Bidejki pisuvate na pamet preporacuvam eden da dava odgovor
Ili,kako sakate.
Ke rece MIKI odnapred imam odgovor no navistina sega citam vamu Evangelie po Luka (za tesnata vrata) i gledam nesto interesno.
Tamu Isus veli deka pogresno e takvoto mislenje.
Eve gi komplet stihovite:
25 Кога домаќинот ќе стане и ќе ја затвори вратата, а ако вие останете надвор и почнете да чукате на вратата и да говорите: „Господи, отвори ни!”
Тој ќе ви одговори: „Не знам од каде сте!”
26 Тогаш ќе почнете да зборувате:
„Јадевме и пиевме пред Тебе; а Ти поучуваше по нашите улици.”
27 А
Тој ќе ви рече: „
Ви велам, не знам од каде сте? Отстапете од Мене сите, кои вршите неправда!”
28 Таму ќе биде плач и чкртање со заби, кога ќе ги видите Авраама, Исака и Јакова и сите
пророци во Божјото Царство, а себеси - истерани надвор.
29 И ќе дојдат од исток и запад, од север и југ, и ќе седнат во Божјото Царство.
30 И ете, има последни, кои ќе бидат први; и има први, кои ќе бидат последни.”
31 И во истиот час пристапија некои фарисеи и Му рекоа: „Излези и оди си оттука, зашто Ирод сака да Те убие!”
32 И им рече: „Одете и кажете и на таа лисица: „Еве изгонувам зли духови и исцелувам денес и утре; и на третиот ден ќе завршам.
33 Но денес, утре и задутре, треба да патувам, зашто не бива
пророк да загине надвор од Ерусалим.”
34 ”Ерусалиме, Ерусалиме, што ги убиваш
пророците и со камења ги погубуваш оние, кои се испратени при тебе; колку пати сакав да ги соберам твоите деца, како квачката своите пилиња под крилја, но не сакавте!
35 Ете, ви се остава пуст вашиот дом. И ви велам: нема да Ме видите додека не дојде време да кажете: „Благословен е Оној Кој доаѓа во Господово име!”
Odma da kazam deka,navistina nemam znaenje za tolkuvanje na Evangelija,saka poznavanje istorija i mnogu dr. raboti pa se nadevam ke mi objasnis.
Vo citatite,barem za mene,jasno e deka Apostolite mislat deka Isus ke gi preceka,oti vo stihovite na domakinot mu se obrakaat so Gospodi na sto Isus jasno im dava do znaenje deka nema toj da bide domakinot i im veli deka;
TOJ (a ne im veli
jas ke vi odgovoram) ke vi odgovori: "Neznam od kade ste"
Za da bide uste pojasno,vo slednite citati apostolite ke go potsetat deka jadevme i pievme so nas,ne' poducuvase a Isus im veli "Toj (ne jas ke vi recam)ke vi rece: "Neznam od kade ste" Na drugi prevodi pisuva "Ne ve poznavam" Znaci ne e Bog toj koj so niv jadel i piel.
Za da bide pak uste pojasno,Isus spomnuva nekoi proroci vo zdolnite citati za da na kraj i toj samiot se narece prorok,isto kako i niv.