Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Па мене искрено најголемо признание ми е всушност вниманието кое ми го посветувате вие, особено со вашата јадосувачка тактика со која само инаетливо го одбивате сето она што ви се приложува.
Секој може да го чита првото мислење постирано во темава, и многу јасно е дека темата е отворена не за да научат и дискутираат кое е потеклото на албанците, туку темата е отворена за да се смени досегашното мислење на научниот свет за потеклото на албанците....
Значи намерата на ова тема не е да се дискутира за потеклото на албанците, туку е да прави лажни пропаганди....

И секако дека ќе одбивам тоа што со приказни сакаш да утврдиш нешто....
Ти побарав еден историчар кој тврди дека албанците се дојденци во Балканот, денденес не си приложил...

Да не се лажеме, без разлика какви извори ќе ви бидат овозможени, вие веќе сте одлучиле да не се согласите со тоа.
Ова јас можам да го кажам за тебе, без број книги и историчари се цитирани овде... не ми верувај мене, верувај му ним...... јас ништо не пишувам со своја глава овде за да ме обвиниш дека ширам пропаганда, што не е случајот со тебе, ти не цитираш историчари, ти самиот заклучуваш врз непознати аргументи..

Плус, искрено јас и не би можел да замислам да продолжувам една дискусија после вашето посрамотување со „Албаните“ од Аталиатес, кое само дополнително го отслика вашето незнаење и квази научно интерпетирање на историјата.
Пак, јас не го направив тоа поврзување, туку цитирав историчари, странски....

Што сега ми преостанува, да правам будала од себе и да импровизирам дискусија со потполно некомпетентни членови, кои само ќе ми ре-продуцираат спамови од националистички албански форуми и ќе гледаат ко запрепастени магаренца на секоја нова работа која сум им ја постирал.
Како што кажав прееска, нема да ти угодувам и да ти аплаудирам за приказни, се гледа дека си научен со таква публика па затоа ти доаѓа се криво....
Ти си тој разоткриениот кој копира од разни форуми и блогови, земаш готови постови, и истите ги повторуваш цело време....

Изучувањето на историјата со сите нејзини сродни гранки не претставува заклучен процес еднаш засекогаш.
Не си комптетентен ниту немаш волја за да придонесуваш за нејзино изучување, туку си обичен пропагатор...

Каков јазик зборуваа Мардаитес?
Дај доказ каде пишува дека дошле со цели семејства!!
И што се случи со тие Мардаитес кои биле стационирани во Македонија??

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Секој може да го чита првото мислење постирано во темава, и многу јасно е дека темата е отворена не за да научат и дискутираат кое е потеклото на албанците, туку темата е отворена за да се смени досегашното мислење на научниот свет за потеклото на албанците....
Значи намерата на ова тема не е да се дискутира за потеклото на албанците, туку е да прави лажни пропаганди....
Како што сите видовме, единствените докажани лаги беа ваш уметнички производ.

И секако дека ќе одбивам тоа што со приказни сакаш да утврдиш нешто....
Ти побарав еден историчар кој тврди дека албанците се дојденци во Балканот, денденес не си приложил...
Колку ли само пати ти одговорив на истава манипулација, со конкретни имиња, автори, страници, скриншотови и пак и пак јадосувачка тактика да се игнорира и врти една иста бесмислена стратегија на игнорантно реплицирање за да се избегне и со тоа негира секој еден доказ.

Не си комптетентен ниту немаш волја за да придонесуваш за нејзино изучување, туку си обичен пропагатор...
Е да, така денеска ги нарекуваме луѓето кои знаат да читаат и допринесоа да се воочат вашите лаги, манипулации и фалсификати.

Требаше да ти верувам на интерпретацијата на Михаел Аталиатес бидејќи беше многу стручна и секако дека ги прифати моите неколкуте цитирани странски историчари за тоа кој они сметаат дека е споменат под името „Албани“.

Каков јазик зборуваа Мардаитес?
Дај доказ каде пишува дека дошле со цели семејства!!
И што се случи со тие Мардаитес кои биле стационирани во Македонија??
Видиш како ти го пробивам секој круг на отпор, првин немало никакво доселување од Кавказ, па имало, па немало нивно влијание, па имало, па биле пар илјади па биле пар десетици илјади, па сега откако пропушти да забележиш во доставените текстови каде што се говори за нивните семејства, треба ко на мали џгуљави пубертетлија да му бројам редови и подвлекувам со црвено за да не пропуштил некој битен ред.

За да можеш да ја следиш дискусијата со разбирање, треба да имаш и нешто прочитано, па би знаел како се одвивала византиската политика на населување со воени колонии и зошто териториите добивале воена управа и специјални административни имиња.

Што ли можело да се случи со тие кои биле стационирани во Македонија, кога токму од нивното спомнување вие тврдите дека се работи за вас како „староседелци“ во Македонија. Случајно поклопување?

Никогаш не ти било чудно од каде се појавиле толку „Албанци“ на Пелопонез и зошто најголемите “грчки“ национални хеори имаат албанско потекло, зошто Атина била „албански“ град во минатите векови?

Види сега пак ова од Скилица 11-век:

καὶ τῶν ἁλόντων ποτὲ στρατιωτῶν· ἦσαν γὰρ πολλοὶ ἔκ τε Ῥωμαίων καὶ Ἀρμενίων
ἔν τε Πελαγονίᾳ καὶ Πρέσπᾳ καὶ τῇ Ἀχρίδι ὑπὸ Σαμουὴλ κατῳκισάμενοι,

Во погорнава реченица пишува дека Самоил населил војска од многу Ромеи и Арменци околу Охрид, Преспа и Пелагонија

Си чул за Арменско?

Значи постојат исти топоними како и оние од вашите претци, меѓутоа дали мислиш дека овие романизирани Ерменци-Власи се сеќаваат денеска на нивното доаѓање?

Мислиш дека зборуваат ист јазик со оние кои денеска живеат во Ерменија?

Секако дека ќе најдеме некои сличности, пред се’ во традициите и културата, така исто и за вас тоа важи.

Само што треба да имаш интелектуален капацитет да го разбереш сето ова што јас ти го пишувам и сепак се очекува од тебе барем некакво познавање на историските термини и случувања.
Во спротивно сето ова има ист ефект како да ти објаснувам за невидливите атомски честици.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Како што сите видовме, единствените докажани лаги беа ваш уметнички производ.
Јас не сум историчар, но цело време цитирам историчари, и само историчари...

Колку ли само пати ти одговорив на истава манипулација, со конкретни имиња, автори, страници, скриншотови и пак и пак јадосувачка тактика да се игнорира и врти една иста бесмислена стратегија на игнорантно реплицирање за да се избегне и со тоа негира секој еден доказ.
Не е манипулација, туку обично прашање, сакам да знам дали има историчар кој го тврди ова што ти го тврдиш...

Е да, така денеска ги нарекуваме луѓето кои знаат да читаат и допринесоа да се воочат вашите лаги, манипулации и фалсификати.

Требаше да ти верувам на интерпретацијата на Михаел Аталиатес бидејќи беше многу стручна и секако дека ги прифати моите неколкуте цитирани странски историчари за тоа кој они сметаат дека е споменат под името „Албани“.
Не се мои тврдења тоа, да се разбереме, така велат историчарите неалбанци....
Јас сигурно имам повеќе историчари кои викааат дека Аттилиатес ги спомнува албанците...

Видиш како ти го пробивам секој круг на отпор, првин немало никакво доселување од Кавказ, па имало, па немало нивно влијание, па имало, па биле пар илјади па биле пар десетици илјади, па сега откако пропушти да забележиш во доставените текстови каде што се говори за нивните семејства, треба ко на мали џгуљави пубертетлија да му бројам редови и подвлекувам со црвено за да не пропуштил некој битен ред.
Немало, тие се само војници.... не е можно тие да креираат нација...

armeniakon.png

Многу јасно пишува ТРАКИЈА, колку што знам јас тоа не е Албанија...

За да можеш да ја следиш дискусијата со разбирање, треба да имаш и нешто прочитано, па би знаел како се одвивала византиската политика на населување со воени колонии и зошто териториите добивале воена управа и специјални административни имиња.
Ја знам византиската политика на населување, но тоа било минорно.... не доволно за да се креираат нации

42000armenians.png

Многу јасно пишува, ВО ЦЕЛИОТ БАЛКАН... во другиот случај пишува ВО РАЗЛИЧНИ СТРАНИ НА ИМПЕРИЈАТА....

mardaites.png

Мардаитес се спомнати затоа што биле дел на секакви побуни, војни......
И сега за тие Мардаитес стационирани во тие места каде живеат албанците нема конкретна бројка....

Што ли можело да се случи со тие кои биле стационирани во Македонија, кога токму од нивното спомнување вие тврдите дека се работи за вас како „староседелци“ во Македонија. Случајно поклопување?
Тие се спомнати како мардаитес, јасно поделени од албанците...
тоа што биле стационирани насекаде во балканот значи треба насекаде да има албанци денеска...

Никогаш не ти било чудно од каде се појавиле толку „Албанци“ на Пелопонез и зошто најголемите “грчки“ национални хеори имаат албанско потекло, зошто Атина била „албански“ град во минатите векови?
Грците имаат објаснување, дали си слушал за миграциите на албанците кон југ во 13 и14 век..?

Види сега пак ова од Скилица 11-век:

καὶ τῶν ἁλόντων ποτὲ στρατιωτῶν· ἦσαν γὰρ πολλοὶ ἔκ τε Ῥωμαίων καὶ Ἀρμενίων
ἔν τε Πελαγονίᾳ καὶ Πρέσπᾳ καὶ τῇ Ἀχρίδι ὑπὸ Σαμουὴλ κατῳκισάμενοι,

Во погорнава реченица пишува дека Самоил населил војска од многу Ромеи и Арменци околу Охрид, Преспа и Пелагонија

Си чул за Арменско?
Дали велиш дека мардаитес се арменци???

Значи постојат исти топоними како и оние од вашите претци, меѓутоа дали мислиш дека овие романизирани Ерменци-Власи се сеќаваат денеска на нивното доаѓање?
Ова сакам да го видам, истите топоними...

Мислиш дека зборуваат ист јазик со оние кои денеска живеат во Ерменија?

Секако дека ќе најдеме некои сличности, пред се’ во традициите и културата, така исто и за вас тоа важи.
Знаеш какви сличности треба да има меѓу албанскиот и ерменскиот?
Треба да има повеќе сличности од македонскиот јазик што има со рускиот....

Сега би сакал да ја канализираме дискусијава на таа насока, сакам да знам што јазични и културни сличности има албанскиот со ерменскиот....

Само што треба да имаш интелектуален капацитет да го разбереш сето ова што јас ти го пишувам и сепак се очекува од тебе барем некакво познавање на историските термини и случувања.
Во спротивно сето ова има ист ефект како да ти објаснувам за невидливите атомски честици.
Да претпоставиме дека албанците имаат потекло од арменците, тогаш мора да има сличности, ајде да ги видиме...
Мислам дека јасни ќе бидат сличностите, како што ти не можеш да негираш сличности меѓу македонскиот и рускиот....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Шо велат историчарите и историчарите за историјата на Албанците до 11сти век.
Кои се големите Албански ликови, кои настани ја одбележаа нивната историја, кои битки, кои документи потпишаа, договори, сојузи, кои градови оформија, со кој тргуваа.....

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Шо велат историчарите и историчарите за историјата на Албанците до 11сти век.
Кои се големите Албански ликови, кои настани ја одбележаа нивната историја, кои битки, кои документи потпишаа, договори, сојузи, кои градови оформија, со кој тргуваа.....
Историчарите велат дека албанците потекнуваат од илирите...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Историчарите велат дека албанците потекнуваат од илирите...
Ете пишуваш ти Историја на албански народ, који позначајни ликови, настани, случки би ги навел во историја на албанскиот народ од пример 2ри век ПНЕ до 11сти век НЕ.
во тие 1300 години што се значајно од Албанци би опишал?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Ете пишуваш ти Историја на албански народ, који позначајни ликови, настани, случки би ги навел во историја на албанскиот народ од пример 2ри век ПНЕ до 11сти век НЕ.
во тие 1300 години што се значајно од Албанци би опишал?
Бардилис, Пир, Генти, Теута, Јустинијан, според мене овие се најистакнати илири...секако меѓу другите....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Бардилис, Пир, Генти, Теута, Јустинијан, според мене овие се најистакнати илири...секако меѓу другите....
Не за Илири, за албанци, за албанскиот народ историја. Потеклото на човекот е од Африка, пред околу 70-100.000 години али то не значи дека и историјата на зулу народите е албанска историја, или историја на америчкиот народ кој настанал со доселеници од европа и свет па да се нивна историја Карло Велики, Пипин, Луј 14сти династијата Минг.....
Ако ставаш се шо ќе најдиш низ историја како “албанско“ тогаш кои се чуствата твои према дарданците кои тргнаа во војна против Теута и Теута со помош на Скердилаид ги застана Даданите во тој поход.
За кој си појќе за Дарданите или Теута?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Не за Илири, за албанци, за албанскиот народ историја. Потеклото на човекот е од Африка, пред околу 70-100.000 години али то не значи дека и историјата на зулу народите е албанска историја, или историја на америчкиот народ кој настанал со доселеници од европа и свет па да се нивна историја Карло Велики, Пипин, Луј 14сти династијата Минг.....
Ако ставаш се шо ќе најдиш низ историја како “албанско“ тогаш кои се чуствата твои према дарданците кои тргнаа во војна против Теута и Теута со помош на Скердилаид ги застана Даданите во тој поход.
За кој си појќе за Дарданите или Теута?
тоа што одредени плеимиња се бореа меѓу себе не значи дека се различни народи....
И атињаните со спартанците имаа безброј борби, но сепак се грци....

Тоа што илирите денеска се знаат со друго име, не значи дека не постојат повеќе....

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
iliri E LATINSKI TERMIN ZA SLOVENITE NA BALKANOT ISTO KAKO STO E;
raja TURSKI TERMIN ZA SLOVENITE NA BALKANOT

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
тоа што одредени плеимиња се бореа меѓу себе не значи дека се различни народи....
И атињаните со спартанците имаа безброј борби, но сепак се грци....

Тоа што илирите денеска се знаат со друго име, не значи дека не постојат повеќе....
Денес илирите се знат исто под името илири.
Во цела античка историја, се запишувани настани цареви сојузи, подигани се споменици, преговарано е тргувано. Низ вековиу и векови се спомнувани и илирски племиња и илирски водачи. Како Албанци - такво нешто нема. Птоломеј споменува населба на Албаноите и тоа во 2ри век нова ера во време кога веќе римјаните биле овде и ги колонизирале просторите. Птоломеј не кажал ништо ни чиј град бил, можеби од Италијани колоннизатори од италија од регионот Алба?? можеби се келти од келтска Албаниа?? значи имаме помен на град - населба (која до денес не е откриена, која е споомната само еднаш и то во време на Римско владеење и за чиј карактер, население - ништо не се знае. Од друга страна во ни еден единствен запис не се споменува никаде некој народ илирски под име Албанци.
Светската наука и светските научници, не можад да докажат илирско потекло на Албанците, затоа што едноставно нема податоци, нема траги, нема сигурни нишки кои цврсто би ги врзале илирите и денешните албанци. Се се тоа претпоставки, а како што има научници кои претпоставуваат дека се, има кои и претпоставуваат дека не се, има и научници кои си го сменија мислењето од едно во друго. Да беше се така јасно и чисто - немаше ни да има потреба толку да се пиши на таа тема и да се бараат одговори. Се уште е нејасно а како што изгледа (освен аако не дојде до некое ново откритије) и ќе остани нејасно кое е вистинското потекло на Албанците.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Не е манипулација, туку обично прашање, сакам да знам дали има историчар кој го тврди ова што ти го тврдиш...

Не се мои тврдења тоа, да се разбереме, така велат историчарите неалбанци....
Јас сигурно имам повеќе историчари кои викааат дека Аттилиатес ги спомнува албанците...
Постојат историчари препишувачи и постојат историчари кои самите пишуваат и истражуваат.

Тоа што албанофилот Роберт Елси и оние што ги цитирал, употребиле извори од 15 века пред нив, БЕЗ СВЕСТА за тоа на кого се однесувале термините од тоа време туку веднаш се обиделе да креираат врска со термините кои тие ги познавале во своето време, не претставува научен пристап, не претставува доказ доколку не им одат во прилог сите други индикатори и не соодејствуваат со реалноста.

Немало, тие се само војници.... не е можно тие да креираат нација...
Врв на игноранција, демек сега за да го оспориш нивниот удел се обидуваш да го ставиш во спротивност со значењето што го има нацијата денес.

Албанска нација нема се’ до 20 век.

Нели потеклото ви беше од ОСТРОВОТ АРБА во северна Хрватска? :icon_lol:

Многу јасно пишува ТРАКИЈА, колку што знам јас тоа не е Албанија...

Ја знам византиската политика на населување, но тоа било минорно.... не доволно за да се креираат нации

Многу јасно пишува, ВО ЦЕЛИОТ БАЛКАН... во другиот случај пишува ВО РАЗЛИЧНИ СТРАНИ НА ИМПЕРИЈАТА....
Како после треба да убедиш некого дека не си глуп?

Па византиската политика беше иста и насекаде тие војници беа населувани со нивните фамилии, тоа погоре ти беа само примери кои ги извлеков за да ти ја покажам поентата, ама на....

Мардаитес се спомнати затоа што биле дел на секакви побуни, војни......
И сега за тие Мардаитес стационирани во тие места каде живеат албанците нема конкретна бројка....

Тие се спомнати како мардаитес, јасно поделени од албанците...
тоа што биле стационирани насекаде во балканот значи треба насекаде да има албанци денеска...
Креирањето на национална свест, еволутивниот развој на две исти групи но географски разделени 10 века, не може да биде ист. Поготово кога врз едните и другите влијаеле различни култури и јазици.

Дали велиш дека мардаитес се арменци???

Ова сакам да го видам, истите топоними...
Мардаитите несомнено се од истиот кавкаски етнички базен како и Ерменците, Грузујците, Азерите и сл.

Мирдитите (алб. Mirditë) е етнографска гегска кланова обштност, изповјадвашта предимно католициз'м, както и означение на областта, којато населјава в Северна Албанија, обозначавана днес условно с окр'г Мирдит в областта Лежа.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Мирдити

Знаеш какви сличности треба да има меѓу албанскиот и ерменскиот?
Треба да има повеќе сличности од македонскиот јазик што има со рускиот....
Јас реков дека поголема веројатност да се најдат сличности меѓу Влашкиот и Ерменскиот, но треба да се земе во предвид дека врската била прекината.

Македонскиот и Рускиот имаат сличности, но географски рускиот се користи и на Камчатка, а кирилицата од многу азиски исламски народи со кои немаме никаква врска.

Сега би сакал да ја канализираме дискусијава на таа насока, сакам да знам што јазични и културни сличности има албанскиот со ерменскиот....
Не со тие финти. Никој не ги стави во директна врска албанскиот и ерменскиот, бидејќи албанските сличности треба да се бараат со целиот поширок кавкаски регион, а не со модерна дефинирана нација како што е ерменската, затоа заборави дека ќе играш на таа карта.

Да претпоставиме дека албанците имаат потекло од арменците, тогаш мора да има сличности, ајде да ги видиме...
Мислам дека јасни ќе бидат сличностите, како што ти не можеш да негираш сличности меѓу македонскиот и рускиот....
Да, ама ние имаме објаснување за нашите сличности, кои се произлезени од користење на иста азбука, за ширење на иста вера. Воопшто не станува збор за исти народи.

Но, доколку произлезат ваши сличности со кавкаските народи, тогаш кое ќе биде вашето објаснување?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Постојат историчари препишувачи и постојат историчари кои самите пишуваат и истражуваат.

Тоа што албанофилот Роберт Елси и оние што ги цитирал, употребиле извори од 15 века пред нив, БЕЗ СВЕСТА за тоа на кого се однесувале термините од тоа време туку веднаш се обиделе да креираат врска со термините кои тие ги познавале во своето време, не претставува научен пристап, не претставува доказ доколку не им одат во прилог сите други индикатори и не соодејствуваат со реалноста.
Па тие историчари препишувале од некаде...
Не е само Роберт Елси...

Врв на игноранција, демек сега за да го оспориш нивниот удел се обидуваш да го ставиш во спротивност со значењето што го има нацијата денес.

Албанска нација нема се’ до 20 век.

Нели потеклото ви беше од ОСТРОВОТ АРБА во северна Хрватска? :icon_lol:
Сакам да кажам дека немаш докази дека тие населени војници мардаитес станале албанци, ниту немаш докази дека само со албанците се мешале, даде јасни извори каде пишува дека биле стационирани во целиот балкан....
не даде докази кои потврдуваат со аргументи и сличности дека еве што имаат врска албанците со мардаитесите...

Немало албанска нација, но имало население кое зборувало јазик посебен во светов...

Островот Арба е доказ дека имало таков топоним дури во антиката, а знаеме дека илирите биле распространети во целиот западен балкан....

Како после треба да убедиш некого дека не си глуп?

Па византиската политика беше иста и насекаде тие војници беа населувани со нивните фамилии, тоа погоре ти беа само примери кои ги извлеков за да ти ја покажам поентата, ама на....
Па секако дека не сум глуп, иначе би поверувал во твоите приказни и нелогични поврзувања како што ти текнува...
Ако византиската политика била иста и насекаде зошто влиш дека само во територијата на Албанија ја креирале нацијата мардаитес....

Мардаитите несомнено се од истиот кавкаски етнички базен како и Ерменците, Грузујците, Азерите и сл.

Мирдитите (алб. Mirditë) е етнографска гегска клановаобштност, изповјадвашта предимно католициз'м, както и означение на областта, којато населјава в Северна Албанија, обозначавана днес условно с окр'г Мирдит в областта Лежа.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Мирдити
чекај сега, да дефинираме што се мардаитес, досега даде извори каде пишува дека се арменци, а знаеме дека арменците имаат посебен јазик...се јасно поделени до другите кавкаски народи...

Ако мардаитес се арменско племе, тогаш со сигурност мора да има јазични сличности меѓу албанскиот и арменскиот, дури исти зборови треба да има..... словените се распорстранети пред 1400 год, а пак и лаик може да ги гледа сличностите...

Јас реков дека поголема веројатност да се најдат сличности меѓу Влашкиот и Ерменскиот, но треба да се земе во предвид дека врската била прекината.

Македонскиот и Рускиот имаат сличности, но географски рускиот се користи и на Камчатка, а кирилицата од многу азиски исламски народи со кои немаме никаква врска.
Власите се чисто романизирано балкансо население, ако не самите латини.... но пак албанскиот нема врска со ова споредба...

Факт е дека македонскиот и рускиот имаат сличности, од таму можеме паралела да влечеме и да споредиме колку сличности има меѓу албанскиот и арменскиот?

Не со тие финти. Никој не ги стави во директна врска албанскиот и ерменскиот, бидејќи албанските сличности треба да се бараат со целиот поширок кавкаски регион, а не со модерна дефинирана нација како што е ерменската, затоа заборави дека ќе играш на таа карта.
Добро, ајде да ги бараме сличностите со целиот поширок кавкаски регион, што пак нема смисла....но ОК...

Да, ама ние имаме објаснување за нашите сличности, кои се произлезени од користење на иста азбука, за ширење на иста вера. Воопшто не станува збор за исти народи.
Словенските народи своите сличности ги имаат заради тоа што некогаш пред 1.5 илјади години живееле на исто место....не е можно со верата да се проширува јазикот...

Но, доколку произлезат ваши сличности со кавкаските народи, тогаш кое ќе биде вашето објаснување?
За тоа ќе видиме...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Д-р Петар Поповски · Историчар, научник, истражувач и публицист. at Skopje

Pocituvan g-in Budinoski. Denesna, sovremena Albanija vo svetot veke se ponaglaseno se pretstavuva pod imeto Shgipnija, po plemenskata grupa vo taa zemja - SHGIPETARI. Toa ime ne e prifatlivo za nivnite inorodni sobraka - GEGITE, t. e. MIRDITITE (ARNAUTITE) koi ziveat vo Albanija I vo sosedstvoto, vo Makedonija, Crna Gora I Srbija, denes t. n. Albanci, bidejki so toa ime ne se identifikuva nivniot etnos.Koga stanuva zbor za samata ALBANIJA, taa taritorija od praistorijata bila vo sostavot na Makedonija.Nikogas vo istorijata ne postoela cisto etnicka teritorija narecena ALBANIJA. Toa ime vo 1912 godina na taa zemja I go nametnaa Anglosaksoncite. I uste nesto. Nikogas vo istorijata ne postoela etnicka grupa pod imeto ALBANCI. Denes so toa ime se narekuvaat GEGITE, koi svoite koreni gi vlecat od Zapadna Indija. Tie ne se Evropejci, tuku Azijati, bidejki ne I prinadlezat na belata arievska rasa. Tie se oboeni. Se nadevam deka ke me razberete. Pozdrav.

Reply·12·Like·Follow Post·February 21 at 6:50am

R

Rigel Kent

Гостин

Aii odamna ne sum vlegol vo temava , i sega sto ke procitam :pos:.
Samo zaboravi na napises deka makedonskiot i ruskiot se slovenski jazici , kako togas vrskata ne se prekinala do den denesen i dvata jazici imaat isti zborovi a tolku se oddaleceni?

меѓутоа дали мислиш дека овие романизирани Ерменци-Власи се сеќаваат денеска на нивното доаѓање?
Fala sto me prosvetli deka Garo Tavitjan mi e brat :icon_lol:

Dade link od Ermenovo na grcki jazik , eve jas ke ti dadam od istata wikipedia od koja go dade izvorot , eve na bugarski.
Sugestija -procitaj gi ucitelite vo grckoto uciliste :D

Vidi sto Vlasi imalo , a procitaj i vo revolucionerite , aiii Коста Лазаров, Лазар Христов, Лазо Ефтов, Настас Илов, Настас Лазаров, Петaр Донев. Site do eden "vlaski" revolucioneri .

Fala ti Bratot na "informacijava".

I
32 CHANGES OF THE POPULATION.

their attention by the spectacle of desolate provinces and
§5. uninhabited cities, by forming colonies on a scale that
excites our wonder even in this age of colonisation. We
have seen that the Emperor Justinian II. transported nearly two hundred thousand Sclavonians to Asia on one occasion. His removal of the Mardaite population of Mount Lebanon was on the same extensive scale.
Future emperors encouraged emigration to as great an
extent. A colony of Persians was established on the banks of the Vardar (Axios) as early as the reign of Theophilus, (a.d. 829-842,) and it long continued to
flourish and supply recruits for a cohort of the imperial
guard, which bore the name of the Vardariots.^ Various
colonies of the different Asiatic nations who penetrated
into Europe from the north of the Black Sea in the
tenth, eleventh, and twelfth centuries, were also established in Macedonia and Thrace. In the year 106.5 a colony of Uzes was settled in Macedonia ; and this settlement
acquired so much importance that some of its chiefs rose
to the rank of senators, and filled high oificial situations
at Constantinople.
...Hmm, kade otidoa Sclavonians :cautious:

...Vardariots :cautious:

...Bregovite na Vardar? :гик:
--- надополнето: 9 март 2013 во 22:24 ---
Др Петар Поповски ?:pos:
Te molam da ne se smees na Petar Poposki , toj i Risto Ivanovski se svetski priznati "istoricari" so ogromna pocit vo svetot .

Da nabrojam nekolku fenomenalni knigi od Risto Ivanovski :

ГЕРМАНЦИТЕ БРИГИ И МАКЕДОНЦИ - ДВОЈНО МАКЕДОНЦИ
ГЕРМАНЦИТЕ СО БРИГИСКО-МАКЕДОНСКИ ТРАДИЦИИ
ХЕРОДОТОВАТА ИСТОРИЈА САМО НА Т.Н. СЛОВЕНСКИ ЈАЗИК
ЕВРЕЈСКИ ЕТНИЧКИ НАРОД НИКОГАШ НЕМАЛО
ОД КОГО ПОСТАНАВМЕ
ГРЦИТЕ, АЛБАНЦИТЕ И ВЛАСИТЕ ВЕШТАЧКИ НАРОДИ
ГЕРМАНЦИТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ -ЕДНО ИСТО
ЕВРЕИТЕ ТН.СЛОВЕНИ
ХОМЕРОВА ТРОЈА НА ДОМОРОДНИТЕ ТН.СЛОВЕНИ

Kajgana Shop

На врв Bottom