Na rubu znanosti

• Креатор на темата Креатор на темата bookfan
  • Време на започнување Време на започнување
Ве молам да не ги ставате во ист кош Миленко Неделковски и Крешимир Мишак, зашто се два различни света.

Научниците не му се баш наклонети на Мишек и сметаат дека со емисијата се промовира квази-наука. Имаше и петиција не за укинување на емисијата, туку барање да не биде дел од научно-популарната програма.

Емисијата е бренд и апсолутно е неважно дали е во рамките на научно-популарна или во забавната програма.

Таквите емисии и книги се потребни, зашто кај повеќето научници инспирација кон одредена област била баш некоја, да речеме, полу-научна информација, спакувана во овој формат.
Јас немам гледано ни една од овие емисии и иако содржат квази наука тие се добри за да се поттикне критичкото размислување на младата популација и да не престанат да поставуваат прашања зошто доколку нема вакви емисии младите нема од каде да црпат инспирација за некое ново научно откритие. Се помал е бројот на студенти кои се запишуваат на некоја научна дисциплина како физика, хемија, биологија туку иако не сакаат сите одат кон професии кои заработуваат пари.

Мислам дека баш пред извесен период имаше емисија за Алшар направено човеков. Нека ме поправат ако грешам тие што ја следат повеќе емисијата.

Како што знам на Балканов нема друга емисија со ваков концепт, кој за мене е сосема океј.

Мислам дека баш пред извесен период имаше емисија за Алшар направено човеков. Нека ме поправат ако грешам тие што ја следат повеќе емисијата.

Како што знам на Балканов нема друга емисија со ваков концепт, кој за мене е сосема океј.
Милам дека за оваа епизода кажуваш:

Милам дека за оваа епизода кажуваш:

Ако некој не ја гледал оваа епизода нека ја погледне...многу вредни работи кои ние како македонци не ги знаеме и почитуваме човеков убаво ги објаснува...

Не се ставени во ист кош како новинари, туку содржински емисиите какви им се (или беа, во случајов со Миленко).

Инаку да напоменам, и квантната механика важеше како квази-наука, па еве сега е една од поомилените на младите надежни научници. Друго, само затоа што не се прифатливи некои тези од страна на пошироката научна и интелектуална јавност, не значи дека не се точни. Зборам во случајов со Мишек е неговава емисија.

Имам гледано само една емисија на Миленко, тоа беше одамна, гост му беше некој поп чиј муабте беше како сега да се има симнато од рајот.:facepalm:
Море менејки канали имам видено и еден гатач, нешто се јавуваа луѓе, им претскажуваше судбина, исто као кај онаа Сабина:facepalm:

Да, веројатно почнал со таква намера, ама желбата не е се’ што треба за да се направи добра емисија.

Да не ме сфатите погрешно - јас многу сакам емисии од типот на онаа на Мишек и Еншнт елијанс:love:.
Од Марти Мистерија научив многу повеќе за историја и географија, отколку од глупавите учебници.

Ве сакам сите :love:

Имам гледано само една емисија на Миленко, тоа беше одамна, гост му беше некој поп чиј муабте беше како сега да се има симнато од рајот.:facepalm:
Море менејки канали имам видено и еден гатач, нешто се јавуваа луѓе, им претскажуваше судбина, исто као кај онаа Сабина:facepalm:

Да, веројатно почнал со таква намера, ама желбата не е се’ што треба за да се направи добра емисија.

Да не ме сфатите погрешно - јас многу сакам емисии од типот на онаа на Мишек и Еншнт елијанс:love:.
Од Марти Мистерија научив многу повеќе за историја и географија, отколку од глупавите учебници.

Ве сакам сите :love:

Имаше емисии и каде се третираа теми како вонземјани, мистерии, теории на заговор, нов светски поредок, историјата гледана од друга перспектива (нешто како од Ancient Aliens) и мн., мн. друго. Ама тоа му беше присутно во првите две сезони, после нешто смени песна човеков, не знам од која причина (се чинеше како тие интереси да му беа страствени, а после навлезе апла во политички води).

Таа со попот не му ја ни догледав, беше мачење и тоа малку што го гледав.

Имаше емисии и каде се третираа теми како вонземјани, мистерии, теории на заговор, нов светски поредок, историјата гледана од друга перспектива (нешто како од Ancient Aliens) и мн., мн. друго. Ама тоа му беше присутно во првите две сезони, после нешто смени песна човеков, не знам од која причина (се чинеше како тие интереси да му беа страствени, а после навлезе апла во политички води).

Таа со попот не му ја ни догледав, беше мачење и тоа малку што го гледав.
Миленко е цреп, за да направиш таква емсија треба барем површно да ги знаеш темите кои ги разработуваш во емисијата, да знаеш да го следиш гостинот и да знаеш што прашања да го прашаш, а не да го оставиш се на гостинот. Крешимир се гледа дека е доста спремен во тој поглед, има доста познавања и е сериозен новинар. Миленко од друга страна, освен интересот спрема вонемјаните, теориите на заговор и слични мистерии нема врска од темите. Имаше еднаш гостин студент кој кажуваше за Никола Тесла остави цело време тој да зборува или го прашува некои прашања ко на пазар. Или еднаш ја „објаснуваше“ теоријата на стрингови нешто као... ете... као жици од гитари тоа е тоа. Прочитал нешто и мисли дека сфатил. Ама ете мало плусче имаше од мене за иницијативата Миленко, го следев порано додека не напна за џиповите и за политиката и сега ми е одвратен. Не знам зошто кај нас никој нема слично направено, ама што има кај нас па тоа...

А тие што го критикуваат веројатно се закоревени ограничени научници што се плашат тоа што цел живот го знаеле биде рчнато од некои други можности, луѓето многу тешко прифаќаат промени, не сакаат да си го расипат комфорот. Или се само ограничени. А иронијата е што не си ги увидуваат фалинките во нивните теории. Сигурно ако излезел некој пред 100 години и ја презентирал денешната квантна механика или релативитетот на простор-времето како можности таквите како нив ќе се спротиставувале на истото како квази-научно. На крајот од краиштата, никој не вели дека се во емисијата е апсолутен факт, затоа и се вика „На работ на науката“.

Миленко е цреп, за да направиш таква емсија треба барем површно да ги знаеш темите кои ги разработуваш во емисијата, да знаеш да го следиш гостинот и да знаеш што прашања да го прашаш, а не да го оставиш се на гостинот. Крешимир се гледа дека е доста спремен во тој поглед, има доста познавања и е сериозен новинар. Миленко од друга страна, освен интересот спрема вонемјаните, теориите на заговор и слични мистерии нема врска од темите. Имаше еднаш гостин студент кој кажуваше за Никола Тесла остави цело време тој да зборува или го прашува некои прашања ко на пазар. Или еднаш ја „објаснуваше“ теоријата на стрингови нешто као... ете... као жици од гитари тоа е тоа. Прочитал нешто и мисли дека сфатил. Ама ете мало плусче имаше од мене за иницијативата Миленко, го следев порано додека не напна за џиповите и за политиката и сега ми е одвратен. Не знам зошто кај нас никој нема слично направено, ама што има кај нас па тоа...

А тие што го критикуваат веројатно се закоревени ограничени научници што се плашат тоа што цел живот го знаеле биде рчнато од некои други можности, луѓето многу тешко прифаќаат промени, не сакаат да си го расипат комфорот. Или се само ограничени. А иронијата е што не си ги увидуваат фалинките во нивните теории. Сигурно ако излезел некој пред 100 години и ја презентирал денешната квантна механика или релативитетот на простор-времето како можности таквите како нив ќе се спротиставувале на истото како квази-научно. На крајот од краиштата, никој не вели дека се во емисијата е апсолутен факт, затоа и се вика „На работ на науката“.

Миленко е крајно незаинтересиран за да направи сериозна емисија било каква. Мислам дека концептот сега што го направи со гостите му е идеален за арогантна мрзичка како него. Дури и кога ја водеше формулата наместо Табак кој се труди беше катастрофален.
Требаше да го гледаш кога со еден отец ја демистифицираа теоријата на еволуцијата.
Миленко крајно сериозен пласира аргумент против дарвиновата теорија дека црнците во Африка би требало да бидат бели од причина што црнота боја ја привлекува светлината повеќе.
За разлика од него дури и отецот Илија мислам дека се викаше, беше многу коректен и ја пренесе дискусијата во поле на метафизика и не се обиде да се бламира како Миленко.

Крешо детаљно се подготвува на секоја емисија, има конкретни прашања за гостинот и секогаш разговорот се одвива на темата, а не за стрижена-бричена колку деца Вангелејца има.
Мислам дека фали во нашиот медиумски простор слична емисија.

Како можете да ги споредувате Крешимир и Миленко...? :confused:

Како можете да ги споредувате Крешимир и Миленко...? :confused:

My bad.

Ама сепак, да повторам, беше чисто за содрќината на емисиите, и темите кои се обработуваат (ова во минато време за Миленко). Немаме баш со кој друг да споредиме од Македонија кога се работи за ова. Се согласувам со Windfucker, потребна ни е ваков тип на програма, ама професионално скоцкана, а не како кај на Миленко шоуто (баш е шоу, не интервју).

Еее, сега ми текна... Па нели имаше една емисија на МТВ едно време, се сеќавам имаше една епизода за вонземјани?

Многу добра емисија на ХРТ, ех ХРТ, ХРТ....:) Кај нас тешко такво нешто. А има многу добри епизоди, имам и неколку симнато, си ги гледам чат-пат :)

Каналиве што беа на јутјуб каде што имаше најмногу видеа, се суспендирани поради авторски права... :place::place:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom