесуваат.

Значи 4509 година има своевидна симболика. Дали знаеш за тоа?

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
ako ne veruvas za zivot posle smrtta vo toj slucaj da te prasam: ti pred sa se rudis sto bese? = nisto bese mrtva ne postoese i ete bog te stvori i ti dadr zivot. site znaeme deka za edna rabota da bide napravena treba nekoj so um i sila da ja napravi. ako go negitas na bog vo toj slucaj se negiras i samiot sebe odnosno si go negiras svoeto postoenje zadt znaeme deka naucnicite seuste otkrivaat cuda ne samo vo coveckoto telo tuku i na sekade.
:pos::pos::pos:

Член од
6 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
41
Јас пред да се родам сум била сперматозоид, за тебе незнам. И со сигурност знам дека тато ме
"направил" со помош на мама, и незнам тука што има нејасно а и чудно. Секое живо суштество во себе има енергија за да може да функционира. После смрта таа енергија од едно тело се преместува во друго или се преобразува во друг вид енергија. И тоа ти е циклусот на животов. Еден добро познат пример: сигурно знаеш од што настанала нафтата ( во никој случај неможеш да ме убедиш дека тој Господ има врска со нејзиното создавање) и дека скоро се во светов функционира со нафта и сл. Ете тоа ти е пренос на енергија од едно тело во друго, таа енергијата што ја имале диносаурусите во себе за да можат да живеат, после нивната смрт се префрлила во земјата и да претпоставиме се издешавале таму некои реакции и се преобразила во многу моќна енергија што сега ние ја нарекуваме нафта. Во сево ова Господ неме никаква улога.

Row-Corp

hasta la victoria siempre
Член од
1 јуни 2010
Мислења
51
Поени од реакции
25
Јас пред да се родам сум била сперматозоид, за тебе незнам. И со сигурност знам дека тато ме
"направил" со помош на мама, и незнам тука што има нејасно а и чудно. Секое живо суштество во себе има енергија за да може да функционира. После смрта таа енергија од едно тело се преместува во друго или се преобразува во друг вид енергија. И тоа ти е циклусот на животов. Еден добро познат пример: сигурно знаеш од што настанала нафтата ( во никој случај неможеш да ме убедиш дека тој Господ има врска со нејзиното создавање) и дека скоро се во светов функционира со нафта и сл. Ете тоа ти е пренос на енергија од едно тело во друго, таа енергијата што ја имале диносаурусите во себе за да можат да живеат, после нивната смрт се префрлила во земјата и да претпоставиме се издешавале таму некои реакции и се преобразила во многу моќна енергија што сега ние ја нарекуваме нафта. Во сево ова Господ неме никаква улога.
Прашаето не е како енергијата преминала од топлинска во механичка туку од каде потекнува почетната енергија,ако разбираш за што зборувам

Член од
6 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
41
Прашаето не е како енергијата преминала од топлинска во механичка туку од каде потекнува почетната енергија,ако разбираш за што зборувам
A што би ти сменило во животот ако дознајш од каде идела енергијата, кој го создал светот и што знам таму некои слични срања ?

D

Daedalus

Гостин
Што подразбираш под енергија?
Те прашувам затоа што наидувам на секакви луѓе кои имаат секакви идеи за тоа што е енергија.

И ако најдеш некој кој условно ја создал првата енергија(што и да подразбираш под прва енергија), зарем не треба твоето љубопитство да оди понатаму и да се запрашаш кој го создал него? Ад инфинитум.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И ако најдеш некој кој условно ја создал првата енергија(што и да подразбираш под прва енергија), зарем не треба твоето љубопитство да оди понатаму и да се запрашаш кој го создал него? Ад инфинитум.
Теистите веруваат во несоздаден вечен Бог. Оттука прашањето „Кој го создал Бог?“ за нив е апсурдно и еквивалентно на прашањето „Што е појужно од Јужниот пол?“.
Значи теистите веруваат во несоздаден вечен Бог, како што и повеќето атеисти веруваат во несоздадена вечна енерго-материја.

Но ако претпостсавиме дека енерго-материјата е вечна, тогаш се судираме со други научни проблеми. На пример вториот термодинамички закон тврди дека ентропијата во Универзумот континуирано расте. Спонтаноста на системи резултира со поголем неред. Водородот во ѕвездите неповратно се троши (ѕвездената нукларната фузија или согорувањето на водородот во хелиум е иреверзибилен процес). Затоа научниците велат дека Универзумот се стреми кон топлотна смрт.
Е сега ако претпоставиме дека енерго-материјата е вечна, следува дека сите овие иреверзибилни процеси би требало да се случеле во бесконечно минато време, ентропијата да го достигнела својот максимум и топлотната смрт на Универзумот да настанела мноооогу одамна.
Но денес не гледаме мртов, темен и ладен Универзум. Напротив гледаме милијарди ѕвезди полни со водород кои сеуште светат. Што значи дека не е можно да постоеле вечно.

Исто така фасцинантниот ред и организираност особено кај живите организми кои, во својата ДНК, содржат цели библиотеки на информации (организирана комплексност) сведочат за процеси обратни на спонтаната ентропија чиј резултат секогаш е зголемен неред, распаѓање, смрт, оладување, топлотна смрт.

Со други зборови, ако без предрасуди гледаме кон Универзумот ќе видиме дека тој не е вечен, туку дека има свој почеток, за што сведочи и светењето на ѕвездите.
Исто така и погледот кон живите организми сведочи дека ентропијата не е оставена сама на себе, туку дека постои некој или нешто што внело структурна организираност во енерго-материјата, па дури и ја оживеало.

D

Daedalus

Гостин
Исто така фасцинантниот ред и организираност особено кај живите организми кои, во својата ДНК, содржат цели библиотеки на информации (организирана комплексност) сведочат за процеси обратни на спонтаната ентропија чиј резултат секогаш е зголемен неред, распаѓање, смрт, оладување, топлотна смрт.
Добро, до кога ќе го давате вториот закон на термодинамиката како пример за вашиот погрешен аргумент?
Кажи ми, знаеш ли како точно гласи вториот закон на термодинамиката?
Ентропијата е индикација за неискористена енергија во системи кои не добиваат енергија од никаде.
Вториот закон на термодинамиката не тврди дека сите работи во светот одат од ред во неред. Пред да давате примери од физиката, прво прочитајте убаво што е ентропија, што е затворен систем и кои правила важат за системи кои имаат извор на енергија како на пример сонцето. Ниту еден од процесите на еволуција на ги крши законите на термодинамиката повеќе неголи што авионот ги крши законите на гравитација. Зборете си вие за Господ али кога ќе почнете да изигравате физичари без при тоа да знаете ни Ф од физика, почнувате да се брукате самите.

Повели едуцирај се

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Зборете си вие за Господ али кога ќе почнете да изигравате физичари без при тоа да знаете ни Ф од физика, почнувате да се брукате самите.

Повели едуцирај се
Не сакам да бидам нескромен, али после вакви испади, како да остане човек скромен?
Имам 2 пати освоено прва награда по физика на државен натпревар, а во 2000 година ја претставував Македонија на интернационалната олимпијада по физика во Велика Британија. Ако не ми веруваш можам да ти пратам фотографии од медали и дипломи во приватна порака, а можеш потоа да ги прашаш проф. д-р Благоја Вељановски (тогашен претседател на друштвото на физичарите во РМ) или проф. д-р Виктор Урумов (тој беше задолжен за меѓународните олимпијади)
Значи за тебе по физика сум Ајнштајн, Бојл, Њутн и Кеплер во едно и слободно можам да ти давам часови по физика и тоа со попуст (300ден/час) :)
Од јутјуб клипчиња не се едуцирам, а и доволно сум едуциран за она што го тврдам.

Не обичам ни линкчиња од Википедија, но еве ти едно чисто да видиш како од фундаменталниот втор термодинамички закон неминовно следи и топлотната смрт на Универзумот.
http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_death_of_the_universe
Поздрав.

D

Daedalus

Гостин
Не сакам да бидам нескромен, али после вакви испади, како да остане човек скромен?
Имам 2 пати освоено прва награда по физика на државен натпревар, а во 2000 година ја претставував Македонија на интернационалната олимпијада по физика во Велика Британија. Ако не ми веруваш можам да ти пратам фотографии од медали и дипломи во приватна порака, а можеш потоа да ги прашаш проф. д-р Благоја Вељановски (тогашен претседател на друштвото на физичарите во РМ) или проф. д-р Виктор Урумов (тој беше задолжен за меѓународните олимпијади)
Значи за тебе по физика сум Ајнштајн, Бојл, Њутн и Кеплер во едно и слободно можам да ти давам часови по физика и тоа со попуст (300ден/час) :)
Од јутјуб клипчиња не се едуцирам, а и доволно сум едуциран за она што го тврдам.

Не обичам ни линкчиња од Википедија, но еве ти едно чисто да видиш како од фундаменталниот втор термодинамички закон неминовно следи и топлотната смрт на Универзумот.
Поздрав.
Би сакал да те читаат сега тие што ти дале награда.
Верувам дека јавно ќе се извинат по сите медиуми за тоа што ти ја дале наградата.
Твоите познавања од областа на физиката се катастрофални штом не знаеш како функционира вториот термодинамички закон во затворени системи кои примаат енергија. Ваљда религијата со тек на време ти го испрала мозокот и ти ги обледила знаењата кои наводно некогаш си ги имал, доколку не лажеш секако.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Теистите веруваат во несоздаден вечен Бог. Оттука прашањето „Кој го создал Бог?“ за нив е апсурдно и еквивалентно на прашањето „Што е појужно од Јужниот пол?“.
Значи теистите веруваат во несоздаден вечен Бог, како што и повеќето атеисти веруваат во несоздадена вечна енерго-материја.

Но ако претпостсавиме дека енерго-материјата е вечна, тогаш се судираме со други научни проблеми. На пример вториот термодинамички закон тврди дека ентропијата во Универзумот континуирано расте. Спонтаноста на системи резултира со поголем неред. Водородот во ѕвездите неповратно се троши (ѕвездената нукларната фузија или согорувањето на водородот во хелиум е иреверзибилен процес). Затоа научниците велат дека Универзумот се стреми кон топлотна смрт.
Е сега ако претпоставиме дека енерго-материјата е вечна, следува дека сите овие иреверзибилни процеси би требало да се случеле во бесконечно минато време, ентропијата да го достигнела својот максимум и топлотната смрт на Универзумот да настанела мноооогу одамна.
Но денес не гледаме мртов, темен и ладен Универзум. Напротив гледаме милијарди ѕвезди полни со водород кои сеуште светат. Што значи дека не е можно да постоеле вечно.

Со други зборови, ако без предрасуди гледаме кон Универзумот ќе видиме дека тој не е вечен, туку дека има свој почеток, за што сведочи и светењето на ѕвездите.
Исто така и погледот кон живите организми сведочи дека ентропијата не е оставена сама на себе, туку дека постои некој или нешто што внело структурна организираност во енерго-материјата, па дури и ја оживеало.
И мене ми е сумњиво то научно објаснување, зато и јас ко тебе верувам дека е земјата рамна плоча која стоји на грб на огромна желка а звездите се само ситни дупчиња на ќебето со кое Бог не покрива

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И мене ми е сумњиво то научно објаснување, зато и јас ко тебе верувам дека е земјата рамна плоча која стоји на грб на огромна желка а звездите се само ситни дупчиња на ќебето со кое Бог не покрива
Хах, баш за ова пишував на другата тема...

Што се однесува за верувањето дека Земјата е рамна плоча водена од китови или желки, тоа верување постои пред христијанството и тоа го верувале повеќето тогашни научници (меѓу кои и атеистите). Имало и исклучоци како на пример библискиот писател Јов кој со векови пред да се дознае дека Земјата е со јајцевидна форма и лебди во вселенскиот простор, тој напишал:

"Го послал (Бог) северот над празнината, ја закачил Земјата за ништо" (Јов 26:7, Библијата)

Дека земјата била закачена на "ништо" била многу смешна идеја во тоа време. Луѓето тогаш немале претстава за гравитацијата и ако е закачена за ништо, тие би рекле дека таа ќе падне. Којзнае колку го исмевале Јов во тоа време, а сепак бил во право.
Не сугерирам дека Библијата има за цел да дава научни вистини (неколку пати сум рекол дека таа не е научен учебник), но ете овде маргинално е спомната една вистина која во тоа време била радикална за оние (меѓу кои и атеистите) верувале дека таа е рамна плоча водена на грбовите на китовите или желките.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Хах, баш за ова пишував на другата тема...
13 за да ги опфати краиштата на земјата и да ги истресе од неа безбожниците,
14 за да се измени земјата како глина под преса и да стане како разнобојна облека
Joв 38
Земјата е направена како глина под преса (рамна) има краеви кои можеш да ги фатиш о остресеш од неа (пак како рамна површина)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Поздрав.
:cuc::cuc::cuc:
Брат...абе ова не е за верување.....па само атеистите се научњаци......лелееее...колку сте неваспитани тоа религиозните.....дури и часови по физика да им давате на атеистите...:pos::pos::pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom