Цар бомба (Tsar Bomba)

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Локација
кај дримон
Веб-сајт
www.facebook.com
Цар бомба е прекарот за AN602 хидрогенската бомба, најмоќнатo нуклеарно оружје некогаш активирано.
Првобитниот дизајн на советите за оваа бомба беше 100 мегатона кои во последните мигови по инсистирање на дизајнерите беше намалена на 57 мегатона заради безбедност на пилотите
Октомври 30 1961 е забележан во историјата на човештвото како датум на кој е детонирана најмоќната вештачка експлозија.

tumblr_mdwvgnNcXe1qga5vpo1_1280.jpg

Повеќе за цар бомбата и за американските предходни нуклеарни проби ви предлагам да го погледнете следново

Една ваква бомба ја брише цела Македонија.

Една ваква бомба ја брише цела Македонија.

Богами ќе поцрниме пепел ќе не напраи ако би пукнала тука , или некаде во близина бомба од ваков тип :) Шала на страна , нема играчка веќе ова станува реалност, мислам , бомба од 57 мегатона што би направила , а не па бомба со дупло повеќе мегатони , тука веќе станува збор за пробно истребување на човештвото. Не би сакал понатаму да дискутирам , сепак мислам дека доста беше, ипак војните , бомбите и требење на одредена популација треба да биде минато. Крајно време е веќе да се свестат пред да ја достигнат онаа граница на нормалата ( да се обидат да збришат што е можно повеќе луѓе ).

Овие хидрогенскиве колку што имам читано, на принцип на фузија функционираа...
А дали оставаа зрачење после експлозијата, како кај фисионите нуклеарки, со ураниум?

А дали оставаа зрачење после експлозијата, како кај фисионите нуклеарки, со ураниум?

Да, затоа што фузијата се иницира со фисија, која пак е радиоактивна.

Збориме за ова така?
Зашто тогаш се стравува од нуклеарка а не од ова? Некој работи сеуште на ваква бомба или?
Каква разлика има помеѓу радиоактивноста од атомска/нуклеарна до цар бомбата?

Стара работа е ова, не верувам дека некој уште чува или пак развива вакво чудо...

Takticki e neprakticno da imas vakva bomba zatoa ne se razvivaat poveke. Se odi sega na mini nuklearki i multiple entry ICBM.

Sent from my Intel Phone

Овие хидрогенскиве колку што имам читано, на принцип на фузија функционираа...

Сосем малку, ако најголем процент од енергијата е добиен од фузија. Пример, Цар бомбава ослободила помалку радијација отколку таа во Хирошима.

Takticki e neprakticno da imas vakva bomba zatoa ne se razvivaat poveke. Se odi sega na mini nuklearki i multiple entry ICBM.

Sent from my Intel Phone

Kolku e neprakticno neznam osven faktot deka bombata bara posebna verzija na tupoljev no imaj predvid ima uste dve vakvi bombi I se prakticni I te kako-koj bi te napadnal???

A idejata za bombava da ogromna povrsina trajno se unisti na primer eve dobra ramnina zitarica kako sto e jugoistokot kaj SAD ili na primer sozdavanje na jak EMP koj bi ja onesp!osobil antibalistickata zastita I slicno.

Multientry ICBM ne postoi te si gi zamesal moze da bide I SLBM najdobar primer e novata bulava ili trident od vtorive I topol-m I MX od prvite koi imaat poveke boevi glavi multiple warheads ili multiple independent targetable reentry vehicle sto znaci deka sekoja boeva glava moze da se nasoci na razlicna meta na pr edna raketa moze da gi pogodi site kontinenti ako ima potreba dodeka edno praznenje na nuklearen arsenal od podmornica so bulava moze da pepelosa duri120 grada sekoj udren so po 100-140 kilotoni.

Јас сум патриот, Грција не постои за мене затоа ја зедов Македонија.

A ako ja udrat grcija mislite nema da ima posledici za nas???

I jas sum patriot ama ja sakam Grcija, vistinski patriot NE MRAZI TUGO NO GO CENI I POCITUVA I NEGUVA SVOETO dodeka onoj koj MRAZI tugo e nacionalist I ondak to.

Kolku e neprakticno neznam osven faktot deka bombata bara posebna verzija na tupoljev no imaj predvid ima uste dve vakvi bombi I se prakticni I te kako-koj bi te napadnal???

A idejata za bombava da ogromna povrsina trajno se unisti na primer eve dobra ramnina zitarica kako sto e jugoistokot kaj SAD ili na primer sozdavanje na jak EMP koj bi ja onesp!osobil antibalistickata zastita I slicno.

Multientry ICBM ne postoi te si gi zamesal moze da bide I SLBM najdobar primer e novata bulava ili trident od vtorive I topol-m I MX od prvite koi imaat poveke boevi glavi multiple warheads ili multiple independent targetable reentry vehicle sto znaci deka sekoja boeva glava moze da se nasoci na razlicna meta na pr edna raketa moze da gi pogodi site kontinenti ako ima potreba dodeka edno praznenje na nuklearen arsenal od podmornica so bulava moze da pepelosa duri120 grada sekoj udren so po 100-140 kilotoni.

На тоа мислев де, multiple entry warheads. Инаку тактички велам дека е промашај цар бомбата, додека стратегиски е полн погодок. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom