Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=3561

Дали некој го посетувал курсов ? Импресии?:)
Јас додека бев на факултет бев на ваков курс (далечната 2006 ако не се лажам беше :D). Не беа истите теми како сега, но повеќето се тие. Мислам секоја година менуват по нешто, помалку или повеќе. Имаше некои досадни, (додуша ретки беа тие), повеќето беа интересни, може да се научат работи, посебно ако си лаик и почетник како мене. На крајот на некои предавања може да се развијат интересни дискусии, додуша тоа зависи и од посетувачите на курсот. Се' на се' бев задоволен, кога би имал време пак би отишол.

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
760
Поени од реакции
1.209
Јас додека бев на факултет бев на ваков курс (далечната 2006 ако не се лажам беше :D). Не беа истите теми како сега, но повеќето се тие. Мислам секоја година менуват по нешто, помалку или повеќе. Имаше некои досадни, (додуша ретки беа тие), повеќето беа интересни, може да се научат работи, посебно ако си лаик и почетник како мене. На крајот на некои предавања може да се развијат интересни дискусии, додуша тоа зависи и од посетувачите на курсот. Се' на се' бев задоволен, кога би имал време пак би отишол.

Па се спремав и претходниот пат,ама не бидна. Инаку,има попуст од 500 ден. за студенти од ФЕИТ/МФС.Цената на курсот е 1500ден. :)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.315
Поени од реакции
15.483

далечна е 1993 година кога јас полагав за друг на ПМФ а не 2006:vozbud:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=3561

Дали некој го посетувал курсов ? Импресии?:)
Баш ми звучеше примамливо ова и викам ај да проверам за што се работи.

Ме изгубија кај терминот "равенки" :). Се звучеше интересно и привлечно до таму. Не знам зошто толку ми се одбивни математичките карактеристики на астрономијата/астрофизиката, ама ете, играат и улога дали воопшто би ги дал парите или не за курсот, што значи доста значење имаат :D.

Тие 1500 подобро би ги дал за неколку книги од ebay со ваква тематика, бидејќи веќе имам предзнаења, само ми треба уште надополнување :).

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397

Ме изгубија кај терминот "равенки" :). Се звучеше интересно и привлечно до таму. Не знам зошто толку ми се одбивни математичките карактеристики на астрономијата/астрофизиката, ама ете, играат и улога дали воопшто би ги дал парите или не за курсот, што значи доста значење имаат :D.

Тие 1500 подобро би ги дал за неколку книги од ebay со ваква тематика, бидејќи веќе имам предзнаења, само ми треба уште надополнување :).
Море ако ја сакаш науката, не само што ќе ги дадеш парите туку и ќе се помириш со фактот дека цела наука речиси се базира на равенки и математика :)

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Море ако ја сакаш науката, не само што ќе ги дадеш парите туку и ќе се помириш со фактот дека цела наука речиси се базира на равенки и математика :)
Само ако ти одат тие работи. Не можеш со сила :).

А тоа дали некој ја сака астрономијата повеќе или помалку од некој друг не се гледа по тоа колку е добар математика и физички преместки, и дали е спремен да дава пари за истото :).

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Шкорпи, не зезај, битни се равенките...барем на академско ниво. Мислам, шо кур ако знаеш теорија коа нема да моеш да ја искористиш во практична примена? :giggle:

Инаку можеш да грабнеш од некој познат во Гимназија - ПМА, учебник по физика за IV-та. Таму имаш убава основа - некои 24 странички за астрофизика. Плус и пред тоа имаш 100 страни некоја си проста, нафрлана, необјаснета квантна механика како вовед. :D

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.315
Поени од реакции
15.483
Кој сака да научи квантна физика нека оди на предавања кај Љупчо Коцарев на ЕТФ(проректор на УКИМ),чоекот е страшен,предаваше и на Беркли,а мислам дека докторираше на теорија на хаос.Предавањата му се отворени и за надворешни луѓе

единствен проблем е што на прв час вели-`ова од книгиве го сметам за научено`,почнуваме од тука па нагоре

и успат познавањето на вишата математика(инфинитензимално сметање) се смета за нормално

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Шкорпи, не зезај, битни се равенките...барем на академско ниво. Мислам, шо кур ако знаеш теорија коа нема да моеш да ја искористиш во практична примена? :giggle:

Инаку можеш да грабнеш од некој познат во Гимназија - ПМА, учебник по физика за IV-та. Таму имаш убава основа - некои 24 странички за астрофизика. Плус и пред тоа имаш 100 страни некоја си проста, нафрлана, необјаснета квантна механика како вовед. :D
Ау, не фала :P. Не знам зошто , имам анимозитет кон такви работи уште од основно, па се продлабочија во средно. Веројатно не е до предметот, може до професорите е, не знам.

Инаку нема потреба академски да се образувам за астрономија, бидејќи не планирам практично да се занимавам со тоа. Астрономијата ми е само интерес, хоби, и како такво не потреба да одам до крајности како некој кој сериозно би се занимавал со таква професија.

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Само ако ти одат тие работи. Не можеш со сила :).

А тоа дали некој ја сака астрономијата повеќе или помалку од некој друг не се гледа по тоа колку е добар математика и физички преместки, и дали е спремен да дава пари за истото :).
Добро се ок штом планираш да ти е само хоби астрономијата. Но пак ич не се мисли плати си и терај курсот, ќе ти претставува огромно задоволство. За математиката и формулите ич не се замарај, малkу се 3-4, лесни се и се објаснуваат и усно така да ќе ги сфатиш. :)

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935

Имаш во подвожњакот кај ПМФ во скриптарите скрипти по астрономија, астрофизика. :) Ќе ти завршат работа, штом толку те интересира, иначе по тие се учи на насоката на физика.

Ја би ти ги препорачал квантна механика 1 и 2 од Ѓорѓи Ивановски, чисто за проширување на хоризонтите. :icon_mrgr: Математичкиот систем знае да накурчи, ама лесно се совладува. После нив стануваш џедај. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom