Немажени/Неженети

• Креатор на темата Креатор на темата Borg_Drone
  • Време на започнување Време на започнување
Само увоз,во Албанија за 500 евра со посредници мозес да бираш,не една купи си две.И резерва ке имаш.А на овие нашиве нека им дојде принцот на бел коњ!

Мене ме интересира вие лично што правите во врска со ова прашање да се промени менталитетот кај нас?
Јас ништо не правам.
Уште од пубертет не сум излегол по дома ми викаат ти си следен, треба се жениш итн...
:tapp::pos::pos::pos:

П.С Паметниот го менува светот, мудриот се менува себе си :cool:

Јас ништо не правам.
Уште од пубертет не сум излегол по дома ми викаат ти си следен, треба се жениш итн...
:tapp::pos::pos::pos:

П.С Паметниот го менува светот, мудриот се менува себе си :cool:
Хаха луд.

.... Ух, оние устине од дома, мажачка та мажачка! А јас уште ни д од дечко немам! Хмм.. :notworthy:

Стара мома станувам....
boy+crying.gif

Кога имав план да се женам на моине дома им спомнав онака на смеа и реакцијата :
Татко ми: Прави што сакаш твое си е ако мислиш дека можеш со жена и деца да живееш со среќа.
Мајка ми: Немој да си се оженил ,рано ти е , кај ти е паметот ,ако ми се појавиш пред очи женет ќе видиш:
Сестринска реакција: Де бе нас ли тргна да не претркаш ај седи си мирен и уживај.

И сеа како да се жениш !? Дигнав раце од женење а девојката дигна раце од мене :)

Реално гледано најголема глупост која некој може да ја направи е да се ожени.
Знаејќи како одат работите голема е веројатноста дека после тоа по судови ќе се разведуваш. А тоа не е доволно за кучката. Ќе ти бара пола имот и алиметација за децата, а не ни знаеш дали се твои. Па после тоа и ќе им ги пере главите и ќе ги врти против тебе. И у ште ќе плука по тебе. Зошто, затоа што на телевизија слушнала дека така треба. Тоа е реалноста.
Затоа решението е прави кеш и living apart together.

Кога имав план да се женам на моине дома им спомнав онака на смеа и реакцијата :
Татко ми: Прави што сакаш твое си е ако мислиш дека можеш со жена и деца да живееш со среќа.
Мајка ми: Немој да си се оженил ,рано ти е , кај ти е паметот ,ако ми се појавиш пред очи женет ќе видиш:
Сестринска реакција: Де бе нас ли тргна да не претркаш ај седи си мирен и уживај.

И сеа како да се жениш !? Дигнав раце од женење а девојката дигна раце од мене :)
абре аман,поарно со чекан од 15се кила да те манеа по глава :facepalm:
--- надополнето: 11 март 2013 во 00:18 ---
.... Ух, оние устине од дома, мажачка та мажачка! А јас уште ни д од дечко немам! Хмм.. :notworthy:

Стара мома станувам....
boy+crying.gif

то е,нема мажи денес :(
--- надополнето: 11 март 2013 во 00:18 ---
Само увоз,во Албанија за 500 евра со посредници мозес да бираш,не една купи си две.И резерва ке имаш.А на овие нашиве нека им дојде принцот на бел коњ!

и замисли никако не им паѓа цената :tapp: јас пак години чекам да им падне.........

па би ме мавнале ама им бев на 1200 км далечина :)

Знаејќи како одат работите голема е веројатноста дека после тоа по судови ќе се разведуваш. А тоа не е доволно за кучката. Ќе ти бара пола имот и алиметација за децата, а не ни знаеш дали се твои. Па после тоа и ќе им ги пере главите и ќе ги врти против тебе. И у ште ќе плука по тебе. Зошто, затоа што на телевизија слушнала дека така треба. Тоа е реалноста.

Има и за тоа решение што се вика предбрачен договор, инаку се дели само имотот стекнат во време на брак затоа не трчајте да се мажите/жените на млади години туку прво направете пари/имот па после планирајте свадби, деца итн :)

Има и за тоа решение што се вика предбрачен договор, инаку се дели само имотот стекнат во време на брак затоа не трчајте да се мажите/жените на млади години туку прво направете пари/имот па после планирајте свадби, деца итн :)
Глупости. Се додека одлучува судија ничиј имот не е безбеден. Особено не во банана држави.
Важно е кучката ништо да не знае и се да си трошиш за свои кејфови како на пример во кафани.

Глупости. Се додека одлучува судија ничиј имот не е безбеден. Особено не во банана држави.
Важно е кучката ништо да не знае и се да си трошиш за свои кејфови како на пример во кафани.
Ниеден случај до сега нема во Македонија кога некој неправилно бил оштетен од судиите во ваков спор, тоа веќе е рутина во судовите а и закон си е закон нема остапки посебно не кога имате потпишано предбрачен договор.

За оваа тема има многу разни гледишта и само за почеток кажувам дека ги почитувам сите гледишта на оваа тема иако за себе имам своје мислејне како треба да биде. Оваа дискусија за брак наликува некојпат како на идеолошките дискусии каде што се врти во круг.

Најважно пред се е да сака човек да стапи во брак. Тоа е голем чекор за секого, животот се менува многу а и одговорноста е поголема, секако ако некојпат се има деца. Ако некој не е подготвен на тие промени или чекори, тогаш и подобро да не стапи во брак. Ја за мене си викам дека до 30 години е идеално да се стапи во брак, секако тука е многу важни дали ќе ја најдеш личноста со која/кого сакаш да го поминеш цел живот. Пошто и тоа е многу важен фактор, да одиш со таа намера во брак, знаеќи дека во тек на животот испаѓаат многу тешки периоди, проблеми, кавги. НЕ бикам дека разводот не е средство да се стави крај, но тоа поред мене треба да биде стварно последниот чекор а не при првите проблеми во бракот да се оди на тоа. Иначе бракот ја губи својата вредност. До некаде ми е смешно некој по трети или четврти пат да стапи во брак и тогаш да вети дека ќе биде до крајот на животот. Во таков случај можеби е подобро да се живее „див брак“ без подпис. Е сега за годините е друга работа, секако дека и околните фактори се битни, да се заврши образование, да имаш до некаде среден живот или во денешно време барем перспектива да можеш да се грижиш за семејство, барем да си спремен да работиш се за да можеш да гледаш фамилија. Иначе во тој поглед сум и либерален, не мора мажот да биде тој што ќе го храни семејството, може и жената. Ништо чудно, и жените со соодветно образование на пример можат да стигнат до солидни работни места и плати, па како маж не треба да се набие комплекс поради тоа. И секако бракот не значи дека после 9 месеци одма треба да се има деца, колку да се помине по редот. И тука треба да се биде малку одпорен на околината, ако после година ипол немаш деца веќе излагаат муабети дека неможеле деца да добијат :tapp: Најдобро е да добиеш деца кога сакаш со жената а не ако некој друг сака, пошто крајно родителите треба да го гледаат.

Некој работи што сум ги видел во Македонија морам сепак да ги напишам:

1. Пола од браковите кој се склучуваат се поради бременост. Тоа е worst case scenario пошто испаѓа со сила. Не викам дека тие бракови не функционираат кај некого но мое мислејне е дека често стапуваат двајца во брак, кој инаку многу тешко би се решиле на заеднички живот. Во такви случаеви не е ни чудно дека некојпат ќе дојдат до развод.

2. 30 години за машко испаѓа како магична граница, убави вика Луки. Знам мноооогу луѓе над 30 па и 40 кај кој дефинитивно немам надеж. А тоа не е поради тоа што се грди, сељаци или лошо ситуирани, но покрај другите слабости „пазарот“ е многу помал. Голем дел од девојчината до некаде 25 години веќе си се мажени и со тоа автоматски имаат помал избор. До некаде ова се менува полека но претежно е така дека ретко може да се види пример девојка над 30 години немажена, секако дека постојат.

3. Знам и доста случаеви каде што девојчето одма после матура се мажи и во тек на 2 години раѓа две деца и толку. Со 20 години поминала преку редот. А што видела таа од животот? Ќе ги гледа децата дур израснат и ете ја 40 години. И после што? Не викам дека сите се несреќни но ја мислам ко ќе стапиш во брак тоа е можеби врвот на љубовта помеѓу двајца личности, па проживеј си малце со жената. За деца има и после време. Жените во денешо време и со повеќе години можат да раѓаат деца а и луѓето воопшто живеат повеќе затоа нема потреба од многу брзајне.

4. Тоа важи за мажите, и да не заборавите кажува за примери кој сум ги видел, не значи дека кај сите е така. Значи многу мажи се неспособни сами да се грижат за себе, мамини мази на 40 години. Живеат дома, јадејне и перејне уште од мајката. Па некојпат и таа нема да биде повеќе тука и после што? Убаво на запад да речам, уште млади луѓето си се селат и стануваат самостојни. Знам дека во Македонија економската ситуација не го дозволува тоа често ама мојте примери се баш кај тие, што имаат друг стан на располагајне, што земаат плата и што не им било проблем сами да живеат, односно одделени од својте. Тука и до некаде мајките се криви, премногу ги разгалуваат синовите. Па најлошо е и што во млади години тие момци носеле девојчина дома а мајките им наоѓале мани и поред тоа раскинаа. Па Боже, мајките ќе им ги бираат жените на синовите? Ако ја сакаш личноста, избори се, еманципирај се од својте. 99% од заканите од типот дека немало да им препишат ништо на детето се блеф, после некоје време си легнуваат на брашно. Но еднаш ако им допуштиш на родителите тогаш е веќе касно. Цел живот ќе те гледаат ко нивно мало дете и ќе покушаваат во секој чекор во животот да ти се мешаат.

5. И на крај ја имам конзервативни сфаќајна и мислам дека најубо е деца да се раѓаат во интактен брак, каде што може таткото и мајката да се грижат за детето. Докажано е дека за детето е најдобро да расте во такви услови. Разбирам и други околности, но деца до некаде се дел од бракот. Не секој модерен тренд е за поздравувајне, верувам дека во Македонија како поконзервативно општество тоа е претежно мислејнето и со тоа секој нереализиран брак значи помалце деца, и со тоа губи секоје општество. Децата не треба да се сфатат како товар, иако до некаде се обврска, туку како убава и природна појава.

Тоа се мојте гледишта за бракот и се извинувам однапред ако некој се чувствува нападнат или повреден поради мојте гледишта. Како што кажав сум многу отворен за секаков начин на живот, само ги опишав мојте мислејна :)

Во МКД изгледа фали дискотека што нема да пушта никој под 28г. Овде таквите дискотеки растураат. Прво клиентела со пари ти иде. Второ сериозни дечки/девојки. Помалку проблеми полмаку заебанции. Трето сите сме големи, ваљда со памет у глава па полесно е муабет едно друго. Сепак у години бар за МКД веќе за свадба.

Имаше и во Скопје едно место каде тешко можеше да видиш некој под 30-тина години.Можеби се уште е така,одамна не сум бил,мислам дека Студио се викаше.

Until death do us a part... Со среќа нека и е, ќе земе онолку колку што ќе и дадам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom