Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Се случува во сет да имаат ист модел. Провери. Инаку лаптопот е топ. Не заборавај да купиш кулер!!!

Sent from my ST21i using Tapatalk 2

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Дечки треба да купам нова Рам Меморија, зошто едната цркна (1гб) и останав уште на една (и таа е 1гб). Па сега ме интересира дали ако купам рам меморија со истите карактеристики како на онаа што ми е останата: DDR2, kapacitet 1024 mb (1gb), Brzina 333Mhz, data width: 64bit. ќе биде компатибилна, независно од производителот на рам меморијата и дали може да ставам исто ДДР2 но со пооголем капацитет (2gb) и дали ако земам рам со фрекфенција 800Mhz, ке функционира на слот од 333mhz? ПОМОШ и ако некој поупатен знае каде да ми препорача полесно да најдам (во Скопје) нека пише ПП?

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Дечки треба да купам нова Рам Меморија, зошто едната цркна (1гб) и останав уште на една (и таа е 1гб). Па сега ме интересира дали ако купам рам меморија со истите карактеристики како на онаа што ми е останата: DDR2, kapacitet 1024 mb (1gb), Brzina 333Mhz, data width: 64bit. ќе биде компатибилна, независно од производителот на рам меморијата и дали може да ставам исто ДДР2 но со пооголем капацитет (2gb) и дали ако земам рам со фрекфенција 800Mhz, ке функционира на слот од 333mhz? ПОМОШ и ако некој поупатен знае каде да ми препорача полесно да најдам (во Скопје) нека пише ПП?
ako kupis na 800 mhz kje ti raboti na 333 posto tolku ti podrzuva plocata, a za toa dali mozes da stavis memorija so pogolem kapacitet treba da se vidi modelot na plocata kolku taa poddrzuvam maksimum ram

Член од
29 октомври 2008
Мислења
1.394
Поени од реакции
259
Пред некое време, почна компјутерот да ми вади некој чуден звук. Проверив од каде иди тој звук и заклучив дека е од графичката карта. При нормална работа, односно на 30% работа на кулерот, вади некој чуден звук (нешто како "кррр"). А кога играм игра (на пр. новата Tomb Raider), се слуша дека побрзо работи кулерчето и го нема оној чуден звук.

Проблемов го имам подолго време, а денес дознав и од каде излегува звукот.
Пред два дена го исчистив кулерот али проблемот сеуште постои.

Треба да го сменам кулерчето или да купам целосно нова графичка?

П.С. Се работи за KFA2 GTS 250 1GB

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
ako kupis na 800 mhz kje ti raboti na 333 posto tolku ti podrzuva plocata, a za toa dali mozes da stavis memorija so pogolem kapacitet treba da se vidi modelot na plocata kolku taa poddrzuvam maksimum ram
Пишува дека плочата поддржува до 4гб. Па сега да заклучиме. Ако земам 800mhz, DDR2, so 2gb, тоа значи дека ќе функционира без проблем, независно од производителот на другата рам меморија со која моментално функционирам и независно од производителот на лаптопот?????

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Пишува дека плочата поддржува до 4гб. Па сега да заклучиме. Ако земам 800mhz, DDR2, so 2gb, тоа значи дека ќе функционира без проблем, независно од производителот на другата рам меморија со која моментално функционирам и независно од производителот на лаптопот?????
se dodeka e ddr2 nema vrska koj e proizvoditel

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Дечки скоро и да избрав лап-топ,ама морам да слушнам и по некое мислење од постручните од мене овде.
Малку ме плаши марката Асус ама мислам дека ќе биде доста добар,сакав ДЕЛ да земам ама ми се некако поскапи од останатите. Изборот падна на.
Asus:15,6'' HD LED Display/Intel Core I5-3230M/8GB DDR3 RAM/750GB HDD/nVidia Ge Force GT 635M-2GB
Цената му е 33.000денари,дали за овие пари може да земам од друго место нешто подобро од друго место бидејќи овој е во АМЦ?
Мој добронамерен совет.....Не земај i5.....не се покажани како добри....или додај за i7 а ако не стаи i3.....Не значи дека сум во право но тоа е мое мислење...одлуката е сепак твоја...Поздрав

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Знае и може некој да ми помогне да оверклокнам AMD Dual Core 4400+ 2301 MHz, матична плоча ми е ASUS M2V-MX-SE и напојање 400 или 450w не сум сигурен...
--- надополнето: 9 март 2013 во 22:16 ---
Знае и може некој да ми помогне да оверклокнам AMD Dual Core 4400+ 2301 MHz, матична плоча ми е ASUS M2V-MX-SE и напојање 400 или 450w не сум сигурен...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
--- надополнето: 9 март 2013 во 22:16 ---
Нема да ти се исплати верувај, не се мачи.

Член од
5 август 2011
Мислења
100
Поени од реакции
2
Здраво дечки ми треба една мала помош! Ми треба DeepFraze за xp. Препорака, линк... Фала
--- надополнето: 10 март 2013 во 17:20 ---
Здраво дечки ми треба една мала помош! Ми треба DeepFraze за xp. Препорака, линк... Фала

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Будала сум. Ја избањав тастатурата демек water prove е. И сеа не ми работат некои копчиња. Работеа 5 минути и почнаа да заебават. Инаку станува збор за a4tech g700. Инаку ја сушев 6 саата.
некое чаре, предлог. не ми се даваат пари за нова ваква.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Будала сум. Ја избањав тастатурата демек water prove е. И сеа не ми работат некои копчиња. Работеа 5 минути и почнаа да заебават. Инаку станува збор за a4tech g700. Инаку ја сушев 6 саата.
некое чаре, предлог. не ми се даваат пари за нова ваква.
Викаш не е water prove м? Пробај отвори ја и така исуши ја. Друго чаре па нема баш.

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Нема да ти се исплати верувај, не се мачи.
Зошто? Нема да имат ни 1 % Performance boost? Гледав во BIOS AMD Overclocking ама не знаев како одат мултиплерите X2 така нешто имаше, немаше точно колку да е изразиш фреквенцијата (нооб сум иначе во ова)

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
@Why Always Me?
На таа платформа - брзината на процесорот = HTlink base clock x multiplier ( 200 x 11.5 у случајов )

За да клокаш ко што треба - треба да обратиш пажња на неколку работи :

1. HT link speed
HTlink speed = HT base clock ( 200 Mhz ) x Ht multiplier ( 5 у случајов, толку е default ) x 2 ( dual channel ) = 2000 ефективно
Е сеа кога клокаш треба да пазиш HTlink speed да ти биде околу 2000 ( +- 100 ) ама што поблиску до 2000.
На пример ако го дигнеш HT base clock на 250 тогаш намали го HT multiplier од 5 на 4 за да добиеш краен резултат на HT link speed од 1000 ( 2000 ефективно - dual channel ).
Не пробуј одма со 250, пробај со помала вредност, 225 или така нешто, намали HT multy од 5 на 4 и тестирај како ќе иде.

2. Брзина на RAM меморијата
Брзина на RAM кај таа платформа ти е еднаква на брзина на процесорот поделена со integer ( цел број ). Зборуваме за реалната фреквенција на рамот, не ефективната ( реална фреквенција на DDR2 800 Mhz е 400 mhz ).
На пример ако процесорот работи на 2400 Mhz, а има ставено RAM меморија која е декларирана како DDR2 PC3200 ( 800 Mhz, реално 400 Mhz ) тогаш делителот ќе биде 6 ( 2400 / 6 ). Обично у сетинзите за RAM на плочите од тоа време не е ставен делител туку вредности како на пример DDR2 800 , DDR2 667 и сл. DDR2 800 у случајов ќе ти значи делител 6 ( со процесор клокнат на 2.4 Ghz i DDR2 PC3200 RAM ). Тоа ти е битно затоа што ако го клокнеш на 2.8 Ghz и не ги менуваш сетинзите за рамот тогаш и неговата фреквенција ќе се дигне ( 2800 / 6 = 466.6 реално, 933 ефективно ) што обичен RAM од тоа време најверојатно нема да може да ја издржи. Зголеми го делителот пред да клокаш ( Ако плочата ти дава опција да мењаш делител ( што не верувам ) - стај на поголем, ако ти дава да менуваш фреквенција на рам - стај на најмала ( 533 ) за да го исклучиш RAM-от како проблем ). Кога ќе постигнеш стабилен overclock - подеси го делителот да ти ја даде најголемата стабилна брзина ( ако имаш тестирано колку може да се клока рамот - на највисоката стабилна што си ја постигнал, ако не тогаш бирај делител што ќе ти даде фреквенција што е најблиска до декларираната )

3.Множителот на процесорот ти е заклучен за нагоре, така да не можеш да клокаш како што може да се клокаат black edition процесорите ( само дигни множител и цепај ).

Повеќе од 2.6 - 2.7 Ghz не би очекувал со stock cooler со тој процесор, мада нема да знаеш дур не пробаш.

Како што ти кажаа - нема НИШТО осетно да добиеш ако целта ти е да добиеш поголеми перформанси во игри на пример - затоа што тој процесор е преслаб за модерни игри. Ако може да "испумпа" 10 FPS во некоја игра каде што тесно грло е САМО ПРОЦЕСОРОТ и ти го клокнеш 20 посто ( што е оптимистички ) - под услов да скалира 100% ( да добиеш перформанси исто колку што си клокнал ) ќе добиеш 12 FPS - пак тапа :)

Ако ти е ради ќеиф - good luck have fun

4. Клокај во мали чекори, тестирај стабилност после секој мал чекор, прати ги редовно температурите, дигај напон по потреба ( ако не е стабилно ) и сл ( стандарни ствари )

*Сите поими ( HTlink, HTmulti, RAM speed, CPU multi ) може да се напишани поинаку или уопште да ги нема на твојата плоча.
*Ова го пишуем од памтење, на времето имав X2 4200+ + MSI K9N Platinum, ако сум забраел или утнал нешто - некој нека ме попрае. Чекај некој друг да ти потврди/попрае ако сум згрешил нешто пред да ги земеш информацииве здраво за готово.
* Моментално ако имаш DDR2 PC3200 ( DDR2 800 ) со тој процесор X2 на 2.3 Ghz и у BIOS-от RAM-от ако ти е подесен да работи на "800 Mhz" тогаш тој моментално ти работи на 383.3 Mhz ( ефективно 766.6 Mhz ). Зашто е тоа така ти напишав у точка број 2. Ова можеш да го провериш со CPU-Z - memory таб-от .

Kajgana Shop

На врв Bottom